Pecivo iz beljakov – kako porabimo beljake, ki nam ostanejo pri peki?

Pecivo iz beljakov – kako pripravimo najboljše sladice iz beljakov? Kadar nam pri cvrenju krofov ali pri peki potice ostanejo jajčni beljaki, jih verjetno ne prav radi vržemo proč. Beljake lahko koristno porabimo za pripravo odličnih sladic. Iz beljakov lahko pripravimo tudi glazure za okraševanje božičnih in velikonočnih piškotov, naredimo beljakovo glazuro za oblivanje tort in peciva.

Posebej priljubljeni so beljakovi poljubčki, beljakove rezine, beljakova rolada, španski sneg, pavlovo torto in še mnoge druge okusne sladice. 

pecivo iz beljakov
Beljakovi poljubčki! Spekla: Mari Radej KLIKNI za več okusnih receptov!

Kako pravilno stepamo beljake?

Najprej osvežimo, kakšni so stari nasveti za stepanje beljaka v sneg. Trd sneg bomo stepli če so jajca sveža in beljaki ohlajeni. Preden pričnemo beljake stepati, dodamo ščepec soli. Beljake stepamo v hladnem prostoru, v čisti posodi in s čisto metlico.

Seveda nam danes beljakov ni več potrebno stepati z ročno metlico, a vseeno osvežimo spomin na stare čase. Če beljakov sneg predolgo stoji, se razvodeni, zato ga naredimo tik preden ga uporabimo. Kadar beljak zamešamo v testo, to naredimo previdno in rahlo.

Rahljalna moč snega je namreč v tem, da vtepemo s stepanjem v beljake veliko zraka, ki se pri pečenju segreva, širi in dela luknjice v testu. V pravilno vroči pečici se naredi po površini testa takoj rjava skorjica, ki preprečuje, da bi zrak uhajal iz njega. Če je pečica premalo vroča, zrak uhaja iz testa ki zato upade. 

Glazura iz beljakov za okraševanje in pisanje

Iz beljakov lahko pripravimo tudi glazuro, ki jo uporabimo za okraševanje tort ali piškotov. Okraševanje piškotov z barvnimi glazurami običajno uporabimo pri božični peki.   

Za pripravo božičnih sladic pripravimo tudi maslene piškote, ki jih nato skupaj z otroci okrasimo z barvno glazuro iz beljakov in sladkorja. Recept za pripravo glazure je povzet po stari Slovenski kuharici, je preprost in kadar nimamo pri roki industrijsko pripravljenih glazur, lahko to glazuro naredimo brez posebnih kupljenih pripomočkov za krašenje sladic. 

glazura iz beljakov
Okraševanje piškotov z beljakovo glazuro! Spekla: Mari Radej

Recept za glazuro iz beljakov:

 • 5 dag sladkorja v prahu
 • 1/2 beljaka
 • barva

Približno 5 dag sladkorja v prahu presejemo v lonček in dodamo približno 1/3 beljaka in dobro premešamo. Če želimo barvno glazuro, dodamo še nekoliko jedilne barve, ki jo raztopimo v žlici kropa. Dlje ko bomo glazuro mešali, lažje bomo z njo pisali po piškotkih in jih okraševali.

Glazura je pravilno gosta, če se pika, ki jo naredimo z žlico na krožnik, ne razleze. Glazuro damo v stožčasto vrečico, lahko je tudi iz papirja. Vrečki odrežemo konico, tako da dobimo primerno luknjico, skozi katero bo tekla glazura. Za lepo pisanje in okraševanje je potrebno precej vaje, zato ne smemo obupati že prvih poskusih. 

Beljakovi poljubčki s čokolado

Najbolj poznana sladica iz beljakov so prav gotovo beljakovi poljubčki. Pecivo iz beljakov ki je na slikah, je vse pripravila Mari Radej, meni so najbolj zanimivi modri beljakovi poljubčki. 

Recept za beljakove poljubčke:

 • 210 g sladkorja v prahu
 • 100 g čokoladne kuverture ali jedilne čokolade
 • 3 beljaki
 • 1 vaniljev sladkor
 • 1 jedilna žlica limoninega soka
 • 1 ščep soli

Beljake stepemo in po žlicah dodajamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor, ščepec soli in limonin sok. Poljubčke nabrizgamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico nastavimo na 70 stopinj C in jih sušimo 90 minut.

