Kosilo iz pečice je enostavno za pripravo, saj živila začinimo, po potrebi dodamo tekočino in enostavno spečemo. V pečici lahko pripravimo tudi klasične jedi na žlico, ter seveda večino mesnih in zelenjavnih jedi. Izbrala sem nekaj receptov za jedi v pečici, tudi spektularne jedi iz pečice, ki so trenutno najbolj priljubljene.
V pečici običajno pripravljamo mesne jedi iz pečice, pogosto tudi zelenjavne jedi. V pečici pripravimo tudi okusno svinjsko pečenko, lahko tudi golaž ali pasulj. Nepozabna je musaka, pečena rebrca in gratinirana zelenjava.
Kosilo iz pečice – recepti in ideje za jedi pripravljene v pečici
Moderne pečice imajo mnoge funkcije in če jih znamo pravilno uporabljati, bodo naše jedi iz pečice še bolj slastne. Če uporabimo funkcijo žar, potem se bo na jedi naredila čudovita skorjica, ki je z običajnim pečenjem v pečici ne moremo narediti. Pri peki z žarom moramo biti posebno previdni na čas pečenja.
Manj poznano je pečenje s paro v pečici, a je zelo uporabno za pripravo vlažnih živil, kot so ribe, meso ali kvašeno testo. Za pripravo nežnega mesa, kot je piščanec ali riba, lahko živila pečemo v foliji ali v vrečki za pečenje. Dodamo samo nekaj kapljic tekočine ter maščobe in živila se bodo počasi dušila v lastnem soku. Če vseeno želimo malo bolj zapečene jedi, potem malo pred koncem pečenja vrečko ali folijo odkrijemo.
Zanimivo je tudi kuhanje v kozarcu, kjer uporabimo tehniko parnega kuhanja. V kozarcu se ustvarja vlažno in tolpo okolje, živila se počasi in nežno kuhajo v lastnem soku. Za pripravo jedi v kozarcu uporabimo konvekcijsko pečico, temperaturo nastavimo med 60 in 150 stopinj C in kozarec napolnimo z različnimi živili; meso, ribe, zelenjavo, sir, krompir ali smetano.
Zelenjavne jedi iz pečice
V pečici lahko poleg mesnih jedi pripravimo tudi zelenjavo po različnih receptih. Čeprav se sliši preprosto samo postaviti zelenjavo v pečico, moramo kljub temu poznati nekaj osnovnih pravil. Kako pravilno pečemo zelenjavo v pečici, katera zelenjava je primerna in koliko čas pečemo zelenjavne jedi v pečici? Sezonska zelenjava je odlična priloga k mesnim jedem in ribam, če jo pripravimo s sirom ali z različnimi omakami, je lahko tudi odlična samostojna jed. Pri pečenju zelenjave v pečici moramo posebej pozorni na to, da ima različna zelenjava lahko tudi različne čase pečenja in kuhanja.
Zelenjava, ki se najdlje peče v pečici je krompir, ki potrebuje najmanj eno uro, da se speče. Če želimo skrajšati čas pečenja, olupljen in narezan krompir prej nekaj minut kuhamo v kropu. Kadar v pečici kombiniramo krompir in drugo zelenjavo, potem krompir pečemo pol ure in šele nato dodamo preostalo zelenjavo. Najkrajši čas pečenja potrebujejo bučke, jajčevci, paradižnik in paprika.
Kadar v pečici pripravljamo melancane ali jajčevce, jih prej narežemo na rezine, posolimo in pustimo eno uro, da izgubijo grenak okus. Jajčevce nato speremo pod vodo in nadaljujemo s pripravo. Če pripravljamo gratinirano zelenjavo, potem pet minut pred koncem pečenja jed še izdatno potresemo z naribanim sirom, vključimo žar in zelenjavo do konca gratiniramo.
Gratiniran krompir s porom
Gratiniranje jedi pomeni, da hrano pred koncem pečenja zapečemo, da se po vrhu naredi hrustljava skorjica. Jedi gratiniramo po različnih receptih, običajno uporabimo sir, olivno olje, kislo smetano, maslo in jajca. V veliko receptih se za pečenje zelenjave v pečici dodajo tudi krušne drobtine, ki jih lahko nadomestimo z makovimi semeni, čičerikini moko, pistacijami ali koruznimi kosmiči.
Danes bomo pripravili gratinitan krompir s porom, v receptu bomo uporabili drobtine in tekočo smetano, po želji lahko po vrhu potresemo tudi nariban sir.
Recept za gratiniran krompir s porom:
- 600 g krompirja
- 250 ml tekoče smetane
- 1 por
- sol in poper
- malo drobtin
- 2 stroka česna
- olivno olje
Krompir olupimo, operemo in narežemo na ne predebele rezine. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Pekač namastimo z olivnim oljem in enakomerno potresemo z drobtinami. Na dno pekača položimo prvo plast narezanega krompirja in ga malo posolimo. Čez položimo prvo plast pora, ga tudi malo posolimo in nato čez položimo drugo plast krompirja. Plasti krompirja in pora polagamo toliko časa, da vso zelenjavo porabimo, s to količino bomo dobili štiri ali pet plasti.
