Kosilo.si

Ideje za kosilo

svinjska pečenka

🄩 Svinjska pečenka 🄩 – Sočen recept, ki vedno uspe!

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:


ā¬‡ļø Skoči direktno na recept ā¬‡ļø

šŸ•’ Čas priprave in pečenja svinjske pečenke

šŸ“Œ Čas priprave: 15 minut
šŸ”„ Čas pečenja: približno 1,5 – 2 uri (odvisno od velikosti mesa)
ā³ Skupni čas: 2 – 2,5 ure (vključno s počivanjem mesa)


šŸ½ Količina porcij

šŸ‘Øā€šŸ‘©ā€šŸ‘§ā€šŸ‘¦ Za koliko oseb?
🄩 2 kg svinjskega mesa zadostuje za 6 – 8 porcij (odvisno od velikosti porcij).

šŸ“Œ Idealno za:
āœ”ļø Družinsko kosilo šŸ”
āœ”ļø Praznične jedi šŸŽ‰
āœ”ļø Nedeljska pojedina šŸ½

svinjska pečenka

Ā Svinjska pečenka je tradicionalna mesna jed, ki jo pogosto postrežemo pri nedeljskem kosilu, seveda je prej obvezna kultna goveja juha. Kako spečemo resnično sočno pečenko? Receptov in nasvetov je veliko. Nekateri kuharji prisegajo, da je pomembna marinada za pečenko in ravno prave začimbe za pečenko.

Če želimo resnično sočno pečenko, jo počasi pečemo v pečici, saj bo samo počasi pečena pečenka resnično tista ta prava. Katero meso je primerno za svinjsko pečenko? Za pečenko najpogosteje izberemo hrbtni del, za pečenko pa lahko uporabimo tudi file, stegno, rebra in svinjsko potrebuÅ”ino.

Za okusno pečenko pripravimo marinado iz olja, soli, popra in začimb, z njo natremo meso in ga v marinadi pustimo čez noč. V marinado lahko dodamo tudi gorčico, limonin sok ali piment. Preden marinirano pečenko postavimo v pečico, jo kakŔno uro pustimo na sobni temperaturi. Pred pečenjem meso na vroči svinjski masti opečemo z vseh strani, da zakrkne, s tem bodo v pečenki ostali vsi najboljŔi okusi.

svinjska pečenka

Svinjska pečenka – kako pravilno spečemo sočno svinjsko pečenko?

Recept za svinjsko pečenko

KakŔen pekač uporabimo za pečenje svinjske pečenke? Pekač naj bo samo malce večji od kosa mesa. Najprej pečemo pečenko pri visoki temperaturi, lahko celo pri 230 stopinjah C, po približno 15 minutah temperaturo znižamo na 175 stopinj C in pečemo dalje. recept za svinjsko pečenko

Kadar pečemo kos mesa, ki ima kožo, potem ga pečemo tako, da je del s kožo obrnjen navzdol. Ko je meso z kožo na pol pečeno, ga obrnemo, kožo večkrat zarežemo in pečemo naprej. Mnogi ne marajo zapečene svinjske kože, marsikje pa je to prava kulinarična poslastica.

Če imamo kuhinjski termometer, lahko pečenko med pečenjem preverimo, pravilno pečena je pri 75 do 85 stopinjah C. Če ne uporabljamo termometra, potem se držimo starega pravila, da se kilogram svinjske pečenke peče približno eno uro.

Pečenko med pečenjem polivamo z vročo vodo, čisto govejo juho, čisto kostno juho, ali z vinom. Ko je pečenka že skoraj pečena, bomo v pekaču imeli tudi že lastni sok pečenke in takrat meso polivamo s tem sokom. Za boljŔi okus lahko pečenko pečemo tudi z zelenjavo, ki jo potem pretlačimo in precedimo, tako bomo dobili resnično okusno omako.

Katere začimbe so primerne za peko svinjske pečenke?

Za okusno pečenko so začimbe nujno potrebne, poleg soli lahko meso natremo z meŔanico rožmarina, majarona, dodamo lahko Ŕčepec timijana, tudi žajbelj se ujema s svinjskim mesom. V pekač lahko dodamo tudi lovorov list, s svinjskim mesom se ujema tudi Ŕetraj, obvezno pa dodamo poper.

