Pečenka divjega prašiča v pečici je prava kulinarična poslastica. Kaj moramo vedeti, preden se lotimo priprave divjačine? Meso divjačine ima nekoliko pusto strukturo mesa, a zelo bogat in izrazit okus. Za najboljšo pečenko divjega prašiča, nam kuharski mojstri priporočajo, da meso prej nekaj ur mariniramo. Meso bo po nekaj urah v marinadi mehko in se bo prepojilo z omamnimi okusi začimb.
Meso divjega prašiča in tudi druge divjačine v primerjavi s svinjskim in govejim mesom vsebuje manj kalorij in nasičenih maščob, ter več beljakovin. Meso divjačine je tudi pomemben vir vitaminov in mineralov, izpostavila bi predvsem vitamine skupine B, ter železo in cink.
Pečenka divjega prašiča v pečici
Preden bomo meso divjega prašiča marinirali, moramo najprej obrezati odvečno maščobo in morebitno srebrno kožo, to je tanka, svetleča plast tkiva, ki prekriva meso divjačine. Divjačinsko meso je lahko tudi bolj trdo kot svinjsko ali goveje meso, zato ga moramo pred mariniranjem omehčati. Meso lahko zmehčamo na več načinov, najpogosteje ga samo rahlo potolčemo, čeprav ga bomo najlažje zmehčali z pravilno pripravljeno marinado.
Poleg začimb moramo v marinado dodati kis, limonin sok, vino ali jogurt, saj te sestavine vsebujejo kisline, ki uspešno razgradijo beljakovine v mesu. Ko se beljakovine s pomočjo kislin razgradijo, bo posledično tudi meso divjačine bolj mehko. Mesa ne smemo predolgo pustiti v marinadi, saj nam lahko kasneje med peko razpade.
Danes bomo meso divjega prašiča najprej za nekaj ur postavili v marinado, nato pa ga bomo spekli v pečici skupaj z zelenjavo in jabolki.
Marinada za pečenko divjega prašiča
- zrna celega popra
- 1 žlica olivnega olja
- 2 žlici konjaka
- 1 vejica svežega peteršilja
- 1 vejica rožmarina
- 1 vejica timijana
- 1 lovorov list
- 1 čebula
- 1 korenček
- 75 ml rdečega vina
- 1 strok česna
- 2 šalotki
- Čebulo in korenček narežemo na večje kose, šalotke prerežemo na polovico, česen olupimo in stremo.
- Zelenjavo stresemo v večjo posodo, dodamo zelišča in začimbe, prilijemo konjak in nato vse skupaj zalijemo z rdečim vinom.
- V marinado ne dodamo soli! Meso bomo po potrebi dosolili kasneje!
- Vse skupaj premešamo in v marinado položimo meso divjega prašiča.
- Meso mariniramo od 4 do 10 ur, pazimo, da ga ne pustimo predolgo v marinadi, saj nam lahko kasneje pri peki meso razpade.
Priprava zelenjave za peko divjega prašiča v pečici
- 1 korenček
- 1/2 pora
- 1 čebula
- 1/2 kolerabe
- nekaj kosov gomolja zelene
- 1 jabolko
- 4 brinove jagode
- 2 stroka česna
- Korenček olupimo in ga narežemo na kolobarje, čebule ne olupimo in jo samo narežemo na štiri dele.
- Česen olupimo, stroke pustimo cele. Kolerabo in gomolj zelene olupimo in narežemo na večje dele. Jabolko prerežemo na štiri dele. Por očistimo in narežemo na kolobarje.
- Vso zelenjavo stresemo v ognjevarno posodo s pokrovom.
Kako spečemo pečenko divjega prašiča z zelenjavo v pečici?
- Meso vzamemo iz marinade, ga natremo s soljo in poprom, ter ga z vseh strani popečemo na vroči svinjski masti. Popečeno meso položimo na pripravljeno zelenjavo.
- Marinado z zelenjavo in zelišči vred prevremo, da odstranimo morebitne bakterije, ki so bile v surovem mesu.
- Prekuhano marinado prelijemo po mesu in zelenjavi in pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 stopinj C.
- Divjačino pečemo najprej pokrito pri 160 stopinjah C približno 1 uro, nato temperaturo povišamo na 180 stopinj C in pečemo še eno uro.
- Po dveh urah pečenja pekač odkrijemo in pečenko odkrito pečemo še 20 minut. Vmes meso večkrat prelijemo z omako, ki se je naredila iz marinade in zelenjave. Meso med pečenjem najmanj dvakrat obrnemo.
- Pečenko divjega prašiča postrežemo s pečenim krompirjem, zraven se odlično podajo tudi kruhovi cmoki.
- Današnjo pečenko divjega prašiča sem postregla s pečenim krompirjem, zraven sem priložila zelenjavo iz pekača in vse skupaj prelila z omako, ki se je naredila med pečenjem pečenke.