SkoÄi direktno na recept za domaÄi jabolÄni Å”trudelj
DomaÄ jabolÄni Å”trudelj ali jabolÄni zavitek je okusno pecivo iz vleÄenega testa z jabolÄnim nadevom. Poznamo veÄ receptov za jabolÄni zavitek, razlike so v pripravi testa in nadeva. JabolÄni zavitek ali Å”trudelj, je poleg orehove potice med najbolj priljubljenimi slovenskimi sladicami. PriporoÄam recept: Å trudelj s skuto in jabolki
Vse pogosteje za pripravo Å”trudlja uporabimo že vnaprej pripravljeno testo. V danaÅ”njem Älanku bom malo veÄ Äasa namenila pripravi vleÄenega testa, saj je Å”trudelj vsekakor boljÅ”i, Äe sami pripravimo testo. JabolÄni Å”trudelj postrežemo kot sladico po glavnem obroku.
DomaÄ jabolÄni Å”trudeljĀ
Äas priprave
JabolÄni Å”trudelj je postal priljubljen v 18. stoletju, ko se je razÅ”iril iz avstro-ogrskega cesarstva. Kasneje je bil najbolj priljubljen v Avstriji in NemÄiji, povsem posvojili pa smo ga tudi v Sloveniji.
Pravijo, da mora biti testo za Å”trudelj tako tanko razvleÄeno, da lahko skozi njega beremo ljubezensko pismo. NajstarejÅ”i znan recept za jabolÄni Å”trudelj, ki so ga zapisali na roko, sega v leto 1696, hranijo ga v mestni knjižnici na Dunaju. Za resniÄno dober jabolÄni Å”trudelj potrebujemo sestavine za vleÄeno testo, to je moka, sol, voda in malo olja, ter seveda jabolka. JabolÄni zavitek je res preprosta sladica, Äeprav se mogoÄe recept sliÅ”i malce zapleten.
A vsaka kuharica dobro ve, da Äe ne poskusiÅ”, potem ne veÅ”, ali ti bo jed uspela.Ā
Sestavine za domaÄ jabolÄni Å”trudelj
Sestavine za vleÄeno testo
- 30 dag moke
- 1/2 žliÄke soli
- 2 žlici olja
- 1,5 dl mlaÄne vode
Sestavine za jabolÄni nadev
- 2 kg jabolk
- 2 žlici sladkorja
- cimet
- naribana limonina lupinica
- 10 dag margarine ali masla
- 3 žlice drobtin
- maslo za premaz
- 1 jajce za premaz
- sladkor v prahu za posip
Recept po korakih za domaÄ jabolÄni Å”trudelj
- Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico, v katero damo olje in sol. Nato prilivamo mlaÄno vodo in mesimo tako, da je testo na sredini vedno gladko.
- Napravimo precej mehak cmok testa, ki ga nato na pomokani delovni povrÅ”ini temeljito gnetemo, najmanj 10 minut. Cmok testa lahko damo tudi v kuhinjskega robota, ki ga bo zgnetel namesto nas. Podroben recept za pripravo vleÄenega testa najdeÅ” na tej POVEZAVI!
- Ko je testo bleÅ”ÄeÄe in gladko, ga pokrijemo in pustimo poÄivati 1/2 ure. V tem Äasu pripravimo jabolÄni nadev.
JabolÄni nadev za Å”trudelj
4. OÄistimo in naribamo dva kilograma jabolk, Äe želimo jih olupimo, a ni potrebno. Naribana jabolka potresemo s sladkorjem, cimetom, naribano limonino lupinico in na maslu popraženimi drobtinami.
5. V ponvi segrejemo 10 dag masla in na njem prepražimo 3 žlice drobtin.Ā Vse sestavine narahlo premeÅ”amo. Å trudelj bo boljÅ”i in priprava lažja, Äe bomo testo najprej razvlekli in pustili da se malo osuÅ”i, jabolÄni nadev pa pripravili tik preden ga nanesemo po razvleÄenem testu, saj s tem ne izgubimo soka.
6. Testo previdno razvleÄemo po delovnem pultu, ki smo ga prej potresli z moko. Robove testa in po sredini namažemo s stopljenim maslom in nato po razvleÄenem testu nanesemo jabolÄni nadev. Zavitek zvijemo od obeh strani proti sredini, nato ga prenesemo na namaÅ”Äen pekaÄ.