Ko je pečenka pečena, jo vedno pustimo nekaj časa počivati, da se okusi mesa in omake lepo povežejo. V danaÅ”njem prispevku bomo pogledali recepte za svinjsko pečenko, nekaj starih, tradicionalnih in nekaj receptov po modernih kulinaričnih smernicah.Ā 

Recept za svinjsko pečenko po korakih

Za pripravo okusne svinjske pečenke poznamo veliko različnih receptov, najprej si bomo ogledali kako so pečenko pekli naÅ”i predniki. V tem receptu bomo pečenko začinili samo s soljo, kumino in česnom. V starih kuharskih knjigah pogosto najdemo recepte, kjer so uporabljene samo osnovne začimbe.Ā 

Recept za svinjsko pečenko po starem receptu:

  • 2 kg svinjskega mesa
  • sol
  • kumina
  • česen
  • svinjska mast
  • vroča voda ali juha
  • 2 dag moke
    1. Svinjsko meso operemo, osuŔimo in zdrgnemo s strtim česnom in sesekljano kumino. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej pečenko opečemo z vseh strani.
    2. Če je pečenka s kožo, jo v pekač položimo s kožo navzdol. Pečico segrejemo na 220 stopinj C, v pekač zlijemo malo vroče vode in 15 minut pečemo.Ā 
    3. Čez 15 minut temperaturo znižamo na 180 stopinj C in pečemo naprej. Čez pol ure meso obrnemo, v kožo zarežemo zareze v obliki majhnih kvadratov in meso pečemo do mehkega. svinjska pečenka pečena v pečici
    4. Pečenko med pečenjem polivamo z vročo vodo ali juho. Pečenkino omako zgostimo z moko, ki jo popraŔimo po soku, moko malo prepražimo, zalijemo in premeŔamo.
    5. Pekač vzamemo iz pečice in pečenko pustimo nekaj minut počivati, nato jo narežemo in postrežemo z praženim krompirjem.Ā 

Prehranske vrednosti svinjske pečenke

Hranilna vrednostNa 100 g
Energija290 kcal
Beljakovine26 g
MaŔčobe20 g
Nasičene maŔčobe7 g
Ogljikovi hidrati0 g
Sladkorji0 g
Vlaknine0 g
Sol0.8 g

NajpogostejŔa vpraŔanja in koristni nasveti za pripravo najboljŔe svinjske pečenke

Kako izberemo meso za svinjsko pečenko?

  • Da bo svinjska pečenka resnično odlična, je ključnega pomena izbira mesa.
  • Svinjski hrbet je odličen za pečenko, saj je pust in mehak kos mesa.
  • Svinjski vrat ima nekoliko več maŔčobe, zaradi tega bo pečenka bolj sočna in okusna.
  • Svinjsko pleče je bolj mastno, primerno je za dolgo pečenje.Ā 

Kako pravilno pripravimo meso pred pečenjem?

  • Svinjsko meso pred pečenjem najmanj pol ure pustimo na sobni temperaturi, saj se bo tako bolj enakomerno peklo.Ā 
  • Pred pečenjem meso za svinjsko pečenko postavimo v marinado. Ā Meso začinimo z meÅ”anico soli, popra, česna v prahu in zeliŔč, kot so rožmarin inĀ  timijan. Za boljÅ”i okus meso mariniramo najmanj eno uro, lahko pa meso tudi čez noč postavimo v hladilnik.
  • Nikar z mesa ne obrežimo vse maŔčobe, saj bo ta poskrbela Å”e za dodatno sočnost pečenke.

Kako pravilno pečemo svinjsko pečenko?

