Božična peka v času Božičnih praznikov je vedno v duhu prazničnega razpoloženja. Zbere se vsa družina, iz kuhinje zadiši po domači orehovi potici in po jedeh, ki se pripravljajo za božično večerjo.
Katere sladice naj spečemo za božično peko? Če smo bolj vešči peke, potem se seveda lotimo božične orehove potice in božičnih piškotov.

Božična peka
Najlepši in najbolj okusni so masleni piškoti, ki nam jih pomagajo pripraviti naši malčki. Otroci uživajo v izrezovanju piškotkov z modelčki, še boljše, če jim pripravimo glazure različnih barv.
Takšne piškote lahko uporabimo tudi za okraševanje božičnega dreveščka ali jih zavijemo kot domiselno darilo.
Sladki orehi
Sladki orehi so okusna sladica, ki popestri praznično mizo. Orehe lahko pripravimo z belim čokoladnim namazom, ali pa naredimo bolj temne orehe s svetlo kremo. Orehi so krhki, okusni in se kar stopijo v ustih. Recept za orehe je prispevala Mari Radej. Recept je povzet po receptu na spletni strani leaneen.com.

Recept za orehe:
- 320 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 žlici mleka
- 120 g mletih orehov
- 500 g gladke moke
- 2 žlici kakava v prahu
- namaz iz čokolade
Maslo penasto stepemo z ročnim mešalnikom, da postane mehko in svetleče. Dodamo sladkor v prahu in dve žlici mleka in še naprej stepamo, da dobimo enotno maso. Dodamo še mlete orehe, moko in kakav, ter zamesimo gladko testo.
Testo zavijemo v prozorno folijo ali damo v vrečko in za najmanj dve uri postavimo v hladilnik. Po dveh urah se bo masa nekoliko ohladila in strdila. Ohlajeno maso nadevamo v modelčke za orehe. Pečemo jih zaporedoma, pri prvi peki modelčke namastimo z maslom, kasneje to ni več potrebno.
Ko dajemo maso v modelčke pazimo, da nam ne kapne čez rob, saj potem orehi ne bodo lepega videza. Testo na sredini modelčka malo potlačimo, da nastane vdolbinica, tako bomo imeli več prostora za nadev.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pečemo jih približno 15 minut, raje manj, kot več. Pečeni orehi morajo biti rahlo svetlo rjavi. Ko so orehove polovičke pečene, jih previdno napolnimo s čokoladnim nadevom in zlepimo skupaj.
Snežne kepe z orehi
Snežne kepe z orehi in pomarančo je čisto posebna sladica, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Božična peka je danes malo drugačna kot je bila včasih, saj imamo sedaj na voljo veliko več dobrih receptov. Veliko okusnih sladic lahko pripravimo tudi po starih kuharskih receptih, a vedno se najde čas za preizkušanje novih. Recept in sliko sladice je prispevala Mari Radej.

Recept za snežne kepe z orehi:
- 250 g zmehčanega masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 žlička pomarančne arome
- 100 g drobno sesekljanih orehov
- 100 g kandirane pomarančne lupinice
- 375 gladke moke
- ščepec soli
- sladkor v prahu za posip
Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Pečico vključimo in nastavimo na 180 stopinj C. Orehe in kandirano pomarančno lupinico drobno sesekljamo. Moko presejemo v večjo posodo in dodamo ščepec soli. V drugi posodi posebej kremasto umešamo zmehčano maslo in sladkor v prahu.
Dodamo pomarančno aromo, drobno sesekljane orehe, sesekljano kandirano pomarančno lupinico in na koncu primešamo še moko. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, za vsako vzamemo dve žlički.
Oblikovane kroglice polagamo na pripravljen pekač. Ko naredimo vse kroglice, pekač potisnemo v ogreto pečico. Kroglice pečemo pri 180 stopinjah C, od 10 do 15 minut. Kroglice morajo ostati povsem svetle, le robovi se lahko malo obarvajo. Ko so piškoti pečeni, jih preložimo na rešetko in jih bogato posujemo s sladkorjem v prahu.
Ruske kape
Ruske kape so zame najboljša sladica, zato vedno znova ponavljam ta recept, ki ga je prispevala Mari Radej, njene so tudi vse slikce.

