Kako pripravimo najboljšo maso za čevapčiče?

posted in: Aktualno, Glavne jedi | 0

Kako pripravimo najboljšo maso za čevapčiče? Maso za čevapčiče pripravimo iz različnega mletega mesa. Uporabimo lahko mešanico govejega, ovčjega in svinjskega mesa. Poznamo različne recepte, na primer v Sarajevske čevape ne damo svinjskega mesa, pač v maso dodamo goveje meso in jagnjetino. Maso za prave Leskovačke čevapčiče pa pripravimo iz mlade junetine ali teletine.

Danes bomo pripravili maso za čevapčiče z mešanico govejega in svinjskega mesa. Kaj priporočajo kuharski mojstri za pripravo najboljše mase za čevapčiče? Nasvete in recepte si oglejte v nadaljevanju članka. Čevapčiče poleg ražnjičev in pleskavic najpogosteje postrežemo na poletnih piknikih.

Kako pripravimo najboljšo maso za čevapčiče?
Kako pripravimo najboljšo maso za čevapčiče?

Kako pripravimo najboljšo maso za čevapčiče?

Tudi vi običajno maso za čevapčiče kupite v trgovini, ali pa kupite že pripravljene čevapčiče zapakirane v plastiko? No, roko na srce, to pač počnemo. Mogoče je časa, da poskusimo sami pripraviti maso za čevapčiče, verjemite mi, okus bo resnično precej boljši. Za pripravo mase uporabimo mleto meso, ki ga imamo radi, če ne uživamo svinjskega mesa, potem uporabimo samo goveje meso in jagnjetino.

Sestavine za današnje čevapčiče so preračunane za deset oseb in naj poudarim, da je to samo eden izmed mnogih receptov za pripravo mase za čevapčiče.

Sestavine za najboljšo maso za čevapčiče:

 • 1, 2 govejega mesa ( ali mlade teletine ali mladega junčjega mesa)
 • 50 dag ovčjega vratu ali nemastne svinjine
 • 3 dag soli
 • poper
 • 1/2 dl vode
 • 2 stroka česna
 • malo začimb; majaron, timijan in muškatni orešček

Recept za maso za čevapčiče po korakih

 1. Meso narežemo na kocke, velike približno od 3 do 5 cm. Meso posolimo, dobro premešamo in za nekaj ur postavimo v hladilnik.
 2. Ko je meso dobro ohlajeno, ga zmeljemo, prvič uporabimo rešetko s premerom od 8 do 10 mm. Mleto meso spet za nekaj ur postavimo v hladilnik, kuharski mojstri priporočajo, da meso ohlajamo še najmanj 8 ur. Po tem času meso še enkrat zmeljemo, tokrat uporabimo nastavek 3 do 4 mm.
 3. Mleto meso dobro premešamo, dodamo strt česen, ki smo ga zmešali z vodo in začimbe po okusu. Danes bomo v maso za čevapčiče dodali poper, malo majarona, timijana in mlet muškatni orešček. Z začimbami ne smemo pretiravati!
 4. Začinjeno mleto meso spet za dve uri postavimo v hladilnik, nato ga še enkrat pregnetemo in iz mase oblikujemo za prst debele čevapčiče. V maso za čevapčiče lahko zamešamo tudi drobno sesekljano čebulo, to je seveda stvar okusa.
 5. Čevapčiče zlagamo na pladenj, če bomo pekli takoj pustimo da se meso ogreje na sobno temperaturo.

Kako spečemo čevapčiče na žaru?

Pečenje na žaru je nekako moško opravilo, zato tukaj ne bo preveč pametna.

 1. Pripravimo žar, za direktno peko ga ogrejemo na 200 stopinj C. Ko so čevapčiči ogreti na sobno temperaturo, rešetko žara dobro očistimo in premažemo z maščobo, uporabimo lahko goveji loj.
 2. Na rešetko položimo čevapčiče in jih med peko ves čas obračamo po žaru. 
 3. Koliko časa pečemo čevapčiče? Tukaj moramo biti previdni, saj čevapčičev ne smemo predolgo pustiti na rešetki. Pravilno pečeni čevapčiči morajo biti v sredini še rožnati, zato jih ne pečemo več kot 5 do 7 minut.
 4. Kako postrežemo čevapčiče? Čevapčiče postrežemo še vroče, če smo mogoče pripravili somune, poseben bosanski kruh, potem čevapčiče seveda postrežemo z njimi in dodamo še malo kajmaka.
 5. V Sloveniji čevapčiče na piknikih običajno postrežemo s senfom ali ajvarjem, zraven dodamo čebulo in kos kruha. Seveda se boste sami odločili kaj boste postregli k čevapčičem, to so samo nasveti.

Recept za maso za čevapčiče: