Recepti za Martinovo pojedino. V Sloveniji na dan Svetega Martina praznujemo praznik vina. Do Martinovega se mošt obravnava kot grešno vino in šele z blagoslovom se spremeni v pravo vino. Na god Svetega Martina se po svetu spominjajo svetnika, ki je nesebično delil svoj plašč s beračem.
Pri nas ta dan zaznamuje predvsem rek, da “Svet’ Martin nar’di iz mošta vin”. V tem času se je uveljavilo martinovanje, to je čas, ko je v izobilju vina in hrane. Za Martinovo pojedino je značilna pečena gos. Ali veste zakaj prav Martinova gos? Legenda pravi, da se je skromni Martin skril med goske, da bi izognil imenovanju za škofa. Seveda so ga glasne gosi izdale in zato na dan njegove smrti simbolično žrtvujemo gos in pojemo.
Recepti za Martinovo pojedino
Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponudijo tudi mnoge kulinarične dobrote. Najbolj priljubljena Martinova jed je Martinova gos, mlinci in dušeno rdeče zelje.
Martinova juha iz rdečega zelja
Za Martinovo postrežemo tudi Martinovo juho, ki jo pripravimo iz rdečega zelja.
- 1/2 žlice svinjske masti
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 manjša glava rdečega zelja
- 1/2 skodelice rdečega vina
- 1 žlička mlete kumine
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 žlica paradižnikove mezge
- ščepec timijana
- sol in poper
- 1 lovorov list
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Rdeče zelje očistimo in grobo narežemo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo in česen.
Ko zadiši, dodamo narezano zelje, ga začinimo z mleto kumino in prilijemo vino. Pokrijemo in počasi dušimo 10 minut. Nato prilijemo jušno osnovo, paradižnikovo mezgo, poper, timijan in lovorov list.
Premešamo, pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Preden juho serviramo, jo po okusu solimo in dodamo žlico kisle smetane.
Martinova raca
Martinova raca ali gos je tradicionalna slovenska jed, ki jo na mize postavimo ko se mošt spremeni v vino. Običajna priloga so mlinci in dušeno rdeče zelje. Recepti za Martinovo pojedino so tradicionalni, poleg pečene race ali gosi, ponudimo mlince, dušeno rdeče zelje in kostanjevo potico.
Za polnjeno raco potrebujemo naslednje sestavine:
- 1 raca, težka približno 70 dag
- sol
Nadev za Martinovo raco:
- 5 dag masla
- 1 žlica sesekljane čebule
- račja jetra
- 5 dag belega kruha
- 1 dl smetane
- 1 jajce
- sol, poper, sesekljan peteršilj
Raco očistimo in osolimo. Vrat in golšo nadevamo z nadevom, odprtino spnemo in raco položimo na mrežico v pekaču. Polijemo z vročim oljem in damo v pečico. Pečemo od 60 do 90 minut pri 200 stopinjah C. Med pečenjem raco polivamo s sokom in jo obračamo.
Raco lahko pečeno tudi v litoželezni ponvi s pokrovom, kar bo še dodatno povezalo vse okuse.
Litoželezna ponev s pokrovom! Poglej današnjo ugodno ponudbo!
Nadev: Na maslu popražimo čebulo, dodamo na kocke narezana račja jetra, popražimo in primešamo še drobno narezan kruh. Vse skupaj odstavimo in prilijemo mešanico razžvrkljane smetane, jajca in soli. Dodamo še poper in sesekljan peteršilj ter dobro premešamo.
Preden raco narežemo in serviramo, jo pustimo pokrito na toplem najmanj 15 minut.
Mlinci
- 35 dag moke
- 2 jajci
- 1 žlica olja
- malo vode ali mleka
- 10 dag ocvirkov ali prepražene čebule
- sol
Iz moke, jajc in mleka ali vode, zamesimo bolj trdo testo. Razvaljamo ga na krpe in jih posušimo na čisti, ogreti plošči. Včasih so mlince pekli v krušni peči, ko je bila še topla od peke kruha. Mlinci morajo biti lepo zarumeneli po obeh straneh.
Ohlajene in posušene mlince lahko hranimo v škatli na suhem dlje časa. Pred uporabo mlince razlomimo in jih 2 minuti vremo v slanem kropu. Nato jih odcedimo in zabelimo z ocvirki ali na olju prepraženo čebulo.
Mlince lahko zabelimo tudi s kislo smetano ali jih potresemo s skuto. V nekaterih receptih mlince potresejo tudi z makom, sladkorjem ali sokom svinjske pečenke.
Dušeno rdeče zelje
- 60 dag rdečega zelja
- 2 žlici olja
- 1 žlička sladkorja
- 4 žlice drobno sesekljane čebule
- mleta kumina
- 1 kislo jabolko
- sol
- malo goveje juhe
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 1 l kropa
- 2 žlici pečenkinega soka
Očiščeno glavo rdečega zelja narežemo na rezance, poparimo z okisanim kropom in odcedimo. Na olju zarumenimo žličko sladkorja in čebulo. Dodamo odcejeno zelje in pražimo toliko časa, da upade.
Dodamo sol, na liste narezano jabolko, kumino in pokrito dušimo. Med dušenjem zelju prilivamo po žlicah govejo juho. Proti koncu kuhanja, jed izboljšamo s pečenkinim sokom.
Rdeče zelje s kostanjem
Martinovo pojedino lahko popestrimo tudi z rdečim zeljem s kostanjem.
- 2 kg rdečega zelja
- slan krop
- 10 dag olja
- 3 dag sladkorja
- 4 dag moke
- sol, kumina
- 1 čebula
- kis
- čista goveja ali kurja juha
- 1/4 kg kostanja
- 10 dag sladkorja za karameliziranje kostanja
Rdeče zelje očistimo, operemo in zrežemo na tanke rezance. Na olju zarumenimo sladkor in ko se razpusti, mu dodamo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo moko in vse skupaj malo popražimo.
V ponev nato dodamo narezano sladko zelje, kumino, sol in malo domačega jabolčnega kisa. Vse skupaj počasi dušimo, po potrebi dolivamo čisto kostno ali govejo juho.
Kostanj skuhamo, olupimo, pretlačimo in ga stresemo k zelju. Nekaj kostanjev spečemo, olupimo in povaljamo v karameli. Preden jed ponudimo, ga obložimo s kostanji, ki smo jih povaljali v karamelu.