Kosilo.si

Ideje za kosilo

svinjska rebrca

šŸ”„ Svinjska rebrca – sočna, mehka in preprosto popolna! šŸ˜

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradicionalno slovensko kosilo. Pečena rebrca postrežemo s praženim krompirjem, ali krompirjem pečenem v pečici. Rebrca lahko spečemo tudi na žaru, najbolj preprosto pa je, če jih spečemo v pečici.Ā  Svinjska pečenka, svinjska rebrca in mrežna pečenka so tudi priljubljene jedi v času Božičnih praznikov.Ā 

svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici

Čas priprave

Ā  Ā  Ā  Ā  Avtor: Karmen Valant Ā  Ā 
PRIPRAVA: 20Ā min
PEČENJE:  2h
SKUPAJ: 2h20Ā min
        KOLIČINA: 4 osebe    

Svinjska rebrca pečena v pečici morajo biti zunaj lepo zapečena in znotraj sočna. Poleg navadne svinjske pečenke in mrežne pečenke, so najbolj priljubljena svinjska rebrca. Postrežemo jih lahko z različnimi prilogami, najbolj se k svinjskemu mesu poda pražen krompir, pire krompir ali duŔen riž. Seveda pri tradicionalnem slovenskem kosilu ne sme manjkati goveja juha, velika skleda solate in za povrh Ŕe kos dobrega peciva. Za popolna pečena rebrca ne potrebujemo veliko začimb, dovolj je sol, poper, malo timijana in česna v prahu.

Meso začinimo že zvečer, natremo ga soljo, malo popra, dodamo timijan in česen v prahu. Nato meso premažemo z malo olivnega olja in ga zavijemo v folijo. Če bomo pekli rebra s kožo, potem jo nekajkrat po vrhu zarežemo.

Sestavine za svinjska rebrca pečena v pečici

  • 1 kg svinjskih rebrc
  • 2 korenčka
  • nekaj koŔčkov repe
  • 1 čebula
  • 3 žlice svinjske masti
  • 1 kozarec rdečega vina
  • sol in poper
  • malo timijana
  • mleti česen

Recept po korakih za svinjsko pečenko pečeno v pečici

  1. Svinjska rebra, ki smo jih že prejÅ”nji dan začinili, postavimo v pekač in jih prelijemo z vročo svinjsko mastjo. Če ne maramo svinjske masti, potem v pekač prilijemo samo kozarček rdečega vina in malo vode. začinjena svinjska rebrca
  2. Na rebra položimo dva narezana korenčka, nekaj koŔčkov repe in čebulo, ki jo narežemo na Ŕtiri dele. pečena rebrca z zelenjavo v pečici
  3. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in počasi pečemo dve uri.
  4. Vmes rebrca polivamo s tekočino, ki se je nabrala v pekaču. MeŔanica stopljene svinjske masti in rdečega vina bo dala rebrom odličen okus. Ko so rebra pečena, jih Ŕe nekaj časa pustimo v pečici. svinjska rebrca počasi pečena v pečic

5. Postrežemo jih s praženim krompirjem ali duŔenim rižem. Odlične so tudi s krompirjem, ki ga prav tako spečemo v pečici, lahko skupaj z rebrci. rebrca s praženim rižem

6. Krompir lahko spečemo tudi v vrečki za pečenje, prej ga začinimo in dodamo na večje kose narezano čebulo. 7.Kot predjed ponudimo govejo juho z zdrobovimi žličniki, lahko tudi kokoŔjo juho z domačimi rezanci.

8. Za povrh pa lahko presenetimo s kosom sveže pečene orehove potice.

Prehranske vrednosti na 100g svinjskih rebrc

HraniloKoličina
Energijska vrednost297 kcal
Beljakovine27 g
MaŔčobe20 g
Ogljikovi hidrati0 g
Vlaknine0 g
Sladkorji0 g
Nasičene maŔčobe7 g
Natrij72 mg

NajpogostejŔa vpraŔanja o peki svinjskih rebrc v pečici:

  1. Koliko časa pečemo svinjska rebrca v pečici?

    • Približno 2 uri pri 180°C.
  2. Ali moramo rebrca predhodno marinirati?

    • Priporočljivo je, da jih začinimo vsaj en dan prej za boljÅ”i okus.
  3. S katerimi začimbami začinimo svinjska rebrca?

    • Sol, poper, timijan, mleti česen, po želji tudi rdeča paprika ali lovorjev list.
  4. Ali je bolje peči rebrca v pečici ali v ponvi?

