Recept za omleto z blitvo! Omleta z blitvo je odlična ideja z brezmesno kosilo. Za pripravo jedi potrebujemo mlado blitvo, jajca, nastrgan parmezan in že imamo okusno kosilo. Za pripravo jedi bomo potrebovali približno 45 minut. Če nimamo sveže mlade blitve, lahko uporabimo tudi zamrznjeno, vendar okus prav gotovo ne bo tako dober.
Po želji lahko v jed dodamo tudi drugo poljubno zelenjavo, z blitvo se odlično ujemajo gobe, paprika, paradižnik ali špinača. Blitva je zelena listnata zelenjava, ki je izredno bogata z vitamini K, A, C in E, poleg tega vsebuje vitamine skupine B in mnoge pomembne minerale.
Omleta z blitvo
Za omleto z blitvo bomo potrebovali mlado blitvo, jajca, začimbe in nastrgan parmezan. Recept je povzet po italijanske receptu, kjer bomo to jed našli pod imenom frittata. Jed je primerna tudi za otroke, saj je lahko prebavljiva, seveda pa moramo nekoliko prilagoditi začimbe.
Blitva je tudi odličen vir prehranskih vlaknin, ki ohranjajo zdravje našega črevesja. Vsebnost kalija in magnezija v blitvi pomaga uravnavati krvni tlak. Kalij nasprotuje učinkom natrija v telesu, kar pomaga pri zniževanju krvnega tlaka.
Sestavine za omleto z blitvo za štiri osebe:
- 6 jajc
- 1/2 kg mlade blitve
- 2 žlici nastrganega parmezana
- ščepec naribane limonine lupinice
- ščepec cimeta
- 1 žlica masla
- 4 žlice olja
- sol in poper
Recept za omleto z blitvo po korakih
- Mlado blitvo očistimo, operemo, narežemo in skuhamo v majhni količini slane vode.
- Ko je blitva kuhana, jo ožamemo in grobo sesekljamo.
- V ponvi segrejemo polovico masla, dodamo sesekljano blitvo, premešamo in na šibkem ognju počasi dušimo 10 minut.
- Dodamo nastrgan parmezan, naribano limonino lupinico, ščepec cimeta, odstavimo z ognja in dobro premešamo.
- Posebej v posodi razžvrkljamo jajca s ščepcem soli in popra. Začinjena razžvrkljana jajca zlijemo k blitvi in premešamo.
- V ponvi nato segrejemo olje in preostalo maslo. Prilijemo razžvrkljana jajca z blitvo in pečemo nekaj minut na zmernem ognju. Vmes ponev ves čas stresamo, da se omleta ne zažge.
- Ko jajca zakrknejo, omleto obrnemo in jo zapečemo še na drugi strani. Omleto z blitvo še vročo postrežemo.
Vam omleta ne uspe? Poglej nekaj trikov in nasvetov za popolno omleto!
- Zakaj moramo za pripravo omlete vedno uporabiti sveža jajca? Poleg tega, da so preveč stara jajca lahko škodljiva zdravju, bodo sveža jajca dodala boljši okus in teksturo omlete. Jajca tudi vedno ogrejemo na sobno temperaturo.
- Jajca stepamo tako dolgo, da se prične delati pena. Tako bo omleta rahla in puhasta.
- Ali je pomembno na kakšni temperaturi pečemo omleto? Omleto pečemo na srednji temperaturi, saj če jo bomo pekli na previsoki, bodo jajca prehitro zakrknila in omleta bo suha. Če pa bomo omleto pekli na prenizki temperaturi bo postala podobna gumi in bo neužitna.
- Kakšno ponev uporabimo za peko omlete? Najboljša je ponev iz nerjavečega jekla s premerom približno 20 cm.
- Kako vem kdaj je omleta pečena? Omleta je pečena, ko jajca zakrknejo in omleta odstopa od roba ponve.
Recept za omleto z blitvo: