Le kdo ne mara govejega golaža? Odločila sem se, da skuham malo več golaža in ker večinoma kuham samo za dva, bo sočnega golaža iz dveh kg domače govedine kar nekaj. Običjano golaž kuham iz enake količine mesa in čebule, danes pa sem se odločila, da bom na 2 kg mesa dodala 1 kg čebule. No, ta odločitev je padla zato, ker sem imela pri roki samo 1kg čebule. Pogosto pripravljam jedi tako, da porabim živila, ki jih imam v hladilniku in temu primerno tudi prilagajam recepte. No, danes sem imela na voljo odlično črno vino, ki je ostalo od obiskov, žal pa nisem imela paradižnikove mezge. Zato sem recept za klasičen golaž malo priredila in sem namesto paradižnikove mezge v golažu kuhala posušene paradižnike vložene v olivnem olju. Odlično! Več o kuhanju klasičnega govejega golaža najdeš na tej POVEZAVI!
Goveji golaž s črnim vinom in sušenimi paradižniki
Čas priprave & Prehranske vrednosti
Sestavine za goveji golaž za 6–8 oseb
- 2 kg govejega mesa (bočnik, pleče)
- 1 kg čebule (4–5 večjih čebul)
- 4 stroki česna
- 3 žlice svinjske masti ali olivnega olja
- 3 žlice sladke mlete paprike
- 2 dl črnega vina
- 1 l čiste goveje juhe – POGLEJ recept za govejo juho
- 100 g sušenih paradižnikov v olivnem olju
- 2 lovorjeva lista
- 1 žlička majarona
- 1 žlička timijana
- 1/2 žličke kumine
- 1 žlička sladkorja
- sol in poper po okusu
- 1 žlica masla
Recept po korakih za goveji golaž
Postopek
1. Priprava sestavin za golaž
- Meso narežite na srednje velike kose.
- Čebulo olupite in drobno seskljajte.
- Sušene paradižnike nasekljajte na manjše koščke, lahko pa jih v golaž dodate cele, saj bodo med kuhanjem razpadli.
- Česen olupite, stisnite ali drobno sesekljajte.
2. Praženje čebule – dolgo praženje čebule je izredno pomembno
- V loncu segrejte svinjsko mast in dodajte drobno sesekljano čebulo.
- Pražite na nizkem ognju vsaj 30 minut, da se razpusti, pazite, da čebule ne zažgete.
- Dodajte sesekljan česen in pražite še 1 minuto.
3. Dodajanje mesa in začimb
- Povišajte temperaturo in dodajte meso. Pražite, da se zapeče z vseh strani.
- Potresite z mleto rdečo papriko, hitro premešajte in takoj zalijte z vinom, da preprečite grenak okus.
- Trik z mleto papriko; mleto rdečo papriko zamešajte v malo čiste juhe in dodajte k čebuli, tako se paprika ne bo zažgala.
- Ko vino malo povre, dodajte nasekljane ali cele sušene paradižnike, lovorjev list, majaron, timijan, kumino in sladkor.
4. Kuhanje golaža – skrivnost dobrega golaža je v dolgem in počasnem kuhlanju
- Prilijte toplo govejo jušno osnovo in premešajte.
- Kuhajte na nizkem ognju približno 2,5 do 3 ure, da meso postane mehko.
- Občasno premešajte in po potrebi dolijte še malo čiste juhe.
Goveji golaž s črnim vinom in sušenimi paradižniki
5. Zgoščevanje omake in postrežba golaža
- Če želite gostejšo omako, vmešajte 1 žlico moke raztopljene v malo hladne vode. Zavrite še za 5 minut, da se omaka zgosti.
- Če ne marate zgošćevanja z moko, lahko v golaž dodate žlico hladnega masla, presenečeni boste, kakšna odlična omaka se bo naredila.
- V golaž lahko tudi naribate jabolko, krompir ali korenček in golaž se bo primerno zgostil. Če smo dodali dovolj čebule, potem golaža verjetno ne bo potrebno dodatno zgoščevati.
- Golaž postrezite z kruhovimi cmoki, testeninami, pire krompirjem ali polento.
- Za boljši okus ga lahko pripravite dan prej, saj se okusi čez noč še bolj prepojijo.
Najpogostejša vprašanja o golažu
1. Kako dobiti več omake v golažu?
Za več omake uporabite več čebule, dodajte več tekočine (jušna osnova ali voda) in podaljšajte kuhanje.
2. Ali lahko uporabim drugo vino namesto črnega?
Da, lahko uporabite suho rdeče vino, ki bo dodalo globlji okus, ali celo belo vino za lažjo različico.
3. Zakaj je čebula pomembna za golaž?
Čebula se med dolgim kuhanjem razpusti in naravno zgosti omako, zato jo vedno uporabite v večjih količinah.
4. Kako shraniti golaž?
Hranite ga v hladilniku do 3 dni, zamrznete pa ga lahko za do 3 mesece.
Kako zgostimo golaž?
Čebula
Klasičen golaž se zgosti z veliko količino drobno sesekljane in dolgo pražene čebule. Čebula se razpusti in ustvari naravno gostoto.
Dolgo kuhanje
Če pustiš golaž kuhati dlje časa na nizki temperaturi, se tekočina postopoma reducira, kar ga zgosti.
Zmečkan krompir ali krompirjev škrob
Naribaj en krompir in ga dodaj v golaž. Med kuhanjem bo spustil škrob in zgostil omako.
Alternativno lahko v malo vode zmešaš 1 žlico krompirjevega škroba in ga vmešaš proti koncu kuhanja.
2. Uporaba moke ali drugih zgoščevalcev:
Prežganje (podmet)
V ponvici prepražiš 1–2 žlici moke na malo olja ali masla, da dobi rahlo rjavo barvo, nato pa jo vmešaš v golaž.
Zmešana moka z vodo
1 žlico moke raztopi v hladni vodi in postopoma dodajaj v golaž, medtem ko ga mešaš.
Kruh
Dodaj kos starega kruha brez skorje, ki se bo v omaki razpustil in jo zgostil.
3. Zgoščevanje z naravnimi sestavinami:
Rdeča leča
Hitro se skuha in razpade ter zgosti omako, ne da bi spremenila okus.
Naribano jabolko ali korenje
Oba dodata sladkobo in hkrati zgostita omako.
Paradižnikov koncentrat
Uporabi 1–2 žlici, ki bosta poleg zgostitve dodali še okus.
4. Maslo ali smetana za bogatejšo teksturo:
Proti koncu kuhanja vmešaj malo hladnega masla ali žlico smetane, kar bo omako naredilo bolj gosto in kremasto.
Priporočam tudi ogled receptov
Fižolova juha s testeninami
Recepti za pripravo pašte
Pražena jetrca
Goveji golaž s črnim vinom in sušenimi paradižniki
Okusni goveji golaž, ki ga lahko pripravite doma.