Domač jabolčni štrudelj

posted in: Aktualno, Sladice | 0

Domač jabolčni štrudelj ali jabolčni zavitek je okusno pecivo iz vlečenega testa z jabolčnim nadevom. Poznamo več receptov za jabolčni zavitek, razlike so v pripravi testa in nadeva. Jabolčni zavitek ali štrudelj, je poleg orehove potice med najbolj priljubljenimi slovenskimi sladicami. 

Vse pogosteje za pripravo štrudlja uporabimo že vnaprej pripravljeno testo. V današnjem članku bom malo več časa namenila pripravi vlečenega testa, saj je štrudelj vsekakor boljši, če sami pripravimo testo. Jabolčni štrudelj postrežemo kot sladico po glavnem obroku.

domač jabolčni štrudelj
Domač jabolčni štrudelj! Poglej več!

Domač jabolčni štrudelj

Jabolčni štrudelj je postal priljubljen v 18. stoletju, ko se je razširil iz avstro-ogrskega cesarstva. Kasneje je bil najbolj priljubljen v Avstriji in Nemčiji, povsem posvojili pa smo ga tudi v Sloveniji.

Pravijo, da mora biti testo za štrudelj tako tanko razvlečeno, da lahko skozi njega beremo ljubezensko pismo. Najstarejši znan recept za jabolčni štrudelj, ki so ga zapisali na roko, sega v leto 1696, hranijo ga v mestni knjižnici na Dunaju.

jabolčni zavitek
Najboljši recepti za štrudelj! Poglej tu!

Recept za domač jabolčni štrudelj – jabolčni zavitek

Za resnično dober jabolčni štrudelj potrebujemo sestavine za vlečeno testo, to je moka, sol, voda in malo olja, ter seveda jabolka. Jabolčni zavitek je res preprosta sladica, čeprav se mogoče recept sliši malce zapleten.

A vsaka kuharica dobro ve, da če ne poskusiš, potem ne veš, ali ti bo jed uspela.

Sestavine za vlečeno testo:

  • 30 dag moke
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici olja
  • 1,5 dl mlačne vode

Sestavine za jabolčni nadev:

  • 2 kg jabolk
  • 2 žlici sladkorja
  • cimet
  • naribana limonina lupinica
  • 10 dag margarine ali masla
  • 3 žlice drobtin
  • maslo za premaz
  • 1 jajce za premaz
  • sladkor v prahu za posip

Vlečeno testo za štrudelj

Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico, v katero damo olje in sol. Nato prilivamo mlačno vodo in mesimo tako, da je testo na sredini vedno gladko.

Napravimo precej mehak cmok testa, ki ga nato na pomokani delovni površini temeljito gnetemo, najmanj 10 minut. Cmok testa lahko damo tudi v kuhinjskega robota, ki ga bo zgnetel namesto nas.

Ko je testo bleščeče in gladko, ga pokrijemo in pustimo počivati 1/2 ure. V tem času pripravimo jabolčni nadev.

Jabolčni nadev za štrudelj

Očistimo in naribamo dva kilograma jabolk, če želimo jih olupimo, a ni potrebno. Naribana jabolka potresemo s sladkorjem, cimetom, naribano limonino lupinico in na maslu popraženimi drobtinami.

V ponvi segrejemo 10 dag masla in na njem prepražimo 3 žlice drobtin.  Vse sestavine narahlo premešamo. Štrudelj bo boljši in priprava lažja, če bomo testo najprej razvlekli in pustili da se malo osuši, jabolčni nadev pa pripravili tik preden ga nanesemo po razvlečenem testu, saj s tem ne izgubimo soka.

Testo previdno razvlečemo po delovnem pultu, ki smo ga prej potresli z moko. Robove testa in po sredini namažemo s stopljenim maslom in nato po razvlečenem testu nanesemo jabolčni nadev. Zavitek zvijemo od obeh strani proti sredini, nato ga prenesemo na namaščen pekač. Pečico segrejemo na 200 stopinj C, zavitek po vrhu premažemo s stepenim jajcem, maslom ali smetano.

Domač jabolčni štrudelj pečemo približno 1 uro pri 200 stopinjah C. Ko je štrudelj pečen, ga nekoliko ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek iz pripravljenega vlečenega testa

jabolčni zavitek iz doma narejenega vlečenega testa je seveda najboljši, a vse več mladih gospodinj enostavno nima več časa, da bi testo same pripravile. Ravno tako okusen štrudelj lahko pripravimo tudi iz kupljenega vlečenega testa.

