Štefani pečenka

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, pravzaprav ne vemo točno od kje izhaja recept. Vendar je ta okusna jed iz mletega mesa in trdo kuhanih jajc, pogosto na slovenskih mizah in smo jo nekako vzeli za svojo. Tudi za Štefani pečenko poznamo precej receptov.

Najbolj poznana je klasična Štefani pečenka, kjer v sredo mesne mase skrije trdo kuhana jajca. Pogosto to jed pripravimo v času Velikonočnih praznikov, ko imamo običajno na voljo veliko trdo kuhanih jajc.

štefani pečenka
Štefani pečenka ovita v slanino Slika: Mari Radej Za več receptov klikni tu!

Štefani pečenka

Mesna štruca Štefani verjetno izhaja iz Avstro – Ogrske, pripravljajo jo tudi v drugih državah. Bolgari svojo mesno štruco z jajci imenujejo rulo Stefani. Mesno štruco lahko pripravimo po mnogih receptih, okusna je tudi Stefani pečenka ovita v slanino ali nadevana pečenka Štefani.

Za pripravo klasične Štefani  pečenke, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 kg mlete govedine
  • 4 stare žemlje
  • 4 trdo kuhana jajca
  • 2 čebuli
  • 2 surovi jajci
  • majaron, timijan, mleta paprika, muškatni orešček
  • sveži peteršilj, 2 žlici paradižnikove mezge
  • 4 žlice mleka
  • sol, poper in nekaj tankih rezin slanine

Suhe žemlje namočimo v mešanici mleka in pol litra vode. Ko se dobro namočijo, jih ožamemo in natrgamo. Čebulo sesekljamo, ter jo primešamo mletemu mesu. Dodamo namočene in nastrgane žemlje, sveži jajci, vse začimbe, sesekljan peteršilj, gorčico in paradižnikovo mezgo. Začinimo s soljo, papriko in poprom, ter vse skupaj dobro pregnetemo.

Nato maso sploščimo in razgrnemo, ter po sredi nadevamo trdo kuhana jajca. Maso zagrnemo  in oblikujemo štruco, tako, da nadev ostane na sredini. Okrogel model za za potico namastimo in obložimo s slanino. Mesno štruco zvijemo v model, po želji prekrijemo še z rezinami slanine in damo v pečico, ki smo jo segreli na 200 stopinj C.

Štefani pečenko pečemo eno uro, če nismo dodali slanine, pečenko po desetih minutah pečenja polijemo s toplo vodo. Ko je pečenka pečena, jo zvrnemo na velik krožnik in jo na mizi sproti režemo, preden jo postrežemo.

Nadevana pečenka Štefani

  • 60 dag mletega mesa
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 žemlja
  • 3 žlice mleka
  • 1 žlička sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • ščepec majarona
  • trdo kuhana jajca
  • 1 žlica olja
  • par hrenovk
  • poper
  • gorčica
  • sol
  • margarina ali mast za mazanje
  • 1 žlica kisle smetane

Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, peteršilj drobno narežemo. V mleto meso zamešamo 2 jajci, sol, poper in gorčico. Na žlici olja popražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo majaron in takoj zamešamo v maso. Dodamo v mleku namočeno in ožeto žemljo, ter vse skupaj dobro premešamo.

Po sredini mesa položimo trdo kuhana jajca in po dolgem prerezane kumarice. Pustimo počivati 15 minut. Pečico segrejmo na 180 stopinj C. Podolgovat model namažemo z mastjo ali margarino. Mesno maso na mokrem pultu z roko poravnamo v pravokotno obliko, po sredini položimo po dolgem obe polovici hrenovke in z mesom zagrnemo v štruco, ki jo povlečemo v pripravljen model.

Štefani pečenko pečemo 45 minut pri temperaturi 180 stopinj C. Ko je pečenka pečena, jo namažemo s kislo smetano in še 5 minut pustimo v pečici.

Štefani pečenka s slanino

Štefani pečenka s slanino je po osnovnem receptu klasična štefani, samo da jo pred pečenjem zavijemo v tanko narezano slanino. Slike je prispevala Mari Radej, ki v svoji kuhinji ustvarja same kulinarične dobrote.

  • 1 kg mletega mesa
  • 1 jajce
  • sol, poper, majaron, kumina
  • 1 čebula
  • 1 žlička gorčice
  • olivno olje
  • 3 trdo kuhana jajca
  • 250 g tanko narezane slanine

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo. Segrejmo olivno olje in na njem popražimo čebulo, da se malo zmehča. Popraženo čebulo odstavimo in počakamo, da se malo ohladi. Ko je čebula ohlajena, dodamo mleto meso, gorčico, jajce, sol, poper, majaron in mleto kumino. Maso z rokami dobro premešamo.

Pekač, v katerem bomo pekli Štefani pečenko, obložimo s slanino, previdno, ker se tanko narezana slanina lahko strga. Nato na slanino položimo meso in ga na sredini nekoliko razgrnemo.

Po sredini nadevamo trdo kuhana jajca in nato meso zagrnemo in z rokami oblikujemo štruco. Štruco nato prekrijemo s slanino.

recept za štefani pečenko

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, pečenko pečemo približno 40 minut. Kmalu bo zadišalo po hrustljavo zapečeni slanini. Ko je pečenka pečena, jo takoj odstranimo iz pekača in še toplo postrežemo.

Viri; Štefani pečenka