ā¬ļø SkoÄi direktno na recept ā¬ļø
š Äas priprave in peÄenja svinjske peÄenke
š Äas priprave: 15 minut
š„ Äas peÄenja: približno 1,5 ā 2 uri (odvisno od velikosti mesa)
ā³ Skupni Äas: 2 ā 2,5 ure (vkljuÄno s poÄivanjem mesa)
š½ KoliÄina porcij
šØāš©āš§āš¦ Za koliko oseb?
š„© 2 kg svinjskega mesa zadostuje za 6 ā 8 porcij (odvisno od velikosti porcij).
š Idealno za:
āļø Družinsko kosilo š”
āļø PrazniÄne jedi š
āļø Nedeljska pojedina š½
Ā Svinjska peÄenka je tradicionalna mesna jed, ki jo pogosto postrežemo pri nedeljskem kosilu, seveda je prej obvezna kultna goveja juha. Kako speÄemo resniÄno soÄno peÄenko? Receptov in nasvetov je veliko. Nekateri kuharji prisegajo, da je pomembna marinada za peÄenko in ravno prave zaÄimbe za peÄenko.
Äe želimo resniÄno soÄno peÄenko, jo poÄasi peÄemo v peÄici, saj bo samo poÄasi peÄena peÄenka resniÄno tista ta prava. Katero meso je primerno za svinjsko peÄenko? Za peÄenko najpogosteje izberemo hrbtni del, za peÄenko pa lahko uporabimo tudi file, stegno, rebra in svinjsko potrebuÅ”ino.
Za okusno peÄenko pripravimo marinado iz olja, soli, popra in zaÄimb, z njo natremo meso in ga v marinadi pustimo Äez noÄ. V marinado lahko dodamo tudi gorÄico, limonin sok ali piment. Preden marinirano peÄenko postavimo v peÄico, jo kakÅ”no uro pustimo na sobni temperaturi. Pred peÄenjem meso na vroÄi svinjski masti opeÄemo z vseh strani, da zakrkne, s tem bodo v peÄenki ostali vsi najboljÅ”i okusi.
Svinjska peÄenka – kako pravilno speÄemo soÄno svinjsko peÄenko?
Recept za svinjsko peÄenko
KakÅ”en pekaÄ uporabimo za peÄenje svinjske peÄenke? PekaÄ naj bo samo malce veÄji od kosa mesa. Najprej peÄemo peÄenko pri visoki temperaturi, lahko celo pri 230 stopinjah C, po približno 15 minutah temperaturo znižamo na 175 stopinj C in peÄemo dalje.
Kadar peÄemo kos mesa, ki ima kožo, potem ga peÄemo tako, da je del s kožo obrnjen navzdol. Ko je meso z kožo na pol peÄeno, ga obrnemo, kožo veÄkrat zarežemo in peÄemo naprej. Mnogi ne marajo zapeÄene svinjske kože, marsikje pa je to prava kulinariÄna poslastica.
Äe imamo kuhinjski termometer, lahko peÄenko med peÄenjem preverimo, pravilno peÄena je pri 75 do 85 stopinjah C. Äe ne uporabljamo termometra, potem se držimo starega pravila, da se kilogram svinjske peÄenke peÄe približno eno uro.
PeÄenko med peÄenjem polivamo z vroÄo vodo, Äisto govejo juho, Äisto kostno juho, ali z vinom. Ko je peÄenka že skoraj peÄena, bomo v pekaÄu imeli tudi že lastni sok peÄenke in takrat meso polivamo s tem sokom. Za boljÅ”i okus lahko peÄenko peÄemo tudi z zelenjavo, ki jo potem pretlaÄimo in precedimo, tako bomo dobili resniÄno okusno omako.
Katere zaÄimbe so primerne za peko svinjske peÄenke?
Za okusno peÄenko so zaÄimbe nujno potrebne, poleg soli lahko meso natremo z meÅ”anico rožmarina, majarona, dodamo lahko Å”Äepec timijana, tudi žajbelj se ujema s svinjskim mesom. V pekaÄ lahko dodamo tudi lovorov list, s svinjskim mesom se ujema tudi Å”etraj, obvezno pa dodamo poper.