Sedaj je čas, da pripravimo kremo. V posodo zlijemo tekočo smetano, lahko kislo ali smetano za kuhanje, dodamo dva prerezana stroka česna, sol in poper, ter vse skupaj segrevamo na nizki temperaturi. Omako nato enakomerno polivamo po krompirju in poru. Preden pekač postavimo v pečico, zelenjavo enakomerno potresemo z drobtinami, začinimo z nekaj kapljicami olivnega olja, lahko pa tudi z nekaj naribanega sira.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in jed pečemo približno eno uro. Na polovici pečenja pekač pokrijemo z folijo, da se por po vrhu ne zažge.
Zapečeni jajčevci s paradižnikom
Zapečeni jajčevci z zrelimi paradižniki v pečici, je grška jed, ki jo lahko pripravimo tudi s klobasicami za žar. Danes bomo pripravili brezmesno jed, samo z zelenjavo in začimbami.
Recept za zapečene jajčevce s paradižnikom:
- 1 kg zrelih paradižnikov
- 20 g svinjske masti
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 lovorov list
- ščepec timijana
- 6 jajčevcev
- 1/2 žličke ostre moke
- 2 dl olivnega olja
- 40 g masla
- svež peteršilj
- sol in poper
Na svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen, lovorov list, timijan in narezan paradižnik. Pražimo pri nizki temperaturi, dokler tekočina ne izpari. Omako pretlačimo, če ni dovolj gosta, jo še enkrat prekuhamo. Po okusu solimo in popramo.
Jajčevce olupimo in narežemo na kolesca. Posolimo in jih pustimo počivati pol ure, nato speremo s hladno vodo, odcedimo in osušimo. Narezane jajčevce povaljamo v ostri moki in popražimo na segretem olivnem olju, da malo porjavijo.
Pekač malo namastimo, vanj zložimo popečene jajčevce in jih popopramo. Prelijemo jih s paradižnikovo omako, po vrhu porazdelimo koščke masla. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, jajčevce pečemo 25 minut in takoj postrežemo.
Gratinirane bučke
Bučke s sirom
Bučke s sirom v pečici je okusna romunska jed, ki jo bomo pripravili s kislo smetano in naribanim sirom.
Recept za bučkami s sirom:
- 1 kg mladih bučk
- 60 g masla
- malo drobtin
- 150 g sira ( v originalnem receptu sir kavčkavalja)
- 1 šopek peteršilja
- sol in poper
- 1 lonček kisle smetane
Mlade bučke operemo in jih v slani vodi kuhamo 15 minut. Bučke morajo biti mehke, a ne razkuhane. Ko se bučke ohladijo, jih po dolžini razrežemo. Pekač namastimo z maslom, posujemo z drobtinami in na dno položimo prerezane bučke.
Sir nastrgamo, zmešamo z drobno sesekljanim peteršiljem in razporedimo po bučkah. Solimo in popramo, na vsako polovico bučke položimo lističe masla in posujemo z drobtinami.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečemo pol ure, da se sir stopi in malo zapeče. Pečene bučke postrežemo s smetano, ki ji lahko dodamo tudi malo sladkorja.
Špinačna pita
Špinačna pita s kislo smetano in mlado čebulo, je odlično kosilo iz pečice. V jedi se prepletajo slastni okusi špinače, čebule, česna in kisle smetane.
Recept za špinačno pito:
- 1 zavitek listnatega testa ( lahko ga pripravimo tudi sami)
- 100 g sveže špinače
- šopek mlade čebule
- 2 stroka česna
- 50 g masla
- sol in beli poper
- muškatni orešček
- 4 jajca
- 2 dl kisle smetane
- 4 žlice drobtin
- 1 rumenjak
Pripravimo listnato testo, če smo kupili zamrznjenega, ga odtalimo. Špinačo očistimo, operemo in odcedimo. Čebulo in česen očistimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo maslo in na njem pražimo česen in čebulo, da posteklenita. Dodamo na rezance narezano špinačo in vse skupaj pražimo 10 minut. Dodamo sol, beli poper in ščepec muškatnega oreščka.
Jajca stepemo, dodamo kislo smetano, zmešamo s špinačo in posujemo z drobtinami. Pekač oplaknemo z mrzlo vodo. Testo razdelimo na dva dela in tanko razvaljamo. Večji kos testa damo na dno pekača, tako da pokrije tudi obod. Po testu porazdelimo nadev in čezenj zavihamo testo. Pokrijemo z drugim delom testa. Iz ostankov testa izrežemo trakove in jih navzkrižno položimo na testo.
Testo premažemo s stepenim rumenjakom in prebodemo z zobotrebcem. Pečico ogrejemo na 175 stopinj C in pito zlato rjavo zapečemo. Pito postrežemo toplo, prej jo narežemo na kocke.
Krompir v pečici s slanino in sirom
Krompir v pečici s slanino in sirom, v romunski kuhinji imenujejo tudi krompir harmonika. Krompir narezan po dolgem, ne čisto do dna, napolnjen s sirom in šunko, namreč spominja na harmoniko. Odlična krompirjeva priloga, ki jo bomo obogatili s koprom in smetano za kuhanje.
