Kosilo.si

Ideje za kosilo

kako kisamo zelje za sarme

Kako kisamo zelje za sarme po starem receptu? 🥬🍲

Kislo zelje je nepogrešljivo pri pripravi sarm, ki sodijo med najbolj priljubljene jedi na žlico v slovenski in balkanski kuhinji. Domače kisanje zelja ni zapleteno, le nekaj potrpežljivosti je potrebne. V tem članku ti pokažem, kako enostavno pripraviš kislo zelje za sarme – z minimalno sestavinami, a z okusom, ki bo verjetno boljši, kot če kislo zelje za sarme kupimo v trgovini. Poglej tudi kako kisamo naribano kislo zelje:  Zakaj je kislo zelje zdravo in kako ga pripravimo po starem receptu? 🍴💚

Kako kisamo zelje za sarme po starem receptu? 🥬🍲

⏱️ Podatki o receptu

  • Čas priprave: 40 minut
  • Čas fermentacije: 3–4 tedne
  • Skupni čas: ~ 1 mesec
  • Kalorije: ~ 20 kcal na 100 g
  • Avtorica: Karmen Valant

🥬 Sestavine za kisanje zelja za sarme

  • 5 glav belega zelja (čvrste, srednje velike)
  • 3 žlice soli na liter vode
  • 2 lovorjeva lista
  • 10 zrn popra
  • 1 manjša korenina hrena (neobvezno, za čvrstost)
  • 1 vejica kopra (neobvezno, za aromo)

👩‍🍳 Postopek kisanja celih zeljnih glav za sarme

  1. Glave zelja očistimo zunanjih listov in izdolbemo kocen.
  2. V velik lonec ali sod nalijemo slanico (3 žlice soli na liter vode).
  3. Zelje naložimo tesno drugo ob drugo, mednje dodamo začimbe.
  4. Zelje obtežimo s težkim krožnikom ali kamnom, da ostane potopljeno.
  5. Posodo pokrijemo s čisto krpo in pustimo na hladnem prostoru.
  6. Vsakih nekaj dni preverimo in po potrebi dolijemo slanico.
  7. Po 3–4 tednih je zelje primerno kislo in pripravljeno za uporabo v sarmah.

❓ Najpogostejša vprašanja o kisanju zelja za sarme

  1. Kako dolgo naj zelje fermentira?
    Približno 3–4 tedne, odvisno od temperature prostora.
  2. Kaj storim, če je zelje preslano?
    List pred uporabo nekaj minut namakamo v vodi.
  3. Ali moram uporabiti hren?
    Ni nujno, hren pa pomaga ohraniti čvrste liste.
  4. Kako vem, da je zelje pripravljeno?
    Listi postanejo prosojni in imajo prijeten kisel okus.
  5. Ali lahko zelje kisam v steklenem kozarcu?
    Da, čeprav je tradicionalno v lesenem sodu ali večjem loncu.

💡 Triki in nasvetio kisanju zelja za sarme

  • Zelje vedno popolnoma prekrijemo s slanico, da ne splesni.
  • Če se pojavi bela plast (kvas), jo odstranimo – to je normalen del fermentacije.
  • Manjše glave zelja so primernejše, ker se listi lažje ločijo.
  • Sarme bodo najboljše, če uporabimo zelje, ki je kisalo vsaj 4 tedne.
  • Zelje lahko shranimo v hladilniku v posodi z malo slanice tudi do 2 meseca.

Poglej še recepte s kislim zeljem

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.