Kako pripravimo puhast šmorn? Ali ste vedeli, da lahko carski praženec pripravimo tudi v pečici? Šmorn je sladica, ki nas je spremljala v mladosti in še vedno se ga razveselimo. Priprava šmorna je preprosta, a vseeno je dobro, če poznamo nekaj majhnih kuharskih skrivnosti.
Prvotni recept prihaja iz Avstrije, kjer je carski praženec tradicionalna sladica. Za pripravo potrebujemo preproste sestavine; moko, jajca, mleko in maslo. V mnogih receptih nam svetujejo, da dodamo v rumu namočene rozine, za bolj puhast šmorn pa menda pripomore malo pecilnega praška.
Šmorn postrežemo kot sladico, pri nas je najpogosteje na mizi, kadar imamo za glavno jed mineštro ali zelenjavno juho.
Kako pripravimo puhast šmorn?
Šmorn lahko pripravimo v ponvi ali v pečici, kuharski poznavalci pravijo, da ga je v pečici malce lažje pripraviti. O izvoru te kultne jedi kroži mnogo legend, najbolj priljubljena in tudi najbolj verjetna je ta, da so se kuharju, ki je stregel cesarja Franca Jožefa, ponesrečile palačinke. Predebelo testo za palačinke je enostavno raztrgal, dodal rozine, posul s sladkorjem in postregel.
Vendar to je samo legenda o izvoru te jedi. Na Dunaju vam bodo povedali, da je jed, ki jo imenujejo Kaiserschmarrn, kmečko prebivalstvo pripravljalo že mnogo let prej. O izvoru šmorna kroži še nekaj zanimivih legend, a to je zgodba za drugič. Danes se bomo posvetili temu, kako pripravimo puhast šmorn.
Za pripravo šmorna poznamo precej koristnih navodil in tudi nekaj različnih receptov. Na spletni strani chefkoch.de so pripravili kar 196 receptov za pripravo šmorna! Sama šmorn pripravljam po enem izmed teh receptov, ki ga je predstavil kuhar poznane Tirolske restavracije.
Tradicionalni recept za carski praženec
Vsi smo že kdaj pripravljali šmorn ali cesarski praženec in imamo tudi svoje recepte. Danes bi vam rada predstavila recept za resnično odličen šmorn, ki so ga je predstavil kuhar znane Tirolske restavracije.
Recept za puhast šmorn:
- 250 g moke
- 1/2 l mleka
- 50 g stopljenega masla
- 6 rumenjakov
- 6 beljakov
- 4 žličke sladkorja v prahu
- 25 g masla za cvrtje
- 100 g rozin
- 5 žlic ruma
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlica sladkorja
- ščepec soli
Recept za tradicionalni carski praženec
- Preden se lotimo priprave mase za šmorn, rozine za pol ure namočimo v rum ali konjak. Kadar so naši gostje otroci, potem rozine namočimo v vodo ali sadni sok. Sestavine v receptu so izračunane za 6 do 8 ljudi, mase je kar precej, zato bomo šmorn pekli v treh delih.
- Ločimo rumenjake in beljake. Najprej penasto umešamo rumenjake, žlico sladkorja, vaniljev sladkor in ščepec soli. Postopoma po žlicah dodajamo mleko in moko, toliko časa, da vse porabimo. Nato vmešamo stopljeno maslo, premešamo in pustimo precej redko testo pol ure počivati. Testo nato še enkrat dobro stepemo.
- Sedaj je čas, da iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga po žlicah počasi a temeljito vmešamo v maso. V maso vmešamo še v rumu namočene in odcejene rozine.
- V ponvi segrejemo maslo in vanjo zlijemo maso do višine 1 cm. Ogenj nekoliko znižamo in pustimo da se debela palačinka zlato zapeče. Palačinko nato razrežemo na štiri dele in previdno obrnemo, da se zapeče še na drugi strani.
- Ko se palačinka zapeče z obeh strani, jo razrežemo na grižljaje, potresemo z dvema žličkama sladkorja in pustimo, da sladkor na hitro karamilizira.
Šmorn je pripravljen! Razporedimo ga po krožnikih, potresemo s sladkorje v prahu in postrežemo.
Kako pripravimo šmorn v pečici?
Mnogi med nami jedi najraje pripravljamo v pečici, saj nam takšen način priprave prihrani čas in olajša delo. Tudi šmorn ali carski praženec lahko pripravimo v pečici.
Sestavine za šmorn v pečici
- 130 g moke
- 250 ml mleka
- 1 žlica vaniljevega sladkorja
- ščepec soli
- 4 rumenjaki
- 4 beljaki
- 50 g sladkorja
- 50 g masla
- 50 g v rumu namočenih rozin
- 30 g sladkorja za karameliziranje
- sladkor v prahu za posip
Recept po korakih za šmorn v pečici
- Najprej v gladko maso zmešamo moko, mleko, vaniljev sladkor in ščepec soli. Vmešamo rumenjake in dobro razžvrkljamo z metlico. Iz beljakov in kristalnega sladkorja stepemo čvrst sneg in ga po žlicah vmešamo v testo.
- V ognjevarni posodi segrejemo maslo in vanjo zlijemo maso in čez potresemo v rumu namočene in odcejene rozine.
- Pečico ogrejemo na 200 stopinj C in najprej pečemo 15 minut.
- Nato ponev vzamemo iz pečice, maso razrežemo na štiri dele in previdno obrnemo.
- Pekač spet postavimo v pečico in pečemo še 10 minut.
- Ko je omleta pečena z obeh strani, pekač spet vzamemo iz pečice in pečeno omleto razkosamo na koščke, potresemo s kristalnim sladkorjem in postavimo nazaj v pečico, da sladkor karamelizira.
- Šmorn v pečici je pripravljen, razdelimo ga po krožnikih in potresemo s sladkorjem v prahu.