Marmelada iz bezgovih jagod

Marmelada iz bezgovih jagod! V pomladnih mesecih bezeg zacveti s prelepimi belimi cvetovi, ki jih lahko tudi koristno uporabimo. Iz bezgovih cvetov pripravimo bezgov sirup ali šabeso, lahko pa jih tudi ocvremo. Cvetovi bezga so tudi koristno zelišče, cvetove naberemo za čaj, ki delujejo protivnetno in protivirusno.

Ko bezeg odcveti, pričnejo počasi zoreti bezgove jagode. Tudi črne bezgove jagode lahko koristno uporabimo. Iz jagod lahko naredimo sokove in sirupe, ki so odličen vir antioksidantov. Pripravimo lahko tudi bezgovo vino ali liker, odlična pa je tudi marmelada iz bezgovih jagod. 

Marmelada iz bezgovih jagod
Marmelada iz bezgovih jagod

Marmelada iz bezgovih jagod

Danes sem pripravila preprost recept za marmelado iz bezgovih jagod. Bezgove jagode dozorijo od avgusta do septembra, odvisno od nadmorske višine. Jaz nabiram bezeg na 800 metrih nadmorske višine, cvetove nabiram šele pozno junija, medtem ko jagode dozorijo šele oktobra.

Marmelada iz jagod črnega bezga je običajno precej tekoča, to je zaradi nizke vsebnosti pektina v jagodah. 

Sestavine za marmelado iz bezgovih jagod:

 • zrele jagode črnega bezga
 • 600 g sladkorja na 1 kg bezgovih jagod
 • čisti kozarci

Recept za pripravo bezgove marmelade po korakih

 1. Naberemo zrele bezgove jagode. Bodimo previdni, saj nedozorele jagode vsebuje strupe, ki lahko sprožijo bruhanje in drisko. 
 2. Bezgove jagode potrgamo, operemo in pristavimo v večji lonec. Zavremo, znižamo temperaturo in nekaj minut kuhamo.
 3. Bezgove jagode nato pretlačimo skozi pasirko, da odstranimo peške. Če iz bezgovih jagod ne odstranimo pešk,  bo imela marmelada okus po lešnikih. 
 4. Ko odstranimo peške, bezgove jagode stehtamo in dodamo sladkor; 600 g sladkorja na 1 kg bezgovih jagod brez pešk.
 5. Pristavimo na ogenj, zavremo, zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo približno 2 uri in pol. Če čas kuhanja podaljšamo, bo marmelada manj sladka.
 6. Še vročo marmelado prelijemo v čiste kozarce in jih takoj zapremo. Kozarce obrnemo na glavo, jih pokrijemo in počasi ohladimo. 
 7. Ohlajene kozarce postavimo v hladen prostor, neodprta marmelada se obdrži približno eno leto. 

Marmelada iz jagod črnega bezga je precej tekoča – navodila kako zgostimo marmelado iz jagod črnega bezga

 1. Če ne želimo preveč tekoče marmelade, lahko pri kuhanju dodamo pektin. Sledimo navodilom proizvajalca. 
 2. Marmeladi dodamo na koščke narezana in olupljena jabolka, ali svež limonin sok. Jabolka in limone vsebujejo naravni pektin, ki pomaga zgostiti marmelado. 
 3. Če želimo gostejšo marmelado, jo lahko tudi dlje časa kuhamo, vendar je nevarnost da jo zažgemo, zato je bolje, če dodamo raje malo pektina.
 4. Gostejšo marmelado bomo prav gotovo dobili, če jo skuhamo z želirnim sladkorjem. Čeprav je marmelada, ki jo skuhamo po tradicionalnih receptih z navadnim sladkorjem, resnično boljšega okusa, je marmelada z želirnim sladkorjem pripravljena veliko prej. 

Vse kar niste vedeli o črnem bezgu

Kot vsako zelišče, moramo tudi črni bezeg uporabljati previdno. Poiskala sem nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, predvsem o varni uporabi bezgovih cvetov in jagod.

Kdaj cveti črni bezeg in kdaj lahko naribamo zrele bezgove jagode?

Črni bezeg, Sambucus nigra, cveti od maja do junija, odvisno v kakšnih vremenskih pogojih raste. Jagode dozorijo avgusta, septembra , na višnje ležečih legah lahko dozorijo šele oktobra. 

Kako uporabimo cvetove in jagode črnega bezga?

Cvetove črnega bezga lahko uporabimo za pripravo sirupov, sokov, zeliščnih čajev, jih ocvremo ali dodamo v maso za palačinke.  Cvetove črnega bezga uporabljajo tudi za pripravo kozmetičnih krem in tonikov. Učinkovine v bezgovih cvetovih delujejo protivnetno in protimikrobno.

Jagode črnega bezga uporabljamo za pripravo bezgove marmelade, sokov, bezgovega vina ali likerjev. Zrele bezgove jagode lahko dodamo tudi v enolončnice. 

Ali je lahko uporaba cvetov in jagod črnega bezga tudi nevarna?

Ali je črni bezeg strupen? Listi, steblo in premalo zrele jagode črnega bezga vsebujejo mnoge učinkovine, med drugim tudi sambunigrin, ki je strupen in povzroča slabost, bruhanje in drisko.

Ko pripravljamo pripravke iz črnega bezga, vedno uporabimo samo popolnoma zrele jagode, pri cvetovih pa skrbno odstranimo vse zelene dele. Prav tako ne smemo uživati bezgovih jagod, tudi če se popolnoma zrele, ker so prav tako strupene.

Priporočam ogled receptov za marmelade

Marmelada iz gozdnih jagod

marmelada iz gozdnih jagod

Jagodni džem

jagodni džem

Češnjeva marmelada

češnjeva marmelada

Marelična marmelada

marelična marmelada

Marmelada iz bezgovih jagod po korakih – video