Dušeno rdeče zelje je priljubljena priloga, ki se pogosto postreže ob prazničnih in vsakdanjih obrokih, nepogrešljiva je seveda pri Martinovi pojedini. Ta okusna in hranljiva jed združuje sladkobo rdečega zelja s kislimi in začinjenimi notami, kar ji daje edinstven okus. Poglej recept za Martinovo raco s prilogami: Kako pripravimo najboljšo Martinovo raco – sočno, dišečo in popolno za praznično pojedino?
Dušeno rdeče zelje postrežemo k svinjski pečenki ali goveji pečenki, k pečenemu zajcu ali goski, odlično pa se poda tudi k raznim klobasam, pečenim svinjskim rebrcam ali celo ribjim k ribjim jedem. Danes sem dušeno rdeče zelje postregla z mlinci.
Skrivnost popolnega dušenega rdečega zelja 🧅
Sestavine za dušeno rdeče zelje
- 70 dag rdečega zelja
- sol
- 1 žlica kisa
- 4 dag oljčnega olja
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlici sesekljane čebule
- kumina
- 1 jabolko
Recept za dušeno rdeče zelje po korakih
- Rdeče zelje očistimo, odstranimo poškodovane zunanje liste in ga naribamo. Tanko naribano zelje pokapljamo s kisom.
- V večji ponvi razgrejemo olivno olje, uporabimo lahko tudi svinjsko mast. Ob rob ponve stresemo sladkor in ko porumeni, dodamo drobno sesekljano čebulo.
- Premešamo in na kratko popražimo. Naribano zelje, ki smo ga pokapljali s kisom ožamemo in stresemo v ponev.
- Dodamo še naribano jabolko in kumino, prilijemo zajemalko kropa in na nizkem ognju dušimo do mehkega.
- Rdeče zelje očistimo, odstranimo poškodovane zunanje liste in ga naribamo. Tanko naribano zelje pokapljamo s kisom.
⏱ Podatki o receptu
Čas priprave: | 10 minut |
Čas kuhanja / dušenja: | 30 minut |
Skupni čas: | ≈ 40 minut |
Avtor: | Karmen Valant |
Energijska vrednost (približno): | 120 kcal / 100 g |
Sidrne povezave:
- Koliko kisa naj dodam? Z običajnim kisom zadostuje 1 žlica na 70 dag zelja, a prilagodi po svojem okusu.
- Ali lahko dušim vnaprej? Da, dušeno zelje se pogosto pripravi dan prej — okusi se še bolje povežejo.
- Kaj pa začimbe? Osnovne so kumina in sol, a lahko dodaš še klinčke ali janežev cvet za bolj kompleksni okus.
- Kako dolgo ga lahko shranim? V hladilniku do 3 dni, v zaprti posodi.
💡 Nasveti in triki za dušeno rdeče zelje
- Nareži zelje čim tanjše, da se hitreje in enakomerno duši.
- Če ti je zelje preveč kislo, dodaj malo sladkorja oziroma medu.
- Dodaj naribano jabolko – da doda naravno sladkost in teksturo.
- Mešaj redno, da se ne prijema dna lonca in enakomerno kuha.
- Za večjo aromo začni z rahlo praženo čebulo in sladkorjem, preden dodaš zelje.
Nekaj strokovnih nasvetov za pripravo dušenega rdečega zelja
- Uporabljajte sveže rdeče zelje za najboljši okus in teksturo. Sveže zelje ima boljšo hrustljavost in boljši okus.
- Zelje narežite na čim tanjše rezine, da se hitreje in enakomerno zduši.
- Prilagodite količino kisa in sladkorja po okusu. Nekateri imajo raje bolj sladko, drugi pa bolj kislo dušeno zelje.
- Eksperimentirajte z različnimi začimbami, kot so klinčki, janeževa zvezda ali ingver, za dodatno globino okusa.
- Dušeno zelje lahko pripravite vnaprej in ga shranite v hladilniku do 3 dni. Okusi se bodo med shranjevanjem še bolj povezali.
- Dušeno rdeče zelje lahko dodamo tudi v različne jedi na žlico. Rdeče zelje se odlično ujema s paradižnikom in z vsemi mesnimi enolončnicami. Prav tako lahko rdeče zelje na hitro podušimo in ga dodamo k fižolovim enolončnicam.
Ne spreglej zadnjih TOP aktualnih receptov
- Kako pripravimo kruhove cmoke s šunko – preprost recept za popolno prilogo
- Kako pripravimo najboljšo Martinovo raco – sočno, dišečo in popolno za praznično pojedino?
Kaj boste pripravili za božično večerjo?
Tradicionalno pečeno purico ali kaj bolj sodobnega?
- Kako pripravimo najboljše pečenice s kislim zeljem in ocvirki?
- Gobova juha s suhimi jurčki – kremasta, aromatična in popolna za hladne dni
- Katero potico imate najraje?
Orehovo, skutino, kokosovo, pehtranovo ali ocvirkovo?
- Kako skuhamo popolne koruzne žgance – preprost domači recept, ki vedno uspe