7. PeÄico segrejemo na 200 stopinj C, zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem, maslom ali smetano.
8. DomaÄ jabolÄni Å”trudelj peÄemo približno 1 uro pri 200 stopinjah C.
9. Ko je Å”trudelj peÄen, ga nekoliko ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.
Hranilne in energijske vrednosti za domaÄ jabolÄni Å”trudelj
KoliÄine so izraÄunane za celoten recept.
Prehranska vrednost | KoliÄina |
---|---|
Kalorije | 3528.3 kcal |
Ogljikovi hidrati | 570.3 g |
Beljakovine | 48.4 g |
MaÅ”Äobe | 131.7 g |
š NajboljÅ”e vpraÅ”anje o pripravi domaÄega jabolÄnega Å”trudlja
ā Kaj naredi Å”trudelj res dober?
ā
KljuÄ do odliÄnega jabolÄnega Å”trudlja je tanko vleÄeno testo in soÄen nadev . Pravijo, da mora biti testo tako tanko, da skozi njega bereÅ” ljubezensko pismo!
ā Ali lahko uporabim kupljeno vleÄeno testo?
š Seveda! DomaÄe testo je boljÅ”e, ampak kupljeno prihranjeni Äas. Trik: Testo rahlo pokapaj z maslom ali smetano, da bo mehkejÅ”e in bolj okusno.
ā Kako prepreÄim, da bi bil Å”trudelj suh?
š¦ NajpogostejÅ”a napaka je, da nadev pripravimo prehitro in jabolka izgubimo sok. ReÅ”itev: Nadev pripravi tik preden ga naneseÅ” na testo , tako bo ostal soÄen!
ā Ali moram jabolka olupiti?
š Ni nujno! Äe uporabljaÅ” ekoloÅ”ko jabolko, jih samo dobro operi in naribaj z lupino ā tako bo Å”trudelj Å”e bolj polnega okusa!
ā Kako prepreÄim, da bi testo pokalo pri zavijanju?
š” Testo mora poÄivati āāvsaj 30 minut , da postane elastiÄno. Äe se kljub temu trga, dodaj malo veÄ olja pri mesecu.
ā Katere zaÄimbe so najboljÅ”e za jabolÄni Å”trudelj?
šæ KlasiÄne izbire : cimet, limonina lupinica in vanilja.
š Dodatne ideje : mleti klinÄki, kardamom ali celo kapljico ruma za bogatejÅ”i okus!
ā Kako dolgo peÄem jabolÄni Å”trudelj?
ā³ PeÄemo ga približno 1 uro pri 200°C . Ko dobiÅ” lepo zlato Å”korjico, je pripravljen!
ā Ali ga lahko naredim vnaprej?
ā±ļø Da! PeÄen Å”trudelj lahko hranimo do 2 dni , najboljÅ”i pa je sveže peÄen. Lahko ga tudi zamrzneÅ” in speÄeÅ” kasneje!
ā Kako ga pravilno narežem?
šŖ PoÄakajte vsaj 10 minut po peki , da se malce ohladi. Uporabi nazobÄan nož , da bo rez lep in enakomeren.
ā Ali lahko Å”trudelj pripravim brez sladkorja?
šÆ Da! Uporabi med, javorjev sirup ali naravno sladkobo jabolk . Lahko pa dodaÅ” tudi rožine za dodatno sladkost.
JabolÄni zavitek iz pripravljenega vleÄenega testa
jabolÄni zavitek iz doma narejenega vleÄenega testa je seveda najboljÅ”i, a vse veÄ mladih gospodinj enostavno nima veÄ Äasa, da bi testo same pripravile. Ravno tako okusen Å”trudelj lahko pripravimo tudi iz kupljenega vleÄenega testa.
Sestavine za jabolÄni zavitek iz pripravljenega vleÄenega testa
- 1 zavitek vleÄenega testa
- maÅ”Äoba za pekaÄ
- 2 dl smetane
- 1 dl mleka za preliv
- sladkor v prahu za posip
Sestavine za jabolÄni nadev:
- 15 dag masla
- 10 dag drobtin
- 1 in 1/2 kg jabolk
- 7 dag rozin
- cimet
- 15 dag sladkorja
Recept po korakih za Å”trudelj iz kupljenega vleÄenega testa
- V ponvi segrejemo maslo in na njem zarumenimo drobtine. Kupljeno vleÄeno testo razvijemo in krpo testa potresemo s popraženimi drobtinami in pokrijemo z drugo krpo testa, ki jo posipamo z olupljenimi in naribanimi jabolki, cimetom, rozinami in sladkorjem.
- Zvijemo in položimo na namaÅ”Äen pekaÄ. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo testa in jabolÄnega nadeva. Sedaj preko zavitka prelijemo meÅ”anico smetane in mleka in pekaÄ postavimo v peÄico, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj C.
