Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim filejem so tradicionalna Sicilijanska jed. Kraji na jugu Italije so obsijani s soncem, ki ga seveda obožuje tudi paradižnik. Polnjene paradižnike po Sicilijansko bomo pripravili v pečici, po preprostem receptu, kakor to jed že stoletja pripravljajo v teh krajih.

Tudi za polnjene paradižnike poznamo veliko receptov, mnogi so prilagojeni današnjim časom. Današnji recept izhaja iz časov, ko je bila Sicilija še reven italijanski otok, kjer so gospodinje izredno domiselno uporabile vso zelenjavo in sadje, ki so ga pridelali. Odlično brezmesno kosilo!

polnjeni paradižniki
Kaj potrebujemo za polnjene paradižnike po Sicilijansko?

Polnjeni paradižniki po Sicilijansko

Polnjeni paradižniki po Sicilijansko so odlična priloga k mesnemu kosilu, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed.

Sestavine za polnjene paradižnike:

 • 8 srednje velikih zrelih paradižnikov
 • 5 dag črnih oliv
 • 1 žlica kaper
 • 3 dag nastrgane kruhove sredice
 • 8 razsoljenih sardelnih filejev
 • 1 mlada čebulica
 • ščepec svežega peteršilja in origana
 • muškatni orešček
 • olivno olje
 • sol in poper

Recept za nadevane paradižnike po korakih

 1. Izberemo srednje velike zrele paradižnike in jim odrežemo kapice. Izdolbemo nekoliko sredice, kapice paradižnikov prihranimo. Paradižnike nato malo stisnemo, da odteče voda s semeni.
 2. Izdolbene paradižnike rahlo posolimo in jih obrnjene skupaj s pokrovčki položimo na rešetko, da se odcedijo in nekoliko osušijo.
 3. Mlado čebulico sesekljamo, fileje sardele stolčemo v kašo, svež peteršilj in origano drobno sesekljamo. Olivam odstranimo koščice in jih narežemo na majhne koščke. Fileje in kapre prej razsolimo, drugače bo nadev preveč slan. Po želji lahko dodamo tudi malo strtega česna.
 4. V ponvi segrejemo malo olivnega olja, najprej malo popražimo drobno sesekljano čebulico, nato primešamo kašo iz filejev sardel, izdolbeno paradižnikov meso, ter dodamo sesekljana peteršilj in origano. Premešamo, pražimo nekaj minut, nato dodamo nastrgano kruhovo sredico in na manjše koščke narezane olive. 
 5. Nadev solimo, popramo in začinimo z naribanim muškatnim oreščkom. Vse skupaj rahlo premešamo in počasi dušimo 10 minut.
 6. Ko je nadev gotov, ga odstranimo z ognja in ohladimo. Nato vzamemo izdolbene paradižnike in jih nadevamo s hladnim nadevom.
 7. Nadevane paradižnike odlagamo na pekač, ki smo ga rahlo naoljili ali obložili s papirjem za peko in jih pokrijemo s pokrovčki.
 8. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, polnjene paradižnike poškropimo z olivnim olje in jih pečemo približno 25 do 30 minut.

Polnjeni paradižniki po Sicilijansko: