Recepti za kosilo na žlico! Imate radi enolončnice, juhe, obare ali mineštre? Pripravila sem izbor receptov za najboljše enolončnice.
Recepti za kosilo na žlico
Jedi na žlico najpogosteje pripravljamo v zimskem času, vendar ne smemo pozabiti, da imamo v poletnem in jesenskem času v izobilju svežo zelenjavo. Poletne mineštre so hitro pripravljena jed na žlico, pri pripravi lahko sprostimo domišljijo. V jed lahko dodamo različno zelenjavo, testenine, stročnice ali riž.
Bučna juha
Bučna juha je odlična jesenska ideja za kosilo na žlico. Juho lahko tudi domiselno postrežemo v izdolbeni buči, preden jo postrežemo pa dodamo popečena bučna semena. V današnjem receptu bomo bučni juhi dodali grha in špinačo.
Sestavine za bučno juho:
- 1 velika buča
- 150 g masla
- 2 pora
- 1 l piščančje ali zelenjavne jušne osnove
- 1/4 žličke naribanega muškatnega oeščka
- sol in poper
- 30 g graha
- 250 g sveže špinače
- 300 ml sladke smetane
Recept za bučni juho po korakih
- Sredico buče izrežemo in odstranimo semena. Bučno meso narežemo na 2 cm velike kocke. Por očistimo in narežemo na rezine. Sveže liste špinače drobno sesekljamo.
- V veliki ponvi raztopimo 100 g masla. Dodamo narezan por in počasi dušimo 10 minut.
- Ko se por zmehča, prilijemo jušno osnovo, narezano bučo, muškatni orešček, sol in poper. Juho zavremo, pokrijemo, zmanjšamo ogenj in na šibkem ognju kuhamo pol ure.
- Medtem ko juha počasi vre, posebej 5 minut kuhamo grah v slani vodi. Ko je grah kuhan ga odcedimo.
- Preostanek masla raztopimo v ponci, dodamo sesekljano špinačo in jo 3 minute pokrito dušimo na šibkem ognju.
- Bučno juho zmiksamo, jo zlijemo v kozico in vmešamo smetano. Dodamo kuhan grah in podušeno špinačo, še enkrat na kratko zavremo in takoj postrežemo.
Boršč brez mesa
Puranji ragu z jurčki
Goveji golaž
Paella z morskimi sadeži in piščancem
Vampi po tržaško
Fižolova juha
Boranja
Česnova juha s prekajeno slanino
Sataraš z jajci
Boranja s svinjskim mesom
Mučkalica
Bosanski lonec
Goveja enolončnica z jurčki
Kurja juha
Bograč
Pasulj
Goveja juha z zdrobovimi žličniki
Kremna paradižnikova juha
Bučkina kremna juha
Pasulj brez mesa
Boranja iz pečice
Fižolova juha s testeninami
Goveji golaž iz pečice
Zelenjavna enolončnica s slanino
Čebulna juha
Segedin
Krompirjev golaž s svinjskim mesom
Goveja juha s palačinkami
Ragu
Krompirjeva juha
Zeljna juha s krompirjem in panceto
Gobova juha