Smrekovi vršički – recept za sirup

Smrekovi vršički rastejo na koncu smrekovih vej, nabiramo jih zgodaj pomladi in imajo nežen okus po citrosih, ki se meša s smolnatim okusom. Najbolj poznan zeliščni pripravek iz smrekovih vršičkov je sirup, ki ga pripravimo po različnih receptih.

Tradicionalni recept za sirup iz smrekovih vršičkov pripravljamo s sladkorjem, pripravimo pa ga lahko tudi z medom, kar je malce dražja različica. Sirup iz vršičkov smreke pomirja kašelj, čisti in razkužuje dihalne poti, ter blagodejno deluje na pljuča. Z uživanjem sirupa pospešimo krvni obtok v sluznicah dihal, jih krepimo, obnavljamo in ščitimo.

smrekovi vršički
Smrekovi vršički

Smrekovi vršički

Poleg sirupa, lahko iz smrekovih vršičkov pripravimo tudi druge zeliščne pripravke. Pripravimo lahko čaj ali pa uživamo sveže. Dodamo jih v vročo zeliščno kopel, ki nam bo odprla dihalne poti, pospešila prekrvavitev in celjenje ran, ter očistila celoten organizem. Smrekovi vršički so odličen vir vitamina C in nepogrešljiv antioksidant. Vitamin C krepi imunski sistem in zagotavlja nemoteno delovanje mnogih procesov v našem telesu. Vršičke nabiramo zgodaj pomladi, po potrebi jih lahko tudi zamrznemo.

Smrekove vršičke lahko koristno uporabimo tudi za pripravo enolončnic in juh, odlična je kremna juha iz divjega riža s smrekovimi vršički.

Pri nabiranju vršičkov bodimo previdni, če je le mogoče, jih nabirajmo na starih drevesih, saj če bomo mladi smreki pobrali vršičke, bomo za eno leto ustavili rast drevesa. Vršičke nikoli ne nabiramo samo na enem drevesu, pač pa iz vsakega zdravega in starejšega drevesa nekaj, da ne ustavimo rasti. Sveže nabrani vršički hitro izgubljajo koristne učinkovine, zato jih porabimo takoj po nabiranju.

Na podoben način pripravimo sirupe tudi iz drugih zelišč in rastlin, zelo priljubljen je regratov sirup.

Recept za sirup iz smrekovih vršičkov

Za sirup iz smrekovih vršičkov uporabimo sveže nabrane mlade vršičke, beli ali rjavi sladkor, ki ga lahko nadomestimo z medom ali celo kakšnim naravnim sladilom, kot je na primer eritritol. 

  1. V sončnem vremenu naberemo smrekove vršičke. Z vršički in sladkorjem po plasteh naložimo steklene kozarce. Vsako plast ki jo naložimo, nežno stisnemo s kuhalnico. Namesto navadnega belega sladkorja lahko uporabimo rjavi ali trsni sladkor, ter med ali naravna sladila. Kozarec napolnimo čim bolj na tesno, da je vmes malo zraka.
  2. Kozarce dobro zapremo in zunanjo stran obrišemo z mokro krpo, saj bo drugače stopljen sladkor odlična vaba za mravlje.
  3. Kozarce s smrekovimi vršički in sladilom za 40 dni postavimo na sonce. Ko se sladkor prične topiti, jih na 3 do 4 dni obračamo, da so vršički vedno prekriti z raztopljenim sladkorjem. Kozarce občasno očistimo z mokro krpo, da ne privabimo preveč mravelj ali os.
  4. Po približno 40 dneh vsebino precedimo skozi cedilo ali gazo, vršičke odvržemo na kompost. Sirup iz smrekovih vršičkov prelijemo v čiste kozarce,  trdno zapremo in jih hranimo v hladnem in temnem prostoru.
  5. Sirup iz smrekovih vršičkov lahko na hladnem hranimo do 2 leti, vsekakor pa je najbolje, da si vsako leto pripravimo svežo zalogo sirupa.
recept za sirup iz smrekovih vršičkov
Smrekove vršičke in sladkor ali med po plasteh naložimo v kozarce in za 40 dni postavimo na sonce.

Previdnosti pri uživanju sirupa iz smrekovih vršičkov

Sirup iz smrekovih vršičkov je naravni zeliščni pripravek, vendar moramo pri uživanju vseeno upoštevati nekaj navodil. Dnevni priporočeni odmerek sirupa za odrasle je največ 30 ml, ali trikrat na dan po eno žlico sirupa.

Če smo sirup pripravili iz medu ali sladkorja, ni primeren za sladkorne bolnike. 

sirup iz smrekovih vršičkov
Sirup iz smrekovih vršičkov