Domači buhteljni

Domači buhteljni ali buhtlji, so sladko pecivo iz kvašenega testa, ki prvotno verjetno izvirajo iz Češke. V preteklosti so jih večinoma pripravljali v nekdanjih deželah Avstro Ogrske monarhije. Še vedno so zelo priljubljeni v Avstriji, tudi v Sloveniji jih še pogosto postrežemo kot sladico.

domači buhteljni

Buhteljni so običajno polnjeni z marmelado in posuti s sladkorjem v prahu. Beseda buhtelj izvira iz nemške besede Buchtel, ta pa iz češke besede buchta, kar pomeni bunka, kepa ali buhtelj. Pečemo jih v globokem pekaču v pečici, pri 180 do 200 stopinjah C, približno 30 do 50 minit, odvisno od recepta.

Buhteljni se odlično podajo k okusni okusni zelenjavni enolončnici.

Globok pekač iz nerjavečega jekla! Odličen za peko! Poglej ugodno ponudbo!

Recept za domače buhteljne

Domači buhteljni so čudovita sladica, ki jo z nekaj truda pripravijo tudi manj vešče kuharice. Osnova za buhteljne je kvašeno testo, običajno jih napolnimo z marmelado, lahko pa si omislimo tudi kakšen drug nadev.

Recept za domače buhteljne:

  • 75 dag moke
  • 1 žlička soli
  • 2, 5 dag kvasa
  • 2 rumenjaka
  • 1 dag sladkorja
  • 7 dag masla
  • 1 vanilijev sladkor
  • 2 žlici ruma
  • 1 žlička naribane limonine lupinice
  • 6 dl toplega mleka
  • skodelica marmelade
  • malo olja
  • 1 beljak za premaz
  • sladkor v prahu za posipanje

Moko presejemo v posodo, ob strani dodamo sol, v jamico sredi moke pa damo rumenjake, sladkor in dišave. Posebej pripravimo kvasec, z žlico toplega mleka in malo sladkorja. Ko kvas vzhaja, ga dodajamo v moko, prilivamo toplo mleko in zamesimo srednje mehko testo. Prilijemo še maslo in testo 15 minut gnetemo.

Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati uro in pol. Ko je testo vzhajano, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta debelo. S koleščkom razvaljano testo razrežemo v 10 cm velike kvadrate in na sredino vsakega položimo pol žličke goste marmelade. Testo zapognemo z nasprotnih strani čez marmelado in še od strani, ter robove na vrhu združimo.

buhteljni

Vsak buhtelj sedaj nežno od treh strani namastimo, tako da ga položimo v toplo olje in ga odložimo v namaščen pekač, tako, da je stisnjena stran spodaj. Buhteljne pustimo še enkrat vzhajati tričetrt ure, nato jih namažemo s stepenim beljakom in pekač položimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C.

Ko buhteljni narastejo in dobijo lepo barvo, temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Buhteljne pečemo 50 minut. Ko so pečeni, jih obrnemo na desko, jih rahlo razdelimo in pokrijemo s prtičkom. Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Buhteljni po starih receptih

Tudi za buhteljne poznamo več receptov, razlikujejo se pri pripravi kvašenega testa. Poiskala sem dva stara recepta za pripravo kvašenega testa.

Kvašeno testo prvi recept:

  • 4 žlice mlačnega mleka
  • 3 dag kvasa
  • žlica sladkorja
  • 1 liter presejane moke
  • 1/4 l mleka
  • 10 dag masla
  • sladkor z limonino lupinico
  • 4 rumenjake
  • 1/2 žlice soli

Štiri žlice mlačnega mleka zamešamo s kvasom in sladkorjem, postavimo na toplo in počakamo, da vzhaja. V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, ki mu s kuhalnico primesimo malo moke.

Posebej v lončku razžvrkljamo 1/4 l mlačnega mleka, maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico zlijemo k kvasu, zamešamo z moko in dodamo sol. Testo stepamo tako dolgo, da postane gladko, prične delati mehurčke in se loči od kuhalnice, za kar je potrebno približno četrt ure.

Testo nato postavimo na toplo in pustimo da vzhaja približno dve uri.

