Gobove jedi na žlico so pravo razkoÅ”je jesenskih okusov. JurÄki in lisiÄke veljajo za kralja in kraljico slovenskih gozdov, iz njiju pa lahko pripravimo neverjetno raznolike jedi ā od kremastih juh, rižot in golažev do bogatih enolonÄnic. V tem Älanku predstavljamo 10 najboljÅ”ih receptov, ki združujejo domaÄo tradicijo in sodobne kulinariÄne trike. Poglej tudi kako pravilno zamrznemo jurÄke: Ali jurÄke pred zamrzovanjem blanÅ”iramo ali jih zamrznemo surove? Odgovor vas bo presenetilĀ
![]()
š² Gobova enolonÄnica ā 10 najboljÅ”ih receptov z jurÄki in lisiÄkami
š„ NajboljÅ”e enolonÄnice in jedi z gobami
1. NajboljÅ”a juha iz lisiÄk
![]()
ā± Podatki o receptu
- Äas priprave: 25 minut
- Äas kuhanja: 35 minut
- Skupni Äas: 1 ura
- Avtorica recepta: Karmen Valant š©āš³
- Energijska vrednost: približno 260 kcal na porcijo
Ta kremasta juha iz lisiÄk je Äista eleganca v krožniku. Sveže lisiÄke se nežno prepražijo, nato pa jih kuhamo v osnovi z dodatkom krompirja in smetane, kar ustvari svilnato teksturo. Okus je intenziven, a hkrati nežen, zato navduÅ”i tudi tiste, ki sicer gob ne jedo pogosto. Postrežemo jo s svežim domaÄim kruhom ali hrustljavimi kruhovimi kockami.
2. Krompirjeva juha z jurÄki
Krompirjeva juha z jurÄki je preprosta, a polna topline. JurÄki dodajo bogato aromo, krompir pa poskrbi za kremasto teksturo brez moke. Priprava je hitra, okus pa tako domaÄ, da nas spomni na kuhinjo naÅ”ih babic. OdliÄna izbira za hiter jesenski obrok po sprehodu v gozdu.
![]()
3. Recept za goveji golaž z jurÄki
Ta razliÄica govejega golaža je prava jesenska poslastica. Goveje meso se kuha poÄasi, dokler ni povsem mehko, jurÄki pa jedi dodajo gozdno globino. Okus se Äudovito poveže z zaÄimbami, Å”e posebej z lovorjem in papriko. NajboljÅ”i je postrežen z domaÄimi kruhovimi cmoki.
![]()
4. Pražene lisiÄke z jajci
Pražene lisiÄke ali jurÄki z jajci so prav gotovo najboljÅ”a jesenska poslastica. Seveda je najboljÅ”e, Äe jed pripravimo iz svežih gob, a uporabimo lahko tudi zamrznjene.
![]()
5. Goveja enolonÄnica s krompirjem, jurÄki in grahom
To je prava družinska jed ā polna hranil in okusa. Mehko goveje meso, krompir in grah tvorijo nasitno kombinacijo, jurÄki pa dodajo tisti jesenski Ā»poudarekĀ«. EnolonÄnica je primerna tudi za pogrevanje, saj je naslednji dan Å”e boljÅ”a.Ā
![]()
6. Rižota z jurÄki
Rižota z jurÄki je vedno zmagovalna. Skrivnost je v poÄasnem dodajanju juÅ”ne osnove, da riž postane kremast, a ne razkuhan. JurÄki ji dodajo mesnat okus in Äudovito aromo. Postrežemo jo lahko kot glavno jed ali kot prilogo mesnim jedem.
![]()
7. SoÄna musaka z mletim mesom, jurÄki in lisiÄkami
Ta musaka je nekaj posebnega ā poleg krompirja in mletega mesa jo obogatijo jurÄki in lisiÄke. Okusi se med peko prepletejo v harmoniÄno celoto, ki bo navduÅ”ila vse ljubitelje moÄnih jedi. Z vrhnjim slojem beÅ”amela pa postane popolnoma neustavljiva.