  • 1 zavitek vlečenega testa
  • maščoba za pekač
  • 2 dl smetane
  • 1 dl mleka za preliv
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine za jabolčni nadev:

  • 15 dag masla
  • 10 dag drobtin
  • 1 in 1/2 kg jabolk
  • 7 dag rozin
  • cimet
  • 15 dag sladkorja

V ponvi segrejemo maslo in na njem zarumenimo drobtine. Kupljeno vlečeno testo razvijemo in krpo testa potresemo s popraženimi drobtinami in pokrijemo z drugo krpo testa, ki jo posipamo z olupljenimi in naribanimi jabolki, cimetom, rozinami in sladkorjem.

Zvijemo in položimo na namaščen pekač. Tako nadaljujemo, dokler ne porabimo testa in jabolčnega nadeva. Sedaj preko zavitka prelijemo mešanico smetane in mleka in pekač postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200 stopinj C.

Zavitek pečemo približno 40 minut pri 200 stopinjah C. Ko je štrudelj pečen, ga malo ohladimo, posipamo s sladkorjem v prahu in narežemo.

Jabolčni zavitek iz skutnega testa

Jabolčni zavitek iz skutnega testa je odlična sladica, ki jo lahko ponudimo takrat, ko pripravimo lahko kosilo, na primer samo zelenjavno juho. 

Sestavine za skutno testo:

  • 10 dag masla
  • 10 dag skute
  • 10 dag moke
  • sol

Jabolčni nadev:

  • 1 kg jabolk
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 žlici drobtin
  • sesekljana limonina lupinica
  • cimet
  • 1 žlička ruma

Maslo in skuto razmešamo, osolimo, dodamo moko in umesimo testo. Testo nato razvaljamo v pol cm debel pravokotnik, nato ga z obeh strani preganemo proti sredini. Zvaljamo in ponovno preganemo, kar ponovimo vsak dvakrat. Testo nato razvaljamo v dolg pravokotnik in po sredini potresemo jabolčni nadev.

Za nadev naribamo jabolka, dodamo sladkor, cimet, naribano limonino lupinico, žlico ruma in na maslu popražene drobtine. Vse sestavine rahlo premešamo in nadev potresemo po razvaljanem testu.

Testo nato zvijemo in zavitek položimo na namaščen pekač. Jabolčni zavitek iz skutnega testa pečemo 50 minut pri 200 stopinjah C. 

Jabolčni zavitek s skuto

Jabolčni zavitek bo še boljši, če v nadev dodamo skuto, nekaj žlic kisle smetane in naribana orehova jedrca.

Recept za vlečeno testo:

  • 30 dag moke
  • 1/2 žličke soli
  • 2 žlici olja
  • 1,5 dl mlačne vode

    Moko presejemo v skledo, v sredini naredimo jamico, v katero damo olje in sol. Nato prilivamo mlačno vodo in mesimo tako, da je testo na sredini vedno gladko.

    Napravimo precej mehak cmok testa, ki ga nato na pomokani delovni površini temeljito gnetemo, najmanj 10 minut. Cmok testa lahko damo tudi v kuhinjskega robota, ki ga bo zgnetel namesto nas.

    Ko je testo bleščeče in gladko, ga pokrijemo in pustimo počivati 1/2 ure. V tem času pripravimo jabolčni nadev.

Priprava jabolčnega nadeva s skuto:

  • 1 kg kislih jabolk
  • 25 dag sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 1 žlička mletih nageljnovih žbic
  • naribana limonina lupinica
  • pest kruhovih drobtin
  • 3 žlice masla
  • 1 jajce za premaz
  • 25 dag skute
  • 3 žlice kisle smetane
  • 3 žlice naribanih orehovih jedrc

Vlečeno testo razvaljamo, pečico prižgemo na 200 stopinj C. Jabolka grobo naribamo, vanje zamešamo sladkor, cimet, žbice in limonino lupinico. Primešamo kislo smetano in skuto. Drobtine popražimo na treh žlicah masla in malo ohladimo. Orehova jedrca drobno naribamo.

Na 3/4 razvlečenega testa najprej potresemo s popraženimi drobtinami, nato nanesemo naribana jabolka s skuto, kislo smetano in začimbami, po vrhu pa potresemo naribana orehova jedrca. Zavitek zavijemo, ga položimo v namaščen pekač in ga povrhu premažemo z razžvrkljanim jajcem.

Štrudelj pečemo približno 45 minut, ko je pečen ga ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in diagonalno narežemo. 

Kot zanimivost: Recept za ApfelstrudelDunajski jabolčni zavitek