Recept za krompir v pečici s slanino in sirom:
- 4 krompirji
- 100 g sira
- 100 g slanine
- 100 g masla
- sveže sesekljan koper
- 50 ml smetane za kuhanje
- sol in poper
- nekaj kapljic olivnega olja
Krompir dobro očistimo, a ga ne olupimo. Postavimo ga med dve kuhalnici in ga od vrha do kuhalnice zarežemo. Maslo dobro ohladimo in ga narežemo na tanke rezine, do uporabe ga pustimo v hladilniku. Nato med rezine krompirja najprej položimo narezano maslo, solimo in popramo.
Krompir položimo v namaščen pekač in pokapljamo z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 180 stopinj C in krompir pečemo eno uro. Ko je krompir z maslom pečen, ga malo ohladimo, nato med zareze v krompirju izmenično polagamo rezine sira in slanine.
Krompir še za 10 minut postavimo v ogreto pečico, da se sir in slanina hrustljavo zapečeta. Preden krompir ponudimo, ga prelijemo s smetano in posujemo s svežim sesekljanim koprom.
Gratiniran sladki krompir z zelenjavo
Sladki krompir je okusna zelenjava, ki je bogata zakladnica vlaknin in antioksidantov, ki naše telo ščitijo pred poškodbami prostih radikalov. Uživanje sladkega krompirja spodbuja zdravo delovanje črevesja in ščiti možganske celice. Sladko krompir vsebuje vitamine A, B in C, ki delujejo kot antioksidanti in pospešujejo celjenje.
Recept za gratiniran sladki krompir z zelenjavo:
- 1/2 kg sladkega krompirja
- 1/2 manjšega ohrovta
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 1 žlička čilija v prahu (če ne želimo pikantne jedi, čili opustimo)
- sol in poper
- 4 žlice masla
- 2 skodelici kisle smetane
- 1 skodelica naribanega parmezana
Sladki krompir olupimo in narežemo na približno 2 cm debele rezine. Ohrovt operemo, nastrgamo in tri minute blanširamo v vreli vodi. Nato ohrovt odcedimo in iztisnemo odvečno vodo. Pekač namastimo z maslom in na dno položimo narezan sladki krompir, tako da se rezine rahlo prekrivajo. Posipamo s polovico sladke mlete paprike, ter po okusu solimo in popramo.
Čez enakomerno položimo blanširan ohrovt in pokapljamo s polovico stopljenega masla. Čez položimo spet plast sladkega krompirja, začinimo in spet čez položimo plast ohrovta in masla. Čez vse skupaj prelijemo kislo smetano in pokrijemo s folijo.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in pečemo pol ure. Nato folijo odstranimo in po jedi posujemo nariban sir, pekač spet postavimo v pečico in pečemo še 15 minut, da sir prične rjaveti in se po vrhu naredi skorjica. Jed še vročo ponudimo.
Gratinirani paradižniki
Gratinirani paradižniki z zelišči so okusna jed, originalni recept za to jed prihaja iz juga Italije.
Recept za gratinirane paradižnike:
- 4 zreli paradižniki
- 1 žlička bazilike
- 8 žlic drobtin
- 2 žlici origana
- 6 žlic olja
- sol
Paradižnik prerežemo na polovice, očistimo semena in pustimo obrnjene, da se odcedi vsa tekočina. V posodi zmešamo baziliko, origano, drobtine, malo soli in 4 žlice olivnega olja. Dobro premešamo in z maso napolnimo pripravljene polovičke paradižnika.
Preostalo olje zlijemo v pekač, vanj zložimo napolnjene paradižnike in pečemo v vroči pečici pri 200 stopinjah C. Deset minut pred koncem pečenja, lahko paradižnike potresemo z naribanim sirom, da se po vrhu naredi skorjica.
Gratiniran krompir s kislo smetano
Gratiniran krompir s kislo smetano, naribanim sirom in nastrgano kruhovo sredico, je okusno kosilo iz pečice, ki ga postrežemo kot samostojno jed. Originalni recept prihaja iz juga Italije.
Recept za gratiniran krompir:
- 80 dag krompirja
- 5 dag nastrganega sira grojerja
- 5 dag masla
- 3 dag nastrgane kruhove sredice
- lonček kisle smetane
- sol
Krompir operemo in celega skuhamo v malo slani vodi. Preden je popolnoma skuhan, ga odcedimo, olupimo in narežemo na debelejše rezine. Narezan krompir položimo v pekač in ga prelijemo z vrelo smetano. Po okusu solimo in kuhamo na zmernem ognju, da smetana skoraj čisto povre.
Krompir sedaj potresemo z nastrganim sirom, ki smo ga pomešali z nastrgano kruhovo sredico. Vse skupaj poškropimo s stopljenim maslom in gratiniramo v pečici, ogreti na 180 stopinj C. Ko se po vrhu naredi lepa skorjica, krompir vzamemo iz pečice in takoj ponudimo.
Pečena polnjena zelenjava
Polnjena zelenjava pečena v pečici je okusna poletna italijanska jed. Čudoviti okusi zelenjave sira in mletega mesa!
Recept za pečeno polnjeno zelenjavo:
- 2 jajčevca (malancana)
- 2 bučki
- 2 papriki
- 2 paradižnika (ne preveč zrela)
- 30 dag mletega mesa
- 1 jajce
- 5 dag nastrganega parmezana
- pest kruhove sredice
- 3 žlice olivnega olja
- ščepec muškatnega oreščka
- sol in poper
jajčevce in bučke operemo, jih po dolgem razpolovimo, izdolbemo del notranjosti in položimo na krožnik. Paprike na hitro opečemo, olupimo, odrežemo pecelj in odstranimo semena. Paradižnikom odstranimo kapici, ju iztisnemo da odteče voda s semeni in jih hranimo obrnjene.