  • Preden začinjeno meso postavimo v pečico, jo ogrejemo na 220 stopoinj C.Ā 
  • Preden meso postavimo v pečico, ga najprej z vseh strani popečemo na vroči svinjski masti, da se naredi zlata skorjica.
  • Meso nato prestavimo v pekač in damo v pečico. Temperaturo znižamo na 180°C in meso pečemoĀ  25-30 minut na 500 g mesa. Notranja temperatura pečenke naj doseže 63°C; za sočno pečenko, ali 70°C, za bolj zapečeno meso.Ā 
  • Ko je meso pečeno, gaĀ  pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 10-15 minut. To omogoča, da se sokovi enakomerno porazdelijo po mesu.
  • Če želimo natančno izmeriti temperaturo mesa, iporabimo termometer za meso. Meso med peko enkrat obrnemo in ga večkrat polijemo s sokom, ki je nastal med peko. Za dodatno aromo dodamo v pekač nekaj klinčkov, malo česna, čebule in svežih zeliŔč. Če želimo več omake, v pekač prilijemo malo juÅ”ne osnove ali rdečega vina.Ā 

Nasveti kuharskih mojstrovĀ 

1. Kako dosežemo hrustljavo skorjo na pečenki? Če želimo hrustljavo skorjico na pečenki, potem moramo meso pred peko osuÅ”iti. Deset minut pred koncem pečenja povečamo temperaturo pečice na 220°C. Hrustljavo skorjico bomo dobili tudi tako, da meso preden ga postavimo v pečico, z vseh strani popečemo na vročem olju ali svinjski masti.Ā 

2. Koliko časa naj se peče svinjska pečenka? Čas pečenja je odvisen od teže mesa. SploÅ”no pravilo je 25-30 minut na 500 g mesa pri temperaturi 180°C. Uporaba termometra za meso je najnatančnejÅ”a metoda – notranja temperatura naj doseže 63-70°C, odvisno od želene sočnosti.

3. Kako preprečiti, da bi bila pečenka suha? Pomembno je, da pečenke ne pečemo predolgo. Uporabimo kuhinjski termometer, da zagotovimo pravilno notranjo temperaturo. Po peki meso pustimo počivati, da se sokovi porazdelijo.

4. Ali moramo meso marinirati? Mariniranje ni nujno, a lahko zelo izboljŔa okus pečenke. Suha marinada s soljo, poprom in zeliŔči je preprost in učinkovit način, da meso postane okusno.

5. Kako pripravimo omako za svinjsko pečenko? Omako lahko pripravimo iz sokov, ki ostanejo v pekaču. Dodamo lahko malo moke za zgostitev, juÅ”no osnovo in rdeče ali belo vino za bogat okus. Vse skupaj kuhajte, dokler ne dosežete želene gostote. V pekač lahko dodamo tudi poljubno zelenjavo, ki jo nato skupaj s sokovi od pečenke pretlačoimo v omako.Ā 

6. Kateri priloge se najbolje podajo k svinjski pečenki? K svinjski pečenki se odlično podaj pražen krompir, hrenova omaka, krompirjev pire, zelenjavne priloge kot so korenje, brokoli ali brstični ohrovt.

7. Kako shranimo ostanke pečenke? Ostanke pečenke shranimo v hladilniku v nepreduŔni posodi do tri dni. Za ponovno pogrevanje uporabite pečico ali mikrovalovno pečico, da meso ostane sočno.

8. Ali lahko svinjsko pečenko zamrznemo? Da, svinjsko pečenko lahko zamrznemo. Zavijemo jo v aluminijasto folijo in nato v plastično vrečko. V zamrzovalniku jo lahko hranite do tri mesece. Pred pogrevanjem jo odmrznemo v hladilniku čez noč.

Mrežna pečenka

Za mrežno pečenko uporabimo svinjski kare brez kosti ali svinjsko ribico, meso nato zavijemo v svinjsko mrežico. Mrežno pečenko lahko sami pripravimo in zavijemo v mrežico, lahko pa tudi kupimo že pripravljeno. Uporabimo tudi začimbe in juŔno zelenjavo.

