Prvi mlad krompirÄek ki ga izkopljemo na svojem vrtu, je prav gotov najboljÅ”a pomladno poletno jed. Äe pa zraven postrežemo Å”e mlado solato, pa dobimo vrhunsko kosilo. K peÄenemu mlademu krompirju se poda tudi skuta, lahko jo potresemo po peÄenem krompirju, ali pa jo rahlo zaÄinimo in postrežemo kot dodatno prilogo. Poglej veÄ receptov: Krompir ā recepti za jedi s krompirjem
š± Kako speÄemo mlad krompirÄek v peÄici?Ā
š Äas priprave in prehranske vrednosti
- ā±ļø Äas priprave: 10 minut
- š„ Äas peke: 30 minut
- š§® Skupni Äas: 40 minut
- š©āš³ Avtorica: Karmen Valant
- š„ Energijska vrednost: približno 190 kcal na porcijo
Sestavine za mlad krompir v peÄici
- 1, 5 kg mladega krompirja ( ki ste ga ravno izkopali na vrtu)
- maslo, svinjska mast ali olivno olje
- sol
- svež peterŔilj
- po želji skuta
Kako speÄemo mlad krompirÄek – postopek po korakih s slikami
- Mlad krompirÄek operemo in Äe je potrebno rahlo ostrgamo s krtaÄo, najboljÅ”i bo, Äe ga samo dobro operemo.
- Äe imamo res majhne, enakomerno velike krompirÄke, jih pustimo cele, drugaÄe jih narežemo na poloviÄke.
- PeÄico segrejemo na 200 stopinj C.Ā Äe bomo za peko uporabili svinjsko mast ali maslo, ju rahlo segrejemo, prelijemo v pekaÄ in Äez položimo krompir. Äe pa bomo krompir pekli z olivnim oljem, ga samo pokapljamo po krompirju.Ā
- Mlad krompirÄek peÄemo približno pol ure, vmes ga lahko enkrat obrnemo, vendar previdno, da ga ne “speÅ”tamo”.
- PeÄen krompir potresemo z drobno sesekljanim peterÅ”iljem, dodamo lahko tudi drobnjak. Po želji lahko krompir tudi potresemo s skuto, ali jo postrežemo zraven kot prilogo.Ā
š IÅ”Äete veÄ idej za kosilo?
Äe vas zanima, kaj lahko pripravimo poleg mladega krompirja v peÄici, si oglejte naÅ” tedenski jedilnik za kosila – vse na enem mestu: predjedi, glavna jed, juhe, solate in sladice!Ā Vsak dan prinaÅ”a preprost in okusen recept! š½ļø
š° Kaj pa bomo za po vrh? Seveda nekaj sladkega!
Ko je mlad krompirÄek peÄen do zlato rjave barve in postrežen s skuto, si lahko privoÅ”Äimo Å”e nekaj sladkega. Oglejte si najboljÅ”e sladice iz naÅ”e posebne zbirke receptov ā biskvitna peciva, piÅ”kote in sladice v kozarcu, vse na enem mestu! š
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o pripravi popolnega mladega krompirÄka
- Ali je treba mlad krompir olupiti? ā Ne, Äe je zelo mlad, ga le dobro operemo.
- Katera maÅ”Äoba je najboljÅ”a? ā Svinjska mast za tradicionalni okus, olivno olje za bolj sredozemski pridih.
- Kako dolgo peÄemo mlad krompir? ā Približno 30 minut pri 200āÆĀ°C.
- Ali lahko dodamo tudi Äesen? ā Seveda! Äesen dodamo tik pred koncem, da ne zagreni.
- Kako postrežemo skuto? ā Kot hladno prilogo ali pa jo potresemo po krompirju.
- Lahko peÄemo v steklenem pekaÄu? ā Da, Äe zdrži visoke temperature.
- Ali lahko dodamo drugo zelenjavo? ā Lahko! Krompirju lahko dodamo mlado Äebulo ali korenje.
- Kaj pa zeliÅ”Äa? ā PeterÅ”ilj, drobnjak, timijan ā vse se lepo poda!
- Se krompir da pogreti naslednji dan? ā Da, vendar ni veÄ tako hrustljav.
- Ali se krompir lahko peÄe brez dodane maÅ”Äobe? ā Lahko, a rezultat ne bo tako soÄen.
š§āš³ Triki, zanimivosti in nasveti za pripravo mladega krompirja
- NajlepÅ”i mlad krompir se nabere zgodaj zjutraj ā ima najveÄ soÄnosti.
- Ne peremo ga dolgo v vodi ā le toliko, da odstranimo zemljo.
- Krompir z manj Å”kroba se bolj enakomerno zapeÄe.
- Za hrustljav rezultat peÄemo brez pokrova in na reÅ”etki.
- PeterŔilj vedno dodamo na koncu, da ohrani barvo in okus.
šæ Nasveti za serviranje mladega krompirÄka iz peÄice
- Postrežemo ga s skledo domaÄe solate.
- Skuta naj bo rahlo slana in zaÄinjena s kapljico olja.
- Dodatek svežega drobnjaka povzdigne okus na viŔji nivo.
- Za bolj bogato jed dodamo peÄena jajÄka ali mlado Äebulo.
š” DomaÄe ideje iz vrta
Mlad krompirÄek iz domaÄega vrta je nekaj posebnega. PriporoÄamo:
- PeÄemo ga z rožmarinom in limonino lupinico.
- Postrežemo ga z žliÄko kisle smetane in zeliÅ”Äi.
- Pojemo ga takoj, Å”e vroÄega, za poln okus.
š Povzetek recepta
Jed: Mlad krompir v peÄici
Äas priprave: 40 minut
NajboljÅ”i z: Skuta, solata, sveža zeliÅ”Äa
KljuÄna sestavina: DomaÄ mlad krompir š„