Recept za ruske kape; sestavine za biskvit:
- 6 jajc
- 300 g sladkorja
- 200 g moke
- 30 g kakava
- 1/2 pecilnega praška
- 50 ml vode
Recept za ruske kape; sestavine za kremo:
- 300 g masla ali margarine
- 200 g ostre moke
- 2 vaniljeva sladkorja
- 800 ml mleka
- 250 g sladkorja v prahu
Sestavine za preliv in posip za ruske kape:
- za preliv: 100 g margarine in 160 g jedilne čokolade
- za posip: 300 g kokosa
Najprej pripravimo biskvit. Ločimo jajca in penasto stepemo rumenjake, sladkor in vodo. V maso vmešamo moko, kakav in polovico pecilnega praška. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo vmešamo v maso. Zmes vlijemo v pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejmo na 190 stopinj C in biskvit pečemo 25 minut. Pečen biskvit ohladimo in izrežemo kroge s premerom 4 cm, pomagamo si z obodom ali kozarcem.
Pripravimo kremo. Zavremo 600 ml mleka in vanj zakuhamo moko in dva zavitka vaniljevega sladkorja, ki smo ju prej vmešali v preostalo mleko. Kuhamo toliko časa, da krema odstopi od posode. Kremo odstavimo z ognja in jo ohladimo.
Posebej penasto umešamo margarino in sladkor, dodamo kuhano, ohlajeno kremo. Dobro premešamo, da dobimo gladko kremo. Izrezane biskvitne kroge prerežemo na polovico. Eno polovico premažemo s kremo in pokrijemo z drugo polovico biskvitnega kroga. S kremo namažemo tudi rob in ga povaljamo v kokosu. Ruske kape zlagamo na krožnik ali pladenj.
Pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo raztopimo margarino in jedilno čokolado. Premešamo, da dobimo gladek preliv. S čokoladnim prelivom prelijemo vsako rusko kapo, pazimo, da preliv ne steče čez kape. Preden ruske kape ponudimo gostom, jih za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokolada dobro strdi.
Razpokančki ali razpokani keksi
Razpokančki ali razpokani keksi so odlično božično pecivo, ki ga enostavno moramo pripraviti. Na sliki so poleg razpokančkov še sladki orehi in marmeladni žepki.