Kvašeno testo drugi recept:

  • 3 dag kvasa
  • 1/2 žlice sladkorja
  • 1 liter moke
  • 1/4 l toplega mleka
  • 1 rumenjak
  • žlica sladkorja
  • žlica masla
  • 1/2 žlice soli

Pripravimo kvasec iz 4 žlic mleka in pol žlice sladkorja. Ko kvas vzhaja, ga damo v jamico v presejani moki in ga rahlo prekrijemo z malo moke.

Mleko razžvrkljamo z rumenjakom in sladkorjem, prilijemo kvasu, dodamo maslo in sol, ter dobro zgnetemo. Testo nato pokrijemo in postavimo na toplo, da približno uro in pol vzhaja.

buhteljni po starih receptih

Postopek priprave buhteljnov po starih receptih

  • kvašeno testo po prvem ali drugem receptu (recepti zgoraj)
  • skodelica marmelade
  • 2 žlici drobtin
  • 8 dag masla

Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debelo in izrežemo kvadrate poljubne velikosti. V sredino vsakega kvadrata damo malo marmelade, če je marmelada preredka, jo zgostimo z drobtinami. Stisnemo testo od dveh nasprotnih strani, nato še od drugih dveh tako, da je marmelada na sredini.

Vsak buhtelj namočimo na eni strani v stopljeno maslo in ga položimo na namaščen pekač tako, da slonijo drug ob drugem. Buhteljne pustimo 15 minut vzhajati, nato jih premažemo z mlekom in jajcem.

Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Buhteljne najprej pečemo pri višji temperaturi, ko narastejo in dobijo lepo barvo, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in jih tako pečemo še približno 35 minut.

Ko so buhteljni pečeni, jih stresemo na desko, jih rahlo ločimo, ko so ohlajeni jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Buhteljni z domačo marmelado

Najboljši so buhteljni, ki jih pripravimo z domačo marmelado. Marmelade skuhamo poleti, ko imamo na voljo veliko različnega sadja in jagodičevja.

Recept za buhteljne z domačo marmelado:

  • 50 dag pšenične moke
  • 2 dag kvas
  • 10 dag masla
  • 2 dl mleka
  • 5 dag sladkorja ali žlica medu
  • 2 jajci
  • sol
  • domača marmelada iz gozdnih jagod
  • sladkor v prahu za posipanje

Najprej zamesimo testo. Moko stresemo v večjo posodo in na sredini naredimo jamico. V manjši posodici zmešamo zdrobljen kvas z dvema žlicama moke, žličko sladkorja in pol lončka mlačnega mleka.

Premešamo in zlijemo v jamico k moki. Rahlo pokrijemo z moko in počakamo, da kvas vzhaja. Nato zamesimo gladko testo, dodamo še vse preostale sestavine. Testo pokrijemo in počakamo da vzhaja.

Kako napolnimo buhteljne z nadevom?

Vzhajano testo razvaljamo za pol prsta debelo in ga razrežemo na kvadratke, velike približno 7 X 7 cm. Na sredino vsakega kvadratka položimo čajno žličko domače marmelade. Dvignemo robove vsakega kvadratka in jih stisnemo nad marmelado.

Vsak buhtelj pomočimo v stopljeno maslo in ga položimo na namaščen pekač tako, da so buhteljni prislonjeni drug na drugega. Buhteljne pokrijemo in postavimo na toplo da vzhajajo. Buhteljne pečemo približno 1 uro pri 200 stopinjah C, ko se na vrhu zapečejo, lahko temperaturo znižamo na 180 stopinj C.

Buhteljni z drožmi

Buhteljni so odlična sladica, vendar imajo mnogi med nami težave, kadar zaužijejo preveč jedi iz kvašenega testa. Tudi jaz imam po raku na črevesju določene težave, zato vedno iščem recepte, po katerih lahko pripravim bolj zdrave sladice.

Ko sem odkrila peko z drožmi, sem veliko teh težav rešila, saj lahko sedaj pojem večje količine kruha z drožmi in nimam črevesnih težav. V času božične peke tako pripravim orehovo potico z drožmi, letos pa sem pripravila tudi buhteljne z drožmi.

Današnji recept sem priredila iz receptov iz spleta, namesto priporočenega sladkega drožnega nastavka, sem uporabila samo nastavek iz navadnih matičnih droži. Za nadev sem uporabila domačo slivovo, jabolčno in marelično marmelado. Poleg tega sem pripravila poseben nadev iz gozdnih jagod, ki sem jih poleti zamrznila.

