Bezgov sirup

Bezgov sirup pripravimo iz bezgovih cvetov, ki jih nabiramo pozno pomladi. Sirup lahko pripravimo na dva načina, s kuhanjem ali na hladen način. Oba recepta sta preprosta za pripravo, potrebujemo samo sveže nabrane bezgove cvetove, sladkor, vodo, ter citronko ali limono. Poleg bezgovega sirupa je priljubljena tudi šabesa, ki pa jo moramo takoj porabiti, saj ni obstojna kot bezgov sirup. Sirup lahko pripravimo tudi iz zrelih bezgovih jagod. 

Na kaj moramo biti pozorni pri pripravi bezgovega sirupa? Predvsem je pomembno, da ne zaužijemo surovih cvetov, jagod, listov ali lubja, saj so vsi deli bezga v surovem stanju strupeni. S kuhanjem ali konzerviranjem toksičnost izničimo in zeliščni izdelki iz bezga so tako primerni za uživanje.

bezgov sirup
Recept za bezgov sirup

Uporaba črnega bezga v zeliščarstvu

Bezeg, Sambucus, ali črni bezeg je že dolgo poznano zdravilno zelišče, ki ga lahko uporabimo tudi v mnogih kuharskih receptih. Poleg bezgovega sirupa je najbolj priljubljena osvežilna šebesa, odlični pa so tudi ocvrti bezgovi cvetovi.

Bezgovi cvetovi  vsebujejo čreslovine, kalij, fenole in flavonoide. V bezgovih jagodah so antocianini, folna kislina, ter vitamina A in C. V jagodah najdemo tudi cianogene glikozide, ki so v velikih količinah strupeni.

V zeliščarstvu se poparek iz bezgovih cvetov uporablja za lajšanje težav pri gripi in prehladu, bezgov prevretek pa lajša vneto grlo, dlesni in vnetja v ustni votlini. Bezgovi cvetovi in jagode olajšujejo izkašljevanje in spodbujajo potenje ter razstrupljanje telesa. 

Dolgotrajna ali čezmerna uporaba pripravkov iz črnega bezga ni priporočljiva, saj lahko povzroči preveliko izločanje kalija s sečem.

Bezgov sirup – recept s kuhanjem

Sestavine za bezgov sirup:

 • 35 bezgovih cvetov
 • 40 g citronske kisline
 • 3 limone
 • 3 kg sladkorja
 • 3 l vode
recept za bezgov sirup
Segrejemo vodo, dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se raztopi. Ohladimo, dodamo citronko, bezgove cvetove in narezano limono. Pokrijemo in cvetove namakamo 48 ur, nato precedimo in sirup nalijemo v čiste kozarce.
 1. V sončnem vremenu naberemo približno 35 bezgovih cvetov. Pobiramo samo zdrave cvetove, ki jih nato rahlo otresemo, da odstranimo morebitne žuželke.
 2. V večjem loncu zavremo 3 litre vode, dodamo 3 kg sladkorja in mešamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Nato dodamo citronsko kislino, premešamo in pustimo da se sladkorna voda s citronko ohladi.
 3. Ko se sladkorna voda ohladi, dodamo bezgove cvetove, ki jih porežemo peclje in vse zelene dele. Rahlo premešamo in dodamo na večje rezine narezano limono.
 4. Lonec pokrijemo in pustimo stati približno 48 ur, vmes vse skupaj večkrat premešamo.
 5. Pripravimo čiste kozarce ali steklenice. Namočene bezgove cvetove precedimo in jih nežno  stisnemo, da izcedimo čim več sirupa.
 6. Bezgov sirup prelijemo v steklenice, jih dobro zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Recept za bezgov sirup na hladen način

recept za bezgov sirup na hladen način
Recept za bezgov sirup na hladen način

Sestavine za bezgov sirup na hladen način:

 • 35 bezgovih cvetov
 • 1,30 kg sladkorja
 • 1, 5 limone
 • 1 l vode
 • 15 g citronke
 1. Naberemo zdrave bezgove cvetove in jih rahlo otresemo, da odstranimo žuželke.
 2. Večji steklen kozarec ali več manjših napolnimo z bezgovimi cvetovi in čez prelijemo vodo, ki naj sega čim višje do roba. Po vrhu položimo rezine limone in kozarce zapremo.
 3. Kozarce za 24 ur postavimo na toplo, čez dan lahko tudi na sonce.
 4. Naslednji dan vsebino kozarcev precedimo v večjo posodo,  cvetove nežno stisnemo, da izcedimo čim več cvetnega soka. Nato dodamo citronko in sladkor, premešamo in prelijemo v večje steklene kozarce.
 5. Kozarce dobro zapremo in za 3 do 4 dni postavimo na sonce, da se sladkor popolnoma raztopi. Kozarce vmes večkrat pretresemo, da preprečim, da bi se sladkor strdil ali sprijel v kepe.
 6. Ko se sladkor popolnoma raztopi, bezgov sirup prelijemo v čiste steklenice in jih dobro zapremo. Sirup hranimo v hladnem in temnem prostoru.
bezgovi cvetovi
Bezgovi cvetovi