Pražena jetrca

Pražena jetrca so tradicionalna jed, ki jih pogosto pripravimo v času kolin. Lahko uporabimo svinjska ali telečja jetra, odvisno od tega kaj imajo na voljo in katera so nam bolj všeč. Pražena jetrca lahko pripravimo na več načinov, najbolj poznana in za mnoge najbolj okusna so pražena jetrca s čebulo. Jetrca postrežemo kot glavno jed, zraven se najbolje poda pire krompir.

Manj poznana so telečja jetrca, ki jih samo na hitro popražimo s česnom, ali telečja jetra s slanino.  Nekatere gospodinje vedo povedati, da svinjska jetra pri pripravi bolj dišijo. Povedo pa tudi, kaj moramo narediti, da pražena jetra niso trda. Odlična so tudi kokošja jetrca, ki jih lahko pripravimo s slanino in popečemo na žaru.

pražena jetrca
Pražena jetrca in pire krompir Super ideja za kosilo! POGLEJ VEČ!

Pražena jetrca

Najbolj pomembno je, da jetrca solimo čisto na koncu, tik preden jih postrežemo. V mnogih receptih tudi zasledimo, da je potrebno jetra pred pripravo nekaj ur namakati v mleku. Recept, ki ga bom tukaj predstavila, je star, preverjen recept, ki je tudi zapisan v mnogih ponatisih Slovenske kuharice.

Za pripravo čudovitih praženih jetrc, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1/2 kg svinjskih jetrc 
  • 2 žlici masti
  • žlica čebule
  • sol in poper

Najprej na drobno narežemo čebulo, nato pa na drobne lističe narežemo jetrca. V ponvi segrejemo mas in rahlo zarumenimo čebulo. Primešamo jetra in jih na vroči masti hitro opražimo, tako da ostanejo mehka, a v sredini niso več krvava.

Potresemo jih z drobno soljo in poprom, ter takoj postrežemo. Zraven praženih jetrc lahko ponudimo pire krompir!

Pražena telečja jetrca

goveja jetrca
Pražena goveja jetrca
  • 1/2 kg telečjih jetrc
  • 1 čebula
  • 10 dag svinjske masti
  • poper in sol
  • ščepec majarona
  • 1 lovorov list

Jetrca operemo pod tekočo vodo in odstranimo kožico. Zrežemo jih na tanke rezine. Čebulo zrežemo na lističe in jo na masti svetlo rumeno popražimo.

pražena goveja jetrca
Goveja jetra operemo in narežemo na tanke lističe. Na svinjski masti popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo jetrca in pražimo približno 8 minut. Nato ponev odstavimo z ognja, dodamo sol in poper.

Dodamo narezana jetrca in mešamo, da zakrknejo, čas praženja približno 8 minut. Dodamo lovorov list in ščepec majarona.

Odstavimo z ognja, solimo in popramo, premešamo in takoj ponudimo.

Pražena telečja jetra s smetano

Najbolj poznan recept za pripravo so pražena jetrca, vendar jih lahko pripravimo tudi po mnogih drugih receptih. V tem receptu cela telečja jetra prej namakamo v mleku in jih nato pripravimo s slanino.

  • 3/4 kg  telečjih jetrc
  • 6 dag slanine
  • žlica masti
  • žlica masla
  • malo jušne zelenjave
  • pol žemlje
  • pol čebule
  • žlica moke
  • 1/4 l kisle smetane
  • lonček čiste goveje juhe
  • lovorov list
  • košček limonine lupine
  • vršiček timijana
  • poper in sol
  • malo kisa ali vina

Jetrca za nekaj časa namočimo v mleko in nato odstranimo kožico. V jetra z ostrim nožem naredimo zareze in vanje položimo na tanko narezano slanino.

Na masti prepražimo na kolesca narezano zelenjavo, čebulo in na kolesca narezano žemljo. Na mešanico položimo jetra s slanino in jih na močnem ognju večkrat obrnemo, da se naglo popečejo z vseh strani.

Ko čebula in zelenjava zarumenita, potresemo z moko, prilijemo smetano, malo čiste goveje juhe, dodamo dišave, poper in sol, ter pokrito prevremo. Na rezine narezana jetra nato položimo v plitvo skledo in nanje precedimo omako, ki jo prej okisamo z vinom ali kisom.

Jeter ne smemo prekuhati predolgo, da ne postanejo trda. K jetrom ponudimo krompirjeve cmoke ali pečen krompir.

Ocvrta jetra – panirana jetrca

Recept za ocvrta jetra je manj poznan, a je to resnično okusna jed.

  • 60 dag telečjih jeter
  • mleko
  • 2 žlici moke
  • 2 jajci
  • 1 žlica olja
  • drobtine
  • sol
  • olje za cvrtje

Jetra nekaj časa namakamo v mleku, jih nato obrišemo in z njih potegnemo kožico. Narežemo jih kot zrezke, solimo in popramo, ter jih povaljamo v moki, jajcu in drobtinah.

Panirana jetra na hitro ocvremo v vroči masti ali olju, ter takoj ponudimo.

Telečja jetrca s česnom

Izvirni recept za telečja jetrca s česnom se imenuje jetra po laško. Izredno okusna samostojna jed, ki jo postrežemo s kuhano cvetačo. 