V ponev damo mleto meso, dodamo izdolbeno meso bučk in jajčevcev, ter kruhovo sredico, ki smo jo prej namočili v vodi. Primešamo jajce in nariban parmezan. Solimo, popramo, primešamo ščepec muškatnega oreščka in dobro premešamo.
Z nadevom napolnimo izdolbeno zelenjavo, jo položimo v namaščen pekač in prelijemo s preostalim olivnim oljem. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, polnjeno zelenjavo pečemo približno 1 uro. Deset minut pred koncem pečenja polnjeno zelenjavo potresemo z naribanim sirom in pečemo še toliko časa, da se sir zlato rjavo zapeče.
Paradižniki s sirom in korenjem
Paradižniki s sirom so preprosta italijanska jed, ki jo ponudimo kot prilogo mesnim jedem.
Recept za paradižnike s sirom:
- 8 zrelih paradižnikov
- 4 majhni kremni siri
- 1/2 kg korenja
- 6 žlic olivnega olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol in poper
Korenje ostrgamo, operemo in tanko narežemo. V ponvi segrejemo 4 žlice olivnega olja, dodamo narezan korenček, solimo in dušimo v odprti ponvi.
Ko je korenček mehak, dodamo sesekljan peteršilj in premešamo. Paradižnikom odrežemo kapice, odstranimo semena in jih rahlo stisnemo, da odteče voda.
Paradižnike nadevamo s korenjem , na vrh položimo kremni sirček in pokrijemo s kapico. Polnjene paradižnike zložimo v pekač, pokapljamo s preostalim olivnim oljem in pečemo v zmerno ogreti pečici približno pol ure. Paradižnike polnjene s korenčkom in sirom postrežemo tople.
Recepti za kosilo z mesom iz pečice
Meso pogosto pripravljamo v pečici, najbolj poznana mesna jed iz pečice je prav gotovo svinjska pečenka. Seveda poleg pečenke v pečici pečemo še mnoge druge mesne jedi, pripravimo lahko celo goveji golaž in druge mesne enolončnice.
Domači zajec dušen z zelenjavi in zapečen s sirom
Zajec dušen z zelenjavo in nato zapečen v pečici s sirom je prava kulinarična poslastica. Zajčje meso je odličen vir beljakovin in vsebuje pomemben vitamin B12. Meso vsebuje tudi selen, ki pomaga ohranjati zdravo ščitnico. Zajčje meso lahko pripravimo po različnih receptih, danes ga bomo dušili z zelenjavo v pečici in nato meso zapekli s sirom.
Recept za domačega zajca v pečici:
- 1 domač zajec
- 3 korenčki
- 1 čebula
- 1 repa
- 1 por
- 1 lovorov list
- 100 g naribanega sira
- 1 dl belega vina
- rožmarin in timijan
- sol in poper
- 1 strok česna
Razkosanega zajca prelijemo z belim vinom in ga natremo z mešanico strtega česna, rožmarina, timijana, soli in popra. Namastimo pekač in vanj položimo začinjene kose zajca, ki ga obložimo z očiščeno in narezano zelenjavo. Pečico segrejemo na 150 stopinj C in zajca z zelenjavo počasi dušimo dve uri.
Ko je zajec pečen in zelenjava mehka, to vzamemo iz pekača, jo spasiramo in omako polijemo po zajcu. Vse skupaj potresemo z naribanim sirom in pekač postavimo nazaj v pečico. Pečemo še toliko časa, da se sir stopi in dobi lepo zapečeno barvo.
Vampi s slanino iz pečice
Vampi s slanino pripravljeni v pečici so romunska narodna jed. Vampe pripravimo po klasičnem receptu, na koncu pa vanje vmešamo jajce s sirom, po vrhu potresemo sir in vse skupaj zapečemo v pečici. Odlično kosilo iz pečice!
Recept za vampe s slanino iz pečice:
- 700 g vampov
- 100 prekajene slanine
- 30 g olja ali svinjske masti
- 3 stroki česna
- šopek peteršilja
- sol in poper
- 3 jajca
- 100 g nastrganega zrelega ovčjega sira
Vampe dobro operemo in skuhamo, ohladimo in narežemo na rezance. Na olju ali svinjski masti popečemo na kocke zrezano suho slanino da zarumeni. Dodamo sesekljan česen, primešamo narezane vampe, sol, poper, drobno sesekljan česen in prilijemo 1 dl vode. Pokrijemo in dušimo 15 minut.
Jajca razžvrkljamo in primešamo dve žlici nastrganega sira. Vampe odstavimo in vmešamo jajca s sirom, dobro premešamo, da ne nastanejo grudice. Preostali sir potresemo po vampih.
Pečico segrejemo na 200 stopinj C in vampe za 10 minut popečemo, toliko da sir naredi lepo zapečeno skorjico. Zraven popečenih vampov s sirom ponudimo domačo koruzno polento.
