Kosilo.si

Ideje za kosilo

lahko kosilo

Recepti za lahko poletno kosilo

Lahko kosilo – kaj si predstavljate kot lahko kosilo? Poletje je čas, ko si želimo lahkih in osvežujočih obrokov, ki nas ne bodo obremenili, temveč nam bodo dali energijo za aktivne dni. V tem članku vam predstavljamo nekaj idej za lahko poletno kosilo, ki vključuje vse od poletnih enolončnic do osvežujočih solat. Vsak recept je skrbno izbran, da vam omogoči okusno in zdravo prehranjevanje.

lahko kosilo

Priporočam tudi recept: Poletne mineštre

Recepti za lahko poletno kosilo

Lahka poletna enolončnica

Sestavine za poletno enolončnico:

  • 2 bučki, narezani na kocke
  • 2 korenčka, narezana na kocke
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 rumena paprika, narezana na trakove
  • 1 pločevinka paradižnikovih koščkov ( ali svež paradižnik)
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 žlička sladke paprike
  • Sol in poper po okusu
  • Sveža bazilika za okras

Recept po korakih za poletno enolončnico

  1. V velikem loncu segrejte olivno olje in popražite čebulo ter česen, dokler ne postaneta zlato-rumena.
  2. Dodajte narezano zelenjavo (bučke, korenje, papriko) in pražite 5-7 minut.
  3. Vmešajte paradižnikove koščke in sladko papriko ter začinite s soljo in poprom.
  4. Kuhajte na zmernem ognju 15-20 minut, dokler zelenjava ni mehka.
  5. Postrezite vroče, okrašeno s svežo baziliko.

Piščančji file v omaki

Sestavine za piščančji file v omaki

  • 4 piščančji fileji
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, drobno sesekljana
  • 200 ml piščančje juhe
  • 100 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlička gorčice
  • Sol in poper po okusu
  • Svež peteršilj za okras

Recept po korakih za piščančji file v omaki

  1. Piščančje fileje začinite s soljo in poprom.
  2. V ponvi segrejte olivno olje in na srednji temperaturi popecite piščančje fileje do zlato-rjave barve, približno 5 minut na vsaki strani.
  3. Odstranite fileje iz ponve in v isti ponvi popražite čebulo in česen, dokler ne postaneta mehka.
  4. Dodajte piščančjo juho, smetano in gorčico ter dobro premešajte.
  5. Vrnite piščančje fileje v ponev in kuhajte še 10 minut, dokler omaka ne zgosti in piščanec ni kuhan.
  6. Postrezite vroče, okrašeno s svežim peteršiljem.

 Poletna sezonska solata

Sestavine za poletno sezonsko zelenjavo:

  • 1 glava zelene solate 
  • 1 kumara, narezana na tanke rezine
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • 1 rdeča čebula, narezana na tanke rezine
  • 100 g feta sira, nadrobljenega
  • 50 g črnih oliv
  • Sveža bazilika in meta za okras
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • Sol in poper po okusu

Navodila za pripravo lahko sezonske solate

  1. V veliki skledi zmešajte solato, kumaro, paradižnik in rdečo čebulo.
  2. Dodajte nadrobljen feta sir in črne olive.
  3. Pokapajte z olivnim oljem in balzamičnim kisom ter začinite s soljo in poprom.
  4. Dobro premešajte in okrasite s svežo baziliko in meto.
  5. Postrezite hladno kot glavno jed ali prilogo.

Priporočam tudi recept: Tedenski jedilnik

Show Buttons
Hide Buttons