Kosilo.si

Ideje za kosilo

božična peka

Kako se lotimo božične peke? 100 idej za božične piškote in potice, ki vedno uspejo 🎄


Božična peka v času Božičnih praznikov je vedno v duhu prazničnega razpoloženja. Zbere se vsa družina, iz kuhinje zadiši po domači orehovi potici in po jedeh, ki se pripravljajo za božično večerjo.

Katere sladice naj spečemo za božično peko? Če smo bolj vešči peke, potem se seveda lotimo božične orehove potice in božičnih piškotov.

božična peka
Božična peka! Za več receptov KLIKNI TU! Sika: Mari Radej

Table of Contents

Božična peka -Kako se lotimo božične peke? 100 idej za božične piškote in potice, ki vedno uspejo 🎄

Najlepši in najbolj okusni so masleni piškoti, ki nam jih pomagajo pripraviti naši malčki. Otroci uživajo v izrezovanju piškotkov z modelčki, še boljše, če jim pripravimo glazure različnih barv. Takšne piškote lahko uporabimo tudi za okraševanje božičnega dreveščka ali jih zavijemo kot domiselno darilo.

Za peko božičnih dobrot potrebujemo tudi nekaj pripomočkov. Zame je najbolj pomemben pripomoček v kuhinji kuhinjski robot, ki je nepogrešljiv pri pripravi testa. Poleg kuhinjskega robota seveda veliko uporabljam ročni mešalnik, za pripravo božičnih piškotov pa so nepogrešljivi modelčki za piškote.

Preprosti masleni božični piškoti

🎄 Preprosti masleni božični piškoti

  • ⏱️ Čas priprave: približno 30 minut + počitek testa čez noč
  • 👩‍🍳 Avtor: Karmen Valant
  • 🔥 Kalorije: približno 75 kcal na piškot (ocenjena vrednost)
preprosti masleni piškoti
Slika: Mari Radej

Okraševanje božičnih piškotov je del božične tradicije. Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ga lahko popolni začetniki. Piškote z veseljem okrašujejo tudi otroci, presenetilo vas bo, koliko domišljije premorejo.

Sestavine za preproste maslene piškote

  • 600 g bele moke
  • 12 g pecilnega praška
  • 180 g sladkorja v prahu
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 300 g masla

Limonin led za okraševanje

  • 1/2 limone
  • sladkor v prahu
  • pistacije
  • brusnice
  • marmelada
  • pa še kaj…uporabite domišljijo

Postopek priprave po korakih

  1. Najprej zmešamo moko s pecilnim praškom, dodamo sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Nato vmešamo jajci in rumenjaka. Maslo ogrejemo na sobno temperaturo, ga narežemo na kocke in vmešamo v maso.
  2. Zgnetemo gladko piškotno testo, ga zavijemo v folijo in čez noč postavimo v hladilnik. Naslednje jutro testo razvaljamo na rahlo pomokanem pultu in z modelčki izrežemo poljubne oblike. Najbolj priljubljene so zvezdice, srčki, lunice in drugi božični motivi.
  3. Polovici piškotov z majhnim modelčkom v sredini izrežemo luknje. Izrezane piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
  4. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, piškote pečemo od 12 do 15 minut.
  5. Medtem ko se piškoti pečejo, pripravimo limonin led za okraševanje. Iz polovice limone stisnemo sok in ga precedimo. Postopoma dodajamo sladkor v prahu, da dobimo gosto maso. Masa mora biti ravno prav gosta, ne preveč tekoča, pa tudi preveč trda ne, takšna, da je lepo mazava. Gostoto mase uravnavamo z dodajanjem sladkorja v prahu.
  6. Sedaj je čas za igranje…To so samo priporočila kako okrasimo piškote, vse je odvisno od naše spretnosti. Piškote, ki smo jih izrezali luknjo, premažemo z limoninim ledom, potresemo s sesekljanimi pistacijami, brusnicami, lahko s sesekljanimi lešniki, orehi….ali pa vse to izpustimo in na piškote s sladkornim ledom samo narišemo poljubne vzorčke.
  7. Počakamo, da se limonin led strdi na sobni temperaturi, nato spodnji del piškota premažemo z marmelado in ga prekrijemo s piškotom, ki smo ga premazali z limoninim ledom.

Sladki orehi

Sladki orehi so okusna sladica, ki popestri praznično mizo. Orehe lahko pripravimo z belim čokoladnim namazom, ali pa naredimo bolj temne orehe s svetlo kremo. Orehi so krhki, okusni in se kar stopijo v ustih. Recept za orehe je prispevala Mari Radej. Recept je povzet po receptu na spletni strani leaneen.com.

orehi
Temni orehi s svetlim nadevom! Spekla: Mari Radej

Recept za orehe:

  • 320 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici mleka
  • 120 g mletih orehov
  • 500 g gladke moke
  • 2 žlici kakava v prahu
  • namaz iz čokolade

Maslo penasto stepemo z ročnim mešalnikom, da postane mehko in svetleče. Dodamo sladkor v prahu in dve žlici mleka in še naprej stepamo, da dobimo enotno maso. Dodamo še mlete orehe, moko in kakav, ter zamesimo gladko testo.

Testo zavijemo v prozorno folijo ali damo v vrečko in za najmanj dve uri postavimo v hladilnik. Po dveh urah se bo masa nekoliko ohladila in strdila. Ohlajeno maso nadevamo v modelčke za orehe. Pečemo jih zaporedoma, pri prvi peki modelčke namastimo z maslom, kasneje to ni več potrebno.

Ko dajemo maso v modelčke pazimo, da nam ne kapne čez rob, saj potem orehi ne bodo lepega videza. Testo na sredini modelčka malo potlačimo, da nastane vdolbinica, tako bomo imeli več prostora za nadev.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, pečemo jih približno 15 minut, raje manj, kot več. Pečeni orehi morajo biti rahlo svetlo rjavi. Ko so orehove polovičke pečene, jih previdno napolnimo s čokoladnim nadevom in zlepimo skupaj.