Recept za telečja jetrca s česnom:

  • 3/4 kg telečjih jetrc
  • poper
  • svinjska mast ali 5 žlic olja
  • žlica moke
  • svež peteršilj
  • 5 žlic čiste goveje juhe
  • 1 strok drobno sesekljanega česna
  • sol

Telečja jetrca operemo, osušimo in z njih potegnemo kožico. Jetrca nato zrežemo na zrezke in jih posujemo s poprom. V plitvi ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje, ter dodamo na zrezke narezana jetra.

Potresemo jih z drobno sesekljanim peteršiljem in česnom, ter jih na hitro popražimo na močnem ognju. Prilijemo nekaj žlic čiste juhe, solimo in takoj postrežemo z zabeljeno kuhano cvetačo.

Pečena gosja jetra

Pečena gosja jetra so manj poznana jed, a če imamo možnost jih pripravimo, bomo uživali v resnični kulinarični pravljici.

  • gosja jetra
  • gosja mast

Gosja jetra operemo in pečemo v gosji masti, ki ji dodamo za tretjino vode. Maščobe mora biti toliko, da pokrije jetra. Gosja jetra pečemo 40 minut na zmernem ognju, brez obračanja, toliko časa, da izpari voda.

Ko voda izpari, jih previdno vzamemo iz ponve, preložimo na krožnik in prelijemo z mastjo v kateri smo jo pekli.

Pražena jetrca z žajbljem

Pražena jetrca z žajbljem so Italijanska jed, za pripravo potrebujemo samo 15 minut.

Recept za pražena jetrca z žajbljem:

  • 60 dag telečjih jeter
  • pest žajbljevih listov
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica masla
  • 2 žlici kisa
  • sol in poper

Telečja jetra narežemo na drobne lističe in jih povaljamo v moki.  V ponvi segrejemo maslo, dodamo narezana jetrca in žajbljeve liste.

Vse skupaj nekaj minut pražimo, proti koncu praženja dodamo sol in poper, prilijemo malo kisa, dobro premešamo in takoj postrežemo.

Telečja jetra z žajbljem postrežemo kot samostojno jed, za povrh postrežemo kos sveže pečene potice. 

Kokošja jetrca s slanino

Kokošja jetrca s slanino so Italijanska jed, postrežemo jih na rezinah domačega kruha. 

Recept za kokošja jetrca s slanino:

  • 1/2 kg kokošjih jetrc
  • 20 dag prekajene slanine
  • 3 dag masla
  • nekaj rezin domačega kruha
  • sonce

Kokošja jetrca dobro očistimo, jih rahlo solimo in zavijemo v  kupčkih po 3 v tanke rezine slanine. Zavitke pečemo na močnem žaru, da slanina lepo zarumeni.

Kruhove rezine namažemo z maslom, položimo nanje zavitke in takoj postrežemo. Jed lahko ponudimo na pikniku, za malico ali pa zavitek vzamemo s sabo na enodnevni izlet. 

Svinjska jetrca s komoračem na žaru

Svinjska jetrca lahko pripravimo tudi na žaru, odlično se ujemajo s koromačem.

Recept za svinjska jetrca na žaru:

  • 1/2 kg svinjskih jetrc
  • košček mastne črevesne mrežnice
  • 5 dag masla
  • 1 žlica semen komorača
  • sesekljan peteršilj
  • 3 lovorove liste
  • malo krušnih drobtin
  • olivno olje
  • sol in poper

Svinjska jetra narežemo na koščke, jih damo v posodo, dodamo komoračeva semena in drobno sesekljan peteršilj, ter potresemo z dvema žlicama drobtin.

Poškropimo z olivnim oljem, solimo, popramo in premešamo. Svinjsko črevo omehčamo v mlačni vodi, odcedimo, obrišemo in narežemo na kose. S vsakim kosom posebej ovijemo košček jeter in jih nataknemo na raženjčke, izmenjaje z lovorovimi listi.

V ponvi segrejemo maslo, zložimo vanjo raženjčke in jih na srednjem ognju pražimo 20 minut. Svinjska jetra na žaru postrežemo s polento in krhlji limone.

Pražena puranja jetrca

Pražena puranja jetrca so manj poznana jed, pripravimo jih podobno kot telečja jetrca. Puranja jetrca postrežemo s pire krompirjem, prej pa lahko ponudimo zelenjavno enolončnico. 

Recept za pražena puranja jetrca:

  • 25 dag puranjih jetrc
  • 7 dag čebule
  • 3 dag maščobe
  • majaron
  • sol in poper
  • nekaj žlic čiste juhe

Puranja jetrca narežemo na tanke lističe. Tudi čebulo narežemo na tanke lističe in jo zarumenimo na razgreti maščobi. Še preden čebula čisto zarumeni, dodamo narezana jetrca in jih 4 minute pražimo na močnem ognju.

Ko jetrca zarumenijo, jih solimo in popramo, dodamo ščepec majarona, zalijemo z nekaj žlicami juhe in takoj ponudimo.

Puranja jetrca ponudimo s pire krompirjem ali slanim krompirjem, za povrh ponudimo kos dobre orehove potice. 

pražena jetrca in pire krompir
Pražena jetrca in pire krompir


Viri:

  • Aduti dobre Italijanske kuhinje; Mladinska knjiga
  • Velika Slovenska kuharica; Felicita Kalinšek