Recept za mrežno pečenko:

  • 2 kg svinjske ribice
  • sol
  • kumina in česen
  • 1 čebula
  • svež peterÅ”ilj
  • timijan in majaron
  • za noževo konico mletih suhih gob
  • limonina lupinica
  • 2 dag svinjske masti
  • svinjska mrežica
  • vroča juha ali krop

S svinjske ribice porežemo kožice. V posodici zmeÅ”amo sol, kumino in strt česen. Z meÅ”anico natremo meso. Na vroči masti prepražimo sesekljan peterÅ”ilj, timijan, majaron, suhe gobe, limonino lupinico in drobno sesekljano čebulo. Z popraženo meÅ”anico obložimo pečenko in jo zavijemo v svinjsko mrežico.Ā 

Pripravljeno mrežno pečenko položimo v pekač, ki ga potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 220 stopinj C. Pečenko pečemo pol ure, vmes jo polivamo z vročo vodo ali juho. Po pol ure pečenja temperaturo znižamo na 160 stopinj C in pečemo Ŕe 70 minut.

Čas pečenja prilagajmo velikosti mrežne pečenke. Proti koncu pečenja nekoliko masti odlijemo in prilijemo vročo juho. Preden pečenko narežemo, jo pustimo malo počivati, Å”e bolj sočna bo, če jo za nekaj časa zavijemo v folijo.Ā 

mrežna pečenka
Mrežna pečenka

Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, za pripravo si moramo vzeti nekaj več časa. V starih kuharskih knjigah moramo po receptu svinjsko ribico marinirati najmanj dva dni. Odlična jed, ki jo postrežemo ob posebnih priložnostih, primerna je tudi za Božično večerjo.Ā 

Recept za marinirano svinjsko ribico:

  • 1 kg 1/2 svinjske ribice
  • 2 žlici svinjske masti ali olja
  • 4 dag ostre moke
  • sol
  • 1 dl smetane

Marinada za svinjsko ribico:

  • 2 dl belega vina
  • 3 žlice kisa
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 1 koren peterÅ”ilja
  • svež peterÅ”ilj
  • 1/4 zelene
  • 6 zrn popra
  • 1 klinček

Sestavine za marinado zmeŔamo. S svinjske ribice porežemo kožice in jo položimo v pripravljeno marinado.

Kako pripravimo marinado za svinjsko ribico? Korenje, peterÅ”ilj in zeleno drobno narežemo, dodamo narezano čebulo, strt česen, zrna popra in klinček. Prilijemo belo vino in kis, ter vse skupaj dobro premeÅ”amo. Meso položimo v lončeno posodo, prilijemo marinado, ki naj prekriva meso.Meso mariniramo od dva do tri dni, vmes ga v marinadi večkrat obrnemo.Ā 

Ko je svinjska ribica marinirana, v ponvi segrejemo svinjsko mast in na močnem ognju meso opečemo z vseh strani. Nato odlijemo maŔčobo in prilijemo nekaj žlic marinade. Ko marinada povre, dodamo moko, jo popražimo in spet dolijemo marinado. Pečenko solimo in jo z marinado vred položimo v pekač.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečenko počasi pečemo dve uri. Vmes prilivamo preostalo marinado, toliko, da je dno pekača vedno prekrito. Meso moramo med pečenjem ves čas polivati, da ostane sočno in dobi lepo barvo. Proti koncu pečenja prilijemo smetano in preostalo marinado in Å”e toliko časa pečemo, da smetana zarumeni.Ā 

Pljučna pečenka s slanino

Pljučna pečenka je vsekakor kraljica svinjskih pečenk. Pljučna pečenka je pust kos mesa, zato ga moramo pripraviti Ŕe toliko bolj skrbno, da dobimo sočno in okusno pečenko. Originalni recept za pljučno pečenko prihaja z Dunaja, kje jed imenujejo Lungenbraten.

NemŔka beseda lungen pomeni pljuča, braten pa pečenka. Besedni izraz je malo nerazumljiv, saj je pljučna pečenka iz ledvenega dela mesa, torej svinjskega hrbta. Izraz sega daleč nazaj v srednjeveŔko nemŔčino, ki je za ledveni del svinjskega hrbta uporabljala besedo lumbel. Izraz lumbel braten se med ljudmi ni prijel, zato so ga pogovorno preimenovali v besedo Lungen braten, ta izraz se je obdržal Ŕe do danes, Slovenci pa smo ga dobesedno prevedli v pljučna pečenka.

