Palačinke – TOP recepti za peko palačink

posted in: Aktualno, Sladice | 0

Palačinke so super sladica, osnovni recept je sestavljen iz moke, mleka in jajc, z dodatkom soli in sladkorja. Za maso za palačinke poznamo res veliko receptov. Ko sem brskala po receptih, sem bila presenečena, koliko različnih načinov za pripravo mase za palačinke poznamo.

Palačinke pečemo v nizki ponvi, ki je prevlečena z materialom proti prijemanju. V Evropi pa je bil letos prodajni hit aparat za peko palačink! Poglej resnično zanimivo ponudbo!

Za res rahlo in puhasto palačinko, del mleka nadomestimo z mineralno vodo, jogurtom, kislo smetano ali celo pivom. Čeprav mislimo, da spečemo odlične palačinke, lahko še vedno spečemo boljše. Poiskala sem nekaj koristnih nasvetov za peko te odlične sladice, ki je meni poleg orehove potice vsekakor najljubša.

Med vsemi recepti za palačinke, pa so najbolj priljubljene skutine palačinke in palačinke z orehovim nadevom.

palačinke
Palačinke z gozdnimi jagodami Za več receptov KLIKNI TU!

Palačinke – kako pripravimo maso za palačinke po različnih receptih?

Osnovne sestavine za maso za palačinke so moka, jajca in mleko. Če želimo pripraviti resnično mehko in puhasto sladico, potem moramo upoštevati nekaj osnovnih pravil. Kuharski mojstri pravijo, da je najboljša mešanica ostre in mehke moke. Pomembno je tudi razmerje med jajci in moko, za dve jajci dodamo do 300 g moke. Če bomo dodali preveč jajc, bo naša palačinka trda in gumijasta.

Pomemben je tudi vrstni red dodajanja sestavin. Najprej penasto umešamo jajca, dodamo mleko in spet zmešamo. Nato postopoma, počasi po žlicah, dodajamo moko. Mešamo počasi, da ne razbijemo strukture sestavin. Maso lahko mešamo z mešalnikom, čeprav bo masa bolj rahla, če jo stepemo ročno.

Za boljši okus lahko dodamo različen dodatke, seveda vse po okusu, kar nam je všeč. Dodamo lahko sol, sladkor, limonino lupinico, rum ali olje. Za resnično mehko palačinko, del mleka nadomestimo z mineralno vodo, jogurtom, kislo smetano ali pivom. Dodatek ruma bo sladici dal prijetno aromo, a ne samo to, rum poskrbi za to, da palačinka med peko vsrka manj maščobe.

Katere so najpogostejše napake pri peki palačink?

Izkušene gospodinje seveda palačinko spečejo brez razmišljanja, a kakšna mlada in neizkušena kuharica pa ima mogoče težave. Sliši se zelo preprosto, zmešaš mleko, jajca in moko, ter spečeš tanke palačinke. A pogosto se zgodi, da se palačinka prime dna posode, rezultat je zažgana in raztrgana sladica. Ko se nam peka palačink ponesreči, se seveda vprašamo, kaj smo naredili narobe?

Prva napaka, ki se nam zgodi pri pripravi mase, so lahko stara jajca. Za pripravo mase za palačinko, moramo vedno uporabiti sveža jajca. Poleg svežih jajc, je pomembna tudi izbira moke. Najboljša izbira je fina pšenična moka TIP 400, ki jo za boljši rezultat še presejemo. Del fine pšenične moke lahko nadomestimo tudi z ostro moko, pravijo, da bodo tako palačinke še mehkejše. Za res rahlo palačinko, masi dodamo ščepec pecilnega praška in ščepec vaniljevega sladkorja.

Če še nimamo veliko izkušenj v kuhinji, potem moramo sestavine za maso skrbno odmeriti. Izkušene gospodinje maso vržejo skupaj kar tako, a če nimamo izkušenj, potem moramo sestavine tehtati.

