Kosilo.si

Ideje za kosilo

babičina goveja juha

Babičina goveja juha s kurjimi hrbti – zakaj je tako posebna? 🍲🐔🥩

Ni prave nedeljske mize brez dišeče goveje juhe! Babičina skrivnost je preprosta – poleg govejega mesa v lonec vedno doda tudi nekaj kurjih hrbtov, ki juho obogatijo z globino okusa in čudovito zlato barvo. Rezultat je juha, ki združuje preprostost in razkošje domače kuhinje. Poglej tudi recept za krepko kurjo juho: Kurja juha – tradicionalna domača juha 🍲

babičina goveja juha

Babičina goveja juha s kurjimi hrbti – zakaj je tako posebna? 🍲🐔🥩

⏱ Podatki o receptu

  • Čas priprave: 20 minut
  • Čas kuhanja: 3 ure
  • Skupni čas: 3 ure 20 minut
  • Avtorica: Karmen Valant
  • Energijska vrednost: ~90 kcal na porcijo

🥕 Sestavine za babičino govejo juho s kurjimi hrbti

  • 500 g govejega mesa (pleče ali bočnik)
  • 2 kurja hrbta za juho
  • 3 korenčki
  • 2 peteršiljevi korenini
  • 1 manjši kos zelene
  • 1 čebula (prerezana na pol in popečena na suhi ponvi)
  • 2 stroka česna
  • 2 lovorjeva lista
  • nekaj zrn popra in kumine
  • sol po okusu
  • 3 l hladne vode
  • svež peteršilj za posip

🥣 Postopek priprave po korakih

  1. V velik lonec damo goveje meso, kurje hrbte, lovor in poper. Prelijemo s hladno vodo.
  2. Počasi segrevamo do vretja. Peno, ki se nabere na vrhu, sproti odstranjujemo.
  3. Dodamo zelenjavo (korenje, peteršilj, zeleno, čebulo, česen). Juho solimo in kuhamo na nizki temperaturi 2–3 ure.
  4. Ko je meso mehko, zelenjavo in meso vzamemo ven.
  5. Juho precedimo skozi gosto cedilo.
  6. Postrežemo s kuhanim korenčkom, rezanci ali zdrobovimi knedli.

🐔 Zakaj dodamo kurje hrbte v govejo juho?

Kurji hrbti vsebujejo veliko hrustanca in kosti, ki med kuhanjem sprostijo kolagen. To da juhi bogatejši okus, svilnato teksturo in čudovito zlato barvo. Prav zato babičina juha nikoli ni bila vodena, ampak polna okusa in hranljivosti.

Poglej tudi ta odličen recept:

Kurja juha – recepti za odlično kurjo juho

📚 Zanimivosti o goveji juhi

  • Goveja juha velja za naravni antibiotik, saj krepi odpornost in lajša prehlade.
  • Včasih so jo kuhali cel dan na štedilniku, danes pa zadostujejo 3 ure počasnega vrenja.
  • V slovenski tradiciji je goveja juha obvezna na nedeljskih kosilih in praznovanjih.
  • Dodatek popečene čebule je star trik za lepšo barvo in aromo.

Poglej tudi: Kako skuhamo najboljšo govejo juho?

💡 Nasveti in triki za popolno govejo juho

  • Juho vedno zalijemo s hladno vodo – tako se sprostijo vse arome iz mesa in kosti.
  • Čebulo pred kuhanjem prerežemo in rahlo popečemo na plošči – doda barvo in globlji okus.
  • Peno, ki nastane na vrhu, sproti odstranjujemo za bistro juho.
  • Dodajanje kurjih hrbtov obogati okus in izboljša strukturo.
  • Juho solimo šele proti koncu kuhanja, da meso ostane sočno.
  • Če želite res močan okus, uporabite kombinacijo govejega mesa (pleče, bočnik, kosti).
  • Za posebno aromo dodajte šopek zelišč (peteršilj, majaron, zelena).
  • Juho lahko zamrznete v manjših porcijah – odlična osnova za omake in rižote.

Poglej tudi kako porabimo govedino iz juhe:

🍜 Katere zakuhe so primerne za govejo juho s kurjimi hrbti?

Za bogato, bistro juho iz govejega mesa in kurjih hrbtov izberi klasične zakuhe, ki ne prekrijejo okusa osnove, temveč ga dopolnijo. Spodaj je izbor z opisi in povezavami:
Jušne zakuhe – pregled možnosti

– hiter vodnik skozi najbolj priljubljene dodatke (rezanci, zakuhe iz zdroba, palačinke, ribana kaša) in kako jih pravilno skuhati, da ostanejo rahle. 
Domači jušni rezanci

– popolna izbira za bistro juho; tanko razvaljani in na hitro skuhani rezanci ohranijo strukturo ter nežno sprejmejo okus bogate osnove.
Palačinke v juhi (fritati)

– tanke slane palačinke narežemo na trakove; poskrbijo za svilnat občutek v ustih in lepo ujamejo aromo goveje juhe s kurjimi hrbti. 
Rahli zdrobovi žličniki

– zračni in mehki, če skrbimo za pravilen delež maščobe in počasen vret; odlično dopolnilo k bolj krepki, kolagensko bogati juhi.

goveja juha


Zakaj so zdrobovi žličniki trdi? (reševanje težav)

– praktični nasveti, kako preprečiti gumijasto teksturo: pravilna temperatura, počitek mase, nežno vretje in pravi razmerji maščobe ter jajc.

Namig: Zakuho vedno skuhaj ločeno v osoljeni vodi in jo odcejeno dodaj v juho tik pred serviranjem – tako ostane bistra in zakuhe ne razvodenele.
Show Buttons
Hide Buttons
Kosilo.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.