Regratov sirup

Regratov sirup je odličen zeliščni pripravek, ki ga lahko brez posebnega znanja pripravimo tudi sami. Sirup iz regratovih cvetov pogosto imenujemo tudi regratov med, kar ni čisto pravilno, saj nimata regratov med in regratov sirup ničesar skupnega.

Sirup iz regratovih cvetov lahko pripravimo po različnih receptih, danes ga bomo pripravili z medom in trsnim sladkorjem. Po želji lahko uporabimo samo med ali samo sladkor, lahko pa oboje kombiniramo. 

regratov sirup
Regratov sirup

Regratov sirup

Regratov sirup je odlična sladica, uporabimo ga lahko za sladkanje čaja, pripravo napitkov ali pa ga prelijemo čez palačinke. Poleg tega je zeliščni pripravek iz regratovih cvetov tudi odličen za lajšanje prebavnih težav, uživamo ga lahko pri slabokrvosti, ter ledvičnih in jetrnih težavah.

Iz regratovega sirupa lahko pripravimo tudi okusen napitek, žličko sirupa zmešamo z vodo in po okusu dodamo limono. 

Sestavine za regratov sirup

 • 125 regratovih cvetov
 • 3 skodelice vode
 • 2 skodelici trsnega sladkorja
 • 1/4 skodelice medu
 • 1/2 limone
recept za regratov sirup
Regratovim cvetovom odstranimo zelene dele. Cvetne lističe prelijemo z vodo in eno uro počasi kuhamo. Naslednji dan precedimo, dodamo med, sladkor in limono in eno uro počasi kuhamo.

Recept za regratov sirup po korakih

 1. V sončnem vremenu naberemo približno 125 regratovih cvetov. Če smo regrat nabirali v neosnaženem okolju, cvetove za nekaj ur razprostemo po čistem prstu, da se morebitne žuželke same odplazijo vstran. Če cvetove speremo, s tem odstranimo tudi dragocen cvetni prah.
 2. Regratovim cvetovom nato odstranimo vse zelene dele, saj če jih bomo pustili, bo lahko sirup grenak. Zelene dele cveta odrežemo z ostrim nožem, ali pa cvetove nežno povaljamo med prsti in nato odstranimo zelene dele.
 3. V večji posodi pristavimo vodo in dodamo regratove cvetove. Zavremo in pustimo vreti eno minuto. Nato lonec odstavimo z ognja, vse skupaj malo ohladimo in čez noč postavimo v hladilnik.
 4. Nasledni dan namočene regratove cvetov precedimo, cvetove nežno stisnemo, da izločimo čim več tekočine. 
 5. V precejeno tekočino dodamo trsni sladkor, med in sok polovice limone. Premešamo, zavremo, znižamo temperaturo in pustimo počasi vreti pribižno 1 uro. Po eni uri se bo mešanica zmanjšala približno za polovico in se primerno zgostila. Če želimo bolj gost sirup, ki spominja na med, potem mešanico enosatavno pustimo nekaj minut dlje vreti. 
 6. Regratov sirup nato nalijemo v čiste kozarce, dobro zapremo in počasi ohladimo. Na hladnem bo regratov siruo zdržal tudi nekaj mesev. 
regratovi cvetovi
Regratovi cvetovi