Čeprav mislimo, da moramo maso za palačinko dolgo in močno mešati, temu ni tako. Mase ne smemo predolgo mešati, saj se bo v njej nabralo veliko mehurčkov zraka, kar bo povzročilo, da bodo pri peki mehurčki počili in naredili luknjice v palačinko. Da preprečimo nastanek mehurčkov zraka, maso za 15 minut postavimo v hladilnik in šele nato pričnemo s peko palačink.

Za peko palačink ne smemo uporabiti preveč olja ali maščobe. Ko segrejemo olje za prvo palačinko, ga višek odlijemo in šele nato spečemo palačinke. Olja tudi ne smemo preveč segreti, če se iz njega kadi, je že preveč segreto.

Kaj pa ponev za peko palačink? Najboljša je namenska ponev za palačinke, ki nima visokega roba. Lahko je prevlečena s keramiko, potem se masa res ne bo prijela na ponev. Previdni moramo biti pri starih teflonskih ponvah, ki se mogoče že luščijo, saj so lahko nevarne za naše zdravje.

Palačinke med peko obrnemo samo enkrat! Prvič jo obrnemo, ko prične ob robovih malo odstopati, če jo bomo obrnili prej, se nam bo verjetno strgala.

Osnovni recept za maso za palačinke

Osnovne sestavine za palačinko so moka, jajca in mleko. K tem sestavinam lahko dodajamo različne dodatek, kot so sol sladkor, pecilni prašek, vaniljin sladkor, mineralna voda, jogurt, kisla smetana, rum ali pivo. Najprej bomo pogledali osnovi recept za palačinke samo z mlekom, moko in jajci. Recept je povzet po stari slovenski kuharski knjigi.

  • 1/2 l mleka
  • 12 dag moke (4 žlice)
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • olje za pečenje

Polovico mrzlega mleka zlijemo v lonček, dodamo jajce in vso moko, ter vse skupaj zmešamo v gladko maso. Ali pa najprej penasto umešamo jajca, dodamo polovico mleka in nato postopoma dodajamo moko. Ko dobimo gladko maso brez grudic, prilijemo preostalo mleko, dodamo sol in dobro premešamo. Maso za 15 minut postavimo v hladilnik.

V ponvi za omlete razgrejemo malo maščobe, lahko olje ali maslo. Odvečno maščobo odlijemo, nato v sredino ponve zlijemo majhno zajemalko testa in ponev obračamo, da testo prekrije dno. Palačinko pečemo toliko časa, da testo zakrkne in nekoliko odstopi od roba, nato jo obrnemo in zapečemo še z druge strani.

Pečeno palačinko odložimo v posodo, ki jo imamo nad soparo, ali pa posodo pokrijemo s pokrovko. Testo z zajemalko večkrat premešamo, da ostane enakomerno gosto. Tako spečemo vse palačinke, jih namažemo z marmelado ali drugim poljubnim nadevom, jih zvijemo in položimo na topel krožnik.

Preden palačinke postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu. Palačinke postrežemo kot sladico, najboljše kosilo je okusna mineštra in palačinke z domačo marmelado.

Skutine palačinke

Skutine palačinke so med priljubljenimi sladicami, najpogosteje pripravimo gratinirane skutine palačinke iz pečice. Pripravimo lahko tudi gratinirane palačinke s skuto in orehi. Poznamo več receptov, tokrat sem poiskala nekoliko starejši recept, a še vedno zelo uporaben.

  • 15 dag moke
  • 1 žlička soli
  • 2 jajci
  • 1/2 l mleka
  • maščoba za pečenje

Skutin nadev za palačinke:

  • 1/4 kg skute
  • 2 dl smetane
  • 2 jajci
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 vaniljev sladkor
  • 5 dag rozin
  • 1 žlica drobtin

V večji posodi penasto umešamo jajca, dodamo mleko in nato postopoma dodajamo moko. Zmešamo gladko maso, ki mora biti brez grudic. Maso za nekaj minut postavimo v hladilnik in nato spečemo tanke palačinke.