Ko je peÄenka peÄena, jo vedno pustimo nekaj Äasa poÄivati, da se okusi mesa in omake lepo povežejo. V danaÅ”njem prispevku bomo pogledali recepte za svinjsko peÄenko, nekaj starih, tradicionalnih in nekaj receptov po modernih kulinariÄnih smernicah.Ā
Recept za svinjsko peÄenko po korakih
Za pripravo okusne svinjske peÄenke poznamo veliko razliÄnih receptov, najprej si bomo ogledali kako so peÄenko pekli naÅ”i predniki. V tem receptu bomo peÄenko zaÄinili samo s soljo, kumino in Äesnom. V starih kuharskih knjigah pogosto najdemo recepte, kjer so uporabljene samo osnovne zaÄimbe.Ā
Recept za svinjsko peÄenko po starem receptu:
- 2 kg svinjskega mesa
- sol
- kumina
- Äesen
- svinjska mast
- vroÄa voda ali juha
- 2 dag moke
- Svinjsko meso operemo, osuÅ”imo in zdrgnemo s strtim Äesnom in sesekljano kumino. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej peÄenko opeÄemo z vseh strani.
- Äe je peÄenka s kožo, jo v pekaÄ položimo s kožo navzdol. PeÄico segrejemo na 220 stopinj C, v pekaÄ zlijemo malo vroÄe vode in 15 minut peÄemo.Ā
- Äez 15 minut temperaturo znižamo na 180 stopinj C in peÄemo naprej. Äez pol ure meso obrnemo, v kožo zarežemo zareze v obliki majhnih kvadratov in meso peÄemo do mehkega.
- PeÄenko med peÄenjem polivamo z vroÄo vodo ali juho. PeÄenkino omako zgostimo z moko, ki jo popraÅ”imo po soku, moko malo prepražimo, zalijemo in premeÅ”amo.
- PekaÄ vzamemo iz peÄice in peÄenko pustimo nekaj minut poÄivati, nato jo narežemo in postrežemo z praženim krompirjem.Ā
Prehranske vrednosti svinjske peÄenke
Hranilna vrednost | Na 100 g |
---|---|
Energija | 290 kcal |
Beljakovine | 26 g |
MaÅ”Äobe | 20 g |
NasiÄene maÅ”Äobe | 7 g |
Ogljikovi hidrati | 0 g |
Sladkorji | 0 g |
Vlaknine | 0 g |
Sol | 0.8 g |
NajpogostejÅ”a vpraÅ”anja in koristni nasveti za pripravo najboljÅ”e svinjske peÄenke
Kako izberemo meso za svinjsko peÄenko?
- Da bo svinjska peÄenka resniÄno odliÄna, je kljuÄnega pomena izbira mesa.
- Svinjski hrbet je odliÄen za peÄenko, saj je pust in mehak kos mesa.
- Svinjski vrat ima nekoliko veÄ maÅ”Äobe, zaradi tega bo peÄenka bolj soÄna in okusna.
- Svinjsko pleÄe je bolj mastno, primerno je za dolgo peÄenje.Ā
Kako pravilno pripravimo meso pred peÄenjem?
- Svinjsko meso pred peÄenjem najmanj pol ure pustimo na sobni temperaturi, saj se bo tako bolj enakomerno peklo.Ā
- Pred peÄenjem meso za svinjsko peÄenko postavimo v marinado. Ā Meso zaÄinimo z meÅ”anico soli, popra, Äesna v prahu in zeliÅ”Ä, kot so rožmarin inĀ timijan. Za boljÅ”i okus meso mariniramo najmanj eno uro, lahko pa meso tudi Äez noÄ postavimo v hladilnik.
- Nikar z mesa ne obrežimo vse maÅ”Äobe, saj bo ta poskrbela Å”e za dodatno soÄnost peÄenke.
Kako pravilno peÄemo svinjsko peÄenko?
- Preden zaÄinjeno meso postavimo v peÄico, jo ogrejemo na 220 stopoinj C.Ā
- Preden meso postavimo v peÄico, ga najprej z vseh strani popeÄemo na vroÄi svinjski masti, da se naredi zlata skorjica.
