Kosilo.si

Ideje za kosilo

dušeno rdeče zelje

Skrivnost popolnega dušenega rdečega zelja – kar domači kuharji pogosto spregledajo 🧅

Dušeno rdeče zelje je priljubljena priloga, ki se pogosto postreže ob prazničnih in vsakdanjih obrokih, nepogrešljiva je seveda pri Martinovi pojedini. Ta okusna in hranljiva jed združuje sladkobo rdečega zelja s kislimi in začinjenimi notami, kar ji daje edinstven okus. Poglej recept za Martinovo raco s prilogami: Kako pripravimo najboljšo Martinovo raco – sočno, dišečo in popolno za praznično pojedino? 🍷🦆

Dušeno rdeče zelje postrežemo k svinjski pečenki ali goveji pečenki, k pečenemu zajcu ali goski, odlično pa se poda tudi k raznim klobasam, pečenim svinjskim rebrcam ali celo ribjim k ribjim jedem.  Danes sem dušeno rdeče zelje postregla z mlinci.

dušeno rdeče zeljeSkrivnost popolnega dušenega rdečega zelja 🧅

Sestavine za dušeno rdeče zelje

  • 70 dag rdečega zelja
  • sol
  • 1 žlica kisa
  • 4 dag oljčnega olja
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • kumina
  • 1 jabolko

Recept za dušeno rdeče zelje po korakih

    1. Rdeče zelje očistimo, odstranimo poškodovane zunanje liste in ga naribamo. Tanko naribano zelje pokapljamo s kisom.
    2. V večji ponvi razgrejemo olivno olje, uporabimo lahko tudi svinjsko mast. Ob rob ponve stresemo sladkor in ko porumeni, dodamo drobno sesekljano čebulo.
    3. Premešamo in na kratko popražimo. Naribano zelje, ki smo ga pokapljali s kisom ožamemo in stresemo v ponev.
    4. Dodamo še naribano jabolko in kumino, prilijemo zajemalko kropa in na nizkem ognju dušimo do mehkega.

⏱ Podatki o receptu

Čas priprave:10 minut
Čas kuhanja / dušenja:30 minut
Skupni čas:≈ 40 minut
Avtor:Karmen Valant
Energijska vrednost (približno):120 kcal / 100 g

Sidrne povezave:

❓ Pogosta vprašanja o dušenem rdečem zelju

  • Koliko kisa naj dodam? Z običajnim kisom zadostuje 1 žlica na 70 dag zelja, a prilagodi po svojem okusu.
  • Ali lahko dušim vnaprej? Da, dušeno zelje se pogosto pripravi dan prej — okusi se še bolje povežejo.
  • Kaj pa začimbe? Osnovne so kumina in sol, a lahko dodaš še klinčke ali janežev cvet za bolj kompleksni okus.
  • Kako dolgo ga lahko shranim? V hladilniku do 3 dni, v zaprti posodi.

💡 Nasveti in triki za dušeno rdeče zelje

  • Nareži zelje čim tanjše, da se hitreje in enakomerno duši.
  • Če ti je zelje preveč kislo, dodaj malo sladkorja oziroma medu.
  • Dodaj naribano jabolko – da doda naravno sladkost in teksturo.
  • Mešaj redno, da se ne prijema dna lonca in enakomerno kuha.
  • Za večjo aromo začni z rahlo praženo čebulo in sladkorjem, preden dodaš zelje.

Nekaj strokovnih nasvetov za pripravo dušenega rdečega zelja

  • Uporabljajte sveže rdeče zelje za najboljši okus in teksturo. Sveže zelje ima boljšo hrustljavost in boljši okus.
  • Zelje narežite na čim tanjše rezine, da se hitreje in enakomerno zduši.
  • Prilagodite količino kisa in sladkorja po okusu. Nekateri imajo raje bolj sladko, drugi pa bolj kislo dušeno zelje.
  • Eksperimentirajte z različnimi začimbami, kot so klinčki, janeževa zvezda ali ingver, za dodatno globino okusa.
  • Dušeno zelje lahko pripravite vnaprej in ga shranite v hladilniku do 3 dni. Okusi se bodo med shranjevanjem še bolj povezali.
  • Dušeno rdeče zelje lahko dodamo tudi v različne jedi na žlico. Rdeče zelje se odlično ujema s paradižnikom in z vsemi mesnimi enolončnicami. Prav tako lahko rdeče zelje na hitro podušimo in ga dodamo k fižolovim enolončnicam.

Ne spreglej zadnjih TOP aktualnih receptov

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.