Recept za čokoladne razpokančke:
- 210 g moke
- 1/2 zavitka pecilnega praška
- 2 jajci
- 80 g sladkorja v prahu
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 55 g masla
- 230 g čokolade
- sladkor v prahu
Maslo in čokolado raztopimo na zmernem ognju ali nad vodno kopeljo. Stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, med nenehnim mešanjem dodamo raztopljeno maslo s čokolado.
Nato primešamo moko, v katero smo dodali 1/2 zavitka pecilnega praška. Dobimo zelo mehko zmes, ki jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Ko je masa dobro ohlajena, iz nje oblikujemo kroglice in jih sproti povaljamo v sladkorju v prahu.
Pečico segrejemo na 200 stopinj C, piškote pečemo približno 8 minut. Piškoti med pečenjem razpokajo in dobijo videz, po katerem so dobili ime. Ko so piškoti pečeni, jih počasi ohladimo in postrežemo.
Miklavževi keksi
God Sv. Nikolaja ali Miklavža praznujemo 6.decembra, na ta dan tradicionalno obdarujemo otroke. Miklavževanje, obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu, se je v Sloveniji razširilo v 19. stoletju. Legenda pravi, da svetnik na predvečer svojega godu skupaj z angeli in parkeljni hodi od hiše in hiše, pridnim otrokom prinaša darila, poredni pa dobijo šibe.
Miklavž je darila kupoval na sejmih, včasih je bil to sejem Sv. Barbare, danes pa je to Miklavžev sejem. Na sejmu so bili vedno v ponudbo tudi iz testa spečeni Miklavži in parkeljni z rdečim jezikom, suho sadje in miklavževi keksi in piškoti.
Recept za miklavževe kekse:
- 40 dag mletih oregov
- 30 dag olupljenih mletih mandeljnov
- 1 kg sladkorja
- vaniljeva aroma ali vaniljev sladkor
- 30 dag beljaka
- rum
- cela orehova jedrca
- jedilna čokolada
Vse sestavine zmešamo in za tri ure postavimo v hladilnik. Nato testo vzamemo iz hladilnika in ga malo pogrejemo, tako, da posodo s testom za trenutek položimo v vročo vodo. Testo nato gladko pregnetemo in z dresirno vrečko oblikujemo podolgovate kekse.
Na vsak keks položimo polovico orehovega jedrca. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, piškote pečemo samo nekaj minut.
Stopimo čokolado: Čokolado damo v posodico in jo v vodni kopeli omehčamo, voda v kopeli ne sme preseči 45 stopinj C. Ko so keksi ohlajeni, jih pomakamo v stopljeno čokolado, ki ne sme imeti več kot 30 stopinj C. Kekse namakamo v čokolado na tisti strani, kjer ni oreha.
Medenjaki
Medenjaki so klasična božična sladica, pripravimo jih po različnih receptih. V današnjem receptu jih bomo pobarvali z želatino, ki ji bomo dodali jedilne barve in pričarali bomo barvite božične medenjake.
Recept za medenjake:
- 40 dag bele moke
- 2 žlici masla
- 4 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlici medu
- 1 jajce
- 4 žlice hladnega mleka
- 1 zavitek pecilnega praška
- mleti cimet
- limonina lupinica
Iz navedenih sestavin zgnetemo testo in ga pustimo pol ure počivati. Nato testo razvaljamo na pol centimetra in izrežemo poljubne božične like. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 175 stopinj C, medenjake pečemo 20 minut.
Medenjake lahko uporabimo tudi za okraševanje božičnega dreveščka. V tem primeru v vsakem kekse pred pečenjem izrežemo še luknjico. Medenjake lahko okrasimo z različnimi glazurami, ali z raztopino sladke želatine, ki ji dodamo jedilne barve. Še preden se želatina strdi, del keksov posujemo s kristalnim sladkorjem.
Kako pobarvamo medenjake z želatino?
Božične kekse, tudi medenjake, lahko okrasimo s preprosto pripravljeno želatini, ki jih dodamo različne jedilne barve.
- 5 g želatine v prahu
- 6 žlic sladkorja
- 3 dl vode
- različne jedilne barve
V hladno vodo stresemo sladkor in dobro premešamo. Ko se sladkor nekoliko raztopi, primešamo želatino v prahu. Čez nekaj časa se želatina v vodi napne, postavimo posodo nad vodno kopel in med mešanjem vse dobro raztopimo.
Želatino razdelimo na več delov in v vsak delček kanemo drugačno jedilno barvo. Ko je želatina še malo topla, jo s čopičem nanesemo na kekse in posujemo s kristalnim sladkorjem.
Kako pobarvamo medenjake z beljakovo maso?
Božične kekse lahko pobarvamo tudi z belajkovo maso.
- 1 beljak
- 20 dag sladkorja v prahu
- 1 žlička limoninega soka
- malo citronske kisline
- različne jedilne barve
Beljak stepemo s sladkorjem v prahu, dodamo limonin sok in malo citronke. Maso razdelimo na več delov in ji dodamo različne jedilne barve. Nato maso s čopičem nanašamo na kekse, lahko z dresirno vrečko naredimo tudi različne božične okraske.