Marmorni razpokančki

marmorni razpokančki

Marmorni razpokančki so odlična praznična sladica, malo spominjajo na čokoladne razpokančke, samo da je postopek priprave malo drugačen. Recept in sliko je prispevala Mari Radej.

  • 90 g masla
  • 60 g kremnega sira
  • 150 g sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • naribana pomarančna lupinica
  • 1 žlička vaniljeve arome
  • 270 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 2 ščepca soli
  • 25 g kakava
  • 30 g moke
  • kristalni sladkor

Najprej pripravimo piškotno testo. V posodo položimo maslo in kremni sir, ter dodamo sladkor in zavitek vaniljevega sladkorja. Nato dodamo najprej celo jajce, nato rumenjak in na koncu pomarančno lupinico in vaniljevo aromo.

V drugi posodi zmešamo moko in pecilni prašek, ter dodamo sol in sodo bikarbono. Premešane suhe sestavine stresemo k mešanici mokrih sestavin in mešamo, da dobimo homogeno zmes. Nato testo razdelimo na dva dela, k enemu delu primešamo 30 g moke, k drugemu delu pa 25 g kakava. 

Obe masi oblikujemo v hlebček, zavijemo v folijo in za nekaj časa postavimo v hladilnik. Ko se testo ohladi , vsak hlebček posebej spet razpolovimo in iz vsakega dela posebej oblikujemo svaljek. Nato vse štiri svaljke zvijemo v kito in nato od tega zvitka trgamo po približno 20 g testa in ga oblikujemo v kroglico.

Vsako kroglico posebej povaljamo v kristalnem sladkorju, odlagamo jih na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 170 stopinj C, piškote pečemo od 10 do 12 minut.

Zakaj je domači panettone s suhim sadjem mehkejši in boljši od kupljenega? 🍊✨

panettone s suhim sadjem

🌰 Zakaj so ti krhki orehovi piškoti tako posebni – skrivnost je v nadevu! 🍪

krhki orehovi piškoti

🥮 Sočna orehova potica – recept za mehko, rahlo in praznično potico! 🇸🇮

katero potico imate najraje sočna orehova potica

🧈 Masleni piškoti z limonovim ledom, brusnicami in pistacijo – kako jih naredimo popolno hrustljave in praznično lepe? 💚✨

🍪 Katere domače piškote raje pečete – klasične ali moderne?

💚 Katere linške piškote izbrati letos – z marmelado, Nutello ali pistacijevim nadevom?

linški piškoti

Kako pripravimo linške piškote s pistacijevim nadevom, ki navdušijo s popolnim okusom? 💚🍪

linški piškoti s pistacijo

🍪 Smejoči masleni piškoti – recept za veselo sladico, ki očara otroke in odrasle

smejoči piškoti

🍑 Stari recept za breskvice, ki navduši še danes – z rumom in orehi

breskvice

🍓 Malinovi razpokančki – piškoti, ki očarajo z videzom in okusom

malinovi razpoknački

Limonini razpokančki 🍋 – nežni, dišeči in krhki piškoti z limono

limonini razpoknački

Čokoladni razpokančki – mehki, preprosti in čudoviti🍫✨

čokoladni razpokančki

🥮 Krhki žepki z marmelado – najmehkejši piškoti, ki se stopijo v ustih!

žepki z marmelado

🍫 Recept tedna: Čokoladna babka – Mehka, sočna in božansko čokoladna 😍

čokoladna babka

Domači medenjaki z orehi 🌰❤️- Recept, ki vedno uspe 🍪

medenjaki z orehi

🍪 Kako spečemo krhke orehove rogljičke, ki se kar stopijo v ustih?

krhki orehovi rogljički

🥧 Potratna potica 🥧 – Razkošen recept za pravo slovensko specialiteto

potratna potica

Izbor najboljših nadevov za potico + natančen recept za orehov nadev

nadevi za potice

🥮 Orehova potica pečena v potičniku – Tradicionalen recept z bogatim nadevom ✨

orehova potica pečena v potičniku

🥮 Najboljši recepti za potice 2025 🐣✨ | Od klasične orehove do posebnih prazničnih različic

božična peka najboljši recepti za potice

🍪🌟 Vanilijevi rogljički brez kompliciranja – Mehki, dišeči in božanski!

vaniljevi rogljički

❌ Najpogostejše napake pri peki poti – kako jih preprečiti? 🥧

Skutina potica iz pregrete smetane in skute

Kako spečemo najboljše beljakove piškote, ki se kar topijo v ustih? 🍪✨

beljakovi piškoti

🥝 Trikrat pečeno pecivo s kivijem – sočna sladica, ki preseneti s preprosto eleganco 🍰

trikrat pečeno pecivo s kivijem

Masleni piškoti z marmelado – krhki, dišeči in v obliki rožic🌸🍪

maslene rožice z marmelado

Brizgani keksi

brizgani keksi

Lešnikova potica

lešnikova potica

Linški piškoti z marmelado

linški piškoti z marmelado

Snežne kepe z orehi

Snežne kepe z orehi in pomarančo je čisto posebna sladica, ki ne sme manjkati na praznični mizi. Božična peka je danes malo drugačna kot je bila včasih, saj imamo sedaj na voljo veliko več dobrih receptov. Veliko okusnih sladic lahko pripravimo tudi po starih kuharskih receptih, a vedno se najde čas za preizkušanje novih. Recept in sliko sladice je prispevala Mari Radej.

snežne kepe z orehi

Recept za snežne kepe z orehi:

  • 250 g zmehčanega masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička pomarančne arome
  • 100 g drobno sesekljanih orehov
  • 100 g kandirane pomarančne lupinice
  • 375 gladke moke
  • ščepec soli
  • sladkor v prahu za posip

Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Pečico vključimo in nastavimo na 180 stopinj C. Orehe in kandirano pomarančno lupinico drobno sesekljamo. Moko presejemo v večjo posodo in dodamo ščepec soli. V drugi posodi posebej kremasto umešamo zmehčano maslo in sladkor v prahu.

