Recepti za domačo koruzno polento

Recepti za domačo koruzno polento! Ko pripravljamo domačo koruzno polento, se moramo držati nekaj osnovnih pravil. Za kuhanje polente moramo zavreti toliko slane vode, ki ustreza količine koruzne moke. Vedno moramo imeti pripravljeno tudi nekaj vrele slane vode, če bi bila polenta pretrda.

Moko stresemo v vodo tako, da se ne delajo grudice. Za poletno je najboljša, ki se sicer dlje časa kuha, a je bolj okusna. Polento moramo ves čas mešati, vse od trenutka, ko vsujemo moko v vodo, do takrat ko jo postrežemo. Polento moramo mešati vedno v krogu v isti smeri. Dlje ko polento kuhamo, bolj okusna bo in tudi lažje prebavljiva. Res pravo, domačo polento, moramo kuhati približno eno uro.

Polento postrežemo kot prilogo, nekatere jedi s polento pa so lahko tudi zelo nasiten glavni obrok. 

recepti za domačo polento

Recepti za domačo koruzno polento

Če želimo skuhati koruzno polento na kmečki način, izberemo debelozrnato koruzno moko, če pa želimo mehko polento, uporabimo drobnozrnato moko.

Za vsakih 10 dag moke pripravimo 3 dl vode. Po polurnem mešanju prične polenta odstopati od posode, a zares odlično poletno moramo mešati še vsaj pol ure. Po tem uvodu vam je verjetno že jasno, da ne govorimo o instant polenti, pač pa o pravi, kmečki, koruzni polenti. 

Poleg receptov z koruzno moko, sem pripravila tudi recepte s koruznim zdrobom, saj večina običajno polento pripravlja z zdrobom.

Polenta – osnovni recept za polento iz koruzne moke

  • 40 dag koruzne moke
  • 1, 5 l vode
  • 1 žlica soli

Osoljeno vodo segrejemo in takoj ko močno zavre, dodamo moko in mešamo z veliko leseno žlico. Počasi mešamo približno eno uro, temeljito in do dna posode. Če postaja polenta preveč trda, dodamo nekoliko vrele vode ali mleka. Ko je polenta kuhana, jo zvrnemo na leseno desko in takoj postrežemo.

Namesto tople vode, lahko za kuhanje polente uporabimo tudi mleko, belo vino mešano z vodo ali mesno juho. Kadar pripravljamo sladice iz polente, potem vedno uporabimo mleko.

Polenta – osnovni recept za polento iz koruznega zdroba

Recepti za domačo koruzno polento nam vzamejo veliko časa za pripravo, zato se vse pogosteje odločamo za polento iz koruznega zdroba. Kupimo lahko tudi instant polento, ki je pripravljena že v nekaj minutah.

Instantiziran koruzni zdrob je toplotno že obdelan, zato je pripravljen zelo hitro, kuha se le nekaj minut, vendar pa po hranilni vrednosti, okusu in aromi nekoliko zaostaja za toplotno neobdelanim zdrobom.  Primeren  je za takrat, ko nam primanjkuje časa .

Polento vedno kuhamo v razmerju 1:2,5, kar pomeni 1 del  skodelica polente in 2,5 do 3 deli tekočine. Velja pravilo da več tekočine kot uporabimo, bolj bo polenta tekoča. Za tekočino lahko uporabimo navadno vodo, jušno osnovo ali mleko. V primeru, da polento pripravljamo na slan način, tekočino dodatno solimo in obogatimo z malo olja ali masla.

Poleg širokega izbora slanih jedi, prilog in prigrizkov, lahko polento uporabimo tudi za pripravo sladic. V tem primeru jo skuhamo v vodi ali mleku, ki mu dodamo poljubne začimbe in sladkor.
Kuhano polento postrežemo takoj, ali pa jo pretresemo v pekač in počakamo, da se ohladi in strdi, nato pa jo razrežemo na poljubno velike kose, katere popečemo na maslu ali olju, lahko tudi na žaru. Ali pa jo zmešamo z naribanim sirom in zelišči, pretresemo v pekač in zapečemo v pečici.

  • 1 skodelica koruznega zdroba
  • 3 skodelice vode (ali mleka, juhe)
  • malo soli
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica kisle smetane

V večji lonec nalijemo vodo in dodamo sol, počakamo da voda zavre. V manjšem lončku zamešamo maslo in kislo smetano.

Ko voda zavre, najprej dodamo mešanico masla in kisle smetane, nato pa počasi dodajamo koruzni zdrob in vmes ves čas mešamo približno 2 minuti. Hitro pripravljena polenta se odlično prileže k govejemu golažu!

Puding iz polente

  • 30 dag koruzne moke
  • 15 dag masla
  • 4 jajca
  • 10 dag nastrganega parmezana
  • 1, 5 l mleka
  • drobtine
  • sol

Skuhamo srednje trdo polento, namesto vode uporabimo rahlo slano mleko. Ko je polenta kuhana, jo odstavimo z ognja in pustimo, da nekaj minut počiva.

Posebej v posodi stepemo 3 rumenjake in 1 celo jajce skupaj z parmezanom in  ščepcem soli in zamešamo v polento. Dodamo še 10 dag masla v koških. Model izdatno namažemo z maslom, potresemo z drobtinami in vanj prelijemo mešanico polente.

Model pokrijemo in pečemo v srednje vroči pečici, pri 180 stopinjah C, približno 15 minut. Ko je puding pečen, ga pustimo nekaj minut počivati, nato ga zvrnemo na krožnik in takoj ponudimo.

Gratinirana polenta z jurčki

Jurčke lahko pripravimo na mnogo načinov, najbolj teknejo sveže nabrani, ki jih pripravimo z jajci. Jurčke ali druge gobe, lahko pripravimo tudi s polento.

  • 10 rezin trdo kuhane polente
  • 30 dag svežih jurčkov
  • 15 dag masla
  • 1 strok česna
  • 5 dag bele moke
  • 1/2 l mleka
  • nastrgan parmezan
  • čista goveja juha za zalivanje
  • sol in poper

Jurčke ali kakšne druge gobe narežemo. 5 dag masla stopimo in na njem spražimo strt česen. Dodamo narezane gobe, sol in poper, ter dušimo 20 minut. Če je potrebno, med dušenjem po žlicah dodajamo juho, na koncu odstranimo česen.

V drugi posodi raztopimo polovico preostalega masla, primešamo moko in med nenehnim mešanjem po malem prilivamo toplo mleko. Bešamel kuhamo nekaj minut, nato ga odstavimo z ognja in vanj zamešamo parmezan.

Pekač izdatno namastimo in vanj polagamo v plasteh rezine polente in vsako plast prekrijemo z bešamelom z gobami. Na koncu potresemo s kosmi preostalega masla in parmezanom. Jed gratiniramo v pečici, pri 200 stopinjah C,  20 minut, da se na vrhu naredi lepa skorjica.

Rezine polente s sirom v pečici

  • 12 dag okroglih rezin iz trde polente
  • 5 dag masla
  • 12 rezin topljivega sira
  • 12 rezin salame

Polento skuhamo po osnovnem receptu in jo nato razrežemo na ploščice. Ploščice rezine nato opečemo, jih namažemo z maslom, pokrijemo z rezinami sira. Na sredino vsake ploščice položimo še rezino salame in postavimo v vročo pečico.

Pečemo samo toliko časa, da se sir prične topiti.