Čufte s špinačo v pečici
Čufte na špinači so okusna makedonska jed, ki jo pripravimo iz mletega mesa z začimbami in špinače, na koncu vse skupaj popečemo v pečici.
Recept za čufte:
- 500 g mletega mešanega mesa
- 2 čebuli
- 1 rezina belega kruha
- 2 dl mlačnega mleka
- manjši šopek peteršilja
- 1 jajce
- sol in poper
- 2 dl olja za pečenje
Recept za špinačo:
- 1 kg sveže špinače
- 2 čebuli
- 50 g svinjske masti
- 2 stroka česna
- 1 dl tople vode
- 1 žlica ostre moke
- 2 dl mleka
- sol in poper
- 2 dl kisle smetane
Mešanemu mletemu mesu dodamo drobno sesekljano čebulo, v mleku razmočen in dobro odcejen kruh, sesekljan peteršilj, jajce, sol in poper. Dobro premešamo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Špinačo operemo, odstranimo peclje in debele žile, ter jo narežemo na rezance. Na segreti svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen, dodamo narezano špinačo, sol in poper, ter vse skupaj dušimo. Prilijemo malo vode in kuhamo, da se špinača zmehča. Dodamo v mleku razmešano moko, premešamo in kuhamo še 10 minut.
Iz mesne mase oblikujemo čufte in jih popečemo na segretem olju ali masti. V namaščen pekač stresemo špinačo in nanjo položimo popečene čufte. Pečico segrejemo na 200 stopinj C, jed pečemo približno 40 minut.
Deset minut pred koncem pečenja čufte prelijemo s kislo smetano, pekač vrnemo v pečico in še malo zapečemo. Čufte s špinačo ponudimo s kuhanim krompirjem ali pire krompirjem.
Piščančji narastek
Piščančji narastek je čisto posebno kosilo iz pečice. Jed prihaja iz Turčije, posebnost jedi so vsekakor pomaranče, rozine in mandlji, ki jih dodamo v jed.
Recept za piščančji narastek:
- 800 g težak piščanec
- sol in poper
- 1 žlička mlete sladke paprike
- 50 g olja
- 75 g rozin
- 3 dl kropa
- 8 tanjših rezin belega kruha
- 50 g masla
- 2 pomaranči
- 6 paradižnikov
- 50 g sesekljanih mandljev
- 1 žlička jedilnega škroba
- 2 jajci
- 3 dl mleka
- 3 stroki česna
Piščanca operemo, obrišemo in razrežemo na kose, jih natremo s soljo, poprom in sladko mleto papriko. V pekaču, v katerem bomo pekli piščanca, na vročem olju popečemo meso, da dobijo zlato rumeno barvo. Pekač pokrijemo in dušimo pol ure, vmes večkrat meso obrnemo. Medtem poparimo rozine in jih pustimo v vodi, da nabreknejo, nato jih odcedimo.
Rezinam kruha odrežemo skorjo in jih popečemo na vročem maslu, da zarumenijo. Pomaranče olupimo, odstranimo tudi belo kožico in jih zrežemo na rezine. Paradižnik operemo, izrežemo zelene osnove peclja, olupimo in zrežemo na rezine. Ko je meso mehko, mu odstranimo kosti.
Z maslom namastimo pekač, ga obložimo z rezinami kruha, nanje položimo kose mesa brez kosti. Čez potresemo polovico sesekljanim mandljev, čez razporedimo rezine pomaranče in posujemo s preostalimi mandlji in rozinami. Na vse skupaj položimo rezine paradižnika.
Z hladnim mlekom razmešamo škrob, prilijemo preostalo mleko, dodamo razžvrkljana jajca, drobno sesekljan česen, sol in poper. Z maso prelijemo narastek, pekač pokrijemo in postavimo v pečico.
Pečico segrejemo na 200 stopinj C, narastek v pečici dušimo približno eno uro. Po 40 minutah dušenja pekač odkrijemo in pečemo dalje, da jed po vrhu porumeni. Piščančji narastek takoj postrežemo!
Piščanec s česnom v pečici
Piščanec s česnom je odlična ideja za kosilo iz pečice. Okusna jed s paradižnikom, krompirjem in začimbami, ki jo lahko pogosto uvedemo na naš jedilnik. Piščanca v pečici lahko pripravimo po različnih receptih, odličen je polnjen piščanec!
Recept za piščanca s česnom:
- 1 piščanec
- sol in poper
- zelišča in začimbe; timijan, žajbelj, peteršilj, meta, rožmarin, drobnjak in bazilika
- 6 žlic olivnega olja
- 50 dag krompirja
- 1 glava česna
- 8 majhnih paradižnikov
Piščanca natremo s soljo in poprom. Pod kožo na prsih v piščanca potisnemo 4 žajbljeve liste in 4 vejice timijana. Preostala zelišča položimo v trebušno votlino piščanca. Bedra nizko privežemo k trupu piščanca.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C. V velikem pekaču s pokrovom segrejemo olje in na štedilniku zapečemo piščanca z vseh strani. Česen razdelimo na stroke in jih neolupljene naložimo okrog piščanca, pokrijemo in za eno uro in pol postavimo v pečico.
Medtem ko se piščanec peče, operemo in skrtačimo krompir. V osoljenem kropu ga na pol skuhamo, ga olupimo in ga dodamo k piščancu 15 minut prej, preden je dokončno pečen. Čez pet minut dodamo v pekač še paradižnike.
