Kosilo.si

Ideje za kosilo

gobova juha s suhimi jurčki

Gobova juha s suhimi jurčki – kremasta, aromatična in popolna za hladne dni 🥣

Ko zadiši po gobovi juhi, vemo, da prihaja prava jesen 🌰🍂. Ta gobova juha s suhimi jurčki ima tisti značilen gozdni vonj, ki napolni kuhinjo in prebudi spomine na domačo toplino. Skrivnost njenega okusa je v namočenih jurčkih, krompirju in nežni legirani teksturi s smetano, ki juho spremeni v pravi kremasti užitek. Poglej kako pravilno posušimo jurčke: Kako pravilno sušimo jurčke? 🌿 Preizkušeni načini, da ohranijo aromo!

gobova juha s suhimi jurčki

Gobova juha s suhimi jurčki  – kremasta, aromatična in popolna za hladne dni 🥣

⏰ Čas priprave in hranilne vrednosti

  • 🕒 Čas priprave: 15 minut
  • 🍲 Čas kuhanja: 60 minut
  • Skupni čas: 1 ura 15 minut
  • 👩‍🍳 Avtorica: Karmen Valant
  • 🔥 Energijska vrednost: približno 280 kcal / porcijo

Sestavine za gobovo juho s suhimi jurčki

  • 3 dag suhih jurčkov
  • 4 krompirji
  • 1 sesekljana čebula
  • 2 žlici riževe moke
  • nekaj žlic olivnega olja
  • šopek peteršilja
  • 1/2 lončka smetane
  • 1 l jušne osnove ( mesne ali zelenjavne)
  • sol in poper
  • po želji 1 žlica nastrganega parmezana

Postopek po korakih za pripravo gobove juhe s posušenimi jurčki

  1. Posušene jurčke za nekaj minut namočimo v topli vodi.
  2. Ko se zmehčajo jih odcedimo in rahlo stisnemo, vodo, v kateri smo jurčke namakali prihranimo.
  3. Odcejene jurčke narežemo na poljubne koščke. 
  4. Na olivnem olju popražimo drobno sesekljano čebulo in dodamo narezane jurčke.
  5. Krompir olupimo, operemo in narežemo na manješ kocke. Riževo moko zamešamo z malo mrzle vode in ko jurčki razvijejo poln okus, vse skupaj dodamo v ponev k gobam.
  6. Prilijemo jušno osnovo, začinimo s soljo in poprom, zmanjšamo ogenj in kuhamo približno eno uro.
  7. Iz juhe poberemo krompir, ga pretlačimo in vrnemo nazaj v juho. Na koncu gobovo juho legiramo s smetano in izboljšamo okus z žlico masla.
  8. Po potrebi juho še začinimo in še malo pokuhamo. Preden juho postrežemo, jo postresemo s sveže sesekljanim peteršiljem. Po želji po vrhu potresemo še malo naribanga parmezana. 
  9. Gobova juha s posušenimi jurčki je odlična glavna jed, zraven lahko postrežemo tudi ajdove ali koruzne žgance. gobova juha in žganci

❓ Najpogostejša vprašanja o gobovi juhi s suhimi jurčki

  1. Ali lahko uporabim zamrznjene jurčke? Seveda, a suhi jurčki imajo močnejši okus.
  2. Zakaj uporabimo riževo moko? Da juha dobi svilnato teksturo brez grudic.
  3. Kaj pomeni, da juho legiramo? To pomeni, da jo zmešamo s smetano ali rumenjaki, da postane kremasta.
  4. Lahko uporabim mleko namesto smetane? Da, vendar bo okus manj poln.
  5. Kako dolgo moram kuhati jurčke? Približno eno uro, da se povsem zmehčajo in oddajo aromo.
  6. Katero jušno osnovo priporočate? Zelenjavno za lažjo, mesno za bogatejšo različico.
  7. Ali lahko juho shranim? V hladilniku do 2 dni, ne priporočamo zamrzovanja.
  8. Zakaj dodamo parmezan šele na koncu? Da ohrani aromo in se lepo stopi v vroči juhi.
  9. Ali je juha primerna za vegetarijance? Da, če uporabimo zelenjavno osnovo in izpustimo ocvirke.
  10. Kako jo lahko naredim bolj kremasto? Dodajte malo več smetane in pretlačite del juhe s paličnim mešalnikom.

🍴 Nasveti kuharskih mojstrov

  •  Uporabite mešanico gob – suhi jurčki in šampinjoni ustvarijo popolno ravnovesje okusa. Dodamo lahko tudi lisičke ali marele. Poglej recept: Gobova juha z lisičkami in krompirjem 🥔po starem receptu
  • 🧄 Dodajte strok česna za več globine, vendar ga ne prežgite.
  • 🥄 Vodo, v kateri ste namakali jurčke, obvezno uporabite – vsebuje veliko arome!
  • 🌿 Za svežino dodajte na koncu malo limoninega soka.
  • 🧈 Če juho postrežete kasneje, jo segrevajte počasi, brez vretja.
  • 🥘 Parmezan in smetano dodajte tik pred serviranjem – ohrani se aroma.
  • 🌰 Juha se odlično ujema s popečenimi kruhki ali koruznimi žganci.
  • 🔥 Če želite močnejši okus, uporabite nekaj kapljic tartufovega olja.
  • 🧅 Sesekljano čebulo pražite počasi, da postane zlato rjava – doda sladkost.
  • 🍃 Peteršilj dodajte tik pred serviranjem, da ne izgubi barve.

🥄 Kaj pomeni legiranje hrane?

Legiranje je kulinarični postopek, s katerim jedi zgostimo in jim damo svilnato teksturo.
Običajno pomeni, da jedi (npr. juhi ali omaki) tik pred koncem dodamo smetano, maslo ali mešanico rumenjakov in tekočine.
Pri gobovi juhi tako z legiranjem dosežemo bogatejši okus in kremno strukturo, brez dodajanja moke. 🍶

🌲 Zanimivosti o jurčkih

  • 🍂 Jurčki so bogat vir beljakovin, vlaknin in vitaminov skupine B.
  • 🌾 Suhi jurčki imajo kar 5-krat močnejšo aromo kot sveži.
  • 🍁 V Sloveniji so jurčki zaščiteni – nabiramo jih le do določene količine.
  • 🪵 Najbolj aromatični rastejo pod hrasti in bukvami.
  • 🧺 Jurčke vedno sušimo na toplem zraku, nikoli v pečici pri visoki temperaturi.

Poglej več receptov z gobami

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.