Kosilo.si

Ideje za kosilo

Polenta z mletim mesom

Polenta z mletim mesom! Kaj je polenta in od kje izhaja? Polenta je tradicionalna italijanska jed, ki se je razširila po celi Evropi.  Za polento na kmečki način, izberemo debelozrnato koruzno moko, za bolj mehko polento pa izberemo koruzni zdrob ali drobnozrnato koruzno moko. Polento postrežemo na več načinov; sveže kuhana je kremasta in mehka, če pa jo pustimo da se strdi, jo lahko narežemo na rezine. Rezine polente lahko tudi popečemo ali ocvremo.

polenta z mletim mesom

Polenta z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo lahko kot prilogo k raguju iz mletega mesa, ali pa pripravimo samostojno jed, kjer kombiniramo polento in mleto meso. Odlična ideja za kosilo!

Sestavine za polento z mletim mesom

  • 7 dcl slane vode
  • 3 dcl koruznega zdroba
  • 24 dag mletega mesa
  • 3 žlice olivnega olja
  • 4 žlice drobno sesekljane čebule
  • 4 žlice domače paradižnikove mezge
  • čista juha
  • česen
  • sol in poper
  • nariban parmezan

Recept za polento z mletim mesom

  1. V večji posodi zavremo slano vodo, zakuhamo koruzni zdrob in ga med mešanjem kuhamo 8 minut.
  2. Ko je polenta kuhana, jo položimo za prst na debelo v namaščeno posodo za narastke. Seveda je dober tudi kakšen drug, bolj nizek pekač.
  3. Čebulo drobno sesekljamo in jo popražimo na olivnem olju. Dodamo mleto meso in ga nekaj minut pražimo. Namesto mletega mesa lahko uporabimo tudi šunko ali prekajeno kuhano meso, oboje drobno sesekljamo ali zmeljemo. kako pripravimo polento z mletim mesom
  4. Ko mleto meso malo porjavi, dodamo sol, poper, domačo paradižnikovo mezgo in strt česen.
  5. Premešamo in še nekaj minut dušimo. Nato prepraženo mleto meso položimo čez polento in ga bogato potresemo z naribanim parmezanom.
  6. Tako sestavljeno polento s parmezanom postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 stopinjC, pečemo 20 minut, da se sir po vrhu lepo zapeče. 

Recept za polento malo drugače – gratinirana polenta z ragujem

Show Buttons
Hide Buttons