Pražen krompir – recept za tenstan ali restan krompir

Pražen krompir, ki mu pogovorno rečemo tudi restan ali tenstan krompir, je tradicionalna slovenska jed, ki res ne sme manjkati pri nedeljskem kosilu. Ali je sploh kaj boljšega kot svinjska pečenka z omako, pražen krompir in hrenov zos? Ali ste vedeli, da obstaja društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojno jed?

Društvo je pripravo praženega krompirja vzelo popolnoma resno in imajo tudi svoj recept, po katerem bi morali vsi pripravljati pražen krompir. Če imate znanje in željo, se ji lahko pridružite na svetovnem festivalu praženega krompirja. Pražen krompir si takšno čast vsekakor zasluži, saj si ne predstavljamo vsakodnevnega jedilnika ali nedeljskega kosila brez te odlične krompirjeve jedi.

pražen krompir
Recept za pražen krompir

Pražen krompir

Tako kot skoraj vsako jed v slovenskem kulinaričnem prostoru, tudi pražen krompir skorja v vsaki vasi pripravljajo malo drugače in ga tudi zelo različno poimenujejo. Kaj moramo vedeti, da pripravimo resnično dober tenstan krompir? Kuharski navdušenci nad praženim krompirjem pravijo, da ga moramo vedno pripravljati na svinjski masti, lahko dodamo tudi ocvirke.

Če je krompir zelo suh, mu lahko dodamo malo goveje juhe, ali še bolje malo cvička. Vedno pazimo, da ne zažgemo čebule, pa seveda tudi krompirja ne. Krompir skuhamo v olupkih, ga počasi ohladimo, olupimo in narežemo na kolobarje debeline 3 mm.

Čebulo olistkamo in pražimo do zlato rumene barve. Seveda bi sedaj morala zapisati uradni recept, a ga danes ne bom, ker potrebujemo po uradnem receptu 23 kg krompirja. Poiskala sem recept v stari Slovenski kuharici, tam je prav gotovo zapisan tako, kot se je pražen krompir včasih pripravljal.

kako narežemo krompir za pražen krompir
Kuhan krompir olupimo, narežemo na tanke lističe in stresemo na popraženo čebulo. Krompir obrnemo, ko se spodaj naredi skorjica, pražimo 20 do 25 minut.

Recept za pražen krompir po korakih

  1. Izberemo približno enako velike krompirje, raje manjše kot večje in jih skrbno očistimo. Prilijemo mrzlo vodo, ki naj sega dva prsta nad krompir.
  2. Neolupljen krompir kuhamo približno 25 minut, raje manj, saj bo preveč skuhan krompir med praženjem čisto razpadel.
  3. V ponvi rahlo segrjemo svinjsko mast, dodamo je 5 dag na kilo krompirja. Če bomo dodali tudi ocvirke, je priporočena količina 2, 5 dag na kilo kromprija. Ocvirke dodamo šele takrat, ko je čebula že popražena, saj bodo drugače prepraženi in trdi.
  4. Čebulo olupimo in na roke narežemo na tanke lističe, ter jo stresemo na rahlo ogreto svinjsko mast.
  5. Medtem ko se čebula praži, olupimo ohlajen, vendar ne mrzel krompir. Pri lupljenju pazimo, da odstranimo res vse nepravilnosti na krompirju.
  6. Olupljen krompir narežemo na tanke lističe, ki jih odlagamo v posebno posodo, narezanega krompirja ne polagamo neposredno na čebulo.
  7. Ko je čebula lepo zlato rumeno popražena, dodamo najprej ocvrike in nato na listke narezan krompir.
  8. Krompir enakomerno porazdelimo po ponvi in ko spodaj nastane skorjica ga z lopatko obrnemo, da je skorjica na vrhu. Krompirja med praženjem ne mečkamo ali tlačimo.
  9. Tik preden zaključimo praženje krompir solimo in po želji dodamo malo popra. Krompir pražimo približno 20 minut, če je zelo suh prilijemo malo vroče goveje juhe.
  10. Ko je krompir popražen, ga oblikujemo v kepico in postrežemo kot prilogo, zame je najboljši s svinjsko pečenko ali z zrezki v omaki. 
recept za pražen krompir
Zrezki v gobovi omaki in pražen krompir