- Zavitek peÄemo približno 40 minut pri 200 stopinjah C. Ko je Å”trudelj peÄen, ga malo ohladimo, posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo.
JabolÄni zavitek iz skutnega testa
JabolÄni zavitek iz skutnega testa je odliÄna sladica, ki jo lahko ponudimo takrat, ko pripravimo lahko kosilo, na primer samo zelenjavno juho.Ā
Sestavine za zavitek iz skutnega testa
Sestavine za skutno testo:
- 10 dag masla
- 10 dag skute
- 10 dag moke
- sol
JabolÄni nadev:
- 1 kg jabolk
- 2 žlici sladkorja
- 2 žlici drobtin
- sesekljana limonina lupinica
- cimet
- 1 žliÄka ruma
- Maslo in skuto razmeÅ”amo, osolimo, dodamo moko in umesimo testo. Testo nato razvaljamo v pol cm debel pravokotnik, nato ga z obeh strani preganemo proti sredini. Zvaljamo in ponovno preganemo, kar ponovimo vsak dvakrat. Testo nato razvaljamo v dolg pravokotnik in po sredini potresemo jabolÄni nadev.
- Za nadev naribamo jabolka, dodamo sladkor, cimet, naribano limonino lupinico, žlico ruma in na maslu popražene drobtine. Vse sestavine rahlo premeŔamo in nadev potresemo po razvaljanem testu.
3. Testo nato zvijemo in zavitek položimo na namaÅ”Äen pekaÄ. JabolÄni zavitek iz skutnega testa peÄemo 50 minut pri 200 stopinjah C.Ā
JabolÄni zavitek s skuto
JabolÄni zavitek bo Å”e boljÅ”i, Äe v nadev dodamo skuto, nekaj žlic kisle smetane in naribana orehova jedrca.
Sestavine za jabolÄni zavitek s skuto
- 30 dag moke
- 1/2 žliÄke soli
- 2 žlici olja
- 1,5 dl mlaÄne vode
Recept po korakih za jabolÄni zavitek s skuto
- Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico, v katero damo olje in sol. Nato prilivamo mlaÄno vodo in mesimo tako, da je testo na sredini vedno gladko.
- Napravimo precej mehak cmok testa, ki ga nato na pomokani delovni povrŔini temeljito gnetemo, najmanj 10 minut. Cmok testa lahko damo tudi v kuhinjskega robota, ki ga bo zgnetel namesto nas.
- Ko je testo bleÅ”ÄeÄe in gladko, ga pokrijemo in pustimo poÄivati 1/2 ure. V tem Äasu pripravimo jabolÄni nadev.
Priprava jabolÄnega nadeva s skuto:
- 1 kg kislih jabolk
- 25 dag sladkorja
- 1 žliÄka mletega cimeta
- 1 žliÄka mletih nageljnovih žbic
- naribana limonina lupinica
- pest kruhovih drobtin
- 3 žlice masla
- 1 jajce za premaz
- 25 dag skute
- 3 žlice kisle smetane
- 3 žlice naribanih orehovih jedrc
4. VleÄeno testo razvaljamo, peÄico prižgemo na 200 stopinj C. Jabolka grobo naribamo, vanje zameÅ”amo sladkor, cimet, žbice in limonino lupinico.
5. PrimeŔamo kislo smetano in skuto. Drobtine popražimo na treh žlicah masla in malo ohladimo. Orehova jedrca drobno naribamo.
6. Na 3/4 razvleÄenega testa najprej potresemo s popraženimi drobtinami, nato nanesemo naribana jabolka s skuto, kislo smetano in zaÄimbami, po vrhu pa potresemo naribana orehova jedrca.
7. Zavitek zavijemo, ga položimo v namaÅ”Äen pekaÄ in ga povrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem.
8. Å trudelj peÄemo približno 45 minut, ko je peÄen ga ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in diagonalno narežemo.Ā
Kot zanimivost: Recept za Apfelstrudel – Dunajski jabolÄni zavitek
PriporoÄam ogled veÄ receptov za sladice
Pustni krofi ki vedno uspejo
Kako pravilno cvremo krofe?
DomaÄi buhteljni
KremŔnite
Å morn iz peÄice
DomaÄ jabolÄni Å”trudelj



Prehranska vrednost | KoliÄina |
---|---|
Kalorije | 3528 kcal |
Ogljikovi hidrati | 570 g |
Beljakovine | 48 g |
MaÅ”Äobe | 132 g |