- Meso nato prestavimo v pekaÄ in damo v peÄico. Temperaturo znižamo na 180°C in meso peÄemoĀ 25-30 minut na 500 g mesa. Notranja temperatura peÄenke naj doseže 63°C; za soÄno peÄenko, ali 70°C, za bolj zapeÄeno meso.Ā
- Ko je meso peÄeno, gaĀ pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo poÄivati 10-15 minut. To omogoÄa, da se sokovi enakomerno porazdelijo po mesu.
- Äe želimo natanÄno izmeriti temperaturo mesa, iporabimo termometer za meso. Meso med peko enkrat obrnemo in ga veÄkrat polijemo s sokom, ki je nastal med peko. Za dodatno aromo dodamo v pekaÄ nekaj klinÄkov, malo Äesna, Äebule in svežih zeliÅ”Ä. Äe želimo veÄ omake, v pekaÄ prilijemo malo juÅ”ne osnove ali rdeÄega vina.Ā
Nasveti kuharskih mojstrovĀ
1. Kako dosežemo hrustljavo skorjo na peÄenki? Äe želimo hrustljavo skorjico na peÄenki, potem moramo meso pred peko osuÅ”iti. Deset minut pred koncem peÄenja poveÄamo temperaturo peÄice na 220°C. Hrustljavo skorjico bomo dobili tudi tako, da meso preden ga postavimo v peÄico, z vseh strani popeÄemo na vroÄem olju ali svinjski masti.Ā
2. Koliko Äasa naj se peÄe svinjska peÄenka? Äas peÄenja je odvisen od teže mesa. SploÅ”no pravilo je 25-30 minut na 500 g mesa pri temperaturi 180°C. Uporaba termometra za meso je najnatanÄnejÅ”a metoda ā notranja temperatura naj doseže 63-70°C, odvisno od želene soÄnosti.
3. Kako prepreÄiti, da bi bila peÄenka suha? Pomembno je, da peÄenke ne peÄemo predolgo. Uporabimo kuhinjski termometer, da zagotovimo pravilno notranjo temperaturo. Po peki meso pustimo poÄivati, da se sokovi porazdelijo.
4. Ali moramo meso marinirati? Mariniranje ni nujno, a lahko zelo izboljÅ”a okus peÄenke. Suha marinada s soljo, poprom in zeliÅ”Äi je preprost in uÄinkovit naÄin, da meso postane okusno.
5. Kako pripravimo omako za svinjsko peÄenko? Omako lahko pripravimo iz sokov, ki ostanejo v pekaÄu. Dodamo lahko malo moke za zgostitev, juÅ”no osnovo in rdeÄe ali belo vino za bogat okus. Vse skupaj kuhajte, dokler ne dosežete želene gostote. V pekaÄ lahko dodamo tudi poljubno zelenjavo, ki jo nato skupaj s sokovi od peÄenke pretlaÄoimo v omako.Ā
6. Kateri priloge se najbolje podajo k svinjski peÄenki? K svinjski peÄenki se odliÄno podaj pražen krompir, hrenova omaka, krompirjev pire, zelenjavne priloge kot so korenje, brokoli ali brstiÄni ohrovt.
7. Kako shranimo ostanke peÄenke? Ostanke peÄenke shranimo v hladilniku v nepreduÅ”ni posodi do tri dni. Za ponovno pogrevanje uporabite peÄico ali mikrovalovno peÄico, da meso ostane soÄno.
8. Ali lahko svinjsko peÄenko zamrznemo? Da, svinjsko peÄenko lahko zamrznemo. Zavijemo jo v aluminijasto folijo in nato v plastiÄno vreÄko. V zamrzovalniku jo lahko hranite do tri mesece. Pred pogrevanjem jo odmrznemo v hladilniku Äez noÄ.
Mrežna peÄenka
Za mrežno peÄenko uporabimo svinjski kare brez kosti ali svinjsko ribico, meso nato zavijemo v svinjsko mrežico. Mrežno peÄenko lahko sami pripravimo in zavijemo v mrežico, lahko pa tudi kupimo že pripravljeno. Uporabimo tudi zaÄimbe in juÅ”no zelenjavo.
