Domači buhteljni ali buhtlji, so sladko pecivo iz kvašenega testa, ki prvotno verjetno izvirajo iz Češke. V preteklosti so jih večinoma pripravljali v nekdanjih deželah Avstro Ogrske monarhije. Še vedno so zelo priljubljeni v Avstriji, tudi v Sloveniji jih še pogosto postrežemo kot sladico.
Buhteljni so običajno polnjeni z marmelado in posuti s sladkorjem v prahu. Beseda buhtelj izvira iz nemške besede Buchtel, ta pa iz češke besede buchta, kar pomeni bunka, kepa ali buhtelj. Buhteljne ponudimo kot sladico po glavnem obroku, čudovito se podajo k okusni zelenjavni enolončnici.
Domači buhteljni
Domači buhteljni so čudovita sladica, ki jo z nekaj truda pripravijo tudi manj vešče kuharice. Osnova za buhteljne je kvašeno testo, običajno jih napolnimo z marmelado, lahko pa si omislimo tudi kakšen drug nadev.
Recept za domače buhteljne:
- 75 dag moke
- 1 žlička soli
- 2, 5 dag kvasa
- 2 rumenjaka
- 1 dag sladkorja
- 7 dag masla
- 1 vanilijev sladkor
- 2 žlici ruma
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 6 dl toplega mleka
- skodelica marmelade
- malo olja
- 1 beljak za premaz
- sladkor v prahu za posipanje
Moko presejemo v posodo, ob strani dodamo sol, v jamico sredi moke pa damo rumenjake, sladkor in dišave. Posebej pripravimo kvasec, z žlico toplega mleka in malo sladkorja. Ko kvas vzhaja, ga dodajamo v moko, prilivamo toplo mleko in zamesimo srednje mehko testo. Prilijemo še maslo in testo 15 minut gnetemo.
Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati uro in pol. Ko je testo vzhajano, ga na pomokanem prtu razvaljamo za pol prsta debelo. S koleščkom razvaljano testo razrežemo v 10 cm velike kvadrate in na sredino vsakega položimo pol žličke goste marmelade. Testo zapognemo z nasprotnih strani čez marmelado in še od strani, ter robove na vrhu združimo.
Vsak buhtelj sedaj nežno od treh strani namastimo, tako da ga položimo v toplo olje in ga odložimo v namaščen pekač, tako, da je stisnjena stran spodaj. Buhteljne pustimo še enkrat vzhajati tričetrt ure, nato jih namažemo s stepenim beljakom in pekač položimo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 stopinj C.
Ko buhteljni narastejo in dobijo lepo barvo, temperaturo znižamo na 180 stopinj C. Buhteljne pečemo 50 minut. Ko so pečeni, jih obrnemo na desko, jih rahlo razdelimo in pokrijemo s prtičkom. Preden jih ponudimo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Buhteljni po starih receptih
Tudi za buhteljne poznamo več receptov, razlikujejo se pri pripravi kvašenega testa. Poiskala sem dva stara recepta za pripravo kvašenega testa.
Kvašeno testo prvi recept:
- 4 žlice mlačnega mleka
- 3 dag kvasa
- žlica sladkorja
- 1 liter presejane moke
- 1/4 l mleka
- 10 dag masla
- sladkor z limonino lupinico
- 4 rumenjake
- 1/2 žlice soli
Štiri žlice mlačnega mleka zamešamo s kvasom in sladkorjem, postavimo na toplo in počakamo, da vzhaja. V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo vzhajan kvas, ki mu s kuhalnico primesimo malo moke.
Posebej v lončku razžvrkljamo 1/4 l mlačnega mleka, maslo, sladkor in rumenjake. Mešanico zlijemo k kvasu, zamešamo z moko in dodamo sol. Testo stepamo tako dolgo, da postane gladko, prične delati mehurčke in se loči od kuhalnice, za kar je potrebno približno četrt ure.
Testo nato postavimo na toplo in pustimo da vzhaja približno dve uri.
Kvašeno testo drugi recept:
- 3 dag kvasa
- 1/2 žlice sladkorja
- 1 liter moke
- 1/4 l toplega mleka
- 1 rumenjak
- žlica sladkorja
- žlica masla
- 1/2 žlice soli
Pripravimo kvasec iz 4 žlic mleka in pol žlice sladkorja. Ko kvas vzhaja, ga damo v jamico v presejani moki in ga rahlo prekrijemo z malo moke.
Mleko razžvrkljamo z rumenjakom in sladkorjem, prilijemo kvasu, dodamo maslo in sol, ter dobro zgnetemo. Testo nato pokrijemo in postavimo na toplo, da približno uro in pol vzhaja.
Postopek priprave buhteljnov po starih receptih
- kvašeno testo po prvem ali drugem receptu (recepti zgoraj)
- skodelica marmelade
- 2 žlici drobtin
- 8 dag masla
Vzhajano testo razvaljamo na 1 cm debelo in izrežemo kvadrate poljubne velikosti. V sredino vsakega kvadrata damo malo marmelade, če je marmelada preredka, jo zgostimo z drobtinami. Stisnemo testo od dveh nasprotnih strani, nato še od drugih dveh tako, da je marmelada na sredini.
Vsak buhtelj namočimo na eni strani v stopljeno maslo in ga položimo na namaščen pekač tako, da slonijo drug ob drugem. Buhteljne pustimo 15 minut vzhajati, nato jih premažemo z mlekom in jajcem.
Pečico segrejemo na 200 stopinj C. Buhteljne najprej pečemo pri višji temperaturi, ko narastejo in dobijo lepo barvo, temperaturo znižamo na 180 stopinj C in jih tako pečemo še približno 35 minut.
Ko so buhteljni pečeni, jih stresemo na desko, jih rahlo ločimo, ko so ohlajeni jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Buhteljni z domačo marmelado
Najboljši so buhteljni, ki jih pripravimo z domačo marmelado. Marmelade skuhamo poleti, ko imamo na voljo veliko različnega sadja in jagodičevja.
Recept za buhteljne z domačo marmelado:
- 50 dag pšenične moke
- 2 dag kvas
- 10 dag masla
- 2 dl mleka
- 5 dag sladkorja ali žlica medu
- 2 jajci
- sol
- domača marmelada iz gozdnih jagod
- sladkor v prahu za posipanje
Najprej zamesimo testo. Moko stresemo v večjo posodo in na sredini naredimo jamico. V manjši posodici zmešamo zdrobljen kvas z dvema žlicama moke, žličko sladkorja in pol lončka mlačnega mleka.
Premešamo in zlijemo v jamico k moki. Rahlo pokrijemo z moko in počakamo, da kvas vzhaja. Nato zamesimo gladko testo, dodamo še vse preostale sestavine. Testo pokrijemo in počakamo da vzhaja.
Vzhajano testo razvaljamo za pol prsta debelo in ga razrežemo na kvadratke, velike približno 7 X 7 cm. Na sredino vsakega kvadratka položimo čajno žličko domače marmelade. Dvignemo robove vsakega kvadratka in jih stisnemo nad marmelado.
Vsak buhtelj pomočimo v stopljeno maslo in ga položimo na namaščen pekač tako, da so buhteljni prislonjeni drug na drugega. Buhteljne pokrijemo in postavimo na toplo da vzhajajo. Buhteljne pečemo približno 1 uro pri 200 stopinjah C, ko se na vrhu zapečejo, lahko temperaturo znižamo na 180 stopinj C.
Vir; Domači buhteljni
- Unisvet; Ideje za kosilo
- Futr.si; Kaj za kosilo