Recepti za Martinovo pojedino

Recepti za Martinovo pojedino. V Sloveniji na dan Svetega Martina praznujemo praznik vina. Do Martinovega se mošt obravnava kot grešno vino in šele z blagoslovom se spremeni v pravo vino. Na god Svetega Martina se po svetu spominjajo svetnika, ki je nesebično delil svoj plašč s beračem.

Pri nas ta dan zaznamuje predvsem rek, da “Svet’ Martin nar’di iz mošta vin”. V tem času se je uveljavilo martinovanje, to je čas, ko je v izobilju vina in hrane. Za Martinovo pojedino je značilna pečena gos. Ali veste zakaj prav Martinova gos? Legenda pravi, da se je skromni Martin skril med goske, da bi izognil imenovanju za škofa. Seveda so ga glasne gosi izdale in zato na dan njegove smrti simbolično žrtvujemo gos in pojemo.

recepti za martinovo pojedino
Mlinci in sladko dušeno rdeče zelje

Recepti za Martinovo pojedino

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponudijo tudi mnoge kulinarične dobrote. Najbolj priljubljena Martinova jed je Martinova gos, mlinci in dušeno rdeče zelje.

dušeno rdeče zelje

 Martinova raca

Martinova raca ali gos je tradicionalna slovenska jed, ki jo na mize postavimo ko se mošt spremeni v vino. Običajna priloga so mlinci in dušeno rdeče zelje. Recepti za Martinovo pojedino so tradicionalni, poleg pečene race ali gosi, ponudimo mlince, dušeno rdeče zelje in kostanjevo potico.

Za polnjeno raco potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 raca, težka približno 70 dag
  • sol

Nadev za Martinovo raco:

  • 5 dag masla
  • 1 žlica sesekljane čebule
  • račja jetra
  • 5 dag belega kruha
  • 1 dl smetane
  • 1 jajce
  • sol, poper, sesekljan peteršilj

Raco očistimo in osolimo. Vrat in golšo nadevamo z nadevom, odprtino spnemo in raco položimo na mrežico v pekaču. Polijemo z vročim oljem in damo v pečico. Pečemo od 60 do 90 minut pri 200 stopinjah C. Med pečenjem raco polivamo s sokom in jo obračamo.

Nadev: Na maslu popražimo čebulo, dodamo na kocke narezana račja jetra, popražimo in primešamo še drobno narezan kruh. Vse skupaj odstavimo in prilijemo mešanico razžvrkljane smetane, jajca in soli. Dodamo še poper in sesekljan peteršilj ter dobro premešamo.

Preden raco narežemo in serviramo, jo pustimo pokrito na toplem najmanj 15 minut.

Mlinci

  • 35 dag moke
  • 2 jajci
  • 1 žlica olja
  • malo vode ali mleka
  • 10 dag ocvirkov ali prepražene čebule
  • sol

Iz moke, jajc in mleka ali vode, zamesimo bolj trdo testo. Razvaljamo ga na krpe in jih posušimo na čisti, ogreti plošči. Včasih so mlince pekli v krušni peči, ko je bila še topla od peke kruha. Mlinci morajo biti lepo zarumeneli po obeh straneh.

Ohlajene in posušene mlince lahko hranimo v škatli na suhem dlje časa. Pred uporabo mlince razlomimo in jih 2 minuti vremo v slanem kropu. Nato jih odcedimo in zabelimo z ocvirki ali na olju prepraženo čebulo.

Mlince lahko zabelimo tudi s kislo smetano ali jih potresemo s skuto. V nekaterih receptih mlince potresejo tudi z makom, sladkorjem ali sokom svinjske  pečenke.

Dušeno rdeče zelje

  • 60 dag rdečega zelja
  • 2 žlici olja
  • 1 žlička sladkorja
  • 4 žlice drobno sesekljane čebule
  • mleta kumina
  • 1 kislo jabolko
  • sol
  • malo goveje juhe
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 1 l kropa
  • 2 žlici pečenkinega soka

Očiščeno glavo rdečega zelja narežemo na rezance, poparimo z okisanim kropom in odcedimo. Na olju zarumenimo žličko sladkorja in čebulo. Dodamo odcejeno zelje in pražimo toliko časa, da upade.

Dodamo sol, na liste narezano jabolko, kumino in pokrito dušimo. Med dušenjem zelju prilivamo po žlicah govejo juho. Proti koncu kuhanja, jed izboljšamo s pečenkinim sokom.