Recept za mrežno peÄenko:
- 2 kg svinjske ribice
- sol
- kumina in Äesen
- 1 Äebula
- svež peterŔilj
- timijan in majaron
- za noževo konico mletih suhih gob
- limonina lupinica
- 2 dag svinjske masti
- svinjska mrežica
- vroÄa juha ali krop
S svinjske ribice porežemo kožice. V posodici zmeÅ”amo sol, kumino in strt Äesen. Z meÅ”anico natremo meso. Na vroÄi masti prepražimo sesekljan peterÅ”ilj, timijan, majaron, suhe gobe, limonino lupinico in drobno sesekljano Äebulo. Z popraženo meÅ”anico obložimo peÄenko in jo zavijemo v svinjsko mrežico.Ā
Pripravljeno mrežno peÄenko položimo v pekaÄ, ki ga potisnemo v peÄico, ki smo jo ogreli na 220 stopinj C. PeÄenko peÄemo pol ure, vmes jo polivamo z vroÄo vodo ali juho. Po pol ure peÄenja temperaturo znižamo na 160 stopinj C in peÄemo Å”e 70 minut.
Äas peÄenja prilagajmo velikosti mrežne peÄenke. Proti koncu peÄenja nekoliko masti odlijemo in prilijemo vroÄo juho. Preden peÄenko narežemo, jo pustimo malo poÄivati, Å”e bolj soÄna bo, Äe jo za nekaj Äasa zavijemo v folijo.Ā

Marinirana svinjska ribica
Marinirana svinjska ribica je kulinariÄna poslastica, za pripravo si moramo vzeti nekaj veÄ Äasa. V starih kuharskih knjigah moramo po receptu svinjsko ribico marinirati najmanj dva dni. OdliÄna jed, ki jo postrežemo ob posebnih priložnostih, primerna je tudi za BožiÄno veÄerjo.Ā
Recept za marinirano svinjsko ribico:
- 1 kg 1/2 svinjske ribice
- 2 žlici svinjske masti ali olja
- 4 dag ostre moke
- sol
- 1 dl smetane
Marinada za svinjsko ribico:
- 2 dl belega vina
- 3 žlice kisa
- 1 Äebula
- 2 stroka Äesna
- 1 koren peterŔilja
- svež peterŔilj
- 1/4 zelene
- 6 zrn popra
- 1 klinÄek
Sestavine za marinado zmeŔamo. S svinjske ribice porežemo kožice in jo položimo v pripravljeno marinado.
Kako pripravimo marinado za svinjsko ribico? Korenje, peterÅ”ilj in zeleno drobno narežemo, dodamo narezano Äebulo, strt Äesen, zrna popra in klinÄek. Prilijemo belo vino in kis, ter vse skupaj dobro premeÅ”amo. Meso položimo v lonÄeno posodo, prilijemo marinado, ki naj prekriva meso.Meso mariniramo od dva do tri dni, vmes ga v marinadi veÄkrat obrnemo.Ā
Ko je svinjska ribica marinirana, v ponvi segrejemo svinjsko mast in na moÄnem ognju meso opeÄemo z vseh strani. Nato odlijemo maÅ”Äobo in prilijemo nekaj žlic marinade. Ko marinada povre, dodamo moko, jo popražimo in spet dolijemo marinado. PeÄenko solimo in jo z marinado vred položimo v pekaÄ.
PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C in peÄenko poÄasi peÄemo dve uri. Vmes prilivamo preostalo marinado, toliko, da je dno pekaÄa vedno prekrito. Meso moramo med peÄenjem ves Äas polivati, da ostane soÄno in dobi lepo barvo. Proti koncu peÄenja prilijemo smetano in preostalo marinado in Å”e toliko Äasa peÄemo, da smetana zarumeni.Ā
PljuÄna peÄenka s slanino
PljuÄna peÄenka je vsekakor kraljica svinjskih peÄenk. PljuÄna peÄenka je pust kos mesa, zato ga moramo pripraviti Å”e toliko bolj skrbno, da dobimo soÄno in okusno peÄenko. Originalni recept za pljuÄno peÄenko prihaja z Dunaja, kje jed imenujejo Lungenbraten.
NemÅ”ka beseda lungen pomeni pljuÄa, braten pa peÄenka. Besedni izraz je malo nerazumljiv, saj je pljuÄna peÄenka iz ledvenega dela mesa, torej svinjskega hrbta. Izraz sega daleÄ nazaj v srednjeveÅ”ko nemÅ”Äino, ki je za ledveni del svinjskega hrbta uporabljala besedo lumbel. Izraz lumbel braten se med ljudmi ni prijel, zato so ga pogovorno preimenovali v besedo Lungen braten, ta izraz se je obdržal Å”e do danes, Slovenci pa smo ga dobesedno prevedli v pljuÄna peÄenka.
Recept za pljuÄno peÄenko po dunajsko:
- 75 dag pljuÄne peÄenke
- 6 dag hamburŔke slanine
- sol in poper
- 2 žlici masti
- 1/2 Äebule
- 10 dag juŔne zelenjave
- 2 stroka Äesna
- Ŕetraj
- 2 dl Äiste juhe
Podmet:
- 2 žlici kisle smetane
- 1 žlica moke
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici rdeÄega vina
- malo gorÄice
- 1 kisla kumarica
Meso operemo, osuÅ”imo in na gosto pretaknemo s palÄkami slanine. Nato meso natremo s soljo, popramo in premažemo z raztopljeno svinjsko mastjo. V ponvi segrejemo preostalo svinjsko mast in na njej prepražimo drobno sesekljano Äebulo, narezano juÅ”no zelenjavi in sesekljan Äesen. Meso po vrhu potresemo s Å”etrajem.
Popraženo zelenjavo s Äebulo preložimo v pekaÄ, prilijemo malo Äiste juhe in postavimo v ogreto peÄico. PeÄenko poÄasi peÄemo, vmes veÄkrat dolijemo juho, meso med peÄenjem veÄkrat obrnemo in prelivamo z omako. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz pekaÄa, peÄenkin sok in duÅ”eno zelenjavo pretlaÄimo in v vse skupaj zameÅ”amo podmet.
Podmet pripravimo iz kisle smetane, moke, limoninega soka, rdeÄega vina in gorÄice. Ko podmet prevre, dodamo drobno sesekljano kislo kumarico. PljuÄno peÄenko narežemo na rezine in jih nekaj Äasa pustimo v vroÄi omaki.Ā
Svinjska peÄenka duÅ”ena v pokritem glinenem pekaÄu
Tokrat bomo svinjsko peÄenko pripravili v rimskem loncu, to je glinen pekaÄ s pokrovom. LonÄen lonec s pokrovom postavimo v peÄico in peÄenko poÄasi duÅ”imo najmanj dve uri.Ā
Recept za svinjsko peÄenko duÅ”eno v glinenem loncu:
- lep kos svinjske peÄenke (stegno, vrat ali svinjska rebrca)
- sol in poper
- 1 Äebula
- 2 paradižnika
- 1 žlica drobtin
- Äista juÅ”na osnova
- 1/2 žlice moke
Svinjsko meso operemo in osuÅ”imo, ter ga natremo s soljo in poprom. Glinast lonec prej namoÄimo z vodo, nato vanj položimo zaÄinjeno meso in zapremo s pokrovom. Lonec postavimo v ogreto peÄico in poÄasi duÅ”imo. Po eni uri duÅ”enja prilijemo malo vroÄe juÅ”ne osnove, dodamo na kocke narezano Äebulo in na Äetrtine narezan paradižnik.
Vse skupaj potresemo z drobtinami, pokrijemo in duÅ”imo Å”e eno uro. Ko je meso mehko, peÄenkin sok razredÄimo z malo vroÄe juhe, pretlaÄimo in po okusu zaÄinimo. Poleg duÅ”ene peÄenke ponudimo pražen krompir ali kruhove cmoke.

Svinjska peÄenka s slanino in Äesnom

Svinjska peÄenka je sicer slovenska tradicionalna jed, vendar jo po razliÄnih receptih pripravljalo marsikje po svetu. Danes bomo pripravili svinjsko peÄenko s slanino in Äesnom. Skrivnost tega recepta je v slanino ovito zaÄinjeno svinjsko meso, ki ga nato poÄasi peÄemo v peÄici.
