Kosilo.si

Ideje za kosilo

pečenice s kislim zeljem in ocvirki

Kako pripravimo najboljše pečenice s kislim zeljem in ocvirki? 🥩🥬

V hladnih jesenskih in zimskih dneh se prileže bolj močna hrana in med Slovenci so izredno priljubljene pečenice in krvavice. Danes sem pripravila tri recepte, kako spečemo pečenice, ter stari recept za pripravo mase za pečenice. Kaj postrežemo k pečenicam? Najbolj priljubljeno je kislo zelje z ocvirki, dodamo lahko tudi kuhan krompir ali tradicionalno jed matevž. Priporočam tudi recepte: Domače koline 🐷🔥 – Tradicionalni recepti za prave gurmane! 🍖🥓

pečenice s kislim zeljem in ocvirki

Pečenice s kislim zeljem in ocvirki

⏰ Čas priprave in podatki o receptu

🕒 Čas priprave:1 ura
🔥 Čas pečenja:30 minut
📅 Avtor:Karmen Valant
💪 Kalorije (na porcijo):okoli 690 kcal

Sestavine za pečenice in praženim kislim zeljem z ocvirki

  • 1 kg kislega zelja
  • 3 pari pečenic
  • 5 dag svinjske masti
  • 1 sesekljana čebula 
  • ocvirki

Postopek priprave tenstanega kislega zelja

  1. Kislo zelje kuhamo v večji količini vrele vode. Če je zelje prekislo, prvo vodo odlijemo in prilijemo novo. 
  2. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in popražimo na razgreti svinjski masti. 
  3. Kuhano kislo zelje odcedimo, ga dodamo čebuli in ga tudi malce popražimo. Po okusu solimo, vendar previdno, ker je kislo zelje v slanici že samo po sebi slano. 
  4. Posebej v drugo ponvi segrejemo ocvirke in jih še vroče prelijemo po kislemu zelju.
  5. Praženo ali tenstano zelje z ocvirki postrežemo s pečenicami, ki jih spečemo v ponvi ali v pečici. 

Kako spečemo pečenice v pečici?

  1. Pečenice položimo v pekač in prilijemo zajemalko vroče vode.
  2. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. Pekač položimo v ogreto pečico in pečemo 15 minut.
  3. Nato prilijemo malo olja ali razgrete svinjske masti in pečenice rumeno zapečemo.

Kako spečemo pečenice v ponvi?

  1. Pečenice damo v vrelo vodo in kuhamo 20 minut. 
  2. Kuhane pečenice preložimo v ponev, kjer smo razgreli svinjsko mast in jih z vseh strani rumeno zapečemo.
  3. Lahko pa pečenice tudi položimo v ponev, prilijemo toliko kropa, da so pokrite in jih dušimo toliko časa, da se voda osuši.
  4. Nato pečenice zapečemo na izcejeni maščobi.

Kako pripravimo maso za pečenice?

Sestavine za maso za pečenice

  • 70 dag svežega svinjskega mesa
  • 5 dag slanine
  • 1 dag soli
  • poper
  • 1 žlička sesekljanega peteršilja
  • malo limonine lupinice
  • tanka čreva

Postopek priprave mase za pečenice

  1. Svežemo svinjskemu mesu odstranimo kožice in ga zmeljemo z narezano slanino.
  2. Dodamo sol, dišave, 1 dl vode in drobno pregnetemo.
  3. Z prirpravljeno maso napolnimo čreva in jih na koncu spnemo. Prvo polovico pečenice zasukamo na levo, drugo polovico na desno in tako nadaljujemo , da porazdelimo celo črevo. 

Priporočam tudi recepte:  Kako pravilno spečemo pečenice – najboljši triki za sočne klobase! 😍

❓ Najpogostejša vprašanja o pečenicah s kislim zeljem

  • Kako dolgo kuhamo pečenice pred peko? Pečenice najprej kuhamo približno 20 minut v vreli vodi, nato jih šele zapečemo.
  • Ali lahko uporabimo kislo repo namesto zelja? Da, kisla repa je odlična zamenjava in daje nekoliko bolj izrazit okus.
  • Kaj lahko postrežemo poleg pečenic in zelja? Tradicionalno kuhan krompir, pire ali matevž.
  • Kako vemo, da so pečenice dovolj pečene? Ko so lepo rjavo zapečene, a še vedno sočne – običajno po 15–20 minutah pečenja.
  • Lahko pečenice spečemo v ponvi brez dodane maščobe? Ne priporočamo, saj  hitro počijo; vedno dodajte malo svinjske masti ali olja.
  • Kako shranimo kuhano ali pečeno kislo zelje? Hranimo ga v hladilniku do 3 dni, najbolje v stekleni posodi s pokrovom.
  • Ali lahko pečenice zamrznemo? Da, a vedno presne. Zamrznjene pečenice naj se pred peko popolnoma odtalijo.

Poglej več receptov: Recepti s kislim zeljem

💡 Nasveti in triki za najboljše pečenice

  • Pečenice vedno preluknjajte z vilicami, da med peko ne počijo.
  • Kislo zelje pred pripravo poskusite – če je zelo kislo, ga enkrat sperite z vodo.
  • Za bolj poln okus dodajte zelju nekaj kumine ali lovorjev list.
  • Ocvirki naj bodo hrustljavi, vendar ne zažgani – dodajte jih tik pred serviranjem.
  • Če pripravljate domačo maso za pečenice, pustite, da mešanica počiva vsaj pol ure pred polnjenjem.

🇸🇮 Zanimivosti o slovenskih pečenicah

  • Pečenice so značilne za obdobje kolin, ko so bile hiše polne svežega mesa in vonja po dimu.
  • V preteklosti so jih pripravljali tudi za božične večerje in novoletne praznike. Poglej tudi: Tradicionalna božična večerja
  • Vsaka pokrajina ima svojo različico – na Gorenjskem so bolj pikantne, na Štajerskem mehkejše in bolj mastne.
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.