Dodamo pomarančno aromo, drobno sesekljane orehe, sesekljano kandirano pomarančno lupinico in na koncu primešamo še moko. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, za vsako vzamemo dve žlički.

Oblikovane kroglice polagamo na pripravljen pekač. Ko naredimo vse kroglice, pekač potisnemo v ogreto pečico. Kroglice pečemo pri 180 stopinjah C, od 10 do 15 minut. Kroglice morajo ostati povsem svetle, le robovi se lahko malo obarvajo. Ko so piškoti pečeni, jih preložimo na rešetko in jih bogato posujemo s sladkorjem v prahu. 

Praznične sladice v kozarčku

sladice v kozarčku

Rogljički z drožmi z orehovim in marmeladnim nadevom

rogljički

Strojni keksi

strojni keksi

Ruske kape

Ruske kape so zame najboljša sladica, zato vedno znova ponavljam ta recept, ki ga je prispevala Mari Radej, njene so tudi vse slikce.

ruske kape
Ruske kape Spekla: Mari Radej

Recept za ruske kape; sestavine za biskvit:

  • 6 jajc
  • 300 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 30 g kakava
  • 1/2 pecilnega praška
  • 50 ml vode

Recept za ruske kape; sestavine za kremo:

  • 300 g masla ali margarine
  • 200 g ostre moke
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 800 ml mleka
  • 250 g sladkorja v prahu

Sestavine za preliv in posip za ruske kape:

  • za preliv: 100 g margarine in 160 g jedilne čokolade
  • za posip: 300 g kokosa

Najprej pripravimo biskvit. Ločimo jajca in penasto stepemo rumenjake, sladkor in vodo. V maso vmešamo moko, kakav in polovico pecilnega praška. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga rahlo vmešamo v maso. Zmes vlijemo v pekač, ki ga prej obložimo s papirjem za peko. Pečico segrejmo na 190 stopinj C in biskvit pečemo 25 minut. Pečen biskvit ohladimo in izrežemo kroge s premerom 4 cm, pomagamo si z obodom ali kozarcem.

Pripravimo kremo. Zavremo 600 ml mleka in vanj zakuhamo moko in dva zavitka vaniljevega sladkorja, ki smo ju prej vmešali v preostalo mleko. Kuhamo toliko časa, da krema odstopi od posode. Kremo odstavimo z ognja in jo ohladimo.

Posebej penasto umešamo margarino in sladkor, dodamo kuhano, ohlajeno kremo. Dobro premešamo, da dobimo gladko kremo. Izrezane biskvitne kroge prerežemo na polovico. Eno polovico premažemo s kremo in pokrijemo z drugo polovico biskvitnega kroga. S kremo namažemo tudi rob in ga povaljamo v kokosu. Ruske kape zlagamo na krožnik ali pladenj.

Pripravimo čokoladni preliv. Nad soparo raztopimo margarino in jedilno čokolado. Premešamo, da dobimo gladek preliv. S čokoladnim prelivom prelijemo vsako rusko kapo, pazimo, da preliv ne steče čez kape. Preden ruske kape ponudimo gostom, jih za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokolada dobro strdi.

Priporočam tudi recept: 🍫 “Ruske kape 🍫 – Recept za popolno kombinacijo čokolade in kokosa!

Rumove lunice
rumove lunice

Rumovi polmeseci

rumovi polmeseci

Razpokančki ali razpokani keksi

Razpokančki ali razpokani keksi so odlično božično pecivo, ki ga enostavno moramo pripraviti. Na sliki so poleg razpokančkov še sladki orehi in marmeladni žepki. 

razpokančki
Sladki orehi, razpokančki in marmeladni žepki Spekla: Mari Radej

Recept za čokoladne razpokančke:

  • 210 g moke
  • 1/2 zavitka pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 55 g masla
  • 230 g čokolade
  • sladkor v prahu

Maslo in čokolado raztopimo na zmernem ognju ali nad vodno kopeljo. Stepemo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, med nenehnim mešanjem dodamo raztopljeno maslo s čokolado.

Nato primešamo moko, v katero smo dodali 1/2 zavitka pecilnega praška. Dobimo zelo mehko zmes, ki jo za nekaj ur postavimo v hladilnik.

Ko je masa dobro ohlajena, iz nje oblikujemo kroglice in jih sproti povaljamo v sladkorju v prahu.

Pečico segrejemo na 200 stopinj C, piškote pečemo približno 8 minut. Piškoti med pečenjem razpokajo in dobijo videz, po katerem so dobili ime. Ko so piškoti pečeni, jih počasi ohladimo in postrežemo.

Božični medenjaki

medenjaki

Tradicionalne slovenske božične sladice

tradicionalne slovenske božične sladice

Dva osnovna recepta za medenjake

dva osnovna recepta za medenjake

Miklavževi keksi

God Sv. Nikolaja ali Miklavža praznujemo 6.decembra, na ta dan tradicionalno obdarujemo otroke. Miklavževanje, obhod Miklavža s spremstvom na predvečer svetnikovega godu, se je v Sloveniji razširilo v 19. stoletju. Legenda pravi, da svetnik na predvečer svojega godu skupaj z angeli in parkeljni  hodi od hiše in hiše, pridnim otrokom prinaša darila, poredni pa dobijo šibe.

Miklavž je darila kupoval na sejmih, včasih je bil to sejem Sv. Barbare, danes pa je to Miklavžev sejem. Na sejmu so bili vedno v ponudbo tudi iz testa spečeni Miklavži in parkeljni z rdečim jezikom, suho sadje in miklavževi keksi in piškoti. 

