Recept po korakih za sarmo pripravljeno v pečici! Danes bomo pripravili sarme v pečici s kislim zeljem in veliko slanine. Slike za recept je prispevala Mari Radej, ki je okusne sarme postregla na Silvestrski večer. Sarme so tradicionalna jed, značilna za balkansko, srednjevzhodno in vzhodnoevropsko kuhinjo, ki vključuje nadev, običajno iz mletega mesa, pogosto svinjina, govedina ali kombinacija obojega, riža in začimb, ovit v liste kislega zelja. Med kuhanjem se sarme kuhajo v loncu, kjer se prepojejo z okusi sestavin in dobijo svoj značilni okus. Sarme običajno pripravljamo v večjem loncu na štedilniku, lahko pa jih pripravimo tudi v pečici.
Kaj je sarma in od kje izhaja prvotni recept?
Izvor sarme sega v otomansko obdobje, saj beseda “sarma” prihaja iz turške besede “sarmak”, kar pomeni “zaviti” ali “oviti”. Sarma je bila prvotno priljubljena jed na območju otomanskega cesarstva, ki se je raztezalo čez velik del Balkana, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Prvotne različice sarme so uporabljale različne liste, kot so listi vinske trte, zeljni listi, ter nadeve iz riža, mesa, oreščkov in začimb.
V obdobju otomanske vladavine se je jed razširila na Balkanski polotok in Srednjo Evropo, kjer so jo lokalne kuhinje prilagodile svojim okusom. V številnih balkanskih državah so sarme postale nepogrešljiva jed med hladnejšimi meseci, še posebej pozimi, pogosto pa so pripravljene za božične in novoletne praznike.
Recept po korakih za sarmo pripravljeno v pečici
Kaj je skrivnost dobre sarme? Kuharski mojstri pravijo, da je potrebno sarme kuhati počasi in dolgo. To pomeni, da jih kuhamo več ur na nižji temperaturi, da se okusi popolnoma prepojijo. V moderni kuhinji obstajajo tudi vegetarijanske in veganske različice sarme, kjer mesni nadev nadomestijo s sojinimi kosmiči, lečo ali gobami, čemur dodajo riž in začimbe. Zakaj bi sploh sarmo pripravili v pečici? Preprosto zato, ker si tako olajšamo delo, s pripravo v pečici tudi dosežemo intenzivnejši okus jedi.
Sestavine za sarme pripravljene v pečici
- 1/2 kg naribanega kislega zelja, 15 listov kislega zelja
- 500 g mletega svinjskega mesa
- 300 g mletega govejega mesa
- 200 g dimljene slanine
- 1 skodelica riža (200 g)
- 2 srednje veliki čebuli, drobno sesekljani
- 3-4 stroki česna, drobno sesekljan ali strt
- 1 jajce
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička timijana
- 200 g prekajene slanine
- 400 ml goveje jušne osnove
- sol in poper po okusu
- 1 žlica svinjske masti
Sarme v pečici po korakih
- Najprej pripravimo kislo zelje. Če imamo celo glavo kislega zelja, potem previdno odstranimo liste, pazimo, da jih ne poškodujemo. Trde dele listov zelja; sržene, lahko obrežemo, pazimo, da bodo listi še primerni za zavijanje nadeva.
- Čebuli olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula malo porumeni, dodamo strt česen in še nekaj minut pražimo.
- Posebej na pol skuhamo riž.
- Nato dodamo slanino narezano na manjše rezine in pražimo, da slanina postane hrustljava.
- Začinimo mleto meso s soljo, poprom, rdečo mleto papriko, timijanom in mleto kumino. Mleto kumino damo po okusu, lahko jo tudi izpustimo. Maso zmešamo in jo stresemo k popraženo čebuli s slanino, dodamo še na pol kuhan riž in pražimo nekaj minut, da meso rahlo porjavi. Dodamo lahko tudi malo paradižnikove omake ali mezge.
- Vse skupaj odstavimo z ognja in pustimo, da se masa malo ohladi, nato primešamo jajce, ki bo nadev še bolj povezalo.
Kako pravilno zvijamo sarme in koliko časa jih kuhamo v pečici?
- Na vsak zeljni list položimo približno eno veliko žlico nadeva. Liste trdno zavijemo v sarmo, tako da zavihamo robove proti sredini in nato zavrtimo preostali del lista, da dobimo zavitek. Pazimo, da jih ne zavijemo preveč ohlapno, saj se lahko med kuhanjem odvijejo.
- Ko zvijemo vse sarme, pripravimo velik pekač s pokrovom, ki je primeren za peko v pečici. Dno pekača obložimo z listi kislega zelja, čez položimo naribano kislo zelje.
- Na kislo zelje nato zlagamo zvite sarme, vmes položimo nekaj kosov slanine.
- Ko vse sarme zložimo v pekač, po vrhu položimo preostalo kislo zelje in na večje rezine narezano slanino. Vse skupaj prelijemo z govejo jušno osnovo in pokrijemo.
- Pečico ogrejemo na 160 do 180 stopinj C, sarme postavimo v ogreto pečico in jih pokrite počasi kuhamo približno 1 uro in 20 minut.
- Nato pekač odkrijemo in sarme kuhamo še 30 minut.
- Sarme lahko postrežemo takoj, najboljše pa so naslednji dan ali celo čez dva dni.