    • Pečenje v pečici omogoča bolj enakomerno zapečenost in mehkobo mesa.
  5. Kako dosežemo hrustljavo skorjico na rebrcih?

    • Na koncu pečenja poviÅ”amo temperaturo na 220°C za nekaj minut ali uporabimo žar funkcijo pečice.
  6. Ali lahko rebrca pečemo brez svinjske masti?

    • Da, lahko jih pečemo samo z olivnim oljem in rdečim vinom.
  7. Kako preprečimo, da bi se rebrca izsuŔila?

    • Med pečenjem jih večkrat prelivamo s tekočino iz pekača.
  8. S katerimi prilogami postrežemo svinjska rebrca?

    • Pražen krompir, pire krompir, duÅ”en riž, pečen krompir ali kuhano zelenjavo.
  9. Ali lahko rebrca pečemo skupaj s krompirjem?

    • Da, krompir lahko položimo v pekač zadnjih 45 minut pečenja.
  10. Kako vemo, da so rebrca gotova?

    • Meso mora biti mehko, odstopati od kosti in imeti lepo zapečeno skorjico.

Priporočam Ŕe več receptov za pripravo svinjskih rebrc

Svinjska rebra s sladko – kislo omako

Svinjska rebra s sladko kislo omako so priljubljena jed, recept se imenuje sladko kisla rebra po Kitajsko. Skrivnost tega recepta je omaka, v katero zameŔamo tudi sestavine, ki je ne uporabljamo pogosto; ingver, sojino omako ali sezamovo olje.

Recept za svinjska rebra:

  • 1, 25 kg svinjskih reber
  • sol in poper
  • malo čebule

Recept za sladko – kislo omako:

  • 2, 5 cm sveže ingverjeve korenine; olupljene in zmlete
  • 2 strta stroka česna
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici suhega Å”erija
  • 2 žlici omake hoisin: Recept za hoisin omako: bbcgoodfood.com
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlica sezamovega olja
  • 1 žlica sladkorja

Svinjska rebra zložimo v pekač, začinimo in eno uro in pol pečemo v ogreti pečici na 140 stopinj C. Medtem pripravimo sladko kislo omako. ZmeŔamo ingver, strt česen, sojino omako, Ŕeri, omako hoisin, paradižnikovo mezgo, sezamovo olje in sladkor.

Meso vzamemo iz pečice, ga povaljamo v omaki in vrnemo nazaj v pekač. Temperaturo v pečici povečamo na 180 stopinj C in rebrca pečemo Ŕe pol ure. Rebrca ponudimo z mlado čebulo in kruhom.

Sladko kisla rebrca so čudovita tudi pečena na žaru. Najprej jih pri nizki temperaturi spečemo v pečici, povaljamo v sladko kisli omaki in jih nato z vseh strani 15 minut pečemo na žaru.Ā 

Priporočam tudi recepte: Kosilo iz pečice

Pikantna sladko – kisla svinjska rebra

Za ljubitelje pikantnih jedi, lahko pripravimo tudi pikantna sladko kisla svinjska rebra. ZmeÅ”amo olupljen in zmlet ingver, strt česen, sojino omako, Å”eri in sezamovo olje. Dodamo 1 žličko sladkorja, 1/2 žličke mletega muÅ”katnega oreŔčka, 1/4 žličke mletih klinčkov, 1/4 žličke mletega cimeta. Za bolj pikantna rebrca dodamo Å”e malo čilija.Ā 

Rebrca najprej na nizki temperaturi pečemo eno uro in pol, nato jih povaljamo v omaki in spečemo na žaru ali v pečici. Če jih pečemo v pečici, temperaturo povečamo na 180 stopinj, rebrca pečemo Å”e pol ure.

Na žaru rebrca pečemo 15 minut, med pečenjem jih obračamo, da so z vseh strani popečena. Rebrca ponudimo s kruhom in mlado čebulo.

Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrežemo jih s praženim krompirjem in solato.

Recept za svinjska rebrca v čebulni omaki:

  • 1 kg svinjskih reber
  • 2 dag masti
  • 3 velike čebule
  • 1/2 l vode ( lahko tudi čista juha ali malo vina)
  • 2 žlički kumine
  • sol in poper

Rebrca pred pečenjem razrežemo po Å”irini. V večji ponvi segrejemo mast in meso hrustljavo in rjavo popečemo na obeh straneh. Čebulo olupimo in jo narežemo na obročke. V masti, ki je ostala od pečenja mesa, čebulne obročke svetlo rumeno popečemo.

Zalijemo z vodo, juho ali vinom, dodamo Ŕe sol, poper in kumino. Omako razmastimo, damo vanjo rebrca in Ŕe malo pokuhamo. Svinjska rebrca v čebulni omaki postrežemo s pire krompirjem ali z rdečim zeljem.