Recept za miklavževe kekse:

  • 40 dag mletih oregov
  • 30 dag olupljenih mletih mandeljnov
  • 1 kg sladkorja
  • vaniljeva aroma ali vaniljev sladkor
  • 30 dag beljaka
  • rum
  • cela orehova jedrca
  • jedilna čokolada

Vse sestavine zmešamo in za tri ure postavimo v hladilnik. Nato testo vzamemo iz hladilnika in ga malo pogrejemo, tako, da posodo s testom za trenutek položimo v vročo vodo. Testo nato gladko pregnetemo in z dresirno vrečko oblikujemo podolgovate kekse.

Na vsak keks položimo polovico orehovega jedrca. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, piškote pečemo samo nekaj minut.

Stopimo čokolado: Čokolado damo v posodico in jo v vodni kopeli omehčamo, voda v kopeli ne sme preseči 45 stopinj C.  Ko so keksi ohlajeni, jih pomakamo v stopljeno čokolado, ki ne sme imeti več kot 30 stopinj C. Kekse namakamo v čokolado na tisti strani, kjer ni oreha.

Huzarski krapki

huzarski krapki

Medenjaki

Medenjaki so klasična božična sladica, pripravimo jih po različnih receptih. V današnjem receptu jih bomo pobarvali z želatino, ki ji bomo dodali jedilne barve in pričarali bomo barvite božične medenjake.

Recept za medenjake:

  • 40 dag bele moke
  • 2 žlici masla
  • 4 žlice sladkorja v prahu
  • 2 žlici medu
  • 1 jajce
  • 4 žlice hladnega mleka
  • 1 zavitek pecilnega praška
  • mleti cimet
  • limonina lupinica

Iz navedenih sestavin zgnetemo testo in ga pustimo pol ure počivati. Nato testo razvaljamo na pol centimetra in izrežemo poljubne božične like. Piškote polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 175 stopinj C, medenjake pečemo 20 minut.

Medenjake lahko uporabimo tudi za okraševanje božičnega dreveščka. V tem primeru v vsakem kekse pred pečenjem izrežemo še luknjico. Medenjake lahko okrasimo z različnimi glazurami, ali z raztopino sladke želatine, ki ji dodamo jedilne barve. Še preden se želatina strdi, del keksov posujemo s kristalnim sladkorjem.

Kako pobarvamo medenjake z želatino?

Božične kekse, tudi medenjake, lahko okrasimo s preprosto pripravljeno želatini, ki jih dodamo različne jedilne barve.

  • 5 g želatine v prahu
  • 6 žlic sladkorja
  • 3 dl vode
  • različne jedilne barve

V hladno vodo stresemo sladkor in dobro premešamo. Ko se sladkor nekoliko raztopi, primešamo želatino v prahu. Čez nekaj časa se želatina v vodi napne, postavimo posodo nad vodno kopel in med mešanjem vse dobro raztopimo.

Želatino razdelimo na več delov in v vsak delček kanemo drugačno jedilno barvo. Ko je želatina še malo topla, jo s čopičem nanesemo na kekse in posujemo s kristalnim sladkorjem.

Kako pobarvamo medenjake z beljakovo maso?

Božične kekse lahko pobarvamo tudi z belajkovo maso.

  • 1 beljak
  • 20 dag sladkorja v prahu
  • 1 žlička limoninega soka
  • malo citronske kisline
  • različne jedilne barve

Beljak stepemo s sladkorjem v prahu, dodamo limonin sok in malo citronke. Maso razdelimo na več delov in ji dodamo različne jedilne barve. Nato maso s čopičem nanašamo na kekse, lahko z dresirno vrečko naredimo tudi različne božične okraske. Priporočam tudi recept: Domači medenjaki z orehi 🌰❤️- Recept, ki vedno uspe 🍪

božični piškoti
Masleni božični piškoti okrašeni z barvno beljakovo glazuro

Božični masleni piškoti

Božični masleni piškoti so najpogostejša božična sladica, ker so preprosti za pripravo, nam jih lahko pomagajo pripravljati tudi otroci. Tudi maslene piškote lahko okrasimo z barvno želatino ali beljakovo maso. 

Recept za maslene piškote:

  • 50 dag sladkorja
  • 50 dag masla
  • 50 dag jajc ( jajca stehtamo brez lupine)
  • 1 kg moke
  • vaniljev sladkor

Sladkor in maslo penasto umešamo, nato postopoma primešamo jajca, moko in vaniljev sladkor. Z dresirno vrečko na papir za peko nabrizgamo kekse poljubnih oblik in jih samo nekaj minut pečemo pri 200 stopinjah C.

Po pečenju jih takoj odstranimo s pekača in ohladimo.

Linški piškoti z nutello

linški piškoti z nutello

Janeževi upognjenci

janeževi upognjenci

Jabolčna pogača

V starih časih v mnogih gospodinjstvih tudi za praznike niso imeli dovolj hrane, a so gospodinje na mizo vedno pričarale okusne sladice. Jabolk je bilo običajno vedno dovolj, zato so tudi za praznike pogosto pripravljali sladice iz jabolk.

Recept za jabolčno pogačo:

  • 1 kg jabolk
  • limonin sok

Sestavine za biskvitno testo:

  • 10 dag masla
  • 4 jajca
  • 14 dag sladkorja
  • 2 dl mleka
  • 2 žlici ruma
  • 28 dag moke
  • 3 dag mletih orehov
  • 1 pecilni prašek

Jabolka olupimo, narežemo na krhlje in pokapljamo z limoninim sokom.

Pripravimo biskvitno testo. Umešamo maslo in izmenjaje dodajamo rumenjake in sladkor. Nato prilijemo mleko in rum, nič ne premešamo. Potresemo s polovico moke in šele sedaj gladko zamešamo. Če bi mešali prej, bi se testo lahko sesirilo.

