Kosilo.si

Ideje za kosilo

Domača gorčica z začimbami

Domača gorčica z začimbami! Imate radi gorčico? Potem si morate ogledati ta recept! Seveda lahko gorčico kupimo v vsaki trgovini, a če je bomo pripravili sami doma, bomo resnično navdušeni nad odličnim okusom. Danes bomo pripravili gorčico z zelišči, vinskim kisom in gorčično moko. Ne veste kaj je gorčična moka? Gorčična moka  je fino mleta oblika gorčičnih semen, ki se uporablja kot začimba ali kot sestavina v različnih kulinaričnih receptih. Pridobiva se iz semen rastline gorčice. Odlična ideja za ozimnico!

domača gorčica z začimbami

Priporočam tudi recept: Recept za domači ajvar

Domača gorčica z začimbami

Za pripravo domače gorčice potrebujemo gorčično moko, ki jo pridobivajo iz semen rastline gorčice. Obstajajo tri glavne vrste gorčičnih semen, ki se uporabljajo za izdelavo gorčične moke: Rumena (bela) gorčična semena (Sinapis alba): Imajo milejši okus in se pogosto uporabljajo v komercialni proizvodnji gorčice. Rjava gorčična semena (Brassica juncea): Imajo bolj pikanten okus in se pogosto uporabljajo v indijski kuhinji. Črna gorčična semena (Brassica nigra): So najbolj pikantna in se pogosto uporabljajo v indijski in vzhodnoazijski kuhinji. Katero vrsto gorčične moke bomo izbrali, je odvisno od tega, kako pekočo gorčico želimo. 

Sestavine za domačo gorčico z začimbami

  • 20 g timijana
  • 20 g žajblja
  • 20 g majarona
  • 10 g pehtrana
  • 3 šalotke
  • 1/2 l vinskega kisa
  • 1/2 kg gorčične moke
  • 100 g sladkorja
  • 10 g cimeta
  • 10 g mletega ingverja
  • 10 g pimenta
  • 1 g mletega sladkega janeža

Recept za gorčico z začimbami po korakih

  1. Za pripravo domače gorčice bomo uporabili posušena zelišča.  Timijan, žajbelj, majaron in pehtran zdrobimo, jim dodamo drobno sesekljano šalotko in zmešamo z vinskim kisom.
  2. Mešanico zelišč in kisa pokrijemo in za štiri dni postavimo na toplo mesto.
  3. Po štirih dneh mešanico precedimo, lahko skozi gazo ali čisto krpo. Poskusimo iztisniti čimveč soka.
  4. Gorčično moko in sladkor zmešamo s cimetom, ingverjem, pimentom in sladkim janežem. 
  5. Pričnemo počasi prilivati kis, toliko časa, da se gorčica primerno zgosti. 
  6. Gorčico z zelišči preložimo v čiste kozarčke, jih dobro zapremo ter shranimo v hladen in temen prostor. 
  7. Domačo gorčico lahko obogatimo in izboljšamo okus tako, da ji dodamo svež koper. 

Priporočam tudi recept: Bučke v omaki

Show Buttons
Hide Buttons