Kosilo.si

Ideje za kosilo

kurja juha

Recept za kurjo juho

Recept za kurjo juho! Kokošja juha ima poleg goveje juhe, v slovenski kulinariki dolgo in pestro zgodovino. Skozi stoletja je veljala za krepčilno in zdravilno, zato so jo ponudili samo bolnikom in mladim mamicam takoj po porodu.

Ta dragocena juha zato ni bila pogosto na mizi, skoraj vedno pa je bila za večje praznike. Kurja juha je tudi naravno zdravilo pri prehladnih obolenjih, saj kurje meso vsebuje aminokislino cistein. Ta učinkovina se sprošča med kuhanjem in preprečuje vnetje dihal, ter deluje protivnetno. 

Kurja juha bo seveda še bolj okusna, če bomo kupili domače kokoške. 

recept za kurjo juho

Recept za kurjo juho

Za resnično dobro kurjo juho potrebujemo kokoš ali piščanca, za juho lahko porabimo celega. Juho lahko skuhamo tudi samo iz kurjih hrbtov, perutničk ali vratov. Juhi dodamo tudi jušno zelenjavo, v nekaterih receptih samo korenje in por. 

Recept za kurjo juho:

  • 1 celo kokoš
  • posebej kurje vratove, glavo, perutničke in kremplje
  • korenje in por
  • sol

Kokoš očistimo, dobro umijemo in osušimo. V pečici jo brez maščobe malo opečemo, nato jo položimo v večji lonec in dodamo še ostale dele kokoši. Zalijemo s približno tremi litri vode, solimo in počasi zavremo.

Ko juha zavre, skrbno poberemo z vrha peno, ter dodamo korenje in por. Nato juho počasi kuhamo, dokler meso ni mehko. Ko je juha kuhana, jo po okusu še dosolimo in jo nato precedimo skozi gosto cedilo. V vrelo juho zakuhamo domače jušne rezance, zdrobove žličnike ali naredimo vlivance ali vlite rezance in postrežemo v globokih krožnikih.

Kokošja juha

Juha iz stare, mastne kokoši, je prav gotovo najbolj okusna med mesnimi juhami. Juho iz stare kokoši kuhamo počasi, pene na vrhu ne pobiramo, saj so v njej izlužene beljakovinske snovi in aromatične snovi.

Juha se mora kuhati počasi, ko je kuhana naj nekaj časa počiva, preden jo precedimo in vanjo zakuhamo jušno zakuho. Preden juho postrežemo, jo posujemo s svežim drobno sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. 

Recept za kokošjo juho:

  • 1 cela stara kokoš
  • jušna zelenjava
  • žlica masti
  • 2 žlici moke
  • pol žemlje
  • 1 jajce
  • nožev vrh muškatnega oreška
  • 1/4 l belega vina
  • sol

Kokoš očistimo in razrežemo na kose. Večjo polovico kokoši zalijemo z vodo in kuhamo v slani vodi.  Manjšo polovico kokoši skupaj z jušno zelenjavo prepražimo na masti. Ko je meso rumeno popraženo, in zelenjava zmehčana, popražimo še na koleščke popraženo žemljo, ki smo jo prej namočili v razžvrkljanem jajcu.

Po mesu potresemo moko, ko je malo popražena, meso postavimo na stran. Opečenemu mesu izločimo kosti, jih potolčemo in damo v juho. Meso drobno nasekljamo, jušno zelenjavo pretlačimo skupaj z žemljami vred, vse skupaj zmešamo in kasneje zlijemo v precejeno kokošjo juho.

Ko je kokošja juha, ki jo kuhamo iz večje polovice kokoši kuhana, jo precedimo in vanjo najprej zlijemo mešanico sesekljanega mesa in pretlačene zelenjave z žemljo. Dodamo muškatov orešček, prilijemo vino in na kocke narezano meso kuhane kokoši. Po potrebi dodamo malo soli in še enkrat zavremo. Juho postrežemo z opečenimi žemljami. 

Zdrobovi žličniki

Za pripravo okusnih zdrobovih žličnikov potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 jajci
  • 60 gramov masla
  • 120 gramov pšeničnega zdroba
  • sol in muškatni orešček

Maslo  narežemo na kocke in ga penasto zmešamo. Dodamo sol, muškatni orešček in obe jajci. Vse sestavine premešamo in na koncu dodamo zdrob in penasto umešamo. Maso pustimo počivati deset minut, nato z žličko oblikujemo žličnike in jih polagamo v vrelo juho. Če ne želimo žličnikov takoj zakuhati v juho, jih položimo v slan krop.

Pri nižji temperaturi jih kuhamo približno deset minut, nato naj v vroči juhi ali vroči slani vodi počivajo še deset minut, preden jih postrežemo.

Vlivanci za juho

Vlivanci za juho, so hitro pripravljena jušna zakuha, ki se podajo k vsaki mesni juhi.

  • 1 jajce
  • 2 žlici moke

Iz jajc in moke umešamo gladko tekoče testo, ki mora biti malo gostejše kot za omleto. Testo naj pol počiva, da se bo lepše vlivalo. Vlivance zakuhamo v vrelo juho v tanjšem in ali debelejšem curku, pokrijemo  in pustimo vreti približno 5 minut. 

V testo za vlivance lahko zamešamo tudi žlico sesekljanega drobnjaka ali žlico goste, kuhane in zmiksane špinače. Vlivance lahko zakuhamo v vrelo slano vodo, kuhane odcedimo in jih damo v mesno juho, saj s tem juha ohrani polni okus. 

Show Buttons
Hide Buttons