Ko so beljakovi poljubčki ohlajeni in se ločijo od papirja za peko, so pripravljeni za namakanje v čokoladno kuverturo ali stopljeno jedilno čokolado. Poljubčke namakamo v stopljeno čokolado in jih odlagamo na mrežo, da se ne sprimejo s podlago. Počakamo da se čokolada strdi in ponudimo. 

Beljakove poljubčke lahko naredimo tudi brez namakanja v čokolado in pustimo bele. Če pa želimo barvne piškote, potem v maso dodamo malo jedilnega barvila. 

Španski vetrci

Španski vetrci so tudi priljubljena sladica iz beljaka. Tudi španske vetrce lahko obarvamo s poljubnimi barvami za živila. V tem receptu je kristalni sladkor, lahko ga nadomestimo s sladkorjem v prahu. 

Recept za španske vetrce:

 • 4 beljaki
 • 25 dag kristalnega sladkorja

Beljake stepemo v sneg, ko je že skoraj trd, med stalnim stepanjem polagoma dodajamo sladkor. Stepamo še toliko časa, da se masa zgosti in otrdi. Masa mora biti tako trda, da ne pade iz posode, ko jo obrnemo.

Maso polagamo v obliki kupčkov na namazan pekač in jih v pečici pri temperaturi 100 stopinj C bolj sušimo kot pečemo, približno eno uro.

V novejših receptih španske vetrce počasi sušimo v pečici pri temperaturi 50 stopinj C, približno 90 minutKupčke mase lahko polagamo tudi na papir za peko, da se ne primejo pekača. 

Beljakova pena z limoninim sokom

Beljakovo peno z limoninim sokom uporabimo za okraševanje piškotov ali za preliv za pecivo.

Recept za beljakovo peno z limoninim sokom:

 • 3 beljaki
 • žlica sladkorja
 • 2 žlici vode
 • sok pol limone

Iz beljakov stepemo trd sneg, ki smo mu dodali žlico sladkorja. Sladkor zavremo z dvema žlicama vode, dodamo limonin sok in še vrelo vmešamo v trd sneg. Če želimo barvno beljakovo peno, v maso dodamo kapljico poljubne barve za živila. 

Beljakov led za okraševanje tort po starem receptu

Za okraševanje tort in peciva imamo na voljo razne industrijske, že pripravljene prelive, a lahko poskusimo pripraviti preprost beljakov led po starem receptu.

Recept za beljakov led:

 • 1/4 beljaka
 • sok pol limone
 • žlica mlačne vode
 • 30 dag sladkorja v prahu

V posodici mešamo sladkor z vsemi dodatki približno 5 minut, ter ga takoj prelijemo čez torto, ki jo nato počasi počasi posušimo v pečici. Ko smo led že umešali, ga lahko obarvamo s curkom močne črne barve.

Če želimo beljakov led bledo rdeče barve, dodamo rdečo barvo za živila.

Beljakov sladoled

Beljakov sladoled je stara tradicionalna sladica, recept je še iz časov, ko sladoleda niso mogli kupiti na kile kot danes.

Recept za beljakov sladoled:

 • 7 beljakov
 • 1/4 l sladke smetane
 • 30 dag sladkorja z vanilijo
 • sok treh limon

Iz beljakov stepemo trd sneg. Sladko smetano zavremo skupaj z vaniljevim sladkorjem. Med nenehnim mešanjem prilivamo v trd sneg še vrelo smetano s sladkorjem.

Posodo z mešanico postavimo v vrelo vodo in mešamo še 5 minut. Posodo nato odstavimo in primešamo limoni sok in počasi ohladimo. Ohlajeno maso nadevamo v modelčke in postavimo v zamrzovalnik da masa zamrzne. 

Kavni sneg

Kavni sneg je preprosta sladica, v bistvu so to beljakovi poljubčki z črno kavo.

Recept za kavni sneg:

 • 3 beljaki
 • 25 dag sladkorja v prahu
 • 3 žlice močne črne kave

Iz beljakov stepemo trd sneg, nato vanj vtepemo sladkor. Dodamo tri žlice močne črne kave in nad vrelo vodo stepamo, da se masa zgosti.

Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo manjše kupčke ohlajene mase, ki jo lahko nalagamo tudi z žlico. Pekač postavimo v pečico ogreto na približno 60 stopinj C in nabrizgane kupčke počasi posušimo. 

Viri; Pecivo iz beljakov:

 • Pecivo iz beljakov; Slovenska kuharica