Recept za pljučno pečenko po dunajsko:

  • 75 dag pljučne pečenke
  • 6 dag hamburÅ”ke slanine
  • sol in poper
  • 2 žlici masti
  • 1/2 čebule
  • 10 dag juÅ”ne zelenjave
  • 2 stroka česna
  • Å”etraj
  • 2 dl čiste juhe

Podmet:

  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici rdečega vina
  • malo gorčice
  • 1 kisla kumarica

Meso operemo, osuŔimo in na gosto pretaknemo s palčkami slanine. Nato meso natremo s soljo, popramo in premažemo z raztopljeno svinjsko mastjo. V ponvi segrejemo preostalo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno sesekljano čebulo, narezano juŔno zelenjavi in sesekljan česen. Meso po vrhu potresemo s Ŕetrajem.

Popraženo zelenjavo s čebulo preložimo v pekač, prilijemo malo čiste juhe in postavimo v ogreto pečico. Pečenko počasi pečemo, vmes večkrat dolijemo juho, meso med pečenjem večkrat obrnemo in prelivamo z omako. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz pekača, pečenkin sok in duŔeno zelenjavo pretlačimo in v vse skupaj zameŔamo podmet.

Podmet pripravimo iz kisle smetane, moke, limoninega soka, rdečega vina in gorčice. Ko podmet prevre, dodamo drobno sesekljano kislo kumarico. Pljučno pečenko narežemo na rezine in jih nekaj časa pustimo v vroči omaki.Ā 

Svinjska pečenka duŔena v pokritem glinenem pekaču

Tokrat bomo svinjsko pečenko pripravili v rimskem loncu, to je glinen pekač s pokrovom. Lončen lonec s pokrovom postavimo v pečico in pečenko počasi duÅ”imo najmanj dve uri.Ā 

Recept za svinjsko pečenko duŔeno v glinenem loncu:

  • lep kos svinjske pečenke (stegno, vrat ali svinjska rebrca)
  • sol in poper
  • 1 čebula
  • 2 paradižnika
  • 1 žlica drobtin
  • čista juÅ”na osnova
  • 1/2 žlice moke

Svinjsko meso operemo in osuŔimo, ter ga natremo s soljo in poprom. Glinast lonec prej namočimo z vodo, nato vanj položimo začinjeno meso in zapremo s pokrovom. Lonec postavimo v ogreto pečico in počasi duŔimo. Po eni uri duŔenja prilijemo malo vroče juŔne osnove, dodamo na kocke narezano čebulo in na četrtine narezan paradižnik.

Vse skupaj potresemo z drobtinami, pokrijemo in duŔimo Ŕe eno uro. Ko je meso mehko, pečenkin sok razredčimo z malo vroče juhe, pretlačimo in po okusu začinimo. Poleg duŔene pečenke ponudimo pražen krompir ali kruhove cmoke.

svinjska pečenka in pražen krompir
Svinjska pečenka in pražen krompir Poglej ideje za krompirjeve priloge! KLIKNI TU!

Svinjska pečenka s slanino in česnom

svinjska pečenka s slanino
Svinjska pečenka s slanino in česnom

Svinjska pečenka je sicer slovenska tradicionalna jed, vendar jo po različnih receptih pripravljalo marsikje po svetu. Danes bomo pripravili svinjsko pečenko s slanino in česnom. Skrivnost tega recepta je v slanino ovito začinjeno svinjsko meso, ki ga nato počasi pečemo v pečici.

Recept za svinjsko pečenko s slanino in česnom:

  • 1,5 kg svinjskega mesa za pečenko
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol in poper
  • 4 nageljnove žbice
  • mleti česen
  • 2 stroka strtega česna
  • 1/3 skodelice rjavega sladkorja
  • 10 rezin tanko narezane slanine

Svinjski file namažemo z olivnim oljem in začinimo s soljo in poprom. ZmeŔamo mleti česen, strt česen in sladkor, ter z meŔanico natremo svinjsko meso.

začimbe za pečenko
Meso premažemo z olivnim oljem in začinimo s soljo in poprom. Nato ga natremo z meŔanico strtega česna, mletega česna in sladkorja.

