Kako pravilno spečemo pečenice? Pečenice so okusna mesnina, poleg krvavic so prve klobase, ki jih pripravimo pri kolinah iz svežega mesa. Pečenice lahko pripravimo na več načinov, vedno pa jih moramo pred pečenjem skuhati.
Po starih tradicionalnih receptih, so pečenice zalili z vinom in jih toliko časa kuhali, da je vino povrelo, nato pa so jih spekli v ponvi ali pečici. Pečenice moramo pred pečenjem toplotno obdelati najmanj do temperature 75 stopinj C in šele nato nadaljujemo s pripravo jedi.

Kako pravilno spečemo pečenice v ponvi?
Pečenice najprej položimo v vodo in zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo še 15 minut. Po 15 minutah kuhanja pečenice prebodemo in jih popečemo v ponvi, da dobijo lepo zapečeno skorjo.
Med pečenjem lahko pečenicam dodamo malo svinjske masti. Pečenice ponudimo s kislim zeljem in krompirjem v kosih, vse skupaj zabelimo z ocvirki ali zaseko. Kadar ponudimo pečenice na krožniku z kmečko pojedino, lahko zraven ponudimo tudi žgance, kruhove cmoke in po vrhu še kos sveže orehove potice.
Kako spečemo pečenice v pečici?
Pečenice lahko spečemo tudi v pečici. Najprej jih položimo v vodo, zavremo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo še 15 minut. Nato pečenice prebodemo, jih položimo v namaščen pekač in jih pri 180 stopinjah C pečemo 40 minut. Vmes pečenice obrnemo, če je potrebno v pekač zlijemo kakšno žličko vroče vode.
Pečenice pečemo toliko časa, da dobijo lepo zapečeno skorjico. Ponudimo jih s kislim zeljem ali kislo repo, zraven lahko ponudimo pražen krompir ali krompir v kosih, zabeljen z ocvirki.
Ocvrte pečenice
Pečenice lahko pripravimo tudi po starih kuharskih receptih, kjer je v receptih vedno omenjeno, da pečenice cvrejo in ne pečejo. Recept je pripravljen za 8 oseb:
- 8 pečenic
- 5 žlic mleka
- 15 dag svinjske masti
Pečenice za 15 minut položimo v vrelo vodo, da postanejo vroče, voda ne sme vreti. Nato pečenice povaljamo v vročem mleku in jih otresemo.
V ponvi segrejemo svinjsko mast in pečenice na vroči maščobi zlato rumeno ocvremo, postrežemo jih z gorčico in kosom sveže pečenega belega kruha.

Postopek priprave pečenic
Pečenice so sveže klobase, običajno jih delamo pri kolinah, ohranili so se mnogi stari tradicionalni recepti.
Recept za pečenice:
- na 1 kg pustega mesa dodamo
- 20 dag mastnega mesa – slanine
- malo vode
- sol in poper
- limonina lupinica
- svež peteršilj
- 5 dag kruha
- malo mleka
Sveže svinjsko meso z vratu ali plečeta zrežemo in z dodatkom slanine zmeljemo. Na 1 kg pustega mesa vzamemo približno 20 dag mastnega in 3/16 vode. Zmes pustimo nekaj časa počivati, nato dodamo sol, poper, drobno sesekljano limonino lupinico in drobno sesekljan svež peteršilj.
Vse sestavine dobro pregnetemo. Z nadevom natlačimo čreva (v tem receptu omenjajo ovčja čreva), vendar ne preveč na tesno, da pečenice ne počijo.
Kadar delamo pečenice, ki jih bomo takoj skuhali in spekli, dodamo na 1 kg mesa po eno v mleku namočeno, ožeto in pretlačeno žemljo ali 5 dag kruha, dodamo pa manj vode.
Pečenice po starih receptih
Za pečenice poznamo več receptov, kot vse tradicionalne jedi, ima tudi za pripravo pečenic skoraj vsaka vas svoj recept. Recept iz Velike slovenske kuharice je eden izmed prvih zapisanih receptov pri nas.
Recept za pečenice po starih receptih:
- 1 kg svinjskega mesa
- 1 namočena in ožeta žemlja
- 1/2 kozarca vode
- 2 dag soli
- 1/2 žlice sesekljanih peteršiljevih listov
- lupinica 1/2 limone
- poper po okusu
- tanka čreva
Zmeljemo meso in namočeno, ožeto žemljo, ki jo lahko tudi opustimo. Meso zmeljemo dvakrat skozi male luknjice. Dodamo vodo, sol, sesekljan peteršilj, limonino lupinico in poper. Vse sestavine dobro pregnetemo. S strojčkom napolnimo čreva in jih zasukamo v primerni razdalji enkrat levo, enkrat na desno.
Čez noč obesimo klobase na hladno. Naslednji dan položimo pečenice v namaščeno ponev in prilijemo toliko vode, da je četrtina klobas v vodi. Pokrite dušimo in ko se voda pokuha, jih pečemo tako dolgo, da porumenijo.
Priprava pečenic s slanino
V tem receptu pečenicam dodamo slanino in nekoliko več začimb, namesto vode dodamo belo vino.
- 1 kg svinjskega mesa
- 12 dag slanine
- poper
- 2 dag soli
- žlička sesekljanih peteršiljevih listov
- noževa konica koriandra
- noževa konica muškatnega cveta
- 1 dl belega vina
- tanka čreva
Svinjsko meso in slanino narežemo in dvakrat zmeljemo. Dodamo sol in dišave, prilijemo vino in dobro premešamo. Z maso napolnimo ozka čreva in naredimo enakomerne klobase. Zasučemo jih v sredini in na koncih, da dobimo pare.
Pečenice položimo v pekač, jih polijemo z zajemalko vroče vode in postavimo na vroče. Ko prevrejo, dodamo malo svinjske masti in jih zapečemo z obeh strani. Pečenice ponudimo z gorčico, krompirjem ali kislim zeljem.
Priprava pečenic s česnom
V različnih koncih Slovenije pripravljajo pečenice po različnih receptih. V tem receptu dodajo v maso tudi česen in koriander.
- 2 kg mesa
- 1/2 kg slanine
- glavica česna (strtega prelijemo z vodo in stisnemo skozi krpo)
- 1 kozarec vode
- koriander
- poper in sol
- gladko tanko črevo
Na 2 kg mesa vzamemo 1/2 kg slanine. Po starem dobrem načinu zrežemo meso in slanino na drobne kocke, lažje pa je, če oboje zmeljemo. Česen stolčemo in ga prelijemo s kozarcem vode.
Česnovo vodo stisnemo skozi krpo na meso, dodamo sol, poper in koriander. Maso dobro premešamo, da postane gladka, vlažna in enakomerna.
Za pečenice vzamemo gladko tanko črevo in ga z brizgo nadevamo v maso. Zračna mesta prebodemo. Pred pečenjem klobase 15 minut kuhamo.
V nekaterih receptih damo v maso za pečenice tudi v mleku namočen kruh, tako pripravljene pečenice moramo takoj porabiti.
Viri; Kako pravilno spečemo pečenice:
- Kristina Merc Matjašič; Kuhajmo po domače
- Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica
- Kuharica, Mohorjeva družba