Recept za timijanov sirup

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan kot navadni timijan ali materina dušica, je cenjeno zelišče zaradi svojih številnih blagodejnih vplivov na telo. Timijan je zelo uporaben v kulinaričnem in zdravilnem smislu, saj je bogat z eteričnimi olji, flavonoidi in drugimi biološko aktivnimi spojinami.

Timijan je tako zelo vsestransko zelišče, ki se ga lahko uporablja v različne namene, od kulinarike do naravnih zdravilnih pripravkov. Pri uporabi timijana kot zdravila, pa je vedno pomembno upoštevati priporočene količine in biti pozoren na možne alergijske reakcije ali interakcije z drugimi zdravili.

Danes bomo pripravili timijanov sirup po dveh preverjenih receptih. Pri prvem receptu bomo zeliščni sirup pripravili na plasten način, to pomeni, da bomo sveže nabran timijan in sladkor po plasteh naložili v kozarec in ga postavili na sonce. Po tem receptu najpogosteje pripravljamo sirup iz smrekovih vršičkov ali bezgov sirup.

Pri drugem receptu pa bomo najprej pripravili poparek iz timijana in ga nato zmešali z medom. 

Recept za timijanov sirup
Recept za timijanov sirup

Recept za timijanov sirup na plasten način

 • 3 skodelice sveže nabranih cvetov in listkov timijana (Thymus vulgaris)
 • 2 skodelici kristalnega sladkorja
 1. V suhem in sončnem vremenu naberemo nežne cvetke in listke timijana. Zelišče očistimo morebitnih ostankov zemlje in malo potresemo, da odstranimo žuželke. Če ni nujno potrebno , zelišča pred uporabo ne močimo z vodo. 
 2. Na dno kozarca s širokim grlom najprej položimo plast timijana, čez potresemo plast sladkorja in nato čez spet plast zelišča. To ponavljamo toliko časa, da napolnimo kozarec, plastenje zaključimo s plastjo sladkorja.
 3. Ko je kozarec napolnjen, ga nepredušno zapremo in za tri tedne postavimo na sonce. Vmes vsebino večkrat pretresemo in preverimo ali se sladkor pravilno raztaplja.
 4. Po drugem receptu kozarec za tri tedne postavimo v hladen in temen prostor, sirup nato samo precedimo in nalijemo v čiste stekleničke.
 5. Po našem receptu pa bomo timijan s sladkorjem pustili na soncu približno tri tedne. Nato sirup precedimo, timijan oplaknemo s čisto malo vode in precejeno tekočino počasi segrevamo do vretja, še nekaj minut kuhamo in nato počasi ohladimo. 
 6. Ohlajen timijanov sirup prelijemo v čiste steklenice, hranimo jih v temnem in hladnem prostoru.

Timijanov sirup uživamo pri trdovratnem kašlju, pri prebavnih težavah in za preventivno krepitev imunskega sistema. Zjutraj in zvečer vzamemo žličko sirupa, lahko ga dodamo tudi v ne preveč vroč čaj. 

timijan
Sveže nabran timijan

Timijanov sirup pripravljen z medom

Namesto sladkorja, lahko za pripravo timijanovega sirupa uporabimo tudi med. 

 • 1/2 kg medu
 • 1 manjša skodelica svežega timijana
 • 180 ml vrele vode
 1. Za pripravo timijanovega sirupa z medom, potrebujemo sveže ali posušeno zelišče, kakovosten med in vrelo vodo. Pri tem receptu bomo naredili poparek, ki je najboljši način izkoristka učinkovin, ki se nahajajo v cvetovih in mladih listkih timijana. 
 2. Skodelico sveže nabranega timijana prelijemo z 180 ml vrele vode, pokrijemo in počakamo 10 minut. Zelišča nato precedimo, poparek ohladimo ( dobili bomo približno 650 ml poparka) in ga zmešamo s pol kilograma kakovostnega medu. 
 3. Za pripravo timijanovega sirupa z medom, lahko uporabimo tudi posušen timijan, v tem primeru količino zelišča prepolovimo. 
 4. Timijanov sirup z medom prelijemo v čiste kozarce, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. 

Timijanov sirup uživamo pri težavah s pljuči in trdovratnem kašlju. Priporočen odmerek za odrasle je 5 ml ali ena žlička sirupa trikrat na dan. 

Blagodejni učinki timijana na naše zdravje

 1. Protimikrobno delovanje: Timijan vsebuje timol in karvakrol, ki sta močna antimikroba. Učinkovita sta proti širokemu spektru bakterij, glivic in virusov. Uporablja se za boj proti okužbam dihalnih poti, kot so bronhitis in laringitis.

 2. Spodbujanje prebave: Timijan lahko pomaga izboljšati prebavo s spodbujanjem želodčnih funkcij, kar vodi do boljše razgradnje hrane in absorpcije hranil. Prav tako se uporablja za lajšanje težav, kot so napenjanje in vetrovi.

 3. Protivnetni učinki: Znano je, da eterična olja in flavonoidi v timijanu zmanjšujejo vnetja v telesu. To ga dela koristnega pri zdravljenju stanj, kot so artritis in druge vnetne bolezni.

 4. Zdravje dihal: Inhalacije z eteričnim oljem timijana lahko pomagajo pri čiščenju dihalnih poti in lajšanju simptomov prehladov, gripe in drugih respiratornih okužb.

 5. Podpora imunskemu sistemu: Bogat z vitamini, kot sta vitamin C in A, ter minerali, kot sta železo in mangan, timijan pomaga krepiti imunski sistem in povečuje odpornost telesa proti infekcijskim boleznim.

 6. Zdravje kože: Zaradi protimikrobnih in protivnetnih lastnosti se timijan pogosto uporablja v izdelkih za nego kože. Pomaga lahko pri zdravljenju težav, kot so akne, ekcem in psoriaza.

 7. Antioxidantsko delovanje: Timijan je bogat z antioksidanti, ki ščitijo celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. To lahko pomaga preprečevati staranje in zmanjšati tveganje za kronične bolezni, kot so srčno-žilne bolezni in rak.