Tako začinjeno meso ovijemo v tanke rezine slanine in previdno položimo v pekač. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, ter pečenko počasi pečemo od 4 do 5 ur.

Ŕpikana pečenka
Začinjeno meso ovijemo v tanke rezine slanine in jo od 4 do 5 ur počasi pečemo v pečici.

Tik preden je pečenka pečena, z nekaj minut vključimo žar, da se slanina po vrhu lepo zapeče. Ko je pečenka hrustljavo zapečena,jo narežemo na enakomerne rezine in postrežemo s praženim krompirjem.Ā 

Svinjska pečenka z žajbljem

Za resnično okusno svinjsko pečenko moramo vedno uporabiti nekaj začimb, čisto poseben okus naredi žajbelj.

Sestavine za svinjsko pečenko z žajbljem:

  • 1 kg svinjske ribice
  • 1 žlica moke
  • 3 žlice masla
  • 4 žlice olja ali žlica svinjske masti
  • 1 vejica rožmarina
  • 15 svežih žajbljevih listov
  • 1, 5 dl suhega belega vina
  • 3 dcl čiste goveje juhe
  • sol in poper

Recept po korakih za svinjsko pečenko z žajbljem

  1. Svinjsko ribico popramo in potresemo z moko.
  2. V ponvi ali pekaču segrejmo maslo in svinjsko mast, uporabimo lahko tudi sončnično olje.Ā Ā 
  3. Na premočno ogreti maŔčobi meso z vseh strani popečemo.Ā 
  4. Dodamo rožmarin in žajbljeve liste, ter vse skupaj zalijemo z belim vinom. Povečamo tempraturo in počakamo, da vino izhlapi.
  5. Meso solimo, dolijmo maslo čiste goveje juhe, pekal pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 190 stopinj C.Ā 
  6. Svinjsko ribico z žajbljem pečemo približno1 uro in pol, med pečenjme dolivamo malo juhe.Ā 
  7. Zadnjih 15 minut pečenja pekač odkirjemo, da se pečenka po vrhu lepo zapeče.

Katere priloge postrežemo k svinjski pečenki?

Svinjsko pečenko pogosto postrežemo pri nedeljskem kosilu; saj veste… slovenska klasika: “goveja župa, restan krompir, hrenov zos in solata”. Seveda lahko k pečenki postrežemo tudi kaj drugega razen praženega krompirja.

Če smo pečenko počasi pekli v pečici z veliko zelenjave in juÅ”ne osnove, potem lahko iz kuhane zelenjave in sokov, ki so ostali po peki pečenke, pripravimo okusno zelenjavno omako.Ā 

Pražen krompir – restan krompir ali tesntan krompir

pražen krompir

Hrenova omaka ali hrenov zos

hrenov zos in pražen krompir

Pire krompir

pire krompir in pečenka

Krompirjev pire s hrenom

krompirjev pire s hrenom

Podobni recepti s svinjskim mesom

Počasi pečena marinirana svinjska pečenka s praženim krompirjem

svinjska pečenka in pražen krompir

Svinjska krača pečena v pečici

krača v pečici

Kako spečemo najboljŔa svinjska rebrca?

svinjska rebrca

Ražnjiči s svinjskim mesom

ražnjiči s svinjskim mesom

Svinjska pečenka z nadevom iz lisičk in jurčkov

svinjska pečenka z nadevom iz lisičk in jurčkov

Ideje za mesno kosilo iz pečice

kosilo iz pečice

Recepti z mletim mesom

mleto meso recepti

Viri; Svinjska pečenka:

  • Svinjska pečenka v rimskem loncu; Kuhinja naÅ”e družine, Stanko Grafenauer
  • Pljučna pečenka po dunajsko; Recepti sestre Nikoline
  • Mrežna pečenka; Sodobna kuharica
  • Svinjska pečenka z žajbljem; Ada Cerkvnik

Svinjska pečenka – video

Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā  ā˜… Ā 

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.