Ko je piščanec pečen in zelenjava mehka, piščanca razrežemo, obložimo s krompirjem in paradižniki, ter ponudimo z opraženim kruhom. Na opečen kruh namažemo iztisnjeno sredico pečenih česnovih strokov, ki je sladkega in prijetnega okusa.
Burek z mesom
Burek z mesom lahko postrežemo kot samostojno jed. Odlična ideja za kosilo iz pečice!
Recept za burek z mesom:
- 15 dag moke
- nekaj žlic mlačne vode
- sol
- nadev; 14 dag nemastne junetine, 15 dag čebule, sol in poper, 4 žlice olja
Iz moke in vode zamesimo vlečeno testo, ga temeljito pregnetemo in pustimo počivati pol ure. Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev za mesni burek. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in mleto meso.
Nadev solimo in popramo. Pekač namastimo, dno pokrijemo s plastjo vlečenega testa, nanj razporedimo tanko plast nadeva, nadev pokrijemo s plastjo testa in po njem spet razporedimo plast nadeva, ter zaključimo s plastjo testa. Vsako plast poprej premažemo z maščobo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj C, burek pečemo na spodnji rešetki v toplem zraku. Ko je burek pečen, še vročega narežemo na štiri kose.
Musaka s sladkim krompirjem in brokolijem
Recept za musako s sladkim krompirjem prihaja z Grških otokov, kjer v jed dodajo tudi pečene jajčevce in mleto ovčje meso. V današnjem receptu bomo jed pripravili s sladkim krompirjem, malo navadnega krompirja, mleto govedino in polovico brokolija.
Recept za musako s sladkim krompirjem:
- 1 svinjske masti
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1/2 kg mlete govedine
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- sol in poper
- 1 žlička mlete kumine
- 1 lovorov list
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 100 g paradižnika v pločevinki
- 2 velika sladka krompirja
- 3 krompirji
- 2 jajca
- 1/2 brokolija
- 100 g naribanega sira
- 2 dl kisle smetane
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in pet minut pražimo sesekljano čebulo, ko malo postekleni, popražimo še strt česen. Nato dodamo mleto meso in ga pražimo da malo porjavi, z kuhalnico ga razdrobimo.
Dodamo začimbe; sol, poper, rdečo mleto papriko in mleto kumino. Premešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljane paradižnike. Prilijemo malo belega vina, premešamo in počasi kuhamo toliko časa, da tekočina povre in nastane gosta omaka.
Medtem ko se omaka kuha, očistimo sladki krompir, po želji ga olupimo, lahko pa olupke pustimo. Sladki krompir po dolgem narežemo na približno 1/2 cm tanke rezine. Narezan sladki krompir pet minut kuhamo, da se malo zmehča, nato ga odstavimo z ognja in odcedimo.
Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine, ga deset minut kuhamo v slani vodi, odstavimo in odcedimo. Brokoli razdelimo na cvetke in jih pet minut kuhamo v kropu.
Pekač namastimo in najprej položimo plast narezanega sladkega krompirja, nato plast mletega mesa, plast navadnega krompirja, plast mletega mesa in na koncu plast sladkega krompirja. Na vsako plast posujemo malo naribanega sira. Po vrhu razporedimo cvetke brokolija.
V posodici zmešamo jajca, kislo smetano ter polovico naribanega sira. Zmešamo, dodamo sol in poper, ter prelijemo po musaki.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in musako s sladkim krompirjem pečemo 50 minut, nato po vrhu posujemo preostali sir in pečemo še 10 minut, da se sir stopi in naredi hrustljavo skorjico.
Krompirjeva musaka z jurčki in lisičkami
Polnjene puranje prsi pripravljene v pečici
Odlična ideja za kosilo! Puranje prsi napolnjene z žemljami, slanino, grahom in zelišči, so izredno okusna jed, ki jo pripravimo v pečici.
Recept za polnjene puranje prsi:
- 2 kg puranjih prsi
- 15 dag kisle smetane
Nadev:
- 3 žemlje
- 1 skodelica vročega mleka
- 2 čebuli
- 10 dag mesnate slanine
- 2 jajci
- 2 žlici graha
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- malo drobtin
- sol in poper
- ščepec muškatnega oreščka
- majaron in bazilika
Žemlje narežemo na majhne kocke in jih prelijemo z vročim mlekom. V ponvi razgrejemo drobno narezano slanino in na njej popražimo drobno sesekljano čebulo. Čebulo nato ohladimo in ji primešamo jajca, grah, sesekljan peteršilj, ožete žemlje in drobtine. Dobro premešamo, da dobimo voljno zmes. Zmes nato začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom, baziliko in majaronom.
Puranje prsi operemo, osušimo in z debelejše strani proti konici zarežemo globok žep. Napolnimo ga z nadevom in povežemo z nitko. Prsi nato natremo s soljo in poprom in položimo na velik kos folije, ali položimo v vrečko za pečenje. Po mesu razporedimo kosme masla, folijo ali vrečko zapremo in položimo v pekač.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, na srednji rešetki pečemo približno eno uro in pol. Če pečemo v vrečki, jo nekajkrat prebodemo in pazimo, da se ne dotika sten pečice, ko se napihne.
