Domača češnjeva marmelada

Domača češnjeva marmelada je preprosta za pripravo, samo malo potrpljenja bomo potrebovali. Češnjam moramo namreč pred kuhanjem odstraniti koščice, kar je lahko precej dolgotrajen postopek. A tudi pri tem si lahko pomagamo, saj v sodobni kuhinji ne sme manjkati odstranjevalec pešk iz češenj in sliv. 

Če imamo pri roki orodje za odstranjevanje koščic, potem bomo imeli češnje za kuhanje marmelade hitro pripravljene. Kaj še potrebujemo za pripravo slastne češnjeve marmelade? Seveda zrele in sladke češnje, sladkor in limonin sok. Preden se lotimo kuhanja marmelade, si pripravimo še čiste kozarce in pokrovčke.

Današnji recept je poseben zato, ker bomo s to tehniko ohranili češnje cele. Odlična ideja za ozimnico!

domača češnjeva marmelada
Domača češnjeva marmelada

Domača češnjeva marmelada

V današnjem receptu bomo uporabili malo manj sladkorja, ko ga običajno dodamo v marmelade. Pri nas ne maramo preveč sladkih marmelad, zato vedno dodamo malo manj sladkorja, kot je navedeno v receptu. Marmelade ne bomo preveč dolgo kuhali, čeprav bomo uporabili navaden sladkor.

Češnjevo marmelado lahko pripravimo tudi z želirnim sladkorjem, ali pa celo brez sladkorja. Recept je pripravljen za 1 kg češenj in če bomo marmelado kuhali iz večje količine, potem samo prilagodimo količino sladkorja. Češnjevo marmelado ponudimo pri zajtrku, namažemo jo na palačinke, uporabimo jo lahko za pripravo različnih rolad, ali pa naredimo češnjev štrudelj.

Sestavine za češnjevo marmelado

 • 1 kg zrelih in sladkih češenj
 • 1/2 kg sladkorja
 • 1 žlica svežega limoninega soka

Recept za češnjevo marmelado po korakih

 1. Češnje naprej preberemo in odstranimo poškodovane in gnile. Odstranimo peclje in koščice, delo bo veliko precej končano, če bomo uporabili pripomoček za odstranjevanje koščic. Če bomo koščice odstranjevali ročno, bo postopek trajal malo dlje časa.
 2. Češnje stresemo v večji lonec, dodamo sladkor in limonin sok. Premešamo, postavimo na ogenj in počasi zavremo, nato malo znižamo temperaturo in na srednjem ognju kuhamo 5 minut, ves čas mešamo.

  češnjeva marmelada
  Češnjam odstranimo koščice in peclje, dodamo sladkor in limonin sok. Kuhamo 5 minut, ohladimo, spet kuhamo 5 minut, spet ohladimo in še enkrat kuhamo 5 minut. Z vročo marmelado napolnimo kozarce, jih zapremo, postavimo na glavo, pokrijemo in ohladimo.
 3. Češnje odstavimo z ognja in počakamo, da se mešanica popolnoma ohladi. Ko se češnje s sladkorjem popolnoma ohladijo, lonec spet postavimo na ogenj, zavremo in na srednjem ognju spet kuhamo 5 minut. Nato češnje spet ohladimo!
 4. Ko se češnje spet popolnoma ohladijo, jih še enkrat zavremo in med neprestanim mešanjem na zmernem ognju kuhamo še 5 minut.
 5. Čeprav se vse skupaj sliši malo zapleteno, v bistvu češnjevo marmelado kuhamo samo 15 minut, trikrat po 5 minut in vmes dvakrat ohlajamo. S tem ko kuhanje marmelade razdelimo na tri stopnje, dosežemo, da češnje ostanejo cele.
 6. Ko češnje že tretjič zavremo, lahko po vrhu poberemo pene in z vročo marmelado takoj napolnimo sterilizirane kozarce.
 7. Robove kozarcev obrišemo z vlažno krpo, kozarce zapremo in jih postavimo na glavo. Kozarce dobro pokrijemo, najboljše z večjo brisačo ali odejo. Ko se marmelada popolnoma ohladi, kozarce pospravimo v hladen in temen prostor.
 8. Ko kozarec s češnjevo marmelado odpremo, ga moramo hraniti v hladilniku in čim hitreje porabiti, da se marmelada ne pokvari.

Priporočam tudi ogled receptov za marmelade in džeme

Video: Domača češnjeva marmelada

Vir foto; Češnjeva marmelada: Designed by Freepik