Recept za domačo borovničevo marmelado

Recept za domačo borovničevo marmelado – preprosto in slastno! Borovničevo marmelado lahko skuhamo po različnih receptih, izbrala sem najbolj preprostega. Seveda še vedno velja, da so najboljše marmelade tiste, ki jih skuhamo tako, kot so jih naše mame in babice. Vendar sedaj živimo v drugačnem času, kjer pogosto lovimo čas za spodoben obrok, kaj šele, da bi več ur kuhali marmelado. A domače je le domače, zato bomo danes pripravili preprosto in izredno okusno borovničevo marmelado. 

Recept za domačo borovničevo marmelado
Recept za domačo borovničevo marmelado

Recept za domačo borovničevo marmelado

Najboljšo marmelado za ozimnico bomo skuhali iz pravkar dozorelih borovnic. Zrele in sočne borovnice vsebujejo veliko taninov in imajo ravno pravšnjo kislost. Borovnice pa ne smejo biti preveč zrele, saj takrat lupin postane trda in marmelada se ne bo lepo skuhala. Čeprav se sliši malo čudno, lahko za marmelado uporabimo tudi zamrznjene borovnice!

Čeprav borovnice vsebujejo dovolj naravnega pektina  da bi bila marmelada dovolj gosta, bomo v receptu vseeno uporabili malo pektina v prahu. Vedeti moramo, da sadni pektin ne podaljšuje roka uporabnosti marmelade, pač pa jo samo pomaga zgostiti. 

Sestavine za borovničevo marmelado:

 • 6 skodelic borovnic
 • 4 skodelice sladkorja
 • 2 žlici limoninega soka
 • 1 zavitek pektina v prahu ( želirno sredstvo)

Recept za kuhanje borovničeve marmelade po korakih

 • Naberemo zrele in sočne borovnice, jih preberemo, odstranimo morebitne listke in vejice. Pripravimo čiste kozarce in pokrovčke. Kozarce in pokrovčke steriliziramo na vodni kopeli, ko bomo vanje prelili marmelado, morajo biti še vroči.
 • 3/4 borovnic stresemo v večji lonec, jih pretlačimo in počasi kuhamo na zmernem ognju. 
 • Dodamo preostale borovnice, sladkor in limonin sok. Ob stalnem mešanju borovnice s sladkorjem zavremo.
  borovničeva marmelada
  3/4 borovnic stresemo v večji posodo, pretlačimo in zavremo. Dodamo preostale borovnice, sladkor in limonin sok. Zavremo, dodamo želirno sredstvo in med mešanjem kuhamo še 1 minuto.
 • Dodamo zavitek sadnega pektina, premešamo in še enkrat zavremo. Ob nenehnem mešanju kuhamo še 1 minuto. 
 • Če se na vrhu pojavi zelo veliko pen, jih previdno odstranimo.
 • Vročo marmelado zlijemo v vroče kozarce, robove kozarcev obrišemo z vlažno krpo. Nežno potrkamo po kozarcih, da sprostimo zračen mehurčke. Kozarce tesno zapremo.
 • V širši posodi zavremo vodo in vanjo potopimo kozarce napolnjene z marmelado, toliko, da je pokrovček nad vodo.
 • Počakamo da voda še enkrat zavre, kozarčke prekuhavamo 10 minut. Nato kozarčke z marmelado poberemo iz vroče vode in jih popolnoma ohladimo. Borovničevo marmelado hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Koristni nasveti in najpogostejša vprašanja o kuhanju borovničeve marmelade

Ali lahko uporabimo ustekleničen limonin sok?

Verjetno ste mislili, da je najbolje, če uporabimo sveže iztisnjen sok! Vendar kuharski mojstri pravijo, da je bolje, če uporabimo ustekleničen limoni sok, ker ima bolj enakomerno kislost in je bolj primeren za konzerviranje kot sveži limonin sok.

Kaj je sadni pektin in zakaj ga uporabljamo?

Sadni pektin je naravna snov, ki se nahaja v celičnih stenah in lupinah sadja. Je polisaharid, ki deluje kot želirno sredstvo pri pripravi marmelad, džemov ali želejev. Pektin dodamo borovničevi marmeladi zato, ker kuhanim borovnicam pomaga, da se primerno zgostijo in želirajo.

Če pri kuhanju marmelade ne dodamo pektina, bo marmelada bolj tekoča in manj stabilna. Uporaba želirnega sredstva močno skrajša čas kuhanja in s tem v marmeladi ohranimo več hranilnih snovi in pristen okus sadja ali jagodičevja. 

Zakaj marmelada ne želira in kako rešimo ta problem?

 • Marmelada ne želira zaradi različnih vzrokov. Nekatere sorte sadja ali jagodičevja ne vsebujejo dovolj naravnega pektina, zato jim moramo pri kuhanju marmelade dodati nadomestek pektina. 
 • Če ne želimo presladke marmelade, smo verjetno dodali premalo sladkorja in posledično marmelada ne želira. 
 • Za aktiviranje pektina moramo dodati kislino, najpogosteje je to limonin sok. Če ne dodamo kisline, bo marmelada ostala tekoča.
 • Pogosto je vzrok da marmelada ne želira tudi prekratek čas kuhanja ali kuhanje na prenizki temperaturi. 
 • Če pa marmelado predolgo kuhamo, se pektin razgradi in marmelada ne bo želirala. 

Mogoče vas bodo zanimali še drugi recepti za poletne in jesenske marmelade

Marmelada iz bezgovih jagod

Marmelada iz bezgovih jagod

Domača češnjeva marmelada

domača češnjeva marmelada

Marmelada iz gozdnih jagod

marmelada iz gozdnih jagod

Jagodni džem

jagodni džem

Marelična marmelada

marelična marmelada

Recept za domačo borovničevo marmelado – video