Pečena svinjska krača v litoželezni posodi je prava klasika, ki s počasnim pečenjem postane neverjetno mehka in sočna, koža pa hrustljava. Tokrat bomo uporabili litoželezno posodo, dodali rdeče vino za bogat okus, in meso pred pečenjem na kratko pokuhali, da skrajšamo čas pečenja in ohranimo sočnost. Priporočam tudi članek: Najboljša pečena krača v marinadi.
Table of Contents
ToggleSočna svinjska krača v litoželezni posodi
Koliko časa pečemo svinjsko kračo v litoželezni posodi?
Čas priprave
Ker bomo kračo predhodno kuhali 15 minut, se bo meso hitreje zmehčalo in peka bo krajša. Tukaj so priporočeni časi:
- Kuhanje pred peko: 15 minut
- Pečenje v litoželezni posodi s pokrovom: 160 °C, 1,5 ure
- Pečenje brez pokrova za hrustljavo skorjico: 220 °C, 30 minut
Skupni čas: približno 2 uri 15 minut
Sestavine za svinjsko kračo (2,5 kg) pečeno v litoželezni posodi z rdečim vinom
- 1 svinjska krača (približno 2,5 kg)
- 2 žlički soli
- 1 žlička črnega popra
- 1 žlička kumine
- 1 žlička suhega majarona
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 3 stroki česna (stisnjeni)
- 2 žlici olja
- 1 čebula (narezana na kolute)
- 2 korenčka (narezana na debelejše rezine)
- 2 lovorova lista
- 1 dcl rdečega vina (suho, npr. Merlot ali Cabernet Sauvignon)
- 1 dcl vode, v kateri smo kuhali kračo
Podrobna navodila za pripravo – recept po korakih za pečeno kračo
1. Predhodno kuhanje krače (15 minut)
- V večji lonec nalijte vodo in dodajte 1 žličko soli, lovorov list, nekaj zrn popra in en strok česna.
- Kračo položite v lonec in kuhajte na zmernem ognju 15 minut – to bo pomagalo zmehčati meso in skrajšati čas pečenja.
- Vodo prihranite, saj jo bomo kasneje uporabili pri pečenju.
- Kračo dobro osušite s papirnato brisačo.
2. Priprava začimb in peke
- V manjši skodelici zmešajte sol, poper, kumino, majaron, mleto papriko, česen in olje ter s to mešanico dobro natrite kračo z vseh strani.
- Litoželezno posodo segrejte na štedilniku in vanjo dodajte malo olja ali svinjske masti.
- Kračo na hitro popecite z vseh strani (približno 3 minute na vsaki strani), da dobi lepo zlato skorjico.
- Dodajte narezano čebulo, korenje in lovorov list.
- Prilijte 1 dcl vode, v kateri smo kuhali kračo, in 1 dcl rdečega vina.
- Pokrijte s pokrovom in prestavite v pečico segreto na 160 °C.
3. Pečenje svinjske krače
- Pečemo 1,5 ure pri 160 °C s pokrovom, vmes vsakih 30 minut kračo prelijemo s tekočino iz posode.
- Odstranimo pokrov, zvišamo temperaturo na 220 °C in pečemo še 30 minut, da koža postane hrustljava.
- Po želji zadnjih 10 minut premažemo s pivom ali medom, da dobimo lepšo barvo in hrustljavo skorjico.
4. Počitek in serviranje
- Kračo vzemite iz posode in jo pustite počivati 10–15 minut.
- Omako iz posode lahko zmanjšate na štedilniku, da postane bolj gosta, in jo uporabite kot prilogo.
- Postrezite s pečenim krompirjem, kislim zeljem, praženim krompirjem ali domačim kruhom.
Priporočam recept: Najboljši pražen krompir!
Prehranske vrednosti svinjske krače (2,5 kg) pečene v litoželezni posodi z rdečim vinom
Sestavina | Količina | Kalorije (kcal) | Beljakovine (g) | Maščobe (g) | Ogljikovi hidrati (g) | Vlaknine (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Svinjska krača | 2,5 kg | 5750 | 650 | 420 | 0 | 0 |
Sol | 2 žlički | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Črni poper | 1 žlička | 6 | 0.2 | 0.1 | 1.4 | 0.6 |
Kumina | 1 žlička | 8 | 0.4 | 0.5 | 0.9 | 0.2 |
Majaron | 1 žlička | 5 | 0.2 | 0.1 | 1.1 | 0.7 |
Mleta sladka paprika | 1 žlica | 20 | 1 | 0.3 | 4 | 2 |
Česen | 3 stroki | 13 | 0.6 | 0 | 2.9 | 0.2 |
Olje | 2 žlici | 240 | 0 | 27 | 0 | 0 |
Čebula | 1 srednja | 44 | 1.2 | 0.1 | 10 | 1.7 |
Korenček | 2 srednja | 50 | 1 | 0.2 | 12 | 3.6 |
Lovorov list | 2 lista | 5 | 0.1 | 0.1 | 1 | 0.2 |
Rdeče vino | 1 dcl | 85 | 0.1 | 0 | 2.6 | 0 |
Voda (od kuhanja) | 1 dcl | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Skupaj | 6226 | 654.8 | 448.4 | 35 | 9.2 |
Najpogostejša vprašanja in odgovori o pečeni svinjski krači
1. Ali je predhodno kuhanje res potrebno?
Ni nujno, vendar skrajša čas pečenja in naredi meso mehkejše.
2. Ali lahko uporabim belo vino namesto rdečega?
Da, belo vino bo dalo lažji, bolj svež okus, medtem ko rdeče vino ustvari bogatejšo aromo.
3. Kako doseči najbolj hrustljavo kožo?
- Po kuhanju in pred peko kračo dobro osušite.
- Zadnjih 30 minut pecite brez pokrova pri višji temperaturi (220 °C).
- Če želite še bolj hrustljavo skorjo, zadnjih 10 minut vklopite funkcijo žara (grill).
4. Kako shraniti in pogreti ostanke?
- V hladilniku: Do 3 dni v zaprti posodi.
- V zamrzovalniku: Do 3 mesece, narezano na porcije.
- Pogrevanje: Segrejte v pečici pri 180 °C ali na ponvi s kapljico olja.
Pečena svinjska krača v litoželezni posodi z rdečim vinom je odlična kombinacija sočnega mesa in hrustljave skorjice. S kratkim kuhanjem jo pripravimo hitreje, vino pa doda bogat, rahlo sladkast okus. Če želite pravo praznično poslastico, je ta recept prava izbira!
Če vam je bil recept všeč, ga delite in preizkusite sami. Dober tek!
Priporočam tudi nazadnje dodane recepte
Svinjska pečenka
Pražena jetrca
Domač zajec pečen v pečici
Krofi s sladko smetano
Ocenite recept!


