Mleto meso s pire krompirjem je okusna jed pripravljena v pečici, ki nekoliko spominja na pastirsko pito. Okusna in hitro pripravljena jed, ki je priljubljena v domininkanski kuhinji. Za pripravo in pečenje jedi bomo potrebovali približno eno uro, vse pa lahko pripravimo že dan prej in naslednji dan samo postavimo v pečico.
Originalno se jed imenuje Pastelón de Papa in se tradicionalno pripravlja z mleto govedino. Mleto govedino lahko nadomestimo z mešanico mletega svinjskega mesa in govedine ali pa uporabimo mleto piščančje ali puranje meso. K mesu lahko primešamo tudi poljubno zelenjavo, v jed se odlično podata korenje ali gobe.
Mleto meso s pire krompirjem
Mleto meso in krompir se odlično ujameta v različnih jedeh, najbolj priljubljena je prav gotovo krompirjeva musaka. Poleg musake poznamo mnoge druge recepte, kjer kombiniramo mleto meso in krompir v različnih oblikah. Če boste iskali recept za današnjo enolončnico po spletu, ga boste našli pod imenom krompirjeva torta, pogača ali pita.
Krompirjeva torta je tradicionalna južnoameriška jed, najbolj priljubljena je v Čilu in Argentini. Posebnost Pastel de papas je dodajanje lokalnih in sezonskih sestavin, ki odražajo regionalno kulinarično kulturo. V mesno torto po lokalnih receptih dodajajo črne olive, rozine ali trdo kuhana jajca.
Sestavine za mleto meso s pite krompirjem – Pastel de papas
- 7 krompirjev
- 1 žlica masla
- 3/4 skodelice tekoče sladke smetane
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 majhna čebula
- 1 strok česna
- 1 žlička posušenega origana
- 2 žlički soli
- 1/2 žličke črnega popra
- 1/2 kg mletega mesa
- 1/2 skodelice paradižnikove omake
- 1 skodelica vode ali jušne osnove
- 1 žlička rdeče mlete sladke paprike
- 1/2 skodelice naribanega sira mozzarella
- 1 skodelica naribanega blagega cheddar sira
- sir mozzarella in cheddar sir lahko nadomestimo z drugim sirom po okusu
Recept za mleto meso s pire krompirjem po korakih
- Krompir olupimo, operemo, narežemo na kocke, prilijemo vodo, dodamo žličko soli in do mehkega skuhamo.
- Ko je krompir skuhan, mu dodamo maslo in tekočo sladko smetano, ter ga zmečkamo v pire. Krompirjev pire pustimo na toplem toliko časa, da pripravimo mleto meso.
- Mleto meso razdrobimo s prsti, dodamo sol, poper in posušen origano. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Sesekljano čebulo in strt česen zamešamo v mleto meso.
- V večji ponvi segrejemo olivno olje in dodamo začinjeno mleto meso. Premešamo in nekaj minut pražimo, da se meso rjavo obarva.
- Nato dodamo paradižnikovo omako in vodo ali jušno osnovo, v kateri smo raztopili žličko rdeče mlete sladke paprike. Premešamo in počasi dušimo, da izpari da vsa tekočina.
Kako sestavimo Pastel de papas in koliko časa ga pečemo?
- Za peko Pastel de papas lahko uporabimo steklen ali keramičen pekač. Dno pekača rahlo namastimo in najprej položimo plast pire krompirja.
- Na pire krompir položimo vso začinjeno in dušeno mleto meso. Potresemo s polovico sira in čez položimo drugo plast pire krompirja.
- Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, mleto meso s pire krompirjem pečemo 20 minut. Jed je gotova, ko se sir popolnoma raztopi. Odlično enolončnico z mletim mesom pripravljeno v pečici še vročo postrežemo.