Kosilo.si

Ideje za kosilo

Najboljša pečena krača

Najboljša pečena krača

Najboljša pečena krača! Počasi pečena krača je odlična ideja za nedeljsko kosilo. No, seveda lahko to kulinarično poslastico postavimo na mizo prav vsak dan, a v nedeljo običajno pripravimo bolj bogato kosilo.

Hrustljavo zapečeno kračo postrežemo s praženim krompirjem in solato. Seveda prej ne sme manjkati goveja juha, pa tudi sladica za povrh se prileže. Danes bomo svinjske krače počasi pekli v pečici.

Najboljša pečena krača!
Svinjska krača počasi pečena v keramičnem pekaču s pokrovom.

Najboljša pečena krača

Koliko časa se peče krača? Krača, težka od enega do dveh kilogramov bo potrebovala najmanj dve do tri uri peke, da bo meso resnično mehko. Pravilno pečena krača mora biti zunaj hrustljavo zapečena, meso v notranjosti pa mora biti mehko in sočno.

Preden kračo postavimo v pečico, v kožo večkrat zarežemo, v zareze potlačimo nekaj strokov česna in sol. Za res najboljšo svinjsko kračo, pripravimo marinado in z njo natremo meso, ter ga čez noč postavimo v hladilnik. Seveda lahko krače spečemo brez predhodnega mariniranja, v tem primeru kožo pred pečenjem zarežemo in cele krače dobro natremo s soljo ali mešanico začimb. 

Kako pripravimo marinado za svinjsko kračo?

Svinjsko kračo lahko seveda spečemo brez marinade, a če imamo čas, da pustimo kračo čez noč v marinadi, bo meso še okusnejše.

 • sol in poper
 • 1 žlička kumine v zrnju
 • 1 žlička mlete kumine
 • 1 žlička gorčičnih semen
 • osmukani lističi rožmarina
 • olivno olje
 • 4 stroki česna
krača v marinadi
Kračo operemo, osušimo in po vrhu večkrat zarežemo. V zareze potisnemo stroke česna in kračo natremo s soljo. Nato kračo položimo v posodo z marinado, pokrijemo in čez noč postavimo v hladilnik.
 1. Rožmarin osmukamo in lističe drobno sesekljamo.
 2. Pripravimo večjo posodo s pokrovom, ki je tako velika, da gre vanjo cela krača.
 3. V posodi zmešamo poper, kumino v zrnju, mleto kumino, gorčična semena in drobno sesekljane lističe rožmarina. Prilijemo olivno olje in premešamo.
 4. Kračo po vrhu večkrat zarežemo, tako da dobimo nekakšno mrežo. V zareze položimo stroke česna, nato kračo natremo s soljo in postavimo v posodo z marinado. Nato celo kračo natremo še z marinado.
 5. Kračo čez noč ali za najmanj tri ure postavimo v hladilnik. 

Kako pravilno spečemo svinjsko kračo?

Kračo lahko spečemo na več načinov. Lahko jo položimo na pekač, v katerem smo razgreli svinjsko mast in jo počasi pečemo v pečici. Krače lahko prej tudi popečemo z vseh strani, jih prelijemo z marinado in postavimo v ogreto pečico.

Spečemo pa jih lahko tudi v pokritem pekaču, ki ga pol ure pred koncem pečenja odkrijemo, da se koža po vrhu lepo zapeče. V današnjem receptu bomo krače najprej čez noč marinirali in nato počasi spekli.

krača in pražen krompir
Počasi pečena svinjska krača in pražen krompir
 1. Kračo smo celo noč marinirali in sedaj je čas da jo spečemo. Pečico ogrejemo na 180 – 200 stopinj C.
 2. V pekaču razgrejemo žlico svinjske masti in nanjo položimo marinirano kračo. Čez prelijemo marinado, ki je ostala v posodi. Kračo najprej pečemo odkrito, da se z vseh strani lepo zapeče.
 3. Ko se krača z vseh strani lepo obarva, prilijemo čisto govejo juho, ki naj sega približno 10 cm visoko. Pekač pokrijemo in kračo počasi dušimo najmanj 2 uri. Kračo med pečenjem večkrat obrnemo in prilijemo vročo juho ali vodo.
 4. V pekač lahko položimo tudi narezano jušno zelenjavo; čebulo, por in korenček, ki jih kasneje pretlačimo skupaj z juho in mesnim sokom, ki bo nastal med pečenjem.
 5. Po 2 urah počasnega dušenja, pekač odkrijemo in pečemo še toliko časa, da se krača po vrhu lepo zapeče.
 6. Počasi pečeno svinjsko kračo postrežemo s praženim krompirjem in solato.
pečena krača v pečici
Pečena krača postrežena s praženim krompirjem in zelenjavno omako.
Show Buttons
Hide Buttons