Sarma s kislim zeljem

Sarma s kislim zeljem je odlična jed, ki spada med vrste jedi, ki jih imenujemo dolme. Dolme so jedi, pri katerih zelenjavo napolnimo z različnimi nadevi. Pri sarmah napolnimo liste kislega ali svežega zelja z rižem in mletim mesom. Sarme lahko pripravimo tudi iz listov blitve ali listov trte.

Sveže zelje, trtne liste in blitvo za pripravo sarme običajno uporabimo v poletnem času, medtem ko pozimi uporabimo liste kisanega zelja.

sarma s kislim zeljem
Sarma s kislim zeljem! POGLEJ VEČ!

Sarma s kislim zeljem

Sarme so nepogrešljive v času novoletnega rajanja, saj pravijo, da kislo zelje tudi prežene alkoholnega mačka. Vsekakor si moramo v zimskih mesecih večkrat privoščiti jedi iz kislega zelja, saj mlečna kislina v kislem zelju razstruplja in pomirja naš organizem.

Sarme lahko pripravimo po različnih receptih, pripravimo jih lahko v večjem loncu, poznamo tudi recepte, ko sarme pripravimo v pečici. Za resnično dobre sarme moramo seveda izbrati kakovostne sestavine. Ko izbiramo kisano zeljno glavo, mora biti ta ravno prav kisla in slana, paziti moramo, da ne kupimo pokvarjene kisle zeljne glave. Pokvarjeno zelje je lahko na videz sluzasto in verjetno ima tudi neprijeten vonj.

Recept za sarmo s kislim zeljem

Ko izberemo ravno pravo kislo zeljno glavo, moramo pripraviti še riž, mleto meso in začimbe. Za nadev za sarme je napisanih veliko receptov. Običajno na čebuli popražimo sesekljano čebulo in mleto meso, ter vse skupaj začinimo in z nadevom napolnimo zeljne liste.

Če smo kupili veliko zeljno glavo, nam bodo verjetno ostali kisani zeljni listi. Te lahko uporabimo tako, da jih položimo na dno lonca, v katerem bomo kuhali sarme. Zeljne liste položimo tudi po vrhu sarmic, čez pa položimo krožnik ali manjšo pokrovko, saj s tem preprečimo, da bi sarme med kuhanjem skakale po loncu. Za boljši okus dodamo še malo prekajenega mesa. Recept je pripravljen za 6 oseb, posebnost recepta je ta, da ga pripravljamo brez čebule.

Sestavine za sarmo s kislim zeljem:

 • 1 glava kislega zelja
 • 3 žlice olja
 • 40 dag mletega mesa (1/2 govejega in 1/2 svinjskega mesa)
 • 3 stroke česna
 • poper in sol
 • 20 dag riža
 • 3/4 kg kislega zelja
 • 4 rezine prekajene slanine
 • malo kumine
 • 1 l vroče vode
 • 2 žlici paradižnikove mezge
 • 1 žlička sladke paprike
 • 1 žlica moke
 • kisla smetana
 • 100 g prekajenega mesa

Kisano zeljno glavo previdno razdelimo na posamezne liste in jim odrežemo glavne žile, vendar jih ne zavržemo. V ponvi segrejemo olje in popražimo mleto meso, toliko da zakrkne. Dodamo s soljo strt česen in popramo. Dodamo riž in pražimo toliko časa, da postekleni, nato zalijemo z zajemalko vroče vode in zavremo.

Na pripravljene zeljne liste položimo po eno zvrhano žlico nadeva in liste najprej od strani, nato še v drugo smer zavijemo. Pripravimo večji lonec in vanj najprej položimo nekaj listov kislega zelja, odrezane žile listov, ki smo jih spravili in nato še narezano kislo zelje.

Na zelje nato položimo pripravljene sarme in jih po vrhu obložimo z rezinami prekajene slanine. Potresemo s ščepom kumine, dodamo lovorov list, po vrhu položimo še kakšen list kislega zelja in na kose narezano prekajeno meso. Oblijemo z vročo vodo, pokrijemo in počasi dušimo približno 1 uro in pol.

Priprava omake za sarmo

Medtem posebej pripravimo omako za sarmo. Na masti bledo zarumenimo moko, odstavimo z ognja in najprej zamešamo sladko papriko, premešamo in nato dodamo še paradižnikovo mezgo. Razmešamo z vodo, solimo in počasi kuhamo 10 minut.

Med kuhanjem omako večkrat premešamo, proti koncu kuhanja primešamo žlico kisle smetane in z omako prelijemo sarme. Sarme z omako še enkrat prevremo na šibkem ognju ali pa jih za 10 minut položimo v ogreto pečico.

Sarmice

sarmice

Sarma v paradižnikovi omaki

sarma v paradižnikovi omaki

Sarma s kislim zeljem iz pečice

sarma iz pečice

Sarma s kislim zeljem in prekajeno slanino

sarme s kislim zeljem in prekajeno slanino