Kosilo.si

Ideje za kosilo

boranja s svinjskim mesom

Boranja s svinjskim mesom

Boranja s svinjskim mesom! Boranija, znana tudi kot boranja, je tradicionalna balkanska jed, ki temelji na stročjem fižolu. Je okusna in hranljiva enolončnica, ki se pogosto pripravlja z različnimi vrstami mesa, krompirjem in drugo zelenjavo. Jed je priljubljena zaradi svoje preprostosti in bogatega okusa. Boranjo lahko pripravimo tudi v pečici, odlična pa je tudi s puranjim mesom in dodatkom lisičk in jurčkov.

boranja s svinjskim mesom

Boranja s svinjskim mesom

Sestavine za boranjo s svinjskim mesom

  • 500 g stročjega fižola
  • 300 g svinjskega mesa
  • 1 velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 korenja
  • 2 paradižnika ali 200 ml paradižnikove omake
  • 1 rdeča paprika
  • 1 zelena paprika
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica moke (po želji)
  • 1 žlica sladke paprike v prahu
  • Sol in poper po okusu
  • 1 lovorjev list
  • 1 liter vode ali zelenjavne jušne osnove
  • Svež peteršilj za okras

Recept za boranjo s svinjskim mesom po korakih

  1. Stročji fižol operi, odstrani konce in nareži na približno 2-3 cm dolge kose. Krompir olupi in nareži na kocke. Čebulo, česen, korenje in papriko drobno sesekljaj. Paradižnika olupi in nareži na kocke, ali pa uporabi paradižnikovo omako. S
  2. vinjsko meso nareži na majhne kocke. V večjem loncu segrej oljčno olje na srednji temperaturi.Dodaj narezano svinjsko meso in ga praži, dokler ne postane zlato rjavo z vseh strani. Nato meso odstrani iz lonca in prihrani.
  3. Praženje čebule in zelenjave; V istem loncu, kjer si pražil meso, dodaj čebulo in jo praži, dokler ne postane zlato rjava. Dodaj česen in korenje ter praži še 2-3 minute. Vmešaj narezano papriko in praži še nekaj minut. Dodajanje stročjega fižola in krompirja Dodaj stročji fižol in krompir ter dobro premešaj. Posoli in popopraj po okusu.
  4. Vmešaj moko in sladko papriko v prahu, da se vse enakomerno prekrije. V lonec vrni praženo svinjsko meso. Dodaj narezana paradižnika (ali paradižnikovo omako) in zalij z vodo ali zelenjavno jušno osnovo. Dodaj lovorjev list in zavri.
  5. Zmanjšaj temperaturo in pusti, da počasi vre približno 30-40 minut, dokler stročji fižol in krompir nista mehka, meso pa kuhano. Odstrani lovorjev list in po potrebi dodatno začini.

Postrezi toplo in okrasi s svežim sesekljanim peteršiljem.

Nasveti kuharskih mojstrov

  • Izbira sestavin: Uporabi svež stročji fižol za najboljši okus. V zimskem času lahko uporabiš zamrznjen stročji fižol.
  • Zgoščevanje: Če želiš gostejšo boranijo, lahko na koncu dodaš malo koruznega škroba, raztopljenega v vodi, in pustiš, da jed vre še nekaj minut.
  • Začimbe: Poleg lovorjevega lista in sladke paprike lahko dodaš tudi timijan ali majaron za dodatno aromo.
  • Postrežba: Boranijo lahko postrežeš s svežim kruhom ali s skledo riža za bolj nasiten obrok.
  • Shranjevanje: Boranijo lahko shraniš v hladilniku do 3 dni. Pred serviranjem jo ponovno segrej na štedilniku.

Boranja – kratek video

Show Buttons
Hide Buttons