Kosilo.si

Ideje za kosilo

lisičke z jajci

Lisičke z jajci – recept za pražene lisičke z umešanimi jajci

Lisičke z jajci so odlična poletna jed, najbolj teknejo takoj, ko jih prinesemo iz gozda. Lisičke lahko pripravimo po mnogih drugih receptih, odlična je rižota z lisičkami ali juha z lisičkami in krompirjem. Danes bomo pripravili pražene lisičke z umešanimi jajci. Preprosta, hitro pripravljena jed, seveda pa moramo prej lisičke nabrati.

lisičke z jajci

Priporočam recepte: Recepti z gobami

Lisičke z jajci 

Tudi za pražene lisičke z jajci poznamo več receptov. Danes vam bom predstavila moj recept, po katerem že leta pripravljam to resnično odlično jed. 

Sestavine:

  • 250 g svežih lisičk (lahko tudi manj ali več, odvisno koliko ste jih uspeli nabrati)
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 šopek svežega peteršilja
  • 2 žlici olivnega olja ( jaz pogosto uporabim svinjsko mast)
  • sol in poper
  • 4 jajca

Recept za pražene lisičke z umešanimi jajci

  1. Sveže lisičke očistimo, dovolj je, če jih obrišemo z mokro krpo ali na hitro oplaknemo z mrzlo vodo. Lisičke moramo čimprej porabiti, zato je najlažje da jih očistimo in jih za minutko blanširamo in nato takoj prelijemo z mrzlo vodo. S tem bodo lisičke lažje za pripravo in bodo obdržale lepo rumeno barvo. Tako pripravljene lisičke lahko uporabimo tudi naslednji dan. Če pa jih bomo pripravili takoj, je dovolj, če jih samo očistimo.
    pražene lisičke z umešanimi jajci
    Sveže lisičke očistimo, večje narežemo, manjše pustimo cele. Lisičke lahko pred praženjem na hitro blanširamo in takoj prelijemo z mrzlo vodo.
  2. Večje lisičke narežemo, manjše lahko pustimo cele. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo ali sesekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.
  3. V ponvi segrejemo malo olivnega olja ali kakšne druge maščobe, lahko tudi svinjsko mast. Na vroči maščobi najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen in še malo popražimo. Dodamo narezane lisičke, polovico sesekljanega peteršilja,sol in poper. Premešamo in še nekaj minut pražimo. Če smo lisičke prej blanširali, jih pražimo nekoliko manj časa. lisičke z umešanimi jajci
  4. V lončku razžvrkljamo jajca, dodamo malo soli in pora. Ko so lisičke dovolj popražene, čez zlijemo razžvrkljana jajca in dobro premešamo.
  5. Ko umešana jajca zakrknejo, jed po okus solimo in popramo. Preden lisičke z jajci postrežemo, jih potresemo z drugo polovico sesekljanega peteršilja. 
lisičke in jurčki z jajci
Praženim lisičkam lahko dodamo tudi jurčke!

Show Buttons
Hide Buttons