Pečena svinjska rebra

Pečena svinjska rebra lahko pripravimo za nedeljsko kosilo, postrežemo jih s praženim krompirjem in solato.Ā 

Recept za pečena svinjska rebra:

  • 1,8 kg svinjskih reber
  • sol in poper
  • kumina in česen

Svinjska rebra natremo s soljo, poprom, mleto kumino in strtim česnom. Rebrca položimo v pekač, pečemo jih v odprtem pekaču na drugi reŔetki. Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, uporabljamo žar z vročim zrakom. Rebra pečemo približno dve uri in pol.

Vmes dodamo malo vode, ki jo po potrebi med pečenjem dolivamo. Po uri in pol pečenja rebra obrnemo, spet prilijemo malo vode, lahko tudi čiste juhe. Svinjska rebra postrežemo z duŔeni rižem ali praženim krompirjem.

svinjska rebra pred pečenjem
Svinjska rebra pripravljena za pečenje

IŔčete ideje za mesno kosilo? Poglej ideje in recepte!

Svinjska pečenka po starem receptu

V času kolin je v starih časih vedno bila na mizi svinjska pečenka. Kaj je pečenka? Pečenka je pečeno meso različnih kosov mesa in različnih živali. Poznamo svinjsko pečenko, telečjo, govejo, divjačinsko in perutninsko. Svinjsko pečenko lahko spečemo iz svinjskega vratu, uporabimo lahko zarebrnice, pleče, rebrca ali manjŔi del stegna. Priporočam članek: Domače slovenske koline

Recept za svinjsko pečenko z rebrci:

  • 1 kg svinjskega mesa – vrat, zarebrnice, pleče, rebrca ali manjÅ”i kos stegna
  • sol in poper
  • 1/2 žličke kumine
  • 3 stroki česna
  • svinjska mrežica
  • 1 čebula
  • 1 žlica jedilnega Å”kroba

Pečenko lahko pečemo s kostmi vred, ali pa jih odstranimo, v tem primeru bomo pečenko lažje rezali. Vendar je pečenka, ki jo pečemo s kostmi, bolj okusna. Če bomo uporabili zarebrnice, jim nasekamo kosti. Meso nasolimo in natremo s poprom, kumino in strtim česnom. Spečemo lahko tudi samo svinjska rebrca ali manjÅ”i kos svinjskega stegna.

Na dno pekača položimo svinjsko mrežico, če je nimamo, potem na dno pekača položimo razsekane kosti, na debelo narezano čebulo in na vrh položimo začinjeno meso. Ob strani pekača prilijemo četrt litra vroče vode in po želji malo rdečega vina. Pečenko pečemo najprej pri 200 stopinjah C, potem temperaturo zmanjŔamo na 180 stopinj C.

Pečenko pečemo približno 2 uri, vmes meso redno polivamo s sokom od pečenke, ki mora biti zlato rumene barve, ali bolj temen, če smo v pekač dodali tudi vino. Meso se med pečenjem ne sme izsuŔiti, zato v pečenkin sok redno dolivamo po nekaj žlic vode. Ko prilijemo vodo, pekač potresemo, da se voda pomeŔa s pečenkinim sokom.

S pečenkinega soka nato poberemo maŔčobo in dodamo podmet iz jedilnega Ŕkroba. Omaka naj nekaj časa vre, nato jo precedimo in postrežemo s pečenko. Zraven pečenke ponudimo pražen krompir, hrenovo omako in skledo zelene solate.

jedilnik

Ideje za tedenski jedilnik

ideje za tedenski jedilnik

Recept za goveji golaž

goveji golaž

Štefani pečenka

Ŕtefani pečenka

Pražena jetrca

pražena jetrca

Goveji zrezki v omaki

zrezki v omaki

Pečen zajec v pečici

pečen zajec v pečici

Recepti z mletim mesom

mleto meso recepti

Svinjska pečenka in pražen krompir

svinjska pečenka in pražen krompi

Svinjska pečenka

svinjska pečenka

Viri: Svinjska rebrca:

  • Velika družinska kuharica; Mary Berry
  • Velika Slovenska kuharica; Felicita KalinÅ”ek
ā˜… ā˜… ā˜… ā˜… ā˜…

Ocenite recept!

Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici

Prehranske vrednosti na 100g

HraniloKoličina
Energijska vrednost297 kcal
Beljakovine27 g
MaŔčobe20 g
Ogljikovi hidrati0 g

Vrtiljak slik

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.