Musaka je odlična jed, v originalnem receptu je pripravljena iz popečenih jajčevcev, krompirja in bogate paradižnikove omake. Musako najpogosteje pripravimo z mletim mesom in krompirjem, ter jo prelijemo z bešamelom. Znani grški kuhar Nikolaus Tselementes je prvi pripravil današnjo različico grške musake. Po njegovem receptu so pričeli musako sestavljati po plasteh, pred pečenjem pa so jo prelili z bešamel omako.
Musako lahko pripravimo po mnogih receptih, dodamo lahko različno zelenjavo, mleto meso, krompir in tudi gobe. Pri nas imamo radi musako z popraženimi jurčki in lisičkami, odlična pa je tudi musaka s sladkim krompirjem.
Krompirjeva musaka z jurčki in lisičkami
Klasična grška musaka je pripravljena iz popečenih jajčevcev, krompirja, paradižnikove omake, mletega govejega ali jagnječega mesa, ter prelita s kremasto bešamel omako. Ko osvojimo pripravo klasične musake, lahko poskusimo med plasti te odlične jedi, dodati tudi druge sestavine.
Pri musaki se lahko precej igramo, jaz običajno porabim zelenjavo ki jo imam pri roki, vedno pa dodamo tudi krompir in mleto meso. Namesto bešamel omake naredim polivko iz mešanice kisle smetane, mleka, jajc in naribanega sira. Današnja musaka z jurčki in lisičkami je bila res odlična, zato bom z vami delila moj recept.
Recept za krompirjevo musako z jurčki in lisičkami:
- 800 g mletega mesa
- 8 krompirjev
- sveže lisičke in jurčki
- 2 čebuli
- paradižnikova mezga
- 2 stroka česna
- mleta sladka paprika
- poper in sol
- svinjska mast ali olivno olje
- 1 kisla smetana
- 1 lonček mleka
- 1 jajce
- nariban sir
Sveže lisičke in jurčke očistimo in narežemo na tanke lističe. Krompir operemo in celega skuhamo, pazimo, da ga ne razkuhamo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.
V ponvi segrejemo svinjsko mast, po želji lahko tudi olivno olje. Na maščobi popražimo čebulo in dodamo mleto meso, ki ga dobro premešamo. Dodamo sol, poper, mleto rdečo papriko in paradižnikovo mezgo, ki jo lahko nadomestimo tudi s svežim paradižnikom. Pražimo toliko časa, da tekočina povre.
V drugi ponvi segrejemo malo svinjske masti ali olivnega olja in na njem popražimo čebulo. Dodamo na lističe narezane gobe in strt česen. Malo posolimo in nekaj minut pražimo, da se sok od gob pokuha.
Mleko, kislo smetano, jajce in nariban sir dobro premešamo in po okusu solimo in popramo, nekaj naribanega sira prihranimo.
Kako sestavimo musako?
Kuhan krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. V pekač ali keramično posodo kanemo nekaj kapljic olja in na dno najprej zložimo plast narezanega krompirja.
Čez krompir položimo mleto meso in čez meso spet plast krompirja. Čez krompir položimo pražene lisičke in jurčke, čez položimo spet plast mletega mesa. Po želji že sedaj čez polijemo malo polivke.
Zlaganje musake zaključimo s plastjo narezanega krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom. Po vrhu musako bogato posujemo z naribanim sirom.
Pekač postavimo v pečico, ko jo ogrejemo na 180 stopinj C in pečemo približno pol ure. Tik preden je musaka pečena, jo še enkrat posujemo z naribanim sirom in še za nekaj minut postavimo v pečico, da se sir po vrhu lepo zapeče.