Božični masleni piškoti
Božični masleni piškoti so najpogostejša božična sladica, ker so preprosti za pripravo, nam jih lahko pomagajo pripravljati tudi otroci. Tudi maslene piškote lahko okrasimo z barvno želatino ali beljakovo maso.
Recept za maslene piškote:
- 50 dag sladkorja
- 50 dag masla
- 50 dag jajc ( jajca stehtamo brez lupine)
- 1 kg moke
- vaniljev sladkor
Sladkor in maslo penasto umešamo, nato postopoma primešamo jajca, moko in vaniljev sladkor. Z dresirno vrečko na papir za peko nabrizgamo kekse poljubnih oblik in jih samo nekaj minut pečemo pri 200 stopinjah C.
Po pečenju jih takoj odstranimo s pekača in ohladimo.
Jabolčna pogača
V starih časih v mnogih gospodinjstvih tudi za praznike niso imeli dovolj hrane, a so gospodinje na mizo vedno pričarale okusne sladice. Jabolk je bilo običajno vedno dovolj, zato so tudi za praznike pogosto pripravljali sladice iz jabolk.
Recept za jabolčno pogačo:
- 1 kg jabolk
- limonin sok
Sestavine za biskvitno testo:
- 10 dag masla
- 4 jajca
- 14 dag sladkorja
- 2 dl mleka
- 2 žlici ruma
- 28 dag moke
- 3 dag mletih orehov
- 1 pecilni prašek
Jabolka olupimo, narežemo na krhlje in pokapljamo z limoninim sokom.
Pripravimo biskvitno testo. Umešamo maslo in izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor. Nato prilijemo mleko in rum, nič ne premešamo. Potresemo s polovico moke in šele sedaj gladko zamešamo. Če bi mešali prej, bi se testo lahko sesirilo.
Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ga damo na testo in potresemo z drugo polovico moke, ki smo jo pomešali z mletimi orehi in pecilnim praškom. Vse skupaj rahlo premešamo. Testo vlijemo v namaščen in pomokan model in po vsej površini lepo razvrstimo jabolčne krhlje.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj, jabolčno pogačo pečemo 40 minut.
Miklavževi parklji
God Sv. Nikolaja ali Miklavža praznujemo 6 decembra. Na predvečer njegovega godu, hodi Miklavž od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darove, poredni pa dobijo šibo. Za otroke lahko doma sami spečemo prisrčne parklje ali hudičke.

Recept za Miklavževe parklje:
- 80 dag moke
- 1 žlička soli
- 1 kocka svežega kvasa
- 2 rumenjaka
- 8 dag sladkorja
- 8 dag masla
- 1 žlica ruma
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 4 dl toplega mleka
Moko presejemo v večjo posodo, ob strani moke damo sol in na sredini naredimo jamico. Posebej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v manjšo posodico, dodamo malo toplega mleka in žlico sladkorja. Pokrijemo in počakamo, da kvas vzhaja. V drugi posodi zmešamo toplo mleko, sladkor, rumenjaka, vaniljev sladkor in žlico ruma.
V jamico v moki damo najprej vzhajan kvas, nato dodamo mešanico z mlekom in rumenjaki, ter zamesimo testo. Na koncu dodamo raztopljeno maslo in zamesimo srednje mehko testo. Testo pokrijemo in ga damo 40 minut vzhajat na toplo mesto. Ko je testo vzhajano, ga razrežemo na manjše kose in oblikujemo parklje.
Za oči uporabimo rozine, rdeče jezičke pa izrežemo iz blaga ali rdečega papirja.
Parklje iz testa polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Parklje pustimo kratek čas še enkrat vzhajati, dovolj je 15 minut. Preden jih damo v pečico, jih premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka.
Pečico segrejemo na od 180 do 200 stopinj C, parklje pečemo približno 20 minut.
Vir: Božična peka:
- Kulinarika.net
- Slovenska kuharica, božična peka
- Božična peka, Velika Slovenska kuharica
- Božična peka; Sodobna kuharica