Iz beljakov naredimo čvrst sneg, ga damo na testo in potresemo z drugo polovico moke, ki smo jo pomešali z mletimi orehi in pecilnim praškom. Vse skupaj rahlo premešamo. Testo vlijemo v namaščen in pomokan model in po vsej površini lepo razvrstimo jabolčne krhlje.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj, jabolčno pogačo pečemo 40 minut. 

Praznični sadni kruh

praznični sadni kruh

Potratna potica

potratna potica

Miklavževi parklji

God Sv. Nikolaja ali Miklavža praznujemo 6 decembra. Na predvečer njegovega godu, hodi Miklavž od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darove, poredni pa dobijo šibo. Za otroke lahko doma sami spečemo prisrčne parklje ali hudičke.

Miklavževi parklji
Miklavževi parklji Spekla: Mari Radej

Recept za Miklavževe parklje:

  • 80 dag moke
  • 1 žlička soli
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 8 dag sladkorja
  • 8 dag masla
  • 1 žlica ruma
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 4 dl toplega mleka

Moko presejemo v večjo posodo, ob strani moke damo sol in na sredini naredimo jamico. Posebej pripravimo kvasec. Kvas zdrobimo v manjšo posodico, dodamo malo toplega mleka in žlico sladkorja. Pokrijemo in počakamo, da kvas vzhaja. V drugi posodi zmešamo toplo mleko, sladkor, rumenjaka, vaniljev sladkor in žlico ruma.

V jamico v moki damo najprej vzhajan kvas, nato dodamo mešanico z mlekom in rumenjaki, ter zamesimo testo. Na koncu dodamo raztopljeno maslo in zamesimo srednje mehko testo. Testo pokrijemo in ga damo 40 minut vzhajat na toplo mesto. Ko je testo vzhajano, ga razrežemo na manjše kose in oblikujemo parklje.

Za oči uporabimo rozine, rdeče jezičke pa izrežemo iz blaga ali rdečega papirja.

Parklje iz testa polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Parklje pustimo kratek čas še enkrat vzhajati, dovolj je 15 minut. Preden jih damo v pečico, jih premažemo z mešanico razžvrkljanega jajca in mleka. 

Pečico segrejemo na od 180 do  200 stopinj C, parklje pečemo približno 20 minut.

Orehova rolada

orehova rolada

Rolada v biskvitu

rolada v biskvitu

Biskvitna rolada z mandarinami

rolada z mandarinami

Potratna roladapotratna rolada

Božični vaniljevi piškoti

zimski keksi

Cimetovi keksi

cimetovi keksi

Marmeladni žepki

marmeladni žepki

Recepti za najboljšo orehovo in makovo potico

orehova in makova potica

Božični piškoti za sladko Božično darilo

božični piškoti

Božični piškoti

božični piškoti

Božična kokosova potica

božična kokosova potica

Bratova potica

bratova potica

Božični ocvirkov šarkelj

ocvirkov šarkelj

Pehtranova potica

pehtranova potica

Božična orehova potica po starih receptih

božična orehova potica po starih receptih

Recepti za božične ruske kape

Božične ruske kape

Trikrat pečeno pecivo

trikrat pečeno pecivo

Božični orehovi rogljički

božični orehovi rogljički

Sočne breskvice

breskvice

Korenčkova potica

korenčkova potica

Orehova potica z drožmi

orehova potica z drožmi

Tradicionalni recept za slovensko orehovo potico

tradicionalni recept za orehovo potico

Božični kruh s suhim sadjem

božični kruh s suhim sadjem

Slovenska potica pečena v potičniku

recept za najboljšo orehovo potico

Veseli božični piškoti za božično darilo

božični piškoti

Božična skutina in orehova potica

skutina potica

Božična ocvirkova potica

ocvirkova potica

Potica z ocvirkovim nadevom

potica z ocvirkovim nadevom

Božična makova potica

makova potica

Skutina potica z rozinami

skutina potica

Piškoti s črto

piškoti s črto

Skutina potica

skutina potica

Recept za božične limonine zvezdice

recept za božične limonine zvezdice

100 TOP receptov za božične piškote iz revije Brigitte

recepti za božične piškote

200 TOP receptov za malo drugačne božične piškote

malo drugačni božični piškoti

Krhki masleni piškoti z marmelado

krhki masleni piškoti z marmelado

Masleni piškoti božično okrašeni

masleni piškoti božično okrašeni

Božične sladice v lončku

božične sladice v kozarčku

Orehova potic po receptu Mari Radej

orehova potica po receptu Mari Radej

Enostavni vanililjevi rogljički

enostavni vanilijevi rogljički

Vanilice s svinjsko mastjo

vanilice s svinjsko mastjo

Linški piškoti z domačo marmelado

linški piškoti z domačo marmelado

Ideje in nasveti za krašenje Božičnih piškotov

ideje in nasveti za krašenje božičnih piškotov

Miklavževi piškoti in parklji

miklavževi piškoti in parklji

Recept za Linške oči

recept za linške oči

Najboljši Božični recepti za začetnike

najboljši božični recepti za začetnike

Najbolj priljubljene Božične sladice v Sloveniji

najbolj priljubljene božične sladice v Sloveniji

Božični beljakov kolač

božični beljakov kolač

Kadar nam pri peki ostanejo beljaki, lahko pripravimo mnoge sladice, katerih osnovna sestavina so beljaki.