Recept za svinjsko peÄenko s slanino in Äesnom:
- 1,5 kg svinjskega mesa za peÄenko
- 1 žlica olivnega olja
- sol in poper
- 4 nageljnove žbice
- mleti Äesen
- 2 stroka strtega Äesna
- 1/3 skodelice rjavega sladkorja
- 10 rezin tanko narezane slanine
Svinjski file namažemo z olivnim oljem in zaÄinimo s soljo in poprom. ZmeÅ”amo mleti Äesen, strt Äesen in sladkor, ter z meÅ”anico natremo svinjsko meso.

Tako zaÄinjeno meso ovijemo v tanke rezine slanine in previdno položimo v pekaÄ. PeÄico ogrejemo na 180 stopinj C, ter peÄenko poÄasi peÄemo od 4 do 5 ur.

Tik preden je peÄenka peÄena, z nekaj minut vkljuÄimo žar, da se slanina po vrhu lepo zapeÄe. Ko je peÄenka hrustljavo zapeÄena,jo narežemo na enakomerne rezine in postrežemo s praženim krompirjem.Ā
Svinjska peÄenka z žajbljem
Za resniÄno okusno svinjsko peÄenko moramo vedno uporabiti nekaj zaÄimb, Äisto poseben okus naredi žajbelj.
Sestavine za svinjsko peÄenko z žajbljem:
- 1 kg svinjske ribice
- 1 žlica moke
- 3 žlice masla
- 4 žlice olja ali žlica svinjske masti
- 1 vejica rožmarina
- 15 svežih žajbljevih listov
- 1, 5 dl suhega belega vina
- 3 dcl Äiste goveje juhe
- sol in poper
Recept po korakih za svinjsko peÄenko z žajbljem
- Svinjsko ribico popramo in potresemo z moko.
- V ponvi ali pekaÄu segrejmo maslo in svinjsko mast, uporabimo lahko tudi sonÄniÄno olje.Ā Ā
- Na premoÄno ogreti maÅ”Äobi meso z vseh strani popeÄemo.Ā
- Dodamo rožmarin in žajbljeve liste, ter vse skupaj zalijemo z belim vinom. PoveÄamo tempraturo in poÄakamo, da vino izhlapi.
- Meso solimo, dolijmo maslo Äiste goveje juhe, pekal pokrijemo in postavimo v peÄico, ki smo jo ogreli na 190 stopinj C.Ā
- Svinjsko ribico z žajbljem peÄemo približno1 uro in pol, med peÄenjme dolivamo malo juhe.Ā
- Zadnjih 15 minut peÄenja pekaÄ odkirjemo, da se peÄenka po vrhu lepo zapeÄe.
Katere priloge postrežemo k svinjski peÄenki?
Svinjsko peÄenko pogosto postrežemo pri nedeljskem kosilu; saj veste… slovenska klasika: “goveja župa, restan krompir, hrenov zos in solata”. Seveda lahko k peÄenki postrežemo tudi kaj drugega razen praženega krompirja.
Äe smo peÄenko poÄasi pekli v peÄici z veliko zelenjave in juÅ”ne osnove, potem lahko iz kuhane zelenjave in sokov, ki so ostali po peki peÄenke, pripravimo okusno zelenjavno omako.Ā
Pražen krompir – restan krompir ali tesntan krompir
Hrenova omaka ali hrenov zos
Pire krompir
Krompirjev pire s hrenom
Podobni recepti s svinjskim mesom
PoÄasi peÄena marinirana svinjska peÄenka s praženim krompirjem
Svinjska kraÄa peÄena v peÄici
Kako speÄemo najboljÅ”a svinjska rebrca?
RažnjiÄi s svinjskim mesom
Svinjska peÄenka z nadevom iz lisiÄk in jurÄkov
Ideje za mesno kosilo iz peÄice
Recepti z mletim mesom
Viri; Svinjska peÄenka:
- Svinjska peÄenka v rimskem loncu; Kuhinja naÅ”e družine, Stanko Grafenauer
- PljuÄna peÄenka po dunajsko; Recepti sestre Nikoline
- Mrežna peÄenka; Sodobna kuharica
- Svinjska peÄenka z žajbljem; Ada Cerkvnik