Lisičke z jajci so odlična poletna jed, najbolj teknejo takoj, ko jih prinesemo iz gozda. Lisičke lahko pripravimo po mnogih drugih receptih, odlična je rižota z lisičkami ali juha z lisičkami in krompirjem. Danes bomo pripravili pražene lisičke z umešanimi jajci. Preprosta, hitro pripravljena jed, seveda pa moramo prej lisičke nabrati.
Priporočam recepte: Recepti z gobami
Lisičke z jajci
Tudi za pražene lisičke z jajci poznamo več receptov. Danes vam bom predstavila moj recept, po katerem že leta pripravljam to resnično odlično jed.
Sestavine:
- 250 g svežih lisičk (lahko tudi manj ali več, odvisno koliko ste jih uspeli nabrati)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- 2 žlici olivnega olja ( jaz pogosto uporabim svinjsko mast)
- sol in poper
- 4 jajca
Recept za pražene lisičke z umešanimi jajci
- Sveže lisičke očistimo, dovolj je, če jih obrišemo z mokro krpo ali na hitro oplaknemo z mrzlo vodo. Lisičke moramo čimprej porabiti, zato je najlažje da jih očistimo in jih za minutko blanširamo in nato takoj prelijemo z mrzlo vodo. S tem bodo lisičke lažje za pripravo in bodo obdržale lepo rumeno barvo. Tako pripravljene lisičke lahko uporabimo tudi naslednji dan. Če pa jih bomo pripravili takoj, je dovolj, če jih samo očistimo.
- Večje lisičke narežemo, manjše lahko pustimo cele. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo ali sesekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.
- V ponvi segrejemo malo olivnega olja ali kakšne druge maščobe, lahko tudi svinjsko mast. Na vroči maščobi najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen in še malo popražimo. Dodamo narezane lisičke, polovico sesekljanega peteršilja,sol in poper. Premešamo in še nekaj minut pražimo. Če smo lisičke prej blanširali, jih pražimo nekoliko manj časa.
- V lončku razžvrkljamo jajca, dodamo malo soli in pora. Ko so lisičke dovolj popražene, čez zlijemo razžvrkljana jajca in dobro premešamo.
- Ko umešana jajca zakrknejo, jed po okus solimo in popramo. Preden lisičke z jajci postrežemo, jih potresemo z drugo polovico sesekljanega peteršilja.