Ko je meso pečeno, ga narežemo na rezine in razporedimo na pladenj. Omaka, ki je nastala pri pečenju malo zalijemo, lahko tudi z belim vinom in malo povremo. Omaki primešamo kislo smetano, solimo, popramo in postrežemo k mesu.
Brancin v slani skorji
V pečici lahko seveda pripravimo tudi sladkovodne in morske ribe. Od sladkovodnih rib najpogosteje pripravljamo postrvi, med morskimi ribami pa je priljubljen brancin, zobatec, cipelj in mnoge druge okusne ribe. Danes bomo pripravili brancina v slani skorji.
Recept za brancina v slani skorji:
- 1 brancin, 80 dag
- 5 dag listnate zelenjave
- 5 dag koprca
- 1 čebula
- timijan
- 1, 5 kg morske soli
- 3 beljaki
- 5 žlic vode
Brancina očistimo in odstranimo plavuti in škrge. Očistimo zelenjavo, olupimo čebulo in vse skupaj narežemo na kocke. Začinimo s timijanom, premešamo in napolnimo brancina.
Sol, beljak in vodo zmešamo v slano testo in z njim ovijemo brancina. Položimo ga v pekač, ki ga prej ovijemo z folijo. Brancina pečemo 40 minut na drugi rešetki, pečico vključimo na topel zrak ogreto na 160 do 180 stopinj C.
Lazanja z bolonjsko omako
Lazanja z bolonjsko omako je odlična samostojna jed. Lazanjo lahko pripravimo z različnimi nadevi, najpogosteje jo pripravimo z ragujem, bešamelom, zelenjavo in raznimi siri.
Recept za lazanjo z bolonjsko omako:
- 25 dag listov testa za lazanjo
- 10 dag parmezana
- 2 dag masla
Recept za bolonjsko omako:
- 1 čebula
- sesekljan peteršilj
- 1 strok česna
- 1 korenček
- 4 žlice olja
- 20 dag mletega govejega mesa
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike
- poper in sol
- 2 žlici rdečega vina
- bazilika
- 50 dag paradižnika
Liste testa za lazanjo kuhamo v slanem kropu približno pet minut. Poberemo jih iz vode in oplaknemo. Testo razgrnemo na krpo, kjer jih pustimo ta čas, ko pripravljamo bolonjsko omako.
V ponvi segrejemo olje in popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo peteršilj, drobno narezan korenček in strt česen. Dodamo mleto goveje meso, ga prepražimo, dodamo mleto sladko papriko, solimo, popramo, prilijemo vino in potresemo z baziliko. Dodamo paradižnike brez tekočine in omako kuhamo 45 minut.
Pekač namastimo in ga obložimo z listi za lazanjo, tako, da pokrijemo dno pekača, listi pa naj gledajo čez rob. Na testo nalijemo bolonjsko omako, čez položimo liste testa in tako polagamo plasti, da porabimo vse meso in testo. Plasti za lazanjo zaključimo s testom, jih malo prelijemo z omako in potresemo z veliko naribanega parmezana.
Mleto meso – mesna štruca pečena v vlečenem testu
Iz mletega mesa lahko pripravimo odlične jedi. Mleto meso se ujema z zelenjavo, krompirjem ali testeninami, pripravimo ga lahko tudi kot mesno štruco, ki jo spečemo v objemu vlečenega testa.
Recept za mesno štruco:
- 1/2 kg mletega mesa
- 2 lista vlečenega testa
- 3 jajca
- 2 žlici masla
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- sol in poper
- svež sesekljan peteršilj
- 3 kosi kruha
- malo mleka
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Kruh narežemo na kocke in namočimo v malo mleka. V ponvi segrejemo maslo ali malo svinjske masti in popražimo sesekljano čebulo in strt česen. Ponev odstavimo, praženo čebulo in česen stresemo v drugo posodo, v isti ponev pa stresemo mleto meso. Mleto meso razdrobimo, dodamo ožet kruh in premešamo. Solimo, popramo, dodamo dva razžvrkljana jajca in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Na papirjem za peko razvijemo list vlečenega testa in ga premažemo z raztopljenim maslom. Na sredino vlečenega testa položimo mešanico z mletim mesom in jo oblikujemo v štruco. Čez položimo drugi list vlečenega testa, ga premažemo z raztopljenim maslom in meso s testom zvijemo v štruco. V pekač položimo papir za peko in nanj položimo mesno štruco.
Pečico segrejemo na 180 stopinj C, preden mesno štruco postavimo v pečico, jo premažemo s polovico razžvrkljanega jajca. Mesno štruco pečemo 40 minut, vmes jo še dvakrat premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko je mesna štruca pečena, jo razrežemo in še toplo ponudimo.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, lazanjo pečemo približno 25 minut.
Štefani pečenka s slanino
Pečena svinjska krača
Počasi pečeno svinjsko kračo lahko ponudimo pri nedeljskem ali prazničnem kosilu. Danes jo bomo postregli s praženim krompirjem in zelenjavno omako.
