Musaka – kako pripravimo odlično krompirjevo musako?

posted in: Aktualno, Glavne jedi | 0

Musaka recept! Kako pripravimo odlično krompirjevo musako? Od kje izhaja prvotni recept za musako? Musaka je simbol grške kuhinje in kadar obiščemo to prelepo deželo, moramo obvezno poskusiti njihovo tradicionalno jed. Musako danes pripravljajo po celem svetu in po različnih receptih, še vedno pa je najbolj razširjena na Balkanu, Bližnjem vzhodu in srednji Evropi.

musaka recept
Musaka recept – krompirjeva musaka

Musaka recept – ali poznate majhne skrivnosti za pripravo odlične musake?

Grško različico musake je prvič pripravil grški kuhar Nikolaos Tselemendes, ki je jedi prvi dodal francoski bešamel. Grški musaki je slavni kuhar odvzel tudi mnoge orientalske začimbe, obdržal je cimet in piment. Originalna grška musaka se pripravlja z jajčevci, a če nimamo kakovostnih in svežih, potem raje pripravimo musako brez njih. Danes bomo pripravili klasično krompirjevo musako, ki je sicer povzeta po originalnem grškem receptu, a jo bomo pripravili brez jajčevcev. Kaj je skrivnost priprave res odlične musake?

Grški kuharji nam polagajo na srce, da vedno uporabimo sveže in kakovostne sestavine. No, tukaj se pri vsakodnevni kuhi zaplete, posebej če živimo v osrčju Gorenjskih gora. Svežih jajčevcev običajno nimamo niti poleti, kaj šele v zimskem času, zato bomo pripravili musako s krompirjem, faširanim mesom in sirom. Musako lahko pripravimo tudi z drugimi sestavinami, jaz jo pripravimo z dodatkom jurčkov in lisičk. Recept za musako z jurčki in lisičkami TUKAJ!

Recept za klasično krompirjevo musako

V originalnih receptih za musako vedno dodamo jajčevce, krompir pa najprej rahlo popražimo ali skuhamo. Tudi v grških receptih najdemo različna navodila, kako pripravimo krompir za musako. Najpogosteje kuharji svetujejo, da krompir olupimo, narežemo na rezine in popečemo. V nekaterih receptih pa svetujejo, da krompir za musako skuhamo, olupimo in narežemo na rezine.

Pri pripravi musake sem poskusila že oba načina, pripravila sem jo tudi že s surovim krompirjem, ali pa sem krompir olupila, narezala na kolobarje in na pol skuhala. Če želite musako pripravljati po originalnem receptu, potem krompir olupite, narežite na rezine in popecite. 

Sestavine za krompirjevo musako:

 • 1 kg krompirja
 • 1/2 kg mletega mesa
 • 1/2 skodelice olivnega olja
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 1/2 lončka vina
 • 1/2 šopka svežega peteršilja
 • 2 velika sesekljana paradižnika ali paradižnik iz pločevinke
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • začimbe; ščepec cimeta, pimenta, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, sol in poper
 • 2 skodelici naribanega sira ( ali več…)
 • 1 kisla smetana
 • 2 jajci
 • 1/2 lončka sladke smetane
 • 1/2 lončka mleka
musaka
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo, krompir skuhamo, olupimo in narežemo na tanke rezine.

Ali lahko grško musako pripravimo brez bešamela? Lahko! Prvotni recept za grško musako je bil pripravljen brez bešamela!

Mnogi na musaki ne marajo bešamela, čeprav kuharski navdušenci pravijo, da ni musake brez bešamela. Čeprav sem napisala že res veliko receptov za pripravo bešamela in ga seveda tudi znam pripraviti, ga pri pripravi musake običajni ne uporabljam.

Namesto bešamela pripravim druge prelive, običajno stepem smetano, rumenjake, sol, poper in veliko naribanega sira. Po potrebi prilijemo še malo mleka, če pa je preliv resnično potrebno zgostiti, dodam malo moke. Naj vas potolažim, tudi v grški kuhinji pripravljajo musako brez bešamela.

Prvotna musaka je bila podeželska jed, pripravljali so jo iz plasti različne zelenjave, ki so jo prej popekli na žaru. Mleto meso so pripravili posebej, z nekaj čebule in začimbami. V  originalni grški musaki ni bilo bešamela, saj so ta recept šele kasneje prinesli v Grčijo kuharji, ki so šolali v Parizu in drugih evropskih mestih. Čeprav je danes grška musaka z bešamelom svetovno poznana, med podeželskimi ljudmi v tistem času recept ni bil najbolje sprejet. 

Krompirjeva musaka po korakih

Danes sem se odločila, da bom krompir za musako pripravila tako, da ga bom prej celega skuhala. Pisanje receptov je včasih težko, saj se mnoge gospodinje oklepajo svojih receptov in nikoli ne poskusijo kaj novega. Tako kot za druge jedi, tudi za krompirjevo musako poznamo več receptov, današnji je samo nasvet ali ideja. 

Krompir operemo, celega skuhamo, ohladimo in olupimo. Kuhan krompir narežemo na čim tanjše rezine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Če uporabimo svež paradižnik, ga olupimo, odstranimo semena in drobno sesekljamo. Uporabimo lahko tudi paradižnik iz pločevinke. 

krompirjeva musaka recept
Segrejemo olivno olje, popražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Dodamo mleto meso, začimbe, paradižnik in paradižnikovo mezgo. Premešamo in počasi kuhljamo 25 minut.

V ponvi segrejemo olivno olje in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo strt česen, še malo popražimo in dodamo mleto meso. Pazimo da mleto meso dobro razdrobimo s kuhalnico ali kar s prsti. Premešamo in nekaj minut pražimo.

Dodamo sol, poper, drobno sesekljan peteršilj, 1/2 žličke mlete rdeče paprike, ščepec cimeta in ščepec pimenta. Dobro premešamo, prilijemo malo vina in ko vino povre, dodamo še paradižnikovo mezgo. Premešamo, pokrijemo in počasi kuhljamo 25 minut. 

Za polivko zmešamo kislo smetano, sladko smetano, mleka, jajca, nariban sir, sol in poper. Z metlico dobro premešamo, da dobimo omako brez gudic.

Kako sestavimo musako in za koliko časa jo postavimo v pečico?

V primeren pekač na dno naložimo plast tanko narezanih rezin krompirja. Čez položimo plast omake iz mletega mesa, potresemo z naribanim sirom in prelijemo s polivko iz kisle smetane.

musaka najboljši recept
V primeren pekač najprej položimo plast krompirja, čez položimo mesno omako, potresemo z naribanim sirom in nato spet krompir in meso. Vse skupaj prelijemo s polivko iz kisle smetane.

Čez spet položimo plast krompirja in plast mesne omake, sestavljanje musake zaključimo s krompirjem. Čez vse skupaj prelijemo preostalo polivko in bogato potresemo z naribanim sirom. 

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, musako pečemo približno 1 uro. Tik pred koncem pečenja musako še enkrat potresemo z naribanim sirom in jo zapečemo. 

koliko časa pečemo krompirjevo musako
Ko musako sestavimo, jo pečemo približno 1 uro pri 180 stopinjah C. Tik pred koncem pečenja jo še enkrat potresemo z naribanim sirom in zapečemo. Takoj postrežemo.