Domača gorčica z začimbami! Imate radi gorčico? Potem si morate ogledati ta recept! Seveda lahko gorčico kupimo v vsaki trgovini, a če je bomo pripravili sami doma, bomo resnično navdušeni nad odličnim okusom. Danes bomo pripravili gorčico z zelišči, vinskim kisom in gorčično moko. Ne veste kaj je gorčična moka? Gorčična moka je fino mleta oblika gorčičnih semen, ki se uporablja kot začimba ali kot sestavina v različnih kulinaričnih receptih. Pridobiva se iz semen rastline gorčice. Odlična ideja za ozimnico!
Priporočam tudi recept: Recept za domači ajvar
Domača gorčica z začimbami
Za pripravo domače gorčice potrebujemo gorčično moko, ki jo pridobivajo iz semen rastline gorčice. Obstajajo tri glavne vrste gorčičnih semen, ki se uporabljajo za izdelavo gorčične moke: Rumena (bela) gorčična semena (Sinapis alba): Imajo milejši okus in se pogosto uporabljajo v komercialni proizvodnji gorčice. Rjava gorčična semena (Brassica juncea): Imajo bolj pikanten okus in se pogosto uporabljajo v indijski kuhinji. Črna gorčična semena (Brassica nigra): So najbolj pikantna in se pogosto uporabljajo v indijski in vzhodnoazijski kuhinji. Katero vrsto gorčične moke bomo izbrali, je odvisno od tega, kako pekočo gorčico želimo.
Sestavine za domačo gorčico z začimbami
- 20 g timijana
- 20 g žajblja
- 20 g majarona
- 10 g pehtrana
- 3 šalotke
- 1/2 l vinskega kisa
- 1/2 kg gorčične moke
- 100 g sladkorja
- 10 g cimeta
- 10 g mletega ingverja
- 10 g pimenta
- 1 g mletega sladkega janeža
Recept za gorčico z začimbami po korakih
- Za pripravo domače gorčice bomo uporabili posušena zelišča. Timijan, žajbelj, majaron in pehtran zdrobimo, jim dodamo drobno sesekljano šalotko in zmešamo z vinskim kisom.
- Mešanico zelišč in kisa pokrijemo in za štiri dni postavimo na toplo mesto.
- Po štirih dneh mešanico precedimo, lahko skozi gazo ali čisto krpo. Poskusimo iztisniti čimveč soka.
- Gorčično moko in sladkor zmešamo s cimetom, ingverjem, pimentom in sladkim janežem.
- Pričnemo počasi prilivati kis, toliko časa, da se gorčica primerno zgosti.
- Gorčico z zelišči preložimo v čiste kozarčke, jih dobro zapremo ter shranimo v hladen in temen prostor.
- Domačo gorčico lahko obogatimo in izboljšamo okus tako, da ji dodamo svež koper.
Priporočam tudi recept: Bučke v omaki