Sestavine za beljkov kolač:

  • 6 beljakov
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • 100 g tekočega masla
  • 150 g bele moke (lahko tudi ostre)
  • 50 g sesekljanih lešnikov
  • 50 g sesekljane čokolade za kuhanje
  • domača marelična marmelada
  • čokoladna glazura ( če ne želite, lahko glazuro izpustite)

Postopek priprave božičnega beljakovega kolača

  1. Beljake stepemo skupaj s ščepcem soli, dodamo kristalni sladkor, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico.
  2. Nato previdno umešamo vroče maslo. Moko posebej zmešamo s nasekljano čokolado in nasekljanimi lešniki.
  3. Pripravimo pekač velikosti 40×35 cm, ga obložimo s papirjem za peko in enakomerno nanaesmo pripravljeno maso.
  4. pečico ogrejemo na 180 stopinj C, kolač pečemo 20 minut, da dobi lepo zlato rjavo barvo.
  5. Ko je kolač pečen, ga za lepši lesk premažemo z marelično marmelado in ga za nekaj časa postavimo na hladno.
  6. Če želimo, beljakov kolač prevlečmo s čokoladno glazuro in še dve uri počakamo, da se glazura strdi. Če ne maramo čokoladne glazure, jo lahko izpustimo.

božični beljakov kolač

Ste bolj za tradicionalne Slovenske sladice? Poglej izbor najboljših receptov!

slovenske sladice recepti

Izbor najboljših receptov za drobno pecivo

drobno pecivo

Najpogostejša vprašanja, triki in nasveti o peki Božičnih piškotov

Peka božičnih piškotov je še ena čarobna tradicija, ki nas povezuje s spomini na praznike, družino in prijetne trenutke. Ko se decembrske noči ohladijo, je čas, da se zavihate v kuhinjo in začnete z ustvarjanjem slastnih piškotov, ki bodo napolnili vaš dom s pekovskim vonjem. Vendar pa se vsakokrat pojavljajo vprašanja, ki se tičejo te umetnosti – kako doseči idealno teksturo, kako preprečiti, da se piškoti lepljajo, ali kateri dodatki lahko popestrijo okus? V tem članku bomo odgovorili na 10 najpogostejših vprašanj o peki božičnih piškotov ter delili trike in nasvete, ki vam bodo pomagali ustvariti popolne sladice, primerne za vsak praznični trenutek. Pripravite se na slastno avanturo in odkrijte skrivnosti, ki bodo vaše piškote dvignile na novo raven!

Uvod v peko božičnih piškotov

Peka božičnih piškotov ni le kulinarična dejavnost, temveč prava umetnost, ki nas povezuje z najlepšimi prazničnimi spomini. Vsako leto, ko se decembrske noči začnejo daljšati in se temperature znižujejo, se v mnogih domovih začnejo odvijati številne pekovske seje. Vonj sveže pečenih piškotov, ki se širi po hiši, je nekaj, kar nas vsi obožujemo. Ta vonj ustvarja toplino in občutek domačnosti, ki je še posebej pomemben v prazničnem času. Pri peki božičnih piškotov pa se pogosto pojavljajo različna vprašanja in dileme.

Marsikdo se sprašuje, kako doseči popolno teksturo piškotov, kako preprečiti, da bi se piškoti med peko sprijeli med seboj, ali kateri so najboljši recepti, ki bodo navdušili družino in prijatelje. Prav tako se pojavljajo vprašanja o tem, kako vključiti otroke v peko in kako piškote dekorirati, da bodo videti kar najbolj privlačni na praznični mizi. V tem članku bomo odgovorili na deset najpogostejših vprašanj o peki božičnih piškotov ter vam ponudili trike in nasvete, s pomočjo katerih boste dosegli popolne rezultate.

Pripravite se na slastno avanturo in odkrijte skrivnosti, ki bodo vaše božične piškote dvignile na novo raven. Ne glede na to, ali ste izkušen pek ali začetnik, boste v tem članku našli koristne informacije in ideje, ki vam bodo pomagale ustvariti čudovite in okusne piškote. Prazniki so čas za druženje, ustvarjanje in deljenje veselja, zato zavihajte rokave, segrejte pečico in se lotite peke s polno paro!

Kako izbrati prave sestavine?

Izbira pravih sestavin je ključnega pomena za uspešno peko božičnih piškotov. Kakovostne sestavine bodo zagotovile boljši okus, teksturo in videz vaših piškotov. Prvi korak je izbira moke. Za večino receptov za piškote je najboljša izbira večnamenska moka, ki ima ravno pravo vsebnost glutena. Če pa želite bolj krhke piškote, lahko uporabite tudi moko z nižjo vsebnostjo glutena, kot je na primer moka za pecivo.

Maslo je prav tako pomembna sestavina, ki močno vpliva na okus in strukturo piškotov. Za najboljše rezultate uporabite nesoljeno maslo, saj vam omogoča boljši nadzor nad količino soli v receptu. Maslo mora biti mehko, vendar ne stopljeno, zato ga pred uporabo pustite na sobni temperaturi. Če želite bolj intenziven okus, lahko uporabite tudi maslo z višjo vsebnostjo maščobe. Poleg masla so pomembna tudi jajca, ki povezujejo sestavine in dodajajo vlago. Uporabljajte sveža jajca, ki niso preveč stara, saj bodo dala najboljše rezultate.

Sladkor je naslednja ključna sestavina, ki vpliva na sladkost in teksturo piškotov. Beli sladkor daje piškotom hrustljavost, medtem ko rjavi sladkor, ki vsebuje melaso, dodaja vlago in mehkejšo teksturo. V nekaterih receptih lahko uporabite tudi mešanico obeh vrst sladkorja za dosego uravnoteženega okusa in teksture. Poleg osnovnih sestavin lahko v svoje piškote dodate tudi različne arome in začimbe, kot so vanilija, cimet, muškatni orešček, klinčki ali ingver, ki bodo vašim piškotom dodali praznični pridih.