Pripravimo skutin nadev. Skuto pretlačimo, zamešamo vanjo polovico smetane. 2 rumenjaka, sladkor, ščepec soli in vaniljev sladkor. Mešanico dobro umešamo. Rozine operemo in odcedimo, beljake stepemo v trd sneg. Zmesi z rumenjakom primešamo beljakov sneg, drobtine in odcejene rozine.

S pripravljenim nadevom namažemo palačinke, jih zvijemo ali samo prepognemo in zložimo malo poševno v pekač. Zložene palačinke pokapljamo s preostalo smetano. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, palačinke pečemo 20 minut. Preden palačinke postrežemo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Palačinke s kislo smetano in gozdnimi jagodami

Gozdne jagode so moje najljubše jagodičevje, letos sem jih res veliko nabrala. Nekaj smo jih takoj pojedli, naredila sem marmelado in jagodni liker, nekaj pa sem jih zamrznila. Iz zamrznjenih jagod naredim nadev za palačinke, tako da jih samo pogrejem in dodam sladkor.

  • 150 g moke
  • 1/2 l mleka
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 1 vaniljev sladkor
  • gozdne jagode
palačinke z godnimi jagodami
Palačinka z gozdnimi jagodami

Jajca penasto umešamo, dodamo mleko in kislo smetano in nato po žlicah dodajamo moko. Z ročno metlico stepemo gladko maso. V ponvi segrejemo maščobo, odvečno odlijemo in spečemo tanko palačinko. Ko porabimo vso maso, vsako palačinko posebej namažemo z nadevom iz gozdnih jagod.

Zamrznjene ali sveže gozdne jagode segrejemo nad šibkim ognjem, dodamo sladkor in rahlo premešamo. Palačinko namažemo z nadevom, prepognemo in potresemo s sladkorjem v prahu. Na vsako palačinko dodamo še kupček sladke smetane in takoj ponudimo.

Tako pripravljeno palačinko lahko tudi zvijemo, položimo v pekač in jih gratiniramo v pečici. Za gratinirano palačinko pripravimo nadev iz kisle smetane, jajc in mleka. Preliv polijemo čez palačinko in pečemo v pečici pri 180 stopinjah C približno 20 minut.

Palačinke z orehovi

Palačinke z orehi so odlična sladica, ki jo ponudimo po kosilu!

Sestavine za testo: 

  • 1 jajce
  • 2 dl mleka
  • 12 dag  moke
  • sol in sladkor
  • 4 dag olja

Sestavine za nadev:

  • 1 dl smetane
  • 12 dag mletih orehov
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • malo cimeta in mletih klinčkov
  • 10 dag čokolade
  • 1 žlica ruma

Iz moke, jajc in mleka pripravimo žvrkljano testo, dodamo sol in sladkor. Iz testa spečemo tanke palačinke.

Pripravimo nadev. Sladko smetano stepemo, sladkamo in dodamo vaniljev sladkor. Primešamo mlete orehe in odišavimo z mletim cimetom in klinčki, ter prilijemo žlico ruma.

Še vroče palačinke premažemo z nadevom, jih zvijemo in prelijemo s topljeno čokolado. 

Palačinka z gozdnimi jagodami:

Palačinke z drožmi

Okusne palačinke lahko pripravimo tudi z drožmi. Če želimo veganske palačinke, maso pripravimo brez jajc in z rastlinskim napitkom. Danes bomo pripravili klasične palačinke z mlekom in jajci, maso bomo obogatili z aktivnimi drožmi. 

  • 300 g bele moke
  • 3 jajca
  • 60 g sladkorja
  • 300 g mleka
  • 60 g zmehčanega masla
  • 6 g soli
  • 60 g vode
  • 3 žlice matičnih droži

V večjo posodo stresemo moko, dodamo jajca, mleko, vodo, sladkor, sol in zmehčano maslo. Vse skupaj dobro premešamo in nato vmešamo droži. Maso čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan spečemo tanke palačinke, ki jih namažemo s poljubnim nadevom.

Jaz sem jih ponudila z godnimi jagodami, ki sem jih imela zamrznjene. Enostavno sem jih malo pogrela, dodala sladkor in še tople namazala na palačinke.