Ražnjiči s svinjskim mesom, govejim filejem, slanino in zelenjavo

posted in: Aktualno, Glavne jedi | 0

Ražnjiči s svinjskim mesom, slanino in zelenjavo nas seveda spominjajo na lahkotne poletne piknike. Poleg ražnjičev na piknikih najpogosteje postrežemo tudi čevapčiče, različno piščančje meso, poletne solate in zelenjavo na žaru. Ražnjiče lahko pripravimo s poljubnim mesom, med najbolj priljubljenimi so iz piščančjega mesa in teletine.

Danes bomo pripravili ražnjiče s svinjskim mesom, govejim filejem, slanino in zelenjavo. Ražnjiče bomo postregli z različnimi solatami, mlado čebulo, zraven bomo postregli ajvar in druge poljubne priloge. Za sladico bomo že prej pripravili panakoto v kozarčku s kivijem.

ražnjiči s svinjskim mesom
Ražnjiči s svinjskim mesom, slanino in zelenjavo

Ražnjiči s svinjskim mesom, slanino in zelenjavo

Ražnjiče lahko spečemo na žaru, prav tako dobri pa bodo, če jih spečemo v ponvi. Če imamo čas, potem ražnjiče nekaj ur ali čez moč pustimo v marinadi. Marinado pripravimo po svojem okusu, odlična je s sojino omako in sesekljanim česnom, dodamo še sol, poper in primerne začimbe.

Lahko pa ražnjiče samo pokapljamo z olivnim oljem, solimo, popramo in jih za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Sestavine za ražnjiče s slanino in zelenjavo:

 • 300 g svinjske ribice
 • 300 g govejega fileja
 • 300 g slanine
 • 300 g paprike
 • 6 feferonov
 • 300 g jajčevcev
 • 1 paradižnik
 • sol, poper
 • olivno olje
 • kruh

Recept za ražnjiče s svinjsko ribico, govejim filejem, slanino in zelenjavo po korakih

 1. Svinjsko meso in goveji file narežemo na večje kocke, velike približno 3×3 cm, tako da so malo tanjši kot so široki.
 2. Kadar pripravljamo mešana nabodala, goveje meso narežemo na malo večje koščke kot drugo vrsto mesa.
 3. Narezane koščke mesa solimo, popramo, pokapljamo z olivnim oljem in za nekaj časa postavimo na hladno.
 4. Zakaj moramo meso pred pečenjem marinirati? Z mariniranjem preprečimo, da bi se ražnjiči med peko izsušili, dodatno sočnost dodata tudi slanina in zelenjava.
 5. Slanino narežemo na tanke trakove, zelenjavo pa narežemo na približno velike kose kot meso. Poleg zelenjave, ki je navedena v receptu, lahko dodamo tudi drugo poljubno zelenjavo, zraven se odlično podajo tudi gobe.
 6. Narezano meso, slanino in zelenjavo nato nabadamo na kovinske ali lesene paličice. Tako pripravljena nabodala spečemo na žaru ali v ponvi.
 7. Če bomo nabodala pekli na žaru, jih na preveč močni temperaturi obračamo, da se meso opeče z vseh strani, pečemo približno 10 do 15 minut. Ražnjičev ne pečemo predolgo, da se ne bodo izsušili.
 8. Ali lahko ražnjiče spečemo tudi v pečici? Seveda, ražnjiče lahko spečemo tudi v pečici, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C. Ražnjiče v pečici pečemo približno 20 do 25 minut, vmes jih občasno obrnemo.
 9. Ražnjiče postrežemo s poljubnimi prilogami kot so ajvar, mlada čebula in razne solate. 

Videoposnetek: Ražnjiči na žaru