Najpogostejše napake pri peki božičnih piškotov

Med peko božičnih piškotov se lahko zgodi marsikaj, kar vpliva na končni rezultat. Ena najpogostejših napak je neupoštevanje recepta. Peka je natančna znanost, zato je pomembno, da natančno sledite navodilom in uporabite prave količine sestavin. Preveč ali premalo določene sestavine lahko popolnoma spremeni teksturo in okus piškotov. Prav tako je pomembno, da natančno izmerite sestavine, saj lahko nepravilne mere vodijo do razočarajočih rezultatov.

Druga pogosta napaka je preveč gnetenja testa. Pri večini receptov za piškote je pomembno, da se testo ne gnete preveč, saj lahko prekomerno gnetenje povzroči, da postanejo piškoti trdi in žvečljivi. Testo je najbolje gnetiti samo toliko, da se sestavine povežejo. Ko testo zamesite, ga zavijte v plastično folijo in ga pustite počivati v hladilniku. Ta korak je ključen, saj omogoča, da se gluten sprosti, kar prispeva k boljši teksturi piškotov.

Tretja pogosta napaka je nepravilna temperatura pečice. Pečica mora biti predhodno ogreta na pravo temperaturo, preden postavite piškote vanjo. Preveč vroča pečica lahko povzroči, da se piškoti prehitro zapečejo na zunaj, znotraj pa ostanejo surovi. Preveč nizka temperatura pa lahko povzroči, da se piškoti preveč razlezejo in izgubijo obliko. Vedno uporabljajte termometer za pečico, da preverite, ali je temperatura pravilna, in piškote pecite na srednjem rešetku, da se enakomerno spečejo.

Kako doseči popolno teksturo piškotov?

Popolna tekstura piškotov je cilj vsakega peka, vendar jo je včasih težko doseči. Eden ključnih dejavnikov je pravilno merjenje sestavin. Natančnost je pri peki izjemno pomembna, zato uporabite merilne skodelice in žlice ali še bolje, kuhinjsko tehtnico, da zagotovite pravilne količine. Preveč moke lahko povzroči, da bodo piškoti suhi in trdi, medtem ko preveč maščobe lahko povzroči, da bodo piškoti preveč mastni in se bodo razlezli.

Drugi pomemben dejavnik je hlajenje testa. Ko ste zamesili testo, ga zavijte v plastično folijo in ga postavite v hladilnik za vsaj eno uro. Hlajenje testa pomaga, da se maslo strdi, kar prepreči, da bi se piškoti med peko preveč razlezli. Prav tako omogoča, da se arome bolje prepojijo in prispevajo k bolj intenzivnemu okusu. Če testo ohladite pred peko, boste dosegli boljše rezultate in lepšo obliko piškotov.

Tretji ključni dejavnik je tehnika pečenja. Piškote pecite na srednjem rešetku v pečici, da zagotovite enakomerno pečenje. Uporabljajte papir za peko ali silikonske podloge, da preprečite lepljenje piškotov na pekač. Če želite doseči hrustljave robove in mehko sredico, pazite na čas pečenja. Piškoti naj bodo rahlo zlatorjavi na robovih, vendar še vedno mehki na sredini, ko jih vzamete iz pečice. Med hlajenjem se bodo še nekoliko strdili, zato jih ne pecite predolgo.

Triki za aromatične in okusne piškote

Aromatičnost in okus piškotov sta ključna za popolno praznično doživetje. Ena izmed najpomembnejših sestavin, ki prispeva k okusu, so začimbe. Klasične božične začimbe, kot so cimet, ingver, klinčki in muškatni orešček, bodo vašim piškotom dodale praznični pridih. Ne bojte se eksperimentirati z različnimi kombinacijami začimb, da ustvarite edinstvene okuse. Prav tako lahko dodate vanilin ekstrakt, limonino ali pomarančno lupinico za dodatno aromo.

Poleg začimb lahko okus piškotov obogatite tudi z različnimi dodatki, kot so suhi sadje, oreščki, čokoladni koščki ali kokosovi kosmiči. Suhe brusnice, rozine ali sesekljani orehi bodo dodali teksturo in okus, medtem ko bodo čokoladni koščki poskrbeli za sladek pridih. Pri dodajanju dodatkov pazite, da jih enakomerno porazdelite po testu, da bodo vsi piškoti enako okusni.

Drugi trik za bolj aromatične piškote je uporaba rjavega masla. Rjavo maslo ima bogat, oreščkast okus, ki bo vašim piškotom dodal globino in kompleksnost. Priprava rjavega masla je preprosta: maslo stopite v ponvi na srednjem ognju in ga kuhajte, dokler ne postane zlato rjavo in začne dišati po oreških. Nato ga ohladite in uporabite v receptu namesto navadnega masla. Rezultat bodo piškoti z izjemno bogatim okusom, ki bodo navdušili vse sladokusce.

Najboljši recepti za božične piškote

Najti popoln recept za božične piškote je lahko pravi izziv, zato smo za vas izbrali nekaj najboljših in najbolj priljubljenih receptov, ki bodo zagotovo navdušili vašo družino in prijatelje. Prvi recept, ki ga priporočamo, so klasični medenjaki. Ti piškoti so polni začimb in medu, kar jim daje značilen praznični okus. Za pripravo medenjakov boste potrebovali moko, maslo, sladkor, med, jajca, pecilni prašek in začimbe, kot so cimet, ingver, klinčki in muškatni orešček. Testo zamesite, ga ohladite in nato razvaljajte ter izrežite v poljubne oblike. Piškote pecite, dokler niso zlato rjavi, in jih nato okrasite z glazuro ali sladkornimi perlami.

Drugi recept, ki ga ne smete spregledati, so linški piškoti. Ti piškoti so narejeni iz krhkega testa in so običajno napolnjeni z marmelado. Za pripravo linških piškotov boste potrebovali moko, maslo, sladkor v prahu, jajca, vanilin sladkor in limonino lupinico. Testo zamesite, ga ohladite in nato razvaljajte. Izrežite piškote v obliki kroga in iz polovice krogov izrežite manjše luknje. Piškote pecite, dokler niso rahlo zlatorjavi, nato pa jih ohladite in zlepite skupaj z marmelado. Na koncu jih potresite s sladkorjem v prahu.