Recept za pečeno svinjsko kračo:
- 2 kg svinske krače s kožo
- sol in poper
- mleta kumina
- 1 strok česna
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1/2 pora
- 1 rumeno korenje
- 1 čebula
- 1 lovorov list
- 2 dl belega vina
- 2 dl vode
- 2 kocki za pečenko
Celo kračo natremo s soljo, poprom in mleto kumino. Kožo z ostrim nožem zarežemo navpično in vodoravno, da dobimo videz mreže. Česen olupimo in ga celega potisnemo med zareze v mesu, ki jih zarežemo z ostrim nožem. Korenček in rumeno korenje olupimo in narežemo na kolobarje, por očistimo in narežemo, čebulo olupimo in narežemo na polovice.
Kračo položimo v pekač in jo prelijemo z razgreto svinjsko mastjo. V pekač prilijemo vino in vodo, dodamo narezano zelenjavo in zelišča po okusu.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj in kračo počasi pečemo najprej eno uro s kožo navzdol, nato jo obrnemo in jo pečemo še eno uro. Kračo med pečenjem ves čas polivamo, zadnjih nekaj minut pečenja temperaturo nekoliko povišamo, da se koža hrustljavo zapeče. Ko je krača pečena, jo vzamemo iz pekača, ter odstranimo lovorjev list.
Kuhano zelenjavo s tekočino vred pretlačimo, dolijemo malo vode in dodamo 2 kocki za pečenko. Omako prevremo in po okusu začinimo. Pečeno kračo narežemo na porcije in jo postrežemo s praženim krompirjem in zelenjavno omako.
Pečen piščanec v pečici
Recept za pečenega piščanca v pečici:
- 2 kg težak cel piščanec
- sol in poper
- olivno olje
- 3 koščki masla
Kako spečemo celega piščanca v pečici? Za resnično dobrega piščanca, moramo upoštevati nekaj navodil. Piščanca uro pred pečenjem vzamemo iz hladilnika, da se malo ogreje. Preden meso začinimo, ga dobro otremo s kuhinjskimi brisačkami, nato piščancu odrežemo prsno kost. Nato piščanca natremo s soljo in poprom, ter premažemo z olivnim oljem. Pod kožo vstavimo nekaj koščkov masla in ga postavimo v pekač.
Pečico segrejemo na 180 do 200 stopinj C, dva kilograma težkega piščanca pečemo 1 uro in 40 minut. Čas pečenja skrajšamo, če piščanca pred pečenjem ne povežemo.
Piščanca lahko spečemo tudi v vrečki za pečenje, v tem primeru v vrečko dodamo nekaj kosov jušne zelenjave in prilijemo nekaj žlic vode ali vina. Hrustljavega piščanca postrežemo s krompirčkom, ki ga ocvremo v svinjski masti.
Zanimiv je tudi recept: Nadevan piščanec v pečici
Pomfrit – ocvrt krompirček v svinjski masti
Pomfrit ali ocvrt krompirček bo resnično okusen in hrustljav, če ga bomo ocvrli v svinjski masti. Krompir olupimo in narežemo na isto debele palčke, ter ga operemo.
Narezan krompir deset minut kuhamo v rahlo slani in okisani vodi. nato krompir odcedimo in razporedimo po kuhinjski krpi. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in postopoma ocvremo krompirček, da postane lepo zapečen in hrustljav.
Piščančja musaka
Običajno pripravljamo klasično krompirjevo musako z mletim mesom, danes pa bomo pripravili piščančjo musako.
Sestavine za piščančjo musako:
- 30 dag piščančjega mesa
- 20 dag zelenjave; grah, korenje, stročji fižol
- 2 dcl riža
- 15 dag čebule
- sol in poper
- 1 žlica svinjske masti
- 3 stroki česna
- 2 dcl čiste piščančje juhe
- 2 žlici kisle smetane
- 1 jajce
- 2 žlici naribanega sira
Recept za piščančjo musako po korakih
- Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in jo popražimo na razgreti svinjski masti. Prepraženo čebulo razdelimo na dva dela, polovico jo damo v ponev, v kateri bomo pripravljali zelenjavo, polovico pa v v ponev za riž.
- Piščančje meso narežemo na drobne koščke in ga na malo maščobe dobro prepražimo. Solimo in dodamo drobno narezano zelenjavo in jo nekaj minut pražimo skupaj z mesom.
- Prilijemo čisto piščančjo juho, pokrijemo in počasi dušimo.
- Medtem ko počasi dušimo zelenjavo z mesom, v drugi posodi na praženi čebuli pripravimo pražen riž.
- Nato sestavimo piščančjo musako; v pekač izmenjaje polagamo dušeno piščančje meso z zelenjavo in pražen riž. Zlaganje musake zaključimo s praženim rižom.
- V malo piščančje juhe zamešamo kislo smetano, strt česen, razžvrkljano jajce, premešamo in prelijemo po musaki. Po vrhu musako potresemo z naribanim sirom in postavimo v ogreto pečico.
- Piščančjo musako pečemo pri 190 stopinjah C 40 minut, da po vrhu lepo zarumeni.
Pastirska pita
Svinjska pečenka
Viri: Kosilo iz pečice;
- Piščančji narastek; Čufte s špinačo v pečici, Kuhinje Balkana; Radojko Mrlješ, Jelena Katičić, Suzana Bogdanić-Džurić, Slobodan Jović
- Kosilo iz pečice; Piščanec s česnom; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
- Piščančja musaka; Recepti sestre Nikoline