8. Rižota z lisiÄkami
LisiÄke dajejo rižoti povsem drugaÄno noto kot jurÄki. Okus je bolj nežen, a izrazito aromatiÄen. Ko dodamo malo belega vina in sveže nariban parmezan, dobimo jed, ki je hkrati preprosta in prefinjena. Idealen recept za posebne priložnosti.
![]()
9. Mesna enolonÄnica s stroÄjim fižolom in lisiÄkami
Mesna enolonÄnica z lisiÄkami in stroÄjim fižolom je prava vitaminska bomba. StroÄji fižol jedi doda svežino, lisiÄke pa globok gozdni okus. Kuhana poÄasi, da se okusi povežejo, je popolna izbira za hladne jesenske dni.
![]()
10. Krompirjeva juha s svinjskim mesom in jurÄki
Ta juha je robustnejÅ”a razliÄica krompirjeve juhe. Svinjsko meso jo naredi nasitnejÅ”o, jurÄki pa ji dajo znaÄilen jesenski okus. Idealen recept, kadar želite nekaj toplega in domaÄega, kar nasiti celo družino.
![]()
ā NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja o enolonÄnicah z jurÄki in lisiÄkami
- 1. Kako dolgo naj kuhamo enolonÄnico z jurÄki?
Kuhamo približno 60ā90 minut, da se meso in zelenjava zmehÄata, jurÄki pa razvijejo poln okus. - 2. Ali lahko lisiÄke dodamo surove?
Da, a jih je priporoÄljivo najprej popražiti na maslu ali olju, da izloÄijo odveÄno vodo in postanejo bolj aromatiÄne. - 3. Katere zaÄimbe se najbolje podajo k gobam?
Lovor, timijan, majaron, kumina in sveže mleti Ärni poper so klasiÄna izbira. - 4. Ali lahko enolonÄnico pripravimo brez mesa?
Seveda ā jurÄki in lisiÄke poskrbijo za mesnat okus tudi v vegetarijanski razliÄici. - 5. Kako zgostimo enolonÄnico brez moke?
Del krompirja ali zelenjave spasiramo in vrnemo v lonec, kar naravno zgosti jed. - 6. Ali so zamrznjeni jurÄki primerni za enolonÄnico?
Da, le da jih dodamo nekoliko prej in kuhamo dlje, da se sprosti voda. - 7. Kako dolgo zdrži enolonÄnica v hladilniku?
V zaprti posodi zdrži do 3 dni, okus pa se pogosto Å”e izboljÅ”a. - 8. Lahko enolonÄnico zamrznemo?
Da, najbolje v manjÅ”ih porcijah, ki jih kasneje enostavno pogrejemo. - 9. Kaj postreÄi zraven?
Najpogosteje domaÄ kruh, krompirjev pire ali cmoke.
ā ļø Zdravstvena opozorila pri uporabi gob
- Gobe vedno nabirajmo le, Äe jih zanesljivo prepoznamo ā pri dvomu se posvetujmo z izkuÅ”enim gobarjem.
- JurÄki in lisiÄke morajo biti sveži, brez Ärvivosti ali neprijetnega vonja.
- Gobe so težje prebavljive ā obÄutljivim osebam priporoÄamo manjÅ”e porcije.
- Otrokom, mlajÅ”im od 5 let, gob ne priporoÄamo zaradi možnosti prebavnih težav.
- EnolonÄnico iz gob vedno dobro prekuhamo, saj se nekatere snovi razgradijo Å”ele pri kuhanju.
- EnolonÄnice ne pogrevajmo veÄkrat ā najbolje je, da jo segrejemo le enkrat.
- Äe se po zaužitju pojavijo prebavne težave, nemudoma poiÅ”Äemo zdravniÅ”ko pomoÄ.
š” Triki in nasveti za enolonÄnice z jurÄki in lisiÄkami
- Gobe pred kuhanjem vedno oÄistimo s ÄopiÄem ali krpo ā ne jih preveÄ moÄiti.
- JurÄke narežemo na veÄje kose, da ohranijo teksturo v enolonÄnici.
- LisiÄke dodamo malo kasneje kot jurÄke, da ostanejo Ävrste.
- Za bogatejÅ”i okus pražimo Äebulo dlje Äasa na nizki temperaturi.
- Dodajanje belega vina med kuhanjem poudari aromo gob.
- Za kremasto enolonÄnico dodamo žlico kisle smetane tik pred serviranjem.
- NajboljÅ”e enolonÄnice se kuhajo poÄasi ā pustimo jih na nizki temperaturi.
- Naslednji dan je enolonÄnica Å”e okusnejÅ”a, saj se okusi povežejo.
- Äe želimo lažjo jed, uporabimo veÄ zelenjave in manj mesa.
- V lonec vedno dodamo sveža zeliÅ”Äa tik pred koncem kuhanja.
Poglej veÄ receptov z gobami
Ā Vloženi jurÄki na tri naÄine ā v kisu, z zeliÅ”Äi in v olivnem olju

- Kako pripravimo soÄno svinjsko peÄenko v gobovi omaki z jurÄki in lisiÄkami?
Ā Poletna rižota z lisiÄkami in jurÄkiĀ
Ā Kako pravilno vložimo jurÄke? Recept in 5 trikov za Ävrste in popolne vložene gobe!
- Ali ste že poskusili polnjene pohane marele? Okus, ki vas bo navduÅ”il!Ā

- NajboljÅ”i recepti z gobami ā kako pripravimo jurÄke, lisiÄke in marele?Ā
Ā 20 TOP receptov
- Kako obogatimo goveji golaž z gobami? Poglej recepte, nasvete in trike!