Recept za buhteljne z drožmi:

  • 1/2 kg bele moke
  • 150 g droži
  • 180 g mleka
  • 2 jajci
  • limonina lupinica
  • 30 g sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 2 žlici ruma
  • 60 g masla
  • Za premaz; raztopljeno maslo ali 1 jajce razžvrkljano z mlekom
  • Za nadev; slivova, jabolčna in marelična marmelada in nadev iz gozdnih jagod
  • sladkor v prahu za posip

Najprej pripravimo droži, tako da od matičnih droži vzamemo 50 g droži, dodamo žlico moke in malo vode. Premešamo in počakamo da droži narastejo.

Moko presejemo v posodo in dodamo 150 g droži, jaz jih dam bolj po občutku, stresem kar vse droži, ki sem jih posebej pripravila. Seveda se je bolje držati predpisanega recepta, vendar so moje droži včasih muhaste in ne narastejo tako, kot bi morale. Dobro premešamo, lahko tudi kratek čas mešamo na nizkih obratih z kuhinjskim robotom.

buhteljni z drožmi
Moko presejemo in dodamo droži. Vse skupaj dobro premešamo. Posebej zmešamo jajca, mleko, rum, sol, sladkor in limonino lupinico.

Posebej zmešamo mleko, jajca, rum, sladkor, sol in naribano limonino lupinico. Robota nastavimo na nizke obrate in najprej premešamo moko z drožmi. Nato počasi prilivamo jajčno mešanico in počasi mešamo. Nato povečamo moč mešanja in postopoma dodajmo koščke masla.

Ko je testo voljno in bleščeče, ga oblikujemo v hlebček in postavimo v posodo za vzhajanje. Testo mora vzhajati od 8 do 14 ur, jaz ga čez noč postavim v hladilnik in naslednji dan je pripravljeno za izdelavo buhteljnov.

recept za buhteljne z drožmi
Testo narežemo na enako velike kose in oblikujemo kroglice. Pripravimo marmelado za nadev.

Ko je testo dovolj vzhajano, se lotimo izdelave buhteljnov. Testa se lahko lotimo na dva načina. Testo razvaljamo in ga narežemo na kvadratke, ali pa testo razrežemo na enako velike kose in naredimo kroglice. Jaz sem testo narezala in oblikovala kroglice.

Kakšna marmelada je primerna za buhteljne z drožmi?

Kroglice testa nato nekoliko sploščimo, v sredino položimo žlico marmelade in zvijemo v culico. Vsak buhtelj posebej pomočimo v raztopljeni maslo in jih z lepim delom testa polagamo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Buhteljne lahko obložimo s poljubnim nadevom.

buhteljni z drožmi in gozdnimi jagodami
Vsak krogec testa malo sploščimo, nadevamo z marmelado, zavijemo v culico in pomočimo v raztopljeno maslo. Buhteljne odlagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.

V današnjem receptu sem uporabila zamrznjene gozdne jagode, ki sem jih zmešala z dvema žlicama sladkorja in zavrela. Jagode s sladkorjem sem ohladila in jih uporabila namesto marmelade. Nekaj buhteljev sem nadevala z domačo slivovo in breskovo marmelado, nekaj pa z jabolčno marmelado, ki se jo prinesla s Korzike.

najboljši buhteljni
Ko nadevamo z nadevom vse buhteljne, ji pokrijemo in pustimo še nekaj časa vzhajati.

Ko nadevamo vse buhteljne, jih pokrijemo in pustimo še nekaj ur vzhajati. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, buhteljne pred peko premažemo z mešanico mleka in jajc.

kako spečemo najboljše buhteljne
Pečico ogrejemo na 190 stopinj C, buhteljne premažemo z mešanico jajca in mleka. Najprej pečemo 10 minut pri 190 stopinjah C, nato zmanjšamo na 170 -180 stopinj C in pečemo še 35 minut.

Buhteljne z drožmi pečemo pri 180 stopinjah C približno 45 minut, da dobijo lepo rjavo skorjico. Buhteljni se bodo tudi lepo spekli, če jih najprej nekaj minut pečemo pri 190 stopinjah C, nato pa temperaturi znižamo na 170 stopinj in jih pečemo še toliko časa, da lepo porjavijo.

puhasti buhteljni
Ko so buhteljni pečeni, ji malo ohladimo, potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Vir; Domači buhteljni