Tretji recept, ki ga priporočamo, so čokoladni piškoti z oreščki. Ti piškoti so polni čokolade in hrustljavih oreščkov, kar jih naredi izjemno okusne. Za pripravo čokoladnih piškotov boste potrebovali moko, maslo, sladkor, jajca, pecilni prašek, kakav v prahu, čokoladne koščke in sesekljane oreščke. Testo zamesite, ga ohladite in nato oblikujte v kroglice. Piškote pecite, dokler niso rahlo zlatorjavi na robovih, nato pa jih ohladite. Ti piškoti so popolni za ljubitelje čokolade in bodo zagotovo hit na vaši praznični mizi.

Kako shraniti božične piškote, da ostanejo sveži?

Ko ste spekli popolne božične piškote, je pomembno, da jih pravilno shranite, da ostanejo sveži in okusni. Prvi korak je, da piškote popolnoma ohladite, preden jih shranite. Če piškote shranite, ko so še topli, lahko vlaga povzroči, da postanejo mehki in izgubijo hrustljavost. Piškote razporedite na hladilno rešetko in počakajte, da se popolnoma ohladijo.

Naslednji korak je izbira prave posode za shranjevanje. Najboljša izbira so nepredušne posode ali pločevinaste škatle, ki bodo piškote zaščitile pred vlago in zrakom. Piškote lahko shranite tudi v plastične vrečke z zadrgo, vendar pazite, da iztisnete ves zrak, preden vrečko zaprete. Če shranjujete različne vrste piškotov, jih ločite z listi pergamentnega papirja, da preprečite, da bi se okusi premešali.

Piškote shranjujte na hladnem in suhem mestu, stran od neposredne sončne svetlobe in virov toplote. Večina piškotov bo ostala sveža približno en teden, če pa jih želite shraniti dlje, jih lahko zamrznete. Piškote razporedite na pekač in jih zamrznite, nato pa jih preložite v zamrzovalne vrečke ali posode. Zamrznjeni piškoti bodo ostali sveži do tri mesece. Ko jih želite uživati, jih preprosto pustite, da se odtajajo na sobni temperaturi.

Ideje za dekoracijo božičnih piškotov

Dekoracija božičnih piškotov je zabaven in ustvarjalen način, kako svoje sladice narediti še bolj posebne. Ena izmed najbolj priljubljenih metod dekoracije je uporaba glazure. Sladkorno glazuro lahko pripravite iz sladkorja v prahu, vode in nekaj kapljic limoninega soka. Glazuro lahko obarvate z jedilnimi barvami in jo nanesete na piškote s pomočjo slaščičarskih vrečk ali žlic. Z glazuro lahko ustvarite različne vzorce, kot so snežinke, zvezdice ali praznični motivi.

Poleg glazure lahko uporabite tudi različne posipe in sladkorne perle, da svojim piškotom dodate barvo in teksturo. Posipi so na voljo v različnih oblikah in barvah, tako da lahko izberete tiste, ki se najbolje ujemajo s temo vaših piškotov. Sladkorne perle so odlične za ustvarjanje oči, gumbov ali drugih podrobnosti na vaših piškotih. Prav tako lahko uporabite stopljeno čokolado, da piškote prelijete ali nanesete čokoladne vzorce.

Če želite ustvariti bolj domiselne dekoracije, lahko uporabite tudi različne pripomočke, kot so modelčki za izrezovanje, slaščičarske vrečke in konice. Modelčki za izrezovanje vam omogočajo, da piškote izrežete v različnih oblikah, kot so božična drevesca, snežaki ali zvezde. Slaščičarske vrečke in konice vam omogočajo natančno nanašanje glazure ali čokolade, kar je še posebej uporabno za ustvarjanje podrobnih vzorcev. Ne glede na to, katero metodo izberete, bo dekoracija božičnih piškotov zagotovo prinesla veselje in praznični duh v vaš dom.

Kako vključiti otroke v peko piškotov?

Peka božičnih piškotov je odlična priložnost, da vključite otroke in skupaj ustvarite nepozabne spomine. Otroci obožujejo peko piškotov, saj lahko sodelujejo v različnih korakih priprave in se ob tem zabavajo. Prvi korak je, da izberete preprost recept, ki je primeren za otroke. Recepti, ki vključujejo oblikovanje kroglic, izrezovanje oblik ali nanašanje glazure, so še posebej priljubljeni med otroki.

Ko vključujete otroke v peko, je pomembno, da jim dodelite naloge, ki so primerne za njihovo starost in sposobnosti. Mlajši otroci lahko pomagajo pri merjenju sestavin, mešanju testa ali oblikovanju kroglic. Starejši otroci pa lahko sodelujejo pri valjanju testa, izrezovanju oblik ali dekoraciji piškotov. Otrokom razložite vsak korak postopka in jih spodbujajte, da postavljajo vprašanja in se učijo.

Peka piškotov z otroki je lahko tudi odlična priložnost za učenje osnovnih kuharskih veščin in razvijanje njihove ustvarjalnosti. Otroci se lahko naučijo o različnih sestavinah, merjenju in mešanju ter o tem, kako delujejo pečica in drugi kuhinjski pripomočki. Prav tako lahko spodbujate njihovo ustvarjalnost, tako da jih pustite, da sami izbirajo oblike in načine dekoracije piškotov. Najpomembnejše pa je, da se skupaj zabavate in uživate v času, ki ga preživite skupaj.

božični piškoti najpogostejša vprašanjaViri: Božična peka

  • Slovenska kuharica, božična peka
  • Božična peka, Velika Slovenska kuharica
  • Božična peka; Sodobna kuharica
  • Sladke skrivnosti hotela Sacher

 

Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.