Kosilo.si

Ideje za kosilo

pečenka divjega prašiča

Pečenka divjega prašiča – sočna, mehka in popolna za ljubitelje divjačine! 🦌

Avtorica: Karmen Valant 

Posodobljeno:

Pečenka divjega prašiča v pečici je prava kulinarična poslastica. Kaj moramo vedeti, preden se lotimo priprave divjačine? Meso divjačine ima nekoliko pusto strukturo mesa, a zelo bogat in izrazit okus. Za najboljšo pečenko divjega prašiča, nam kuharski mojstri priporočajo, da meso prej nekaj ur mariniramo. Meso bo po nekaj urah v marinadi mehko in se bo prepojilo z omamnimi okusi začimb.

Meso divjega prašiča in tudi druge divjačine v primerjavi s svinjskim in govejim mesom vsebuje manj kalorij in nasičenih maščob, ter več beljakovin. Meso divjačine je tudi pomemben vir vitaminov in mineralov, izpostavila bi predvsem vitamine skupine B, ter železo in cink.

Pečenka divjega prašiča v pečici
Pečenka divjega prašiča v pečici

Pečenka divjega prašiča v pečici

Preden bomo meso divjega prašiča marinirali, moramo najprej obrezati odvečno maščobo in morebitno srebrno kožo, to je tanka, svetleča plast tkiva, ki prekriva meso divjačine. Divjačinsko meso je lahko tudi bolj trdo kot svinjsko ali goveje meso, zato ga moramo pred mariniranjem omehčati. Meso lahko zmehčamo na več načinov, najpogosteje ga samo rahlo potolčemo, čeprav ga bomo najlažje zmehčali z pravilno pripravljeno marinado.

Poleg začimb moramo v marinado dodati kis, limonin sok, vino ali jogurt, saj te sestavine vsebujejo kisline, ki uspešno razgradijo beljakovine v mesu. Ko se beljakovine s pomočjo kislin razgradijo, bo posledično tudi meso divjačine bolj mehko. Mesa ne smemo predolgo pustiti v marinadi, saj nam lahko kasneje med peko razpade.

Danes bomo meso divjega prašiča najprej za nekaj ur postavili v marinado, nato pa ga bomo spekli v pečici skupaj z zelenjavo in jabolki.

Časi priprave in pečenja pečenke divjega prašiča

FazaTrajanje
Priprava marinade10 min
Mariniranje mesa4–10 h
Priprava zelenjave15 min
Pečenje (160°C)1 h
Pečenje (180°C)1 h
Dodatno pečenje (odkrito)20 min
Skupni čas2 h 45 min – 10 h 45 min (odvisno od mariniranja)

Sestavine za pečenko divjega prašiča

Sestavine za marinado

  • zrna celega popra
  • 1kg mladega mesa divjega prašiča
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 žlici konjaka
  • 1 vejica svežega peteršilja
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 vejica timijana
  • 1 lovorov list
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 75 ml rdečega vina
  • 1 strok česna
  • 2 šalotki
  1. Čebulo in korenček narežemo na večje kose, šalotke prerežemo na polovico, česen olupimo in stremo.
  2. Zelenjavo stresemo v večjo posodo, dodamo zelišča in začimbe, prilijemo konjak in nato vse skupaj zalijemo z rdečim vinom.
  3. V marinado ne dodamo soli! Meso bomo po potrebi dosolili kasneje!
  4. Vse skupaj premešamo in v marinado položimo meso divjega prašiča.
  5. Meso mariniramo od 4 do 10 ur, pazimo, da ga ne pustimo predolgo v marinadi, saj nam lahko kasneje pri peki meso razpade.
pečenka divjega prašiča pečena z zelenjavo
Vso zelenjavo očistimo in narežemo na večje kose. Položimo jo v ognjevarno posodo s pokrovom.

Priprava zelenjave za peko divjega prašiča v pečici

  • 1 korenček
  • 1/2 pora
  • 1 čebula
  • 1/2 kolerabe
  • nekaj kosov gomolja zelene
  • 1 jabolko
  • 4 brinove jagode
  • 2 stroka česna
  1. Korenček olupimo in ga narežemo na kolobarje, čebule ne olupimo in jo samo narežemo na štiri dele.
  2. Česen olupimo, stroke pustimo cele. Kolerabo in gomolj zelene olupimo in narežemo na večje dele. Jabolko prerežemo na štiri dele. Por očistimo in narežemo na kolobarje.
  3. Vso zelenjavo stresemo v ognjevarno posodo s pokrovom.

Kako spečemo pečenko divjega prašiča z zelenjavo v pečici?

  1. Meso vzamemo iz marinade, ga natremo s soljo in poprom, ter ga z vseh strani popečemo na vroči svinjski masti. Popečeno meso položimo na pripravljeno zelenjavo.
  2. Marinado z zelenjavo in zelišči vred prevremo, da odstranimo morebitne bakterije, ki so bile v surovem mesu.
kako spečemo divjačino
Meso divjega prašiča vzamemo iz marinade in ga na vroči svinjski masti z vseh strani popečemo. Meso nato položimo na pripravljeno zelenjavo in prelijemo z marinado, ki smo jo prej dobro prekuhali.
  1. Prekuhano marinado prelijemo po mesu in zelenjavi in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 stopinj C.
  2. Divjačino pečemo najprej pokrito pri 160 stopinjah C približno 1 uro, nato temperaturo povišamo na 180 stopinj C in pečemo še eno uro.
divjačina
Popečeno marinirano meso divjega prašiča položimo na zelenjavo, prelijemo s prekuhano marinado in najprej pečemo pokrito eno uro pri 160 stopinjah C in nato eno uro pri 180 stopinjah C. Nato pekač odkrijemo in pečemo še 20 minut.
  1. Po dveh urah pečenja pekač odkrijemo in pečenko odkrito pečemo še 20 minut. Vmes meso večkrat prelijemo z omako, ki se je naredila iz marinade in zelenjave. Meso med pečenjem najmanj dvakrat obrnemo.
  2. Pečenko divjega prašiča postrežemo s pečenim krompirjem, zraven se odlično podajo tudi kruhovi cmoki. 
  3. Današnjo pečenko divjega prašiča sem postregla s pečenim krompirjem, zraven sem priložila zelenjavo iz pekača in vse skupaj prelila z omako, ki se je naredila med pečenjem pečenke.
kako postrežemo divjačino
Pečeno meso divjega prašiča postrežemo z različnimi prilogami. Zraven se odlično podajo kruhovi cmoki. Danes smo meso divjega prašiča postregli s pečenim krompirjem in zelenjavo s katero smo ga pekli. Zraven smo postregli omako iz zelenjave in rdečega vina.

Tabela prehranskih vrednosti pečenke divjega prašiča (na 100 g)

HraniloKoličina
Energijska vrednost120 kcal
Beljakovine22 g
Maščobe3 g
Ogljikovi hidrati0 g
Nasičene maščobe1 g
Holesterol65 mg
Natrij50 mg
Železo3 mg


Najpogostejša vprašanja o peki divjega prašiča v pečici

  1. Kako dolgo naj mariniram meso?

    • Priporočljivo je marinirati vsaj 4 ure, optimalno 6–10 ur, vendar ne več, da ne razpade.
  2. Ali moram meso pred peko popeči?

    • Da, meso je najbolje na hitro popeči na vroči maščobi, da ohrani sočnost in dobi lepo zapečeno skorjico.
  3. Katera temperatura je najboljša za pečenje?

    • Pečemo najprej pri 160°C eno uro, nato še eno uro pri 180°C. Zadnjih 20 minut pečemo odkrito.
  4. Zakaj se uporablja marinada?

    • Marinada pomaga omehčati meso in dodati okus. Kisline (vino, limonin sok, kis) razgradijo beljakovine, kar mehča meso.
  5. Kako vem, da je meso pečeno?

    • Uporabite termometer za meso – notranja temperatura mora doseči 70–75°C.
  6. Kakšne priloge se najbolj podajo k divjačini?

    • Kruhovi cmoki, pečen krompir, pražena zelenjava ali brusnična omaka.

 

Priporočam tudi ogled naslednjih receptov

Kako spečemo sočno svinjsko pečenko?

svinjska pečenka

Štefani pečenka

štefani